Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.11.2017 22:55 - БНТ - История бг и ВОСР
Автор: merlin68 Категория: История   
Прочетен: 4936 Коментари: 19 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
До преди малко гледах поредното издание на История бг по БНТ. Темата днес беше Великата Октомврийска Социалистическа Революция, или съкратено ВОСР.

Гледал съм още няколко предишни издания на това предаване и винаги ми е правило лошо впечатление отсъствието на историческа безпристрастност по разглежданата тема. Разбира се, според зависи от темата, това отсъствие на безпристрастност е различно. Като цяло обаче предаването ми е било винаги интересно.

Днес също ми беше интересно, по един особен начин, смял съм се толкова, все едно гледам комеди шоу. То бива, то може... обаче, другари...(както казваше Т.Колев), чак такова слагачество на актуалната властваща в света система... прекалено, грозно, фалшиво.

Няколко дъртака, правили кариера мазнейки се на БКП и сигурно, не веднъж цитирали с вдъхновение Ленин, днес се надпреварваха да пикаят на гроба на комунизма и вождовете му. Кой от кой по-мазен, гърди геройски пред злодея комунизъм гледаха да изпъчат.

На фона, на вчерашните и днешни слагачи с професорски заплати и удобни кресла, един млад учен, доцент Александър Сивилов, изглеждаше като защитник на ВОСР. Позиция която той видимо не си бе поставил за задача да изпълнява. В много моменти от предаването, физиономията му бе така удивена, че умирах от смях само като го гледах. Горкото момче родено през 1980г. (проверих сега в нета), неуспяло да освои подлизурковщината, мазненето пред властта и високопатосното громене на врага, характерно за последното десетилетие на комунизма.
Те така този младеж изведнъж в стремежът си обективно да разгледа ВОСР, се оказа в ролята на нейн защитник, понеже мазните му колеги, по всякакъв начин, с всички средства на пропагандата се опитаха да я наврат в деветия кръг на пъклото.

Към края на предаването, мазняците стигнаха и до най-значимата част - открита русофобия и очерняне на съвременна Русия. Тука обаче малко се накъкаха. В стремежът си да направят сравнение между Путин и Сталин, без да искат напипаха пулса на руската душевност. Подигравателно зададоха въпроса - Защо Русия не празнува ВОСР, след като Путин, преди време заяви, че разпадането на СССР, е най-голямата трагедия на 20 век? Без да искат си отговориха и това видимо ги стресна. А отговорът беше, че руснаците винага са обичали Русия, и винаги са заставали зад този който я прави силна, независимо дали е император, комунист, или Путин (както и да го определим). Затова и рейтингът на интернационалистът Ленин сред руснаците е 14%, а този на националистът Сталин 75%, днес и на Путин някъде там.
Ужас, толкова добре да оплескаш ВОСР, но да не се справиш с основната задача - да оклепаш днешния руски режим. Впрочем важено е да се запитаме - приличаме ли на руснаците? Ние зад кого заставаме? Монархисти, комунисти, демократи ли сме? За силна България ли сме, или просто за келепира и за там на където духа вятъра, като дъртите ни мазни "историци"?

Финалът на предаването също беше забележителен, водещият отбеляза, че първото предаване на БНТ е отразявало точно поредната годишнина от ВОСР. Отразявали са я разбира се също така мазно, но с обратен знак. Това говори доста за БНТ.

Все пак освен изключително веселото настроение което ми донесе това предаване, ще отбележа и надеждата за българската историческа наука, която видях в лицето на този млад доцент - Александър Сивилов.


Тагове:   бнт,   Ленин,   сталин,   Русия,   СССР,   Троцки,   воср,


Гласувай:
11



1. vaquero - merlin68,
07.11.2017 00:37
Въпросното предаване на БНТ е заслужавало да се гледа за психологически анализ на участниците, но аз го пропуснах, защото предполагах, какво ще клепят. Има още едно предаване, в което русофобията на водещия го прави смешен - "Нощни птици".
цитирай
2. mt46 - Не съм го гледал...
07.11.2017 06:43
Би трябвало историците да се стремят към повече обективност и безпристрастност...
цитирай
3. merlin68 - https://www.bnt.bg/bg/a/100-g-velika-oktomvriyska-sotsialisticheska-revolyutsiya-i-blgariya-06112017
07.11.2017 10:35
vaquero написа:
Въпросното предаване на БНТ е заслужавало да се гледа за психологически анализ на участниците, но аз го пропуснах, защото предполагах, какво ще клепят. Има още едно предаване, в което русофобията на водещия го прави смешен - "Нощни птици".


Ето отгоре линк към предаването, може да го гледаш. Трябва също да отбележа, че и Николай Поппетров от БАН, що годе се придържаше към някаква безпристрастност в дискусията. В края на обратната скала мога да поставя философа Тони Николов и особено Проф. Милко Палангурски, който определи ВОСР, като събитието върнало човечеството към канибализма:)))
цитирай
4. merlin68 - Би трябвало историците да се стр...
07.11.2017 10:48
mt46 написа:
Би трябвало историците да се стремят към повече обективност и безпристрастност...


Би трябвало, обаче за истината, обективността и безпристрастността, рядко се намира кой да плати...
цитирай
5. vaquero - merlin68,
07.11.2017 13:06
Благодаря за линка, ще ги изтърпя.
цитирай
6. apostapostoloff - В крайна сметка
07.11.2017 18:53
историята е препарат за пране наосрани гащи.
цитирай
7. getmans1 - "Впрочем важено е да се зап...
07.11.2017 20:20
"Впрочем важено е да се запитаме "
Траш-краш теста на текста не важен, а на мисленето ви времето ще го направи.
цитирай
8. merlin68 - В крайна сметка историята е преп...
07.11.2017 20:48
apostapostoloff написа:
В крайна сметка историята е препарат за пране наосрани гащи.


Ето тук за съжаление съм напълно съгласен с теб.
цитирай
9. merlin68 - "Впрочем важено е да се зап...
07.11.2017 22:33
getmans1 написа:
"Впрочем важено е да се запитаме "
Траш-краш теста на текста не важен, а на мисленето ви времето ще го направи.


Гетьо, боя се, че за пореден път не схванах траш мисълта ти.
цитирай
10. scythe - 80% Дебили
09.11.2017 23:06
Два въпроса.
Как росияните отразиха събитието ВОСР?
Защо Сталин забранява честването на 9 май?
цитирай
11. merlin68 - Два въпроса. Как росияните отра...
09.11.2017 23:56
scythe написа:
Два въпроса.
Как росияните отразиха събитието ВОСР?
Защо Сталин забранява честването на 9 май?


Ако беше гледал въпросното предаване, щеше да разбереш, че официални тържества по случай ВОСР не се предвиждат. Иначе неофициално 100 годишнината е отбелязана от руските комунисти и симпатизанти.
Официално празник на 7 ноември няма от 90г.

Сталин никога не е забранявал честването на 9 май! Напротив, всяка година Победата се е чествала. Но по времето на Сталин, само веднъж е имало парад на Победата през 1945г. След това победата се чества но без паради и празненства, най-вероятно поради това, че тя навява болезнени спомени за милионите жертви. Трудно е да се веселиш когато баща ти не се е върнал нали.
До колкото знам и при Хрусчов не се празнува, а само се чества 9 май и чак при Брежнев започват познатите ни паради за 9 май.
цитирай
12. scythe - 80% Дебили
10.11.2017 01:04
"официални тържества по случай ВОСР не се предвиждат"
"Официално празник на 7 ноември няма от 90г."
ЗАЩО!!!???
цитирай
13. merlin68 - "официални тържества по с...
10.11.2017 18:35
scythe написа:
"официални тържества по случай ВОСР не се предвиждат"
"Официално празник на 7 ноември няма от 90г."
ЗАЩО!!!???


Ти сам не разбираш ли защо? Нима у нас празнуваме 9 септември? Та нали през 90г. се разпадна СССР, Русия както и България извършиха приватизация. Днес Русия е капиталистическа държава, по-капиталистическа от Германия, Франция и други. Какъв ВОСР да празнуват?
цитирай
14. scythe - Хм
11.11.2017 05:16
"Днес Русия е капиталистическа държава, по-капиталистическа от Германия, Франция "
Кой е измислил термина капитализъм и какво означава!!!??? и е ли днешна Русия капиталистична държава !!!???
цитирай
15. merlin68 - "Днес Русия е капиталисти...
11.11.2017 11:14
scythe написа:
"Днес Русия е капиталистическа държава, по-капиталистическа от Германия, Франция "
Кой е измислил термина капитализъм и какво означава!!!??? и е ли днешна Русия капиталистична държава !!!???


Ти какво очакваш, да ти изнасям лекции ли?
Няма точен отговор кой е измислил понятието "капитал", според някои историци то датира още от 12 век. Широко навлиза през 19 век в трудовете на икономисти като Риналдо, Маркс, Вебер и много други.
Капитализма е обществено - икономическа система в която парите (банков капитал), средствата за производство (промишлен капитал) и търговията (търговски капитал) са в частни ръце и се използват за увеличаване на капитала чрез трупане на печалби. Освен икономическа, казвам и обществена, защото икономиката пряко и много силно се отразява на обществото. В този смисъл не е възможно, капитализма да бъде определен единствено като икономическа система, както го определят някои.
Също така някои икономисти извеждат и едно друго понятие - "държавен капитализъм", там поставят икономиките на бившите соц. държави, както и някои днешни икономики с голям дял на държавна собственост.
Абсурдно е да се определя обществено-икономическата система при социализма с термин "държавен капитализъм", защото при социализма, държавата не ползва икономиката като инструмент за увеличаване на капитала. Това е безсмислено, тъй като държавата осъществява емитирането на парични средства, тоест, тя може да създава пари. Чрез производството, търговията и държавните банки, държавата не изпълнява капиталистическата задача да увеличава капитала, изпълнява задачата да решава икономически, обществени, военни и всякакви други проблеми стоящи пред обществото. Печалбата, като пари прим (добавен капитал), не е цел на такава държава, в нея печалбата е заменена от "целесъобразност". Тоест, държавата насочва капитал за решаване на гореизброените проблеми по усмотрение на своите ръководители и не с цел увеличаване на този капитал.
Днешна Русия е капиталистическа държава тъй като е налице възможността частни лица да притежават и оперират с капитала под формите му - банков капитал, промишлен капитал и търговски капитал, с цел повишаване количеството на първоначално вложените парични средства. Тя е "по-капиталистическа" от някои други страни, както впрочем и България, защото корупцията която генерират тези частни интереси в държавата не е овладяна. Тоест създава се възможност за възникване на олигархия (прочети що е то, не ме карай да ти обяснявам) Разбира се "по-капиталистическа" е условно казано, просто за да подчертае, че в Русия, а в още по-голяма степен България, ние виждаме особено силно изразени най-сериозните негативи на капитализма.
цитирай
16. scythe - Хехехе
12.11.2017 00:50
Много дълъг отговор ..., забравих си въпроса ..., ХАХАХА
цитирай
17. scythe - Хехехе
12.11.2017 01:15
Не ми говори на "ти" россофилистично мършо ..., не сме пасли козите заедно ... хехехе
цитирай
18. merlin68 - Много дълъг отговор. . ., забравих ...
12.11.2017 12:30
scythe написа:
Много дълъг отговор ..., забравих си въпроса ..., ХАХАХА


Ами ще го забравиш, като си от контингента описан от проф.Иво Христов.
цитирай
19. merlin68 - Не ми говори на "ти" р...
12.11.2017 12:32
scythe написа:
Не ми говори на "ти" россофилистично мършо ..., не сме пасли козите заедно ... хехехе


Никога не съм имал намерение да ти говоря, а още по-малко на "вие", но ти се домъкна тук и ми задаваше въпроси, а аз като културен човек се опитах да ти отговоря. Разбира се напразно:) Хайде марш от блога ми.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: merlin68
Категория: Политика
Прочетен: 1680020
Постинги: 293
Коментари: 4201
Гласове: 19298
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031