Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.04.2014 16:07 - Вот вам Крым!
Автор: merlin68 Категория: Политика   
Прочетен: 3736 Коментари: 9 Гласове:
17

Последна промяна: 25.04.2014 16:09

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

От доста време не влизам в блога, а още по-отдавна спрях да пиша в него, днес обаче влязох, почетох и неможах да се въздържа да не напиша и аз нещичко.
Статията ще е кратка без претенции за задълбочен анализ на ситуацията, и не защото не бих могъл да го направя, просто не ми се занимава да доказвам неща които всеки малко ако се позамисли ще види и сам.
Кратка историческа справка:
Най-старите обитатели на Крим са таврите, кимерийците и скитите. По-късно Крим минава под властта на готи, хуни, римляни...
В края на 7 век Крим е завладян от хазарите.
1239г. Крим е завладян от монголите и става част от Златната орда.
1441г. е образувано независимо Кримско Ханство.
1475г.Кримското Ханство попада под васална зависимост от Османската империя.
Проведеното от кримския хан в средата на 17 век преброяване на населението показва, че на полуострова живеят 1.2 мил. души, в това число 180хил. татари и около 920хил. православни христяни.
1774г. след победата на Русия в първата руско-турска война,  Крим първо е обявен за независимо от Османската държава ханство, а по-късно е присъединен към Русия.
19 април 1783г. с манифест на Екатерина Втора, Крим е присъединен към Руската империя. Веднага започва изграждането на Руският Черноморски Флот базиран в Крим и до днес.
1853-1856г. се води Кримската война, съюзните войски на  Англия, Франция и Турция побеждават Русия, но неуспяват да осъществят пълен контрол над Крим. Все пак на Русия са наложени ограничения по отношение размера на Черноморският ѝ флот. Важно е да се знае какво предизивиква обратът в отношенията между Англия и Русия по отношение политиката им на Балканите и в Крим. През руско-турската война от 1828-1829г. Англия подкрепя руската политика за освобождаване на гърците, но след това напълно се противопоставя на по нанатъшното освобождаване на балканските народи от османско иго. Причината е в договора за свободна търговия който Англия сключва с Османската империя през 1838г. Този договор освобождава английските стоки от мита на територията на Османската империя. Освобождаването на Балканите и създаването там на независими държави пряко би засегнало английските търговски интереси. Руският черноморски боен и търговски флот базирани в Крим са сериозна заплаха за интересите на Англия. Това предизвиква обрата в отношенията с Русия и води до избухването на Кримската война. Тази политика на Англия забавя освобождението на балканските народи и политико-икономическото им развитие с десетилетия.
18 октомври 1921г. е образувана Автономна Кримска Съветска Социалистическа Република в състава на Руската федерация.
Февруари 1945г. на срещата между Сталин, Рузвелт и Чърчил, САЩ и Англия отново повдигат въпроса за Крим, като искат да получат контрол върху него в замяна на съразмерна територия в Германия. Сталин не се съгласява (вижте краткото клипче).
19 февруари 1954г. по случай 300-годишнината от присъединяването на Украйна към Русия, по предложение на Никита Хрусчов, Автономната Кримска Република е извадена от състава на РСФСР и прехвърлена под юристдикцията на Украйна. Според някои слухове това е подарък на Хрусчов към украинската му съпруга. Разбира се има и по-рационално обяснение от административно-икономически характер. При всички случаи това обаче е един символичен акт в рамките на супердържавата СССР.
1991г. СССР се разпадна и симчволичното прехвърляне на Кримската автономна република от Русия към Украйна загуби символичността си. Стратегическият Руски Черноморски Флот се оказа базиран на чужда територия.
Разпада на СССР и катастрофалното управление на Горбачов и Елцин, отслабиха значително военната, икономическа и политическа мощ на Русия. Двуполюсният модел осигуряващ световния ред през втората половина на ХХ век се разпадна. Чрез разширяването на НАТО и ЕС, САЩ и в по-малка степен страните от Западна Европа започнаха да НАЛАГАТ своето виждане за нов световен ред. Нарушени бяха договорите изключващи присъединяването към НАТО на бившите соц. държави от Източна Европа. В резултат Русия се оказа заобиколена от страни членки на НАТО.
С идването на власт на Единна Русия и Путин, започна процес за реставрация на руската държавност, възстанови се до голяма степен икономическата и военна мощ на Русия. В резултат на това Русия отново започна да си връща загубените позиции на международната политическа сцена. Това разбира се не се харесва на САЩ и НАТО, в резултат на което те започнаха поредната мръсна кампания, този път наред бяха Украйна и Грузия. С финанова, политическа и медийна подкрепа от САЩ бяха организирани "Революция на розите" в Грузия и "Оранжева революция" в Украйна.
На срещата в Румъния през април 2008г. САЩ предложи НАТО да започне преговори за присъединяването на Украйна и Грузия към пакта. Това предложение нямаше как да не бъде възприето от Русия като пряка заплаха за националната ѝ сигурност. Редица европейски партньори в НАТО (сред които Германия) отхвърлиха предложението на САЩ.  Грузия под давлението на САЩ използва военна сила срещу Южна Осетия, в резултат на което последва контра удар от страна на Русия и Южна Осетия се отдели от Грузия. Това трябваше да убеди европейските партньори на САЩ в НАТО, че Русия е опасна за съседите си и е наложително по най-бързият начин Грузия и Украйна да бъдат приети в алианса. Кой пострада от всичко това? - грузинците и осетинците! А убедиха ли се европейските партньори в НАТО, че Грузия и Украйна трябва да бъдат приети? - май не се убедиха и слава Богу! Защото има граници които не бива да бъдат прескачани, Русия няма да допусне НАТО да се настани на всичките ѝ граници, както няма да допусне натовски кораби да се разположат на мястото на нейния флот в Крим. И ако зад океана някой може би си мисли, че би могъл да спечели нова световна война без да понесе непоправими щети, то в Европа едва ли има политик който да мисли така!
Какво донесе на Украйна "Оранжевата революция" от 2004г.? - За петте години управление на "революционерите" Украйна потъна в дългове, рейтинга на революционните лидери се срина, президента Ющенко през 2008г. има одобрението на 3.3% от украинците, на изборите през 2010г. получава 5% от гласовете. Тимушенко получава 8 годишна присъда, друг лидер от революцията Лученко - 4 годишна присъда.
Днес сме свидетели на нова "Оранжева революция" разбира се не под същото име и не със съвсем същите компрометирани лица. При все това, организаторите, финансирането и целите са същите, само последиците ще са много по-трагични за украинския народ, а може би дори за цяла Европа.
Само накратко ще припомня някои ползи за Украйна които бяха пометени от фашистите на Майдана:
- Русия не само, че нямаше намерение да си връща Крим, но подписа с Украйна споразумение за наем на базата на Черноморския флот в размер на 400 млрд. долара за 50 години!
- Договор за намаляване цената на газа за Украйна наполовина.
Какво ще получи Украйна от Европа? - ако има късмет, същото което получихме и ние, но може и по-зле. Изисквания...критерии...бля...бля...срещу руските милиарди!
След провеждането на референдум и съобразно резултатите от него на 18 март 2014г. е подписан договор за влизането на автономната Кримска Република и град Севастопол в състава на Руската федерация.


Историята както всички знаят има свойството да се преповтаря, колелото ѝ се върти докато най-накрая народите извлекат правилните поуки от историческата въртележка. Трагедията е в това, че народите повтарящи едни и същи грешки дълго време, биват изхвърляни и стъпквани от колелото на историята!





Тагове:   война,   Украйна,   НАТО,   Севастопол,   САЩ,   ес,   Путин,   крим,


Гласувай:
19



1. leonleonovpom2 - Здравей, Мерлин! Връщай се, з...
25.04.2014 18:40
Здравей, Мерлин!
Връщай се, заповед!
Липсата ти се усеща, има нужда от качество, а то при тебе е предостатъчно , абез тебе като цяло......отива към второ Всички ще спечелят!
Направил си точен и хубав обзор в исторически план за Крим
Иначе основната разлика между западняка и руснака е, че при западняка има интереси, на първо място, а при руснака те са на последно, на първо е необятната руска душа, дано не са я оковали вече, както при нас!
Поздрави!
цитирай
2. mt46 - Поздрав!...
26.04.2014 00:07
Както казват, НАТО е блато...
цитирай
3. metlichina - Да...
26.04.2014 10:39
и поздрав за теб...
цитирай
4. vdp - Браво,
07.05.2014 10:18
браво и пак браво!
цитирай
5. dimat - Поздравления,но,
15.05.2014 17:32
малко съм засегнат,като българин в излагането на историческите факти: преди да бъде зает от хазарите,Крим е влизал в пределите на Стара Велика България.Така,че,формално погледнато и ние можем да имаме претенции към него и то преди руснаците.
цитирай
6. merlin68 - малко съм засегнат, като българин в ...
15.05.2014 18:10
dimat написа:
малко съм засегнат,като българин в излагането на историческите факти: преди да бъде зает от хазарите,Крим е влизал в пределите на Стара Велика България.Така,че,формално погледнато и ние можем да имаме претенции към него и то преди руснаците.


Честно казано и аз си мислех, че Крим е влизал в пределите на Велика България, но изглежда съм грешил (или поне немога да намеря данни които да го потвърждават) иначе разбира се не бих го пропуснал в хронологията.
цитирай
7. born - Малко късно прочетох този постинг, ...
02.06.2014 00:16
Малко късно прочетох този постинг, но съм впечатлен . Поздрави и както казва един от колегите - връщайте се !
цитирай
8. get - Разпада на СССР и катастрофалното ...
29.06.2016 14:04
Разпада на СССР и катастрофалното управление на Горбачов и Елцин, отслабиха значително военната, икономическа и политическа мощ на Русия. Двуполюсният модел осигуряващ световния ред през втората половина на ХХ век се разпадна. - край на цитата

...................
- Сложих, минус под този пост - тъй като много ми напомня на полит-занятията от времето на социализма, тоест живота в "казарма"!!!

...................
ВТОРО:
- Поста страда от ТИПИЧНАТА ЗА РУСКАТА ИСТОРИОГРАФИЯ ТРАКТОВКА - ОТНОСНО: Произхода на РУСКАТА ИМПЕРИЯ ... с наложената от историци-опортюнисти "теория" за "Триединният руски етнос"?? - повече по въпроса прочети при Ф. Прокопович и М. Погодин - ако си ги чел, значи повтаряш ЗАЛЕГНАЛАТА ОТ ВРЕМЕНАТА КОГАТО Россия става ИМПЕРИЯ ... Политически ДОКТРИНИ - НЕ Исторически РЕАЛНОСТИ?!
...........
ТРЕТО: Как ще коментираш упоменаваните с половин уста факти - За създаване на Еврейска Кримска република от начало на 30-те години? ... а продажбата на Крим?
...........
ЧЕТВЪРТО: Защо продължаваш да "разглеждаш"(а и нас да ни сугестираш) Света в контекста на "двуполюсният модел"? Та не бе ли Уолстрийт и американският президент У. Уилсън - тези които НАСТОЯВАХА за ПОДКРЕПА - на "свободна избраната" БОЛШЕВИВИСТКА ВЛАСТ ... която ако не бе оказваната Й ПОМОЩ от Едрият финансов(предимно американски - ако капитала има националност ?) капитал ... СССР нямаше да го има ??

В заключение: Горбачов и Елцин били виновни ... ами същите ТЕЗИ ДВАМАТА - като ВЕРНИ синове на "Партията", тоест по произход БОЛШЕВИКИ - НЕ подготвиха НАРЕДЕНОТО ИМ ... от Световният ФИНАНСОВ "ИНТЕРНАЦИОНАЛ" - за теб знам поне, че притежаваш интелект, ползвай го по ПРЕДНАЗНАЧЕНИЕ - но за това ЩЕ Е НЕОБХОДИМО ... ДА СЕ ОСВОБОДИШ от присъщите за всеки един човек ЛИЧНИ ПРИСТРАСТИЯ!!

- Именно поради това ... а и поради(още не-упоменати от мен неща) сложих "минус" под поста ти - като НЕОБЕКТИВЕН!?
цитирай
9. merlin68 - Не знам Гет, по времето на "...
29.06.2016 20:07
Не знам Гет, по времето на "полит-занятията от времето на социализма", аз съм бил просто ученик, след това прост редник в казармата и в последната година на соца бях бедно студентче. Така, че Гет ти като служител с пищов по времето на соца сигурно по-добре разбираш полит-занятията.
Благодаря, че ме определяш като човек с интелект, но честно да ти кажа, той не ми помогна да разбера по-голямата част от коментара ти. Не разбрах кое от този коментар е свързано с постинга чиято тема е Крим, руският Крим, който става украински само поради едно неудачно полит-занятие сделано от Хрусчов, преместил Крим от единия в другия джоб на една мега държава.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: merlin68
Категория: Политика
Прочетен: 1694456
Постинги: 293
Коментари: 4201
Гласове: 19298
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930