Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.01.2018 23:43 - Дядо Гьоцо вижда
Автор: merlin68 Категория: Политика   
Прочетен: 3083 Коментари: 3 Гласове:
13


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Дядо Гьоцо, както обикновено люпеше семки пред компа и се взираше напрегнато (поради старчески недоскиф) в синия екран. Радиоточката кънтеше над главата му, дядо Гьоцо не бе хич аполитичен, обичаше да е в крак с новините и по цял ден слушаше БНР. В този момент течеше 26+4 и водещата с назидателна отчетливост четеше мъдрото си съчинение. Дядо Гьоцо се заслуша, защото усети с безпогрешността на редовен слушател, че става въпрос за нещо важно. Журналистката говореше, за дългоочакваното, и слава Богу, доживяно, българско европредседателство. Патосно призоваваше българите, да се държат като горди Европейци и да издигнат флаговете на ЕС, а не като жалки прошляци да протестират, изнудвайки Бате Бойко, да им вдигне мизерните заплати. Такъв беше нейния висш реторичен изказ на баналната вече фраза - хайде да не се излагаме пред чужденците. Това на дядо Гьоцо, му се видя много патриотично, много европейско и много умно, и чак очите му се насълзиха от умиление, или от зяпането в компа, не стана много ясно.
- Ами, да, това е Янкулова, много умна жена - каза си дядото и се замисли. Спомни си, че още през онези мрачни години на социализъма, имаше в радиото един Янкулов. Да, май беше нещо по спорта, водещият постоянно му крещеше - Ало...ало, колега Янкулов, имаме ли чуваемост??? - чуваемост нямаше.
-Ха ха - захили се дядката - те и сега нямат чуваемост. И по въпроса с чуваемостта БНР не е мръднало от 70-те години на миналия век, телефонните им връзки все се разпадат... по няколко пъти на предаване. Явно и там потомствени специалисти работят.
- Дали пък не са рода с тоя Янкулов? - зачуди се дядо Гьоцо. - Ами да, е, какво пък като са, то така се става професионалист, дядо, чичо, леля, стринка... и накрая хоп пето поколение професионалист. - Дядо Гьоцо си спомни, че един негов съсед му беше казал, че и в прокуратурата така било... па и къде ли не. Дядо Гьоцо малко му стана криво, той никъде не се беше намърдал, та да уреди и братовчедите и децата си с професионализъм. Скапаните комунисти бяха виновни, ето ти още едно доказателство, че е бил репресиран! Този логичен извод го нахъса с демократизъм и дядо Гьоцо, реши лично да отиде да посрещне високите европейски гости с еврофлагче в ръка.
Добра се някак си дядо Гьоцо до обновеното НДК, слаломирайки ловко с единствената си щека между задръстените автомобили с псуващи съвсем не по европейски балкански субекти.
С приповдигнат дух той, се отзова пред загражденията и нали е недоскиф, помисли лентата за останал от новогодишната украса гирлянд, та я надигна, промуши се под нея и бодро пое към високите гости които тъкмо се разтоварваха от лимузините. Един бдителен и не протестиращ полицай го забеляза, веднага прецени, че походката му е прекалено пъргава за дядо с бастун, мигновено през главата му минаха няколко кадъра от "Чакала", и пистолета му вече бе насочен в гърба на дядо Гьоцо. Добре, че друг служител на реда, с предпочитание към комедиите пред екшъните, успя навреме да спре ръката на колегата си. Че то иначе щеше да стане много тъжно - още един труп към новогодишната камара, и още по-лошо - един демократ по-малко по форумите.

Лидерът на Европа, излезе бавно от лимузината, прииска му се да се протегне след кратката дрямка по пътя от летището, но етикета не позволяваше. Настроението му бе приповдигнато, защото още по време на полета, любезните домакини презентираха шопската салата и ракията си.
- Салатка и ракийка, чудна комбинация - припомни си шефът на Европа и му се прииска да потрети - Добре, че си зная мярката иначе... ха ха, можеше да залитна като Елцин и да закрия Съюза! Хм, не е лошо да се разходя на свеж въздух, че току-виж съм задрямал на откриването, пред камерите на цялата свободна преса. Ще се разходя, ще се срещна с някой европеец живеещ украя на Европа, ще побъбрим, ще е добре за имиджа, то тия балканци, обичат лидер да им е "човек от народа".
Лидерът на Европа се заоглежда на къде да тръгне и сякаш по поръчка на двадесетина метра се появи дядо Гьоцо. Двамата се запътиха един към друг, сякаш самата съдба ги тласкаше към тази историческа среща в деня на откриването на историческото ни председателство. И ето ти лице в лице народ и лидер. Дядо Гьоцо още не можеше да повярва, на очите си не вярваше, те и не заслужаваха вяра, затова реши да пипне. Здрависа се, поклони се леко и елегантно (както му се стори), съжали, че няма шапка та да я свали. - Това е! Истина е! - каза си дядо Гьоцо - наистина Той стои пред мен! Очите му се напълниха със сълзи които едва удържаше, отвсякъде святкаха светкавиците на фотоапарати, а разноезичните гласове на десетки журналисти се сливаха в забързано боботене, придаващо динамика на иначе статичната картина.
Лидерът на Европа дори не бе мечтал за такова представление, чудеше се дали домакините го бяха организирали и този човечец бе отличен актьор, или хей така случайно бе попаднал на истински фен. След като остави пресата да отрази този вълнуващ близък контакт между елит и народ, европейският бос с театрален жест накара репортерите да замълчат и заговори:
- Моля ви се, какво се нахвърлихте върху нас, като мухи на... мед, аз просто искам да поговоря с този човек, да чуя предложенията му, да побеседваме за общото ни бъдеще. Отдръпнете се моля и ни оставете да си поговорим.
И така дядо Гьоцо, съвсем неочаквано остана тет- а -тет с Лидера на Европа.
- Кажи ми български приятелю, как си, как я карате със семейството, харесва ли ти в Обединена Европа? - попита Лидерът.
- Че как да не ми харесва, чудесно е в ЕС! Семейството ми е в Европа, аз тук съм сам.
- Ето виждаш ли какви възможности дава ЕС, всеки може да пътува, да работи където пожелае.
- Жената, мие чинии в една италианска пицария. Синът се омъжи за един холандец, а дъщерята е шантонерка във Франция.
- Хм, но ти изглеждаш съвсем щастлив! - удиви се Високият гост.
- Разбира се, че съм щастлив! Тук на завистливите путиноиди из интернет по цял ден разправям, че жена ми е Шеф готвач в елитен римски ресторант, сина е моден дизайнер в Хага, а дъщерята - певица в Париж.
- Радвам се, български приятелю, че виждаш каква сила е свободното слово.
- Виждам! Виждам! - възкликна дядо Гьоцо. Само малко се притеснявам, с тази война дето сте я обявили на "фалшивите новини", да не се окажа и аз под прицел?
- Не се притеснявай, приятелю! "Фалшива новина", е тази новина която не ни харесва, а твоите новини са блага вест за нашите общи ценности и демокрация, дано европредседателството на страната ви да направи всички българи демократи като теб.




Гласувай:
13



Следващ постинг
Предишен постинг

1. cortana - Обикновено чета (понякога) тук нелогната. И обикновено не коментирам.
11.01.2018 23:52
Но няма как да се въздържа в случая. :)
Перфектно разказче. Че и реалистично при това. :)
цитирай
2. cortana - Да е жив и здрав дядо Гьоцо, защото сина му гей внуци ще му доведе.
11.01.2018 23:54
:) :) :)))
цитирай
3. mt46 - Мда,
12.01.2018 17:38
добра пародия...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: merlin68
Категория: Политика
Прочетен: 1677998
Постинги: 293
Коментари: 4201
Гласове: 19298
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031