Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.03.2015 17:16 - За отличниците и двойкаджиите в ЕС
Автор: merlin68 Категория: Бизнес   
Прочетен: 9910 Коментари: 14 Гласове:
16

Последна промяна: 22.03.2015 17:31

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg


"Mir wлlle bleiwe wat mir sin"


Днес съвсем случайно докато търсех нещо съвсем различно, попаднах на потресаващи данни относно външния дълг на държавите по света.
До днес аз както и 2/3 (ако се вярва на социолозите) от българите, бях категорично против вземането на 16 млрд. лв. външен кредит. Сега съм на път да променя становището си на 180 градуса. Нещо повече, да призова държавниците ни да удесеторят, дори стократно ако може да увеличат размера на кредита. Само ще ги помоля, да не ни хранят с постни пици!


image

Но какво имам предвид? - Може би си мислите, че имам предвид Гърция с нейния огромен дълг и доста по-сносен от нашия живот с 13-та, 14-та, че и 15-та заплати, плюс какви ли не още придобивки. Да, Гърция има външен дълг в размера на близо 575 млрд.$, което е 174% от БВП (Брутен Вътрешен Продукт) на Гърция. На всеки грък се пада по близо 48 000 $ дълг който да връща. Но пък си живеят сносно... за сега:)
Но - не, аз въобще нямам предвид тази нарушителка на всякаква финансова дисциплина и критикувана от всички еврочиновници мързелива страна. Не, съвсем друга страна имам предвид - Люксенбург.
Люксенбург е най-богатата страна в ЕС. БВП на глава от населението там е 66 700 евро (към 2013г.), това е повече от два пъти по висок показател от този на "локомотива на европейската икономика" - Германия, в която на човек се пада 30 800 евро БВП.
Разбира се Люксембург е лидер и в доходите на човек от населението, според OFS (Федерална служба по статистика) за 2014г. средното месечно чисто възнаграждение е 2272 евро. 1921 евро е минималната заплата в Люксембург (07.2014). Както се вижда ножицата между средна и минимална заплата не е много голяма, направо намирисва на комунизъм.
На какво се дължи това материално и социално благополучие в Люксембург? Какво работят тия хора бе? Промишленост, селско стопанство, високи технологии? - Банките и фондовете са основния поминък в Люксембург, те са в основата на благосъстоянието на люксембургските граждани. В тях е и основно заето населението, плюс около 150 000 емигранти от Германия, Великобритания и др. не бедни държави.
Ще кажете - ами добре, умни са хората, политиците им са свестни и ето просперират, докато ние ядем все по-постни пици. Да ви кажа и аз не съм завистник, но въпреки това често съм се питал от къде пък такова чак благосъстояние в тази миниатюрна държавичка. Питал съм се често и как аджаба евреите успяха да направят от пустинята - градина, а ние от градината - пустиня? Да ви кажа - не, не съм завистник, но подобни успехи ме изпълват с големи съмнения. По отношение на Израел (понеже така и така се отклоних), да не би да произвеждат коли, да добиват газ, нефт, машиностроене, или пък да имат лека промишленост? Вие кога за последно сте си купували нещо на което да пише - произведено в Израел? Не, само оръжие си произвеждат, че и купуват за собствени нужди, това обаче е разход, не е приход. Да направиш от пустинята - градина, също си е огромен и постоянен разход. Та и те сигурно с банки и фондове - абе голяма далавера в тия банки бе!
Но да се върнем към най-богатата европейска страна - Люксембург, та каква шокираща и незнайна (поне за мен) информация открих:
Външния дълг на Люксембург към 2014г. е в размер 3,472,282,000,000 $ (три трилиона четиристотин седемдесет и два милиарда и стотинки) Това е 3443% от БВП на страната. На всеки люксембургец се пада дълг от 3,696,467 $.
Това мото в началото на постинга е мотото на Люксембург, в превод - "Искаме да си останем такива каквито сме!" - ами на тяхно място и ние бихме искали! Какъв чудесен общ дом е ЕС, нали:)
Кой им го даде тоя дълг бе? И как ще го връщат с 2272 евро заплата? А те въобще и не пестят, не ядат постни пици да знаете!
Мен ако ме питате, тия люксембургци, начело с Юнкер, са направо за затвора. Обаче в ЕС, те не са мошеници, а отличници. Та май излиза, че търтеите си живеят царски в тоя ЕС, за разлика от пчеличките.
Впрочем холандците също имат да дават по около 220 000$ на калпак, ама и на тях не им пука особено и си живеят добре.

image
Данните за външния дълг на страните, ето тук:
en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_external_debt



Гласувай:
16



1. mt46 - Интересно...
22.03.2015 18:10
Всички сме равноправни, но някои са по-равни и по-прави...
Към кого ли са тези дългове? И дали тази пирамида няма да се срути?...
цитирай
2. sparotok - !
22.03.2015 19:03
НЕЩО КАТО ПРИКАЗКА :)

Живели двама търковци, които били пълна противоположност един на друг. Първият бил честен и трудолюбив, произвеждал само качествени неща, плащал си за стоката, която купувал. Вторият бил мошеник, трупал богатство с грабежи, убийства, измами.

Първият се трудел много, но бил по-щастлив и по-богат. Вторият, въпреки своите измами и грабежи все не можел да свърже двата края. В един определен момент първият се замогнал толкова, че вторият се изплашил здраво. Как няма да се плаши – всеки обича честния -този, който продава качествена стока и не те мами.

Вторият тъгровец – мошеникът имал роднина, който бил още по-голям мошеник. Той не произвеждал нищо, но умеел да се навира навсякъде и да влияе на хората. Умеел и да печата фалшиви пари. Та дошъл този фалшификатор при търговецът –мошеник и му казал – слушай, аз имам пари, с тях ще наемем пропагандисти убийци и насилници, които ще пратим при твоя конкурент. Те ще убедят работниците на твоя конкурент, че са лъгани и екплоатирани, ще ги вдигнат на бунт и край с конкуренцията.

Речено-сторено, търговецът мошеник и фалшификаторът пратили пропагандисти, убийци и насилници при честния търговец. Със заблуди, убийства и безброй лъжи, те не само унищожили всички предприятия на честния търговец, но убили него и роднините му. Останали наивни хорица, които едва помнили какво е било положението в миналото. Пропагандистите се погрижили оцелелите кланетата да останат в духовна нищета, мачкали самочувствието им, от време на време убивали по-будните.

Пропагандистите внушили на оцелелите наивни хорица, че търговецът мошеник е всъщност човек за пример, носител на големи духовни ценности. Внушили на народа, че той е слаб, некултурен, неспособен да се управлява сам. Постарали се да унищожат старата религия, която укрепвала обществото. И тъй народът, който благоденствал по времето на честния, вярващ в традициите и християнството търговец, загубил паметта си. Превърнал се в маса, която пропагандистите на фалшификатора на пари и търговеца мошеник можели да манипулират както искат.

И въпреки това нещата на търговеца мошеник се забатачили. Децата му се израждали, силата им изчезвала, те не хранели уважение към никого, живеели ден за ден. Изплашил се търговецът –мошеник, пак повикал фалшификатора, който го посъветвал да вземат и малкото останало на народа на честния търговец. Фалшификаторът печатал пари непрестанно. Търговецът-мошеник продавал стоката си на толкова ниски цени, че хората от страната на честния търговец в никакъв случай не могли предложат. Един след друг те фалирали, а децата на търговецът мошеник изкупвали всичко на безценица.

Понеже се страхували, че сред народът на честният търговец са останали будни хора, търговецът –мошеник и фалшификаторът на пари се погирижили за това, че тези, които управляват народа на честния търговец са хора с тъмно минало, които или могат да се изнудват, или могат да се купят. За известно време номерът минавал, но ето, пак се родили будни хора.

Тези будни хора ставали все повече и повече. Научили те за убийството на честния търговец, научили за това как са ги грабили с измами и избивали, тези, които са виждали истината. Малко по-малко будните започнали да събудат заспалите си братя.
Това не било лесно защото пропагандистите на търговеца –мошеник и фалшификатора на пари не спели.

Въпреки усилията на злите хора, народът на честният търговец се пробудил, спомнил си какво е било преди и се върнал при корените си. Търтовецът мошеник и фалшификаторът на пари били погубени от собствените си слуги – тези, които били използвани в миналото да колят и бесят невинни.

В крайна сметка всеки си плаща за дяволиите.

цитирай
3. merlin68 - Всички сме равноправни, но някои са ...
22.03.2015 19:33
mt46 написа:
Всички сме равноправни, но някои са по-равни и по-прави...
Към кого ли са тези дългове? И дали тази пирамида няма да се срути?...


Всъщност отговора не е много сложен, Павката в горния коментар даже го е разказал приказно:) Ако аз Марине, успея да убедя хората, че правя единствено истинските и ценни пари в света, и без тая моя дарба и продукция, те хората са безпомощни, то аз се превръщам в пълновластен господар на всичко тяхно, на всичките подземни и надземни световни богатства и дори ставам властелин на всички алчни души (а алчността си е инстинкт присъщ на човека). И ако ти Марине си ми симпатичен, аз мога да те зарина с пари (те всъщност не ми струват нищо). Но не забравяй, аз съм властелина на света, аз не обичам, затова колкото и да си ми симпатичен, ще ти ги дам тези нищо неструващи пари на заем, няма да ти ги подаря. Защото аз не вярвам, че и ти можеш да обичаш, затова първо ще подпишеш:) А ти ако продължиш да си ми симпатичен, аз няма да си ги искам, може и още да ти дам. А ти може да направиш с тях каквото си поискаш (стига да не е против волята ми), можеш да направиш от пустинята - градина, или да въоръжиш цял континент и да гледаш как се избиват за едното твое поетично вдъхновение. На Павката, да речем, че не ми е симпатичен, някак не ще да приеме ценностите ми - ами пари за него няма, и дори по-лошо, може парите да тръгнат срещу него.
Та такива работи може да правиш с парите и пирамидата няма да рухне докато хората не се събудят.
В нашия конкретен случай, пирамидата е станала толкова голяма, че самото й рухване най-вероятно ще ни погребе. Та да се събуждаме ли се чудя:)
цитирай
4. born - Притчата е чудесна и поучителна, но ...
22.03.2015 19:35
Притчата е чудесна и поучителна, но ми се струва малко фантастична. Паралелите с днешната ситуация са потресващо достоверни. Все пак да се надяваме, че са останали хора, които могат да променят нещата , но ... Спомних си един перифразиран стих, който се приписваше на Радой Ралин, който звучи така : " То някой в ада ще да слезне - главня да вземе да ни светне !" И убийствено скептичния коментар : " Кога го видиш да излезне - ела да ни обадиш сетне !"
цитирай
5. merlin68 - Павка, и за теб нещо като приказка - ...
22.03.2015 19:42
Павка, и за теб нещо като приказка - Поздрав!
https://www.youtube.com/watch?v=8SGuxEex4Mc
цитирай
6. merlin68 - Притчата е чудесна и поучителна, но ...
22.03.2015 19:55
born написа:
Притчата е чудесна и поучителна, но ми се струва малко фантастична. Паралелите с днешната ситуация са потресващо достоверни. Все пак да се надяваме, че са останали хора, които могат да променят нещата , но ... Спомних си един перифразиран стих, който се приписваше на Радой Ралин, който звучи така : " То някой в ада ще да слезне - главня да вземе да ни светне !" И убийствено скептичния коментар : " Кога го видиш да излезне - ела да ни обадиш сетне !"


Знаеш ли, вече някой слезе в ада за главня, боя се обаче, че след него излиза и самия ад.
цитирай
7. sparotok - !
22.03.2015 19:59
merlin68 написа:
Павка, и за теб нещо като приказка - Поздрав!
https://www.youtube.com/watch?v=8SGuxEex4Mc


Благодаря!
цитирай
8. lidislidis - Всичко е доста прозрачно вече.
22.03.2015 20:04
Пирамидата сами си я подкопаха тези, които я градиха с фалш и алчност през последните 75г. Няма вече откъде...освен от война отново. Вълкът строя си мени- алчността и лакомията - никога. Грешката на европейците е, че допуснаха нацисткият вълк да ги изяде...
Относно заемите- така е. Но вече няма откъде. Остана само един изход- или вечен двойкаджия, или свободен бедняк.
цитирай
9. dimat - Я и аз да кажа ....не приказка,а реално.
22.03.2015 20:31
Имало един "народ".Този "народ" външно сякаш много приличал на другите народи.Индивидите, от които бил съставен, външно сякаш приличали на индивидите от другите народи,при това,колкото и да е учудващо,също като при тях, в главите им, сякаш имало мозък.

За разлика от другите народи,обаче,този "народ" много обичал да хленчи,да търси все някаква вина в другите,да чака някакъв "юнак" "да го оправи" ,поради което все си избирал "юнаци" големи оправячи,но чудно защо, все не разбирал,че са го "оправили" и продължавал да си избира "оправячи".Много "оправячи" се изходили върху него да го "оправят",някои дори по няколко пъти,но "народът" все не оставал удовлетворен и все си търсил нови.От голямото "оправяне" народът се топял като юлски сняг,но все търсел и чакал нови "оправячи".

Другите народи гледали и се дивели на упоритостта на този народ и не можели да разберат,как така, този народ считал себе си за много велик.Той имал велико минало,жалко настояще и никакво бъдеще.Той имал всичко това,защото всичко това можел да го има само народ,който нямал разсъдък.Имал "мозък",но той си стоял там в кухината и въобще не разсъждавал,А КАТО ВЪОБЩЕ НЕ РАЗСЪЖДАВАШ,КАК МОЖЕ ДА СЕ СЪБУДИШ?!
цитирай
10. merlin68 - Имало един "народ". ...
22.03.2015 20:50
dimat написа:
Имало един "народ".Този "народ" външно сякаш много приличал на другите народи.Индивидите, от които бил съставен, външно сякаш приличали на индивидите от другите народи,при това,колкото и да е учудващо,също като при тях, в главите им, сякаш имало мозък.

За разлика от другите народи,обаче,този "народ" много обичал да хленчи,да търси все някаква вина в другите,да чака някакъв "юнак" "да го оправи" ,поради което все си избирал "юнаци" големи оправячи,но чудно защо, все не разбирал,че са го "оправили" и продължавал да си избира "оправячи".Много "оправячи" се изходили върху него да го "оправят",някои дори по няколко пъти,но "народът" все не оставал удовлетворен и все си търсил нови.От голямото "оправяне" народът се топял като юлски сняг,но все търсел и чакал нови "оправячи".

Другите народи гледали и се дивели на упоритостта на този народ и не можели да разберат,как така, този народ считал себе си за много велик.Той имал велико минало,жалко настояще и никакво бъдеще.Той имал всичко това,защото всичко това можел да го има само народ,който нямал разсъдък.Имал "мозък",но той си стоял там в кухината и въобще не разсъждавал,А КАТО ВЪОБЩЕ НЕ РАЗСЪЖДАВАШ,КАК МОЖЕ ДА СЕ СЪБУДИШ?!


Не е вярно, че народа не мисли приятелю, просто това не е неговата игра!
А в народа си има достатъчно мисъл, не я виждат тия, дето припознават чуждите лъжи за свои истини, тия дето се вживяват като менаджери, а са всъщност надзиратели, тия дето са уж избрани от народа да управляват, а са губернатори. Но тоя народ е познал и слава, познал е и мъка, с божията помощ ще понесе и тия заблудените от чуждата хартия.
цитирай
11. merlin68 - Пирамидата сами си я подкопаха т...
22.03.2015 20:59
lidislidis написа:
Пирамидата сами си я подкопаха тези, които я градиха с фалш и алчност през последните 75г. Няма вече откъде...освен от война отново. Вълкът строя си мени- алчността и лакомията - никога. Грешката на европейците е, че допуснаха нацисткият вълк да ги изяде...
Относно заемите- така е. Но вече няма откъде. Остана само един изход- или вечен двойкаджия, или свободен бедняк.


Права си напълно, за сребролюбците и властолюбците, строя е без значение, също и бога. И винаги всичко свършва и започва с война. Война - край и начало.
Следващата обаче може да се окаже само край.
цитирай
12. kostas - Аз ще добавя е друга категория хора с тази приказка :)
23.03.2015 12:09
В един аул,
високо, високо в планината,
живеели трима млади джигити:
Умният, Хитрият и Глупавият.

И тримата се влюбили
в красивата Лейла.
За да си избере мъж,
девойката предложила
да направят състезание.

Завела тримата джигити
на брега на бурна планинска река:
-Който пръв преплава реката в лодка,
за него ще се омъжа.

Глупавият джигит попитал:
-А защо има само две лодки?
Хитрият джигит попитал:
-А преди нас някой преплавал ли е реката?
Умният джигит попитал:
-А какво има на другия бряг?

Лейла отговорила:
-Да, лодките са само две.
Реката още никой не е преплавал сам.
На другия бряг няма нищо.

Глупавият джигит веднага се втурнал
да заеме лодка.
Хитрият джигит дълго се чудил
с кого е по-добре да седне в лодка -
с Умния или с Глупавия.
И Хитрият решил да плава с Глупавия,
който имал по-широки плещи.
А Умният джигит
така и не седнал в лодка.

Прекрасната Лейла махнала с кърпичка
и обявила началото на състезанието.
Глупавият и Хитрият натиснали веслата,
но не могли да се преборят с бурното течение
и загинали във водовъртеж.

Лейла попитала останалия джигит:
-Ти защо не отплава към другия бряг?

-Повярвах на думите ти,
прекрасна Лейла,
че сам още никой
не е преплавал реката.

За джигита е чест
да загине в схватка с врага,
а не с глупава планинска река.

Ти също каза,
че на другия бряг няма нищо.
А на този живее моята Любов.
Само глупак
би избягал от своето щастие.
Затова най-добре да се оженя за теб,
моя прекрасна Лейла.
цитирай
13. leonleonovpom2 - Здравей, Мерлин!
23.03.2015 13:03
Ами САЩ дължи трилиони/ хиляди милиарди/.Мисля, че са 16, без да го твърдя със сигурност
Ако Китай си поиска дълга-фалирали са!
Но поради положението на долара могат да спекулират, да си гласуват вътрешен дълг и да печатат банкноти
Лошото за нас е, че тези, които обичаме в момента , не искат и да ни знаят, а тези, които ни знаят-ние не обичаме
Всекиму своето!
цитирай
14. merlin68 - Ами САЩ дължи трилиони/ хиляди м...
23.03.2015 18:23
leonleonovpom2 написа:
Ами САЩ дължи трилиони/ хиляди милиарди/.Мисля, че са 16, без да го твърдя със сигурност
Ако Китай си поиска дълга-фалирали са!
Но поради положението на долара могат да спекулират, да си гласуват вътрешен дълг и да печатат банкноти
Лошото за нас е, че тези, които обичаме в момента , не искат и да ни знаят, а тези, които ни знаят-ние не обичаме
Всекиму своето!


Проблемът не е толкова в това Китай да си поиска дълга, аз предполагам, че този дълг се обслужва от САЩ (за тях това не е проблем, в мазата е печатницата).
Проблема е въобще в самото създаване на дълг - трябва ли да го има, до каква степен и кой да го контролира? Това според мен са основните въпроси пред световната финансова система.
В момента положението е следното - Търговските банки са задължени да поддържат задължителен минимален резерв, в повечето страни той е 10%. Това ще рече, че ако ти отидеш и направиш депозит в банка (например ДСК) в размер на 100 000лв., банката е длъжна да задели от тях 10 000лв. като резерв, а останалите 90 000лв., спокойно може да даде като кредит на мен например. Да речем, че лихвата която дължа е 10% на година, ще рече, че след година трябва да върна 99 000лв. Ако не бъдат пуснати нови парични емисии, на практика аз няма от къде да взема тези 9000лв. които дължа - това са нови пари. Това на практика означава, че всеки 100 000лв налични пари, могат потенциално да създадат нови 9000лв. Представи си това в републикански мащаб, а след това си го представи по отношение на долара в световен мащаб. За България модела не работи, защото ние нямаме емисионна банка въвеждането на валутния борд. В смисъл, че от вън определят количеството на парите в обръщение у нас. По този начин от вън определят и възможностите за кредитиране на нашите търговски банки.
В САЩ обаче това не е така, там ФЕД не може да откаже на правителството на САЩ, както и правителството нищо не отказва на ФЕД. В резултат - океани от долари, и ако има луди да плащат американската инфлация, океана може да расте докато глътне цялата суша, тоест реалната икономика.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: merlin68
Категория: Политика
Прочетен: 1694245
Постинги: 293
Коментари: 4201
Гласове: 19298
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930