Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.05.2019 22:39 - KANACYBIГI - спорната титла на първите български владетели
Автор: merlin68 Категория: История   
Прочетен: 2654 Коментари: 14 Гласове:
13


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 image

Титлата "KANACYBIГI" е изписана върху каменни надписи (№56 - 69 по Бешевлиев) отнасящи се до владетелите Омуртаг и Маламир.

Правени са различни варианти на разделяне на текста и превода му. Някои от по-известните са:

- KANA + CYBIГI превод на В.Бешевлиев през тюркски езици гласи - "началник на войската". П. Добрев на база кавказките езици превежда титлата като "небесен владетел". Правен е опит титлата да се преведе и през латински, получава се нещо като "мъдър завоевател (владетел)" - Желязков. Има и други преводи на които няма да се спирам.

- KANAC + YBIГI подобно разделяне на титлата предлагат Д.Съселов, П.Добрев и други. По паралел с титлата на аварските владетели се извежда превод "славен (велик)"

Интересно е, че водени от презумцията, че българите са тюркски, или ирански (напоследък) народ, нашите историци и лингвисти не търсят обяснение на тази титла в българския славянски език. Освен д-р Ценов, май нито един бългаски историк не се опитва да наложи подобна теория. И разбира се това е много жалко, защото:

Първо, ние нямаме никакви ясни доказателства, че прабългарите идват от Сибир, Памир, или Персия.

Второ, единствените абсолютно сигурни сведения са, че прабългарите идват в днешните ни земи "отвъд Дунава", от територията на днешна Украйна.

Трето, нямаме никакво основание да твърдим, че през 7 век тази територия не е била населена със славяни, а с тюрки или иранци.

Имайки предвид всичко това, за мен е повече от изненадващо, че в историята ни, в учебниците на децата ни, вече почти 150 години шестват абсолютно голословни твърдения, че българите са тюрки или иранци, че владетелите ни са били титуловани ханове, или канове, че българите са говорели някакъв съвсем различен от говорения от 9 век до ден днеше език. Език изчезнал без следа, както и старите не славянски титли на владетелите ни. Стига се чак до абсурди като например, исторически документ в който се говори за първите български владетели, всички до един титуловани като князе, да се тиражира по учебниците като "Именник на българските ханове". Без срам и дори намек за притеснение, че там не е упоменат нито един хан, а всичките ни владетели са титуловани като князе.

Затова, тук в това скромно материалче, аз заставам в подкрепа на българския историк д-р Ценов и ще припомня как той разделя и превежда титлата на Омуртаг "KANACYBIГI".

KANACYBIГI = KANAC + YBIГI. Според д-р Ценов, първата част означава просто КНЯЗ, докато втората се превежда У(ОТ)БОГА. Ето няколко начина по които се е изписвала в стария български език титлата княз - "КЪNASЬ", "КЪNАЗЬ", "КNАЗЬ". И тези исписвания поразително съответстват на надписите на Омуртаг и Маламир "KANAC", гърците просто нямат "Ъ" и "Ь". Ако произнесете тази част от надписа на гръцки и някое от изписаните старобългарски думи за княз, слагайки ударението в края, то звукува разлика почти няма да намерите. В старите украински диалекти, че дори и до днес Биги означава Бог.

Всичко написано до тук е известно и предъвквано много пъти, включително от доста колеги в блога, та вероятно се чудите защо отново пиша по тази тема. Защото мисля, че има нещо което да добавя, нещо за което досега не се е сетил никой, или пък ако се е сетил, то аз съм пропуснал. Един дребен, но според мен изключително важен детайл!

В надписа на Омуртаг, титлата е дублирана на гръцки и там след автентичната титла "KANACYBIГI" се чете гръцкият превод "АРХОН ОТ БОГА". И, ако "АРХОН" съответства на "KANAC", то очевидно "ОТ БОГА" трябва да съответства на "YBIГI". Тоест, имаме потвърждение, че втората част от титлата означава "от бога" и се превежда чрез славянски български език, а не означава "мъдър"-латински, "началник на войската", или "небесен"-тюркски и прочие. Съответно и първата част следва да се преведе като княз, цялата титла става КНЯЗ ОТ БОГА.
image
 

Надпис върху надгробна ара, намерена кра село Маломирово (Пловдивско)

"Крум, архон убинги излезе с войската си срещу Адрианопол и брат му не го забрави, но излезе и той"...

Този надпис предшества разгледаните до тук каменни надписи на Омуртаг и Маломир и се отнася до Крум. Интересното в него е, че първата част на титлата "KANAC" е заменена с гръцкото "APXON", докато втората част си е българската. Тоест, този надпис слага точка на спора, как следва да се разделят думите в титлата "KANACYBIГI" = "KANAC + YBIГI"

 


 




Гласувай:
14



Следващ постинг
Предишен постинг

1. leonleonovpom2 - Здравей, Краси!
16.05.2019 00:24
Споделям напълно!
На проба на Персиян, синът на Иван Владислав има надпис, на който е посочено ,че е княз само, без втората част Явно надписа, който коментираш е княз от бога, такова е тълкуванието!
На украински, на чийто земи са дунавските Българи с държавата си , бог е биг и до днес!
Крайно време е да се приеме канас за титлата или княз А е пределно ясно ,че от нея произхождат и кан и хан Взети са от нас, а не обратното!

Лека нощ!
цитирай
2. barin - Здравей, Мерлине. На мен канас и ...
16.05.2019 06:19
Здравей, Мерлине. На мен канас и княз ми звучат близко и едната титла произхожда от другата. Зависи народът как я произнася. Убеден съм, че Сюбиги( Ювиги) се превежда" От бога" и не е титла, а допълнение към титлата. Понеже не сме тюрки по-правилно е нашите владетели да казваме, че са князе, отколкото ханове. Като си прегледах отново моите две теми за сведенията за Първата Българска държава, написани наскоро видях подобни неща.
Поздрави!
цитирай
3. lexparsy - И аз скромно благодаря за тези аргументирани доводи,
16.05.2019 08:41
които явно са очевидни, но ме наведоха на други мисли!
Че някои изследвания върху историята, камо ли медийни писания са поръчкови, и тенденциозно нарочени за заблуждение и оправдания да се прилагат и към учебниците.
В този контекст, прочетох една статия със сериозни аргументи че нямало такова понятие като Тангра!!! Защото го имало изписано само на едно единствено място и не било гаранция че се чете така, и че това е бог. Ако я намеря ще ти пратя.
Много ми е интересно мнението хората в блога, които пишат за история.
Аз имам само интерес, и чета за да си попълня знанията.
Благодаря предварително.
цитирай
4. elcho - Съгласен !!!
16.05.2019 09:24
Моят коментар е същият, като на leonleonovpom2. И не е нужно да повтаряме непрекъснато :"ние не сме Тюрки, ние не сме Тюрки" Да, ние не сме Тюрки ! Стига едно и също. Тук знам, че сме доста интелигентни хора, които си общуваме и стига сме се занимавали с Тюрки и подобни. Дайте да си говорим по същество, по нашите си работи. Постинга е страхотен и на място ! Нека да се прочете и от Историци и преподаватели и от повече хора, ако може от всички хора !!!
цитирай
5. dobrodan - Аз, таковата, да попитам ако може:)
16.05.2019 09:43
откъде гърците взеха титлата АРХонт?
Когато сме имали канове, думата КНЯЗ не е знаела, че някой ден ще я обсъждаме толкова много?
Като сме имали КНЯЗЕ, защо сме имали КАНАРТЕКИНИ?
Стига лъгахте.
И не ми вадете канартекин през ирански изафети. Вече го обясних неведнъж.
Като прекръстите пионерския лагер АРТЕК на Княжевское, може да ми се обадите.
Пътьом може да погледнете една супердобра илюстрация
https://boianimen/2017/06/blog-post_20.html

и да разтълкувате каква е тая фригийска орфеева шапчица връз главата на княз Омуртаг?
Не разбирам защо платформата не позволява директен линк...След blogspot допишете .com
цитирай
6. elcho - Аз специално,
16.05.2019 11:22
Гърците не ги взимам на сериозно. Щом прекръстиха Аспарух от Аспарх. И много други подобни....
цитирай
7. leonleonovpom2 - За Добродан
16.05.2019 11:26
Ето надписа на титлата на Пресиян, на гроба му в Михаловце:

КЪNАZЬ

Не коментирай от позицията ,че ти си прав и другите грешат!
Пресиян е престонаследник на Иван Владислав! Казвам ти го, ако не знаеш!
Коментирай титлата , ако можеш!На паметната плоча е!
Един от малкото известни гробове на наш владетел!
цитирай
8. elcho - Към leonleonovpom2
16.05.2019 12:11
С благодарности отново към теб !!! И мисля че е време да излезем от тук !!!
цитирай
9. dobrodan - Не отричам славянското произнасяне на думата
16.05.2019 12:27
кан. Впрочем българите са наричани и Аси. Думата е жива в куп европейски езици със значение "измежду най-добрите, той е сред Асовете".
Така че пославянчената титла на кана може да дойде от няколко места. Дори и латинската КАНИС няма откъде да дойде освен от "любезното" отношение към българите от Рим. Да помислим, че гърците слагат окончание С къде ли не в съществителните имена. Изобщо не оспорвам наличието на думата КНЯЗ.
Руските царе преди да станат царе също са били князе. Княз Московски, княз Киевски и т. н. От славянското произнасяне на кана сю беги и истински гениалното съвпадение на канас у биги идва всичкото това противопоставяне. Отново имаме две думи - Бог(х) и Бакх. Добре, но имаме и бахадур, богатир.
Според мен едното е преляло в другото - кан сю в канас у. Някъде от Полша-Украйна пък е кънедз. И С получава озвучаване от ер малък до З.
цитирай
10. leonleonovpom2 - Ами защо говориш за лъжи тогава!...
16.05.2019 14:08
Ами защо говориш за лъжи тогава!
Титлите са най- несигурното нещо , от което може да се вади заключение за произход!Но, ако къназ не е Българска, каква е тогава Доказателствата са убийствени Има го и като каназ и с допълнението- у биги Биг и сега е бог, на украински!
За какво да спорим?
Генерал и маршал са френски, по произход! А сега, маршал Суворов, какъв е? В чия армия служи, като е маршал? Във френската ли Това са международни звания, които са утвърдени!
Император е римска титла Означава, смислово- генерал! Следва ли, че всички императори са римляни! Крал, ясно е откъде идва От Карл Велики Е?!
Още Българинът Державин, академик казва, че , да, титлите ,Българските ,вероятно имат персийски произход! И обяснява, защо? С нагледен пример!~ В Русия и в Прусия висшето общество говори и пише на френски Във Велика България, то, същото, ползва персийската номенклатура за титлите Езикът във висшето общество е вероятно персийски или близък до него Този език обикновените хора не го знаят и не го ползват , както в Прусия и Русия те не знаят ----френски!
Да допълвам ли!?
цитирай
11. merlin68 - откъде гърците взеха титлата АР...
16.05.2019 14:54
dobrodan написа:
откъде гърците взеха титлата АРХонт?
Когато сме имали канове, думата КНЯЗ не е знаела, че някой ден ще я обсъждаме толкова много?
Като сме имали КНЯЗЕ, защо сме имали КАНАРТЕКИНИ?
Стига лъгахте.
И не ми вадете канартекин през ирански изафети. Вече го обясних неведнъж.
Като прекръстите пионерския лагер АРТЕК на Княжевское, може да ми се обадите.
Пътьом може да погледнете една супердобра илюстрация
https://boianimen/2017/06/blog-post_20.html

и да разтълкувате каква е тая фригийска орфеева шапчица връз главата на княз Омуртаг?
Не разбирам защо платформата не позволява директен линк...След blogspot допишете .com


Аз тук не се занимавам с гръцката титла архонт и нямам намерение да ти я обяснявам. Това по въпроса ти, по останалите ти неразгадаеми от мен бръщолевения, коментар нямам
цитирай
12. leonleonovpom2 - http://leonleonovpom2. blog/...
16.05.2019 15:32
http://leonleonovpom2/history/2019/05/16/vladetelskite-titli-vyv-vremeto.1657354Ето го постингът в тзи връзка
КЪНАЗ е и е Българизъм и не елинизъм
На плочата на Пресиян го има - КЪНАЗЬ
цитирай
13. getmans1 - Ето част от мой коментар при Рустам, ...
16.05.2019 19:05
Ето част от мой коментар при Рустам, където явно разговор не се получава и реших да опитам тук;

„... Аз съвсем сериозно те попитах, след като езика се е развил във времето как сега трябва да прочетем тази дума КАНАЗЬ, КАНие/н/ЗЬ и това /н/ произнася ли се или показва, че „ие„ е носова съгласна защото в азбуката това „н„ е изписано повдигнато.
В Делиормана ние също попрочитаме това-онова, пък и телевизя гледаме, и радио слушаме но не съм виждал и чувал в исторически предаване някой проф. да излича това като КАНАНЗ но се случвало повечето случаи да се каже КАНАЗ или по-рядкото КАНИЯЗ където Я-то не се произнася ясно ... трудно ми е да го опиша.
Постинг: ТОВА Е ПОЛОЖЕНИЕТО
Автор на постинга: rustam„
цитирай
14. bojil - Руските "учени" и те...
18.05.2019 23:37
Руските "учени" и техните лакеи в България обаче не са съгласни- те държат Българите да си останат "тюрки",за да има народът ни криза в идентитета и по-лесно да бъде покорен от по-слабо развитите руснаци,сърби и други новопръкнали се татароидни "народи".
цитирай
15. merlin68 - Руските "учени" и те...
22.05.2019 22:02
bojil написа:
Руските "учени" и техните лакеи в България обаче не са съгласни- те държат Българите да си останат "тюрки",за да има народът ни криза в идентитета и по-лесно да бъде покорен от по-слабо развитите руснаци,сърби и други новопръкнали се татароидни "народи".

Руските учени имат проблем със собствената си история, така че не се вълнувай за тях. Що се отнася до татароидните народи, нито сърбите, нито руснаците се числят към тях.
По отношение на идентичността, съдейки по изявите ти, определено имаш проблем с нея.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: merlin68
Категория: Политика
Прочетен: 1680925
Постинги: 293
Коментари: 4201
Гласове: 19298
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031