Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.07.2016 21:36 - Wanted: Dead or Alive
Автор: merlin68 Категория: Политика   
Прочетен: 2406 Коментари: 7 Гласове:
6


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Ако Ердоган с идеите си и непоколебимата си воля да ги осъществи не бе огромна заплаха за България, аз бих му се възхитил искрено и бих му стискал палци в колосалната битка която му предстои. За съжаление обаче, Турция под ръководството му е огромна заплаха за цяла Европа, а в още по-голяма степен за нас.

Много догадки се правят за това което се случи в съседна Турция. Беше ли истински преврата срещу Ердоган, кой спечели от него, или по-точно от провала му. Най-много май натежа хипотезата, че турският президент сам е режисирал преврата и естествено неуспеха му. Разбира се в тази хипотеза има много логика. Ердоган излезе по-силен, намеренията му да концентрира повече власт в ръцете си вече са добре аргументирани от метежа, има изгледи желанието му да превърне Турция в президенска република да се осъществи. Аз също до вчера споделях тази хипотеза като най-вероятна, но случващото се в последните два дни ме кара да променя мнението си.
Догатките са много и всяка си намира аргументи.
Ердоган, режисирал, или, не, със сигурност е знаел доста от рано за готвения преврат. За това говорят фактите, че почти месец преди преврата Ердоган рязко смени тона си на говорене спрямо Израел и Русия и тръгна на помирение, същото стори и в отношенията с Египет и дори с президента на Сирия, Асад. Изненадващо завъртане в политиката на Турция бе това, но след като се случи метежа, този завой се обясни от само себе си. Заобграден от врагове и пред преврат, нормално е да се опиташ да изгладиш отношенията с околните. Разбира се вълната от арести броени часове след потушаването на преврата също говори, че турските служби не са проспали организирането му.
Да, разбира се тези факти наливат вода в мелницата, че сам президента е инсценирал преврата. Да уточня, режисиране, инсцениране и т.н. на преврата, не означава, че той е бутафорен и в него участват актьори - напротив съвсем истински си е. Използват се настроенията в една част от армията, полицията или други среди, надъхат ги допълнително и ето ти режисиран преврат който след това лесно се потушава. В първите ден-два след метежа, той изглеждаше точно такъв - малка група военни, не добре организирани и съответно бързо обезвредени. Обаче огромния брой арестувани и чистката в армия, полиция, съдилища и прокуратура, която към днешна дата надхвърля 18 000 души - това въобще не говори за малък брой военни организирали преврата. Разбира се отново логиката на поддържащите тезата за авто-преврат е желязна - Ердоган, използва провокирания от него преврат за да направи пълна чистка на всички свои противници във всички ешалони на властта. Няма спор логично е. Само, че...
Ако Ердоган е режисирал преврата с тази цел, то това няма как да не стане известно, ако не на широката общественост, то поне на партньорите в НАТО, та Турция е бъкана от американски разведки. В тази ситуация е нормално Ердоган да се опита да заглади ситуацията, да успокои партньорите и те да си позатворят очичките за правата на човека, нещо на което са добре привикнали. Все пак Саудитска арабия също е съюзник на САЩ, а там закона позволява дори да изядеш жена си. Още повече, че от САЩ и ЕС, очевидно бяха склонни на подобно нещо, след като макар и с не особен ентусиазъм поздравиха Ердоган за победата с думите - демокрацията в Турция победи. Вместо това обаче, Ердоган в прав текст обяви, че преврата е организиран и ръководен от Пенсилвания, където спокойно в благоденствие живее Гюлен - враг номер едно за Ердоган. Нещо повече, в ултимативен тон, президента на Турция изиска от САЩ, да му предадат въпросния терорист - Гюлен. Някои високопоставени турски служители направиха изявления с намеци, че САЩ не са безучастни към преврата. Базата Инджирлик, където са базирани американски войски (че май и ядрено оръжие), бе затворена за полети, а по-късно турския командир на базата арестуван за участие в преврата. Всичко това не говори, че Ердоган сам си е инсценирал микро преврат. Но турските служби явно са засекли заговора още в зародиш и са се внедрили на всички нива в него, което и направи възможно бързото овладяване на метежа.
Реакцията на САЩ и ЕС не закъсня и също беше изключително крайна, всъщност крайна беше тази на САЩ, а европейската беше просто смешна. От ЕС заявиха, че ако Турция върне смъртното наказание (нещо което се очаква), то преговорите й за членство в ЕС ще бъдат спрени. Ердоган сигурно много се е смял на това, дали пък от ЕС още не са разбрали, че визията на Ердоган за Европа е друга? - не Турция да влезе в Европа, а Европа да влезе в Турция, или поне юго-източната й част.
Виж реакцията на САЩ, наистина е доста крайна, Кери направо заяви, че ако Турция не спазва демократичните норми (демек, вземе, че избеси заговорниците), то Турция може да бъде изключена от НАТО. Ако някой не си дава съвсем ясна сметка какво означава това, ще поясня - Ако Турция напусне НАТО, то пакта се лишава от втората си по сила армия, армия от ключово значение за юго-източния фланг на алианса. САЩ и НАТО се лишават от най-стратегическите си бази даващи им възможност да влияят пряко в Близкия изток, Черно море и юго-източна Европа. Ако Русия е заплаха за Европа, както ни надуват ушите повече от 10 години, то излизането на Турция от НАТО, на практика означава, че Русия може да прави каквото пожелае в Европа, там просто няма сила която да я спре, турската армия е единствената боеспособна армия имаща известни възможности за противопоставяне на руската. Да не говорим, че излизайки от НАТО, Турция ще търси нови съюзници, а те вървят в комплект с Русия. На практика излизането на Турция от НАТО, коренно изменя баланса на силите в Европа и света, и образно казано, означава НАТО да си отреже единия крак и едната ръка.
Та чудя се, Кери това дали сериозно го иска? И ако наистина е така, то каква ли ще е тази толкова огромна бездна появила се между САЩ и Турция? На мен лично ми се струва, че част от бездната са тези 18 000 (за сега) арестувани и уволнени офицери, полицаи, съдии и прокурори - петата колона на САЩ в Турция. Десетилетия с много усилия е създавана тази мрежа, а Ердоган иска да я резне за няколко дена. Ако това се случи САЩ ще загубят влиянието си в Турция за десетилетия напред, че може и за винаги, дори Ердоган да изчезне от властта Турция вече трудно ще стане послушник на САЩ. Друга част от бездната е в това, че Ердоган чрез службите си за сигурност явно е станал свидетел на всички подробности от готвения му преврат, най-вероятно и на начина по който е трябвало да умре. А Ердоган е докачлив и честолюбив човек, това трудно ще го забрави.
САЩ са вложили много в Турция, до голяма степен това което  днес е тя се дължи на американците, особено що се отнася до армията.
Предстоят ни много интересни времена! - а това според Конфуций хич не е добре.




Гласувай:
8



1. mt46 - Поздрав!...
19.07.2016 22:19
Според мен е по-логично превратът да не е инсценировка, а да не е бил добре подготвен и сред превратаджиите да е имало доносник, доверено лице на Ердоган... Знаем, че турците действат с твърда ръка, доста са отмъстителни /което обяснява Ердогановата разправа с противниците му/...
Днес ми хрумна сравнението между чистките на Сталин и чистките на Ердоган... Власт не се дава, както е известно...
цитирай
2. podvodni - Това е най-якият анализ който чета в ...
19.07.2016 22:31
Това е най-якият анализ който чета в продължение на дни из нета. Искрен поздрав !
Ще си позволя малко допълнение към него.
Не малък принос към потушаване на преврата има и Русия. Всъщност, готвеният преврат над Ердоган е заплануван малко след включване на ВКС на РФ в Сирия и разбиването на пътищата за доставка на нефт от ИД към Турция. Основно действащи лица от страна на Турция в тази търговия играят именно военните от Турските ВС подчинени пряко или косвенно на Пентагона. Ердоган имаше задължението да го закриля политически. Но Пентагона и турдсите военни направиха една стратегическа грешка - свалиха руски боен самолет през главата на Ердоган, което бе своего рода мини-преврат, което бе сигналната ламп, че Ердоган ще последва съдбата на Саддам и Кадафи. Когато се разиграваше цирка на нападки и от страна на Русия и Турция една към друга, зад кулисите тече тясно сътрудничество между Турските и Руските служби за сигурност. Какво са си говорили, подготвяли и разработвали можем само да гадаем и то с голяма доза точнист на фона на преврата преди дни, но прави впечатление, че месеци преди извинителното писмо на Ердоган към Русия от руска страна започнаха намеци за въстановяване на проектите "Турски Поток", Ядрени централи" и т.н. Слеад това последва извинителното писмо на Ердоган и светкавичната одобрителна реакция на Путин. След това последва изявление от Лавров, че с турският му колега са обсъждали възможността за използване на База Инджирлик от ВКС. Което провнокира САЩ да ускори преврата далеч преди дае приключила неговата подготовка.
Има ли интерес Русия от създалата се ситуация ? Абсолютно да ! Всъщност от всяка една ситуация Русия има огромна полза ! Но сега, преминаването на Турция към Евразийският съюз е далеч по-възможно отколкото подобряване отношеният и със САЩ и ЕС.
Да не забравяме, че възабновяващият се "Път на коприната" от Китай минава и през Турция.
И честно да си призная, считам се за щастливец, че живея в интересни времена !
цитирай
3. merlin68 - Според мен е по-логично превратът ...
19.07.2016 23:16
mt46 написа:
Според мен е по-логично превратът да не е инсценировка, а да не е бил добре подготвен и сред превратаджиите да е имало доносник, доверено лице на Ердоган... Знаем, че турците действат с твърда ръка, доста са отмъстителни /което обяснява Ердогановата разправа с противниците му/...
Днес ми хрумна сравнението между чистките на Сталин и чистките на Ердоган... Власт не се дава, както е известно...


Ясно е, че е имало хора внедрени сред превратажийте и не са били никак малко. Да подобна е тази чистка на чистката извършена от Сталин в края на 30те.
По-интересно е какво ще стане от тук на сетне.
цитирай
4. merlin68 - podvodni, може би си прав, скоро ще ...
19.07.2016 23:19
podvodni, може би си прав, скоро ще се разбере.
За интересните времена, по-скоро съм съгласен с Конфуций, не с теб:)
цитирай
5. merlin68 - само не разбрах на какво се възх...
20.07.2016 16:38
martosblack написа:
само не разбрах на какво се възхищавате,на убиеца Ердоган?
иначе изобщо не ми е чудно за чувствата ви,робите се възхищават на господарите си по принцип(!)
трябва да си много глупав,за да предположиш,че изобщо е имало преврат,
да имаше,но в кавички,под режисурата на един престъпник!!!


Не знам, не съм бил роб и не ми е известно на какво се възхищават робите:)
На Ердоган, не се възхищавам, поради причината която съм написал. Ако тя липсваше, бих му се възхитил, че за разлика от българските си колеги политици, успяваше винаги до сега да извлече полза за страната си от нейното гео-политическо позициониране, никога не изпадаше в ситуация на безусловно послушание пред "големия брат" което да доведе до загуби за държавата. Ердоган заслужава адмирации за това, че очевидно добре е осмислил историята на Османската империя (поне що се отнася до отношенията й с Великите сили) и показа точно в решителния момент, че няма намерение да повтаря стари грешки, тоест да хвърли страната си във война за чужди интереси.
Ердоган за разлика от целокупния европейски политически елит имаше топки да застане срещу САЩ, когато очевидно политиката им стана опасна за страната му. Кой друг го направи? Кого предлагаш да уважим тук?
Иначе не уважавам репресиите, но я ми кажи коя власт не е репресивна? Вече 50 хиляди са арестувани и уволнени в Турция към днешна дата - да, не звучи никак добре. А нима не е репресия да принудиш 2 мил. от народа си да тръгнат по света да търсят препитание? Не е ли репресия докато приватизираш и ограбваш труда им, да оставиш милиони пенсионери без средства за съществуване?
Така, че преди да го играеш много хуманен, опитай се да вникнеш в смисъла на тази дума!
цитирай
6. krumbelosvet - Да, Турция се модернизира на американски буксир.
21.07.2016 12:51
Получи ноу-хау за управление и технологии, получи и много милиарди долари. Защото иначе можеше да се комунизира. Но някои турци, с Ердоган начело, решиха, че са велики и рипнаха да изиграят за своя сметка картите, които са им дадени за друго. Най-кратко казано, ако в цирка излезе от контрол голямо животно, става какво ли не, може животното и да бъде застреляно. Колкото и да е ценно и скъпо.
цитирай
7. merlin68 - Получи ноу-хау за управление и т...
21.07.2016 19:56
krumbelosvet написа:
Получи ноу-хау за управление и технологии, получи и много милиарди долари. Защото иначе можеше да се комунизира. Но някои турци, с Ердоган начело, решиха, че са велики и рипнаха да изиграят за своя сметка картите, които са им дадени за друго. Най-кратко казано, ако в цирка излезе от контрол голямо животно, става какво ли не, може животното и да бъде застреляно. Колкото и да е ценно и скъпо.


О, със сигурност може да бъде отстреляно, но ловът няма да е никак лесен.
Но най-лошото е, че докато трае ловът, въобще не се знае колко от животните наоколо ще пострадат.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: merlin68
Категория: Политика
Прочетен: 1680034
Постинги: 293
Коментари: 4201
Гласове: 19298
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031