Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.05.2018 22:14 - Прасадам: защо и на кого предлагаме храната си?
Автор: mtomova Категория: Други   
Прочетен: 664 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Как, на кого и защо предлагаме храната си October 25, 2011 Rasa Lila dd ВЕДИЧЕСКИ МЪДРОСТИ

От Бхакти Алока Парамадваити Махарадж

Тази тема има основополагаща важност за цялото човечество. Да предлагаш храна си на олтар означава да благодариш за нея и да покажеш признанието си към Източника на цялата енергия. Първото нещо, което трябва да разберем, е, че природата поддържа нашето съществуване и че тя притежава най-прекрасния сбор механизми за контрол и управление на света.

Ние, децата на природата, сме души и имаме материално тяло, което ни е предоставено за ограничено време. Тялото и душата са заедно, защото има вода и храна, които осигуряват условията за това. От друга страна е много важно да видим как нашето настроение се влияе от това какво ядем, какво слушаме, какво наблюдаваме и т.н.

Когато човек предлага храната си, произнасяйки мантри (свещени молитви), той благодари на Бог за това, че ни поддържа. Така се създава една прекрасна обстановка, която осветява съществуването ни. Японският професор Масеру Емото е направил експеримент, снимайки кристали вода, изложени на звуците на различни думи като любов, добро, прошка и ги е сравнил  със снимки на кристали „облъчени” с думи, които са обидни, гневни. Вторите картини на кристали са изглеждали ужасно, докато първите изглеждали като прекрасни диаманти. Това влияние се отнася и за нашите тела. Нека си спомним, че тялото на човек съдържа около 70% вода и че всяка наша клетка съдържа цялата информация за тялото. Звуците, които произнасяме и настроението, което придобиваме, предлагайки храната, трупат информация, която влиза във всеки атом и скоро след това рефлектира върху нашето състояние.

Да предлагаме храната си и да благодарим преди да се храним е хилядолетна традиция. В йога тази практика формира част от ежедневните дейности и ни изпълва с щастие, подхранва качеството на съзнанието ни в кухнята и позволява на семейството да има ежедневно моменти на свято общуване помежду си, когато се храни с предложената храна.

Предложената храна е свободна от карма (материални реакции, които се връщат към нас), а едно от изискванията за нейното приготвяне е в процеса да не се влагат негативни емоции както на грубо, така и на фино ниво.

Шри Кришна (Върховният Бог) казва в Бхагавад Гита: ”Всичко, което ядеш или всичко, което искаш да дадеш, прави го като предлагане към Мен.”

Месото, рибата, пилето и другите видове месо, както и яйцата, не мога да бъдат предлагани; нито алкохола.

Предложената храна е трансцендентална и ни освобождава от реакциите на материалната природа. Щастието и озарението идват в дом, където тези практики се следват.

Процесът на предлагането е много прост и не коства нищо, но работи само, когато се прави от сърце.

Изберете едно чисто място в къщата си и направете там олтар. В Бхакти йога олтарът се състои от снимка или фигура на Бога на сърцето ни и малко под него от снимка на духовния учител. Ако нямате духовен учител, можете да сложите снимка на Шрила Прабхупад, който е учителят разпространил Бхакти йога традицията на запад. Хубаво е също да поставите цветя или ароматни пръчици, които да съпровождат предлагането.

При приготвянето на храната, кухнята трябва да бъде чиста, а храната не бива да се опитва преди да бъде предложена. Ведическите вегетариански рецепти трябва да се следват точно. При приключване на готвенето приготовленията се поставят в  някакъв красив съд, специално определен единствено за храната на Бог и ако имате на разположение, във всяко ястие поставете листенце от свещеното растение Туласи. Поставете подноса на олтара и го закрийте. Осигурете си малко звънче специално за олтара. Един прост начин да предложите храната си е да разположите тялото си в спокойна (медитативна) поза и докато произнасяте следната мантра звънете със звънчето:

Харе Кришна Харе Кришна
Кришна Кришна Харе Харе
Харе Рама Харе Рама
Рама Рама Харе Харе

Скритото значение на тази мантра е: „О, мой Господи, позволи ми да бъде инструмент на Твоята любов. Моля Те, приеми това предлагане, което приготвих по Твоя милост.”
Повторете мантрата 3 пъти.

Хора, получили посвещение от духовен учител в йога традицията, произнасят следните мантри, за да направят пълно предлагане:

ом агйана тимирандасйа гиананджайа шалакайа
чакшур унмилитам йена тасмай шри гураве намаха.

„Роден съм в дълбоко невежество, но моят духовен учител отвори очите ми с факела на знанието. На него отдавам най-смирените си почитания.”

намо махаваданйайа кришна према прадайате
кришнайа кришна чаитанйа намне гаура твише намаха

„Отдавам най-смирени почитания на Върховния Бог Шри Кришна Чаитанйа, който е най-милостивото проявление на Бог, по-милостив дори и от самия Бог Шри Кришна, защото свободно раздава това, което никой друг не е давал – чистата любов към Бог.”

намо брахмана девайа го брахмана хитайа ча
джагад дхитайа кришнайа говиндайа намо намаха

„Отдавам най-смирените си почитания на Теб мой Господи Говинда (Кришна). Ти си защитник на кравите и доброжелател на Брахмините, както и на цялото човечество.”

Предлагането на храната е предлагане чрез съзнанието ни. При произнасянето на мантрите медитираме как предлагаме храната на олтара, а също и останалата храна в съдовете за готвене. След тази медитация, изчакваме 5 – 10 минути, в които можем да медитираме или да пеем песен за Бога. За прекратяване на предлагането пляскаме 3 пъти с ръце, след което отваряме олтара и изваждаме предложената храна.

Вземете подноса с чиниите и чашите, и върнете предложената на олтара храна (прасадам) в при останалата сготвена и предложена храна. С това цялата сготвена храна се превръща в маха-прасадам – храна, предложена на Бог на олтара.

Във Ведическата култура се препоръчва преди хранене, човек да излезе пред къщата си и да покани минаващите по улицата да влязат и да се нахранят с милостта получена от Бог: ”Храната е готова на масата, ако някой е гладен, моля да заповяда”.  Отзовалите се на поканата се настаняват, за да се нахранят. Преди хранене всички трябва да се помолят с благодарност за милостта на Бога и затова, че ни поддържа в нашето съществуване.

„Това тяло е пълно с невежество и ни оплита чрез сетивата и потапя в материалния океан на сетивното наслаждение. Езикът е опасност, заради пристрастеността си е много трудно да бъде контролиран, но милостивият Кришна ни помага да го контролираме като ни дава храна, вкусена най-напред от Него. Ядейки тази храна, възпяваме Рада и Кришна и с любов молим за помощта на Шри Чаитанйа и Шри Нитйананда.”

Създавайки и следвайки този навик ежедневно, и ядейки само осветена по този начин храна, човек ще изживее изненадващо благоприятна промяна в живота си.

Моля ви, разпространявайте това послание на своите приятели и семейство, така че те също да могат да се облагодетелстват от този процес. Да се разпространява предложена храна се счита за голяма благословия, която наси вътрешно щастие.

Консумирането на храна в ресторанти за бързо хранене, особено когато тя съдържа месо или риба, изпълва хората с агресия и е индиректната причина заневъзможността да се установи мир по света днес.

Ако се интересувате от повече информация за процеса на Бхакти йога, моля свържете се с храма на мисия Вринда в България, където ще получите достъп до много материали: снимки, статии и книги, както и информация за предстоящи събития и празници на храма. Ще ви бъде даден достъп и до останалите статии от серията Ведически мъдрости.

Нека Бог ви съпровожда под формата на милост чрез предложената храна (прасадам) до края на живота ви.

Максими:
„Всичко, което правиш, всичко, което ядеш, всичко, което предлагаш и подаряваш, както и всички въздържания, които изпълняваш, прави като предлагане на Мен.” Бхагавад Гита 9.27

http://vrindabg.com/2011/10/25/offering-food/



Тагове:   прасадам,


Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: mtomova
Категория: Други
Прочетен: 553235
Постинги: 436
Коментари: 78
Гласове: 243
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031