Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.01.2018 22:37 - За човеците и мишоците
Автор: merlin68 Категория: Политика   
Прочетен: 10514 Коментари: 42 Гласове:
1

Последна промяна: 17.01.2018 22:38

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Мавзолеят на Георги Димитров е построен през 1949г. след смъртта на първия български социалистически ръководител. Решението за построяването му се взема веднага след смъртта на Димитров, а мавзолеят е завършен изцяло за 6 (шест) дни, като три дни е отнело проектирането и три дни са траели строителните работи.

 

image

Георги Димитров е оглавявал Комунистическия интернационал и е първият Министър председател на Народна Република България. Най-известен е с процеса срещу него в нацистка Германия за подпалването на Райхстага, където Димитров защитава успешно себе си и България.

 

"Димитров Aз се отнасям сериозно към съда и не мога да оставя без възражение всичко което се каза тук. Мен ме обиждаха как ли не, това за мен е безразлично, но във връзка с мен наричаха и българския народ "див и варварски". Наричаха ме "тъмен балкански субект", "див българин". Вярно е че българския фашизъм е див и варварски. Но българския народ, който е бил 500 години под чуждо иго, без да загуби своя език и националност, нашата работническа класа и селячество, които се борят против фашизма, за комунизъм – такъв народ не може да бъде див и варварски. Диваци и варвари в България са само фашистите. Но аз ви питам господин председател: в коя страна фашистите не са диваци и варвари?

Председателят (прекъсва Димитров):   Вие не намеквате за политическите отношения в Германия, нали?

Димитров (с ироническа усмивка):   Разбира се не, господин председателю. Много по-рано от онова време, когато германският император Карл V говореше, че по немски той беседва само със своите коне, а германските дворяни и образовани хора пишеха само по латински и се стесняваха от немската реч, във „варварска" България светите братя Кирил и Методий, създадоха и разпространиха древно-българската писменост. Българският народ с всички сили и с всичкото си упорство се бореше против чуждото иго. Затова аз протестирам против нападките върху българския народ. Аз нямам основание да се срамувам, че съм българин, аз се гордея, че съм син на българската работническа класа." - Уикипедия, цитат от заключителната реч на Лайпцигския процес 1933г.

 

image

 След възцаряването на "демокрацията" у нас, личността на Димитров е подложена на много остра и не по-малко ненаучна критика, което я прави меко казано - спорна. Безспорен за историята обаче е приносът му, България да запази териториалната си цялост след ВСВ, за което от ключово значение са отличните му отношения със Сталин и съветското ръководство.

Евгени Бакърджиев е една забравена фигура от зората на "демократичните промени", все още помнеща се, единствено, благодарение на най-значимото си дело - взривяването на мавзолея на Г.Димитров. Унищожаването на изграденият за шест дни мавзолей, отнема точно толкова време - шест дни. 

Разрушаването започва на 21 август 1999г. и се ръководи лично от Евгени Бакърджиев - вицепремиер и министър на регионалното развитие и благоустройство в правителството на ОДС. Министър председателят - Иван Костов и кметът на София - Софянски, наблюдават лично събитието от достатъчно отдалечена и добре снабдена с напитки трибуна.. След първия взрив на 300кг. амонит, мавзолеят само се наклонява... той не рухва и след втория голям взрив. За този символичен провал в битката с Призрака на комунизма, култовият български журналист Кеворк Кеворкян, по-късно ще напише: "Ако някой ден се направи истинската фототека на Прехода, един от безспорните шедьоври ще е онази снимка, на която Костов и обкръжението му тъпоумно гледат към мавзолея, който упорито отказва да се срине. В тези погледи се чете злоба, но и уплаха."

И така с продължаващи взривове и с помощта на тежка строителна механизация, мавзолеят бе напълно разрушен на шестия ден. И неканено в главата ми се появява едно "пророчество" - ако времето за изграждане и разрушаване е едно и също, то като имаме предвид, че строителството на модерна България отне около 40 години, пълното ѝ унищожение, ще отнеме пак толкова, а почти 30 години от това време вече изтече, при това съвсем не безрезултатно...

 

Село Баня се намира само на няколко километра от Банско, може би най-значителната му забележителност, освен минералните извори, е запазения паметник на Г.Димитров и Ленин. 

 

image


Още по забележителна е историята на създаването на този паметник. Той е открит през 1967г. фигурите на Димитров и Ленин са изработени от гранит и са с височина 3 метра. Идеята и средствата за построяването му идват от САЩ и принадлежат на българина Костадин Калчов. Баща му Лазар Калчов е живял в село Баня, бил е най-големият търговец в региона, а също така родолюбив българин поддържащ ВМРО. Заради тази си дейност е заклан в магазина си от турците. Така Костадин Калчов остава кръгъл сирак на пет годишна възраст и е отгледан от роднини. По-късно когато навършил пълнолетие, вероятно с помощта на роднините си, през 1912г. заминава за САЩ. Там младежът получава добро образование и открива собствена пивоварна. Той не скъсва връзките със селото и приятелите си от детинство, поддържа редовна кореспонденция с тях. Така докато си пише с българските си приятели в него възниква идеята да дари средства за този паметник на комунистическите водачи Ленин и Димитров. Той изпраща снимки на Ленин и Г.Димитров, и 36 000 долара за построяването на паметника и на модерно голямо читалище в селото. Местното ръководство на БКП и кметът на селото приветстват идеята и я одобряват през 1964г. Така с идейната и финансова помощ на Костадин Калчов е построено е читалището и паметника в село Баня. През 1980г. Костадин Калчов се връща в родното си село, той не е създал семейство в САЩ, и за него се грижат братовчедите му. За тези грижи той на всеки от тях купува по една Волга. Костадин Калчов умира през 1984г. на 90 години в родното си село.

 

image

                                                                                           Костадин Калчов

Паметникът на Г.Димитров и Ленин е заплашен от разрушение, след като предложения от депутата - реформатор Методи Андреев, закон забраняващ комунистическата символика бе приет. По този повод, жителите на Баня, са готови да бранят паметника си и заявяват: "Този Методи Андреев е луд човек, иска да забрани историята със закон. Къде се е чуло и видяло такова безумие. Ние нашия паметник не си го даваме, няма да позволим на никой да го мръдне. Оцелял е толкова години и този там, дето му викат Митодито, и него ще надживее." - Труд 29.11.2016г.

За същото "Митоди", същият култов журналист - Кеворкян, по повод закона му против Призрака на комунизма, казва:

"Методи Андреев е неподлежащ на излекуване психар, пиян гробар, който изравя някакъв труп, понеже си е въобразил, че в него е останало нещо за крадене."

Г-да "демократи", повечето от вас бивши другари "комунисти", когато изградите по-хубави и уютни жилища за милионите българи, живеещи в грозните панелки от комунизма, когато им осигурите по-добра и по-платена работа в България, когато превърнете страната си във водеща икономическа и политическа сила в Европа, тогава няма да има нужда да се опитвате да затриете паметта на тези управлявали преди вас, няма да има нужда да рушите паметниците им, с надеждата това да ви обезсмърти и прикрие негодността ви. Не рушенето на чуждата памет, а успехите водещи страната напред, ще ви обезсмъртят.

Докато обаче само крадете, лъжете и продавате интересите на България и народа, дори цялата българска история да заличите, това няма да ви направи нищо повече от исторически гризачи... и разбира се, рискът в един момент с вас да се отнесат като с гризачи, съществува!

 






Гласувай:
12



Следващ постинг
Предишен постинг

1. germantiger - :D истината
17.01.2018 22:47
Другаря Димитров е пропуснал да спомене

СИМЕОН ВЕЛИКИ Е ВОДИЛ КОРЕСПОНДЕНЦИЯТА СИ НА ГЪРЦКИ

ЧЕТЯЛ Е НА ГЪРЦКИ, УЧИЛ СЕ Е ОТ ГЪРЦИ И Е ГОВОРИЛ В ДВОРА СИ НА ГРЪЦКИ

другаря гошо тарабата е пропуснал да цитира

КАРЛ ДОКРАЙ В ЦИТАТА където императора казва, че говори на различни езици, ако добре помня любовниците си на италиански, с монасите на испански, не се сещам прецизно, но са изроени бол езици поради това, че империята му е обхващала бол народи

ще рече Карл НЕ обижда кавалерията и конете си с германски, докато РСКИЯ БЪЛГАРИН ДИМИТРОВ ОБИЖДА ГЕРМАНСКИЯ ЕЗИК И ГЕРМАНЦИТЕ

ПС
Освен това германски еизик не може да се научи за години камо ли за няколко месеца от гошо в затвор

нещо повече, съдията няколко пъти предлага на димитров да си вземе преводач, защото говори зле и се дъни
цитирай
2. schumpov - Колкото по-бързат комунистите, ...
17.01.2018 22:59
Колкото по-бързат комунистите , толкова по-изостават. Видяно и преживяно.
Освен на този паметник Ленин и Димитров сигурно са се срещали и са си говорили и в колибката на Ленин и в мавзолея на Димитров. Дори нито един техен паметник да не остане , в сърцата на българските комунисти те ще останат ВЕЧНО ЖИВИ. уРА ДРУГАРИ.
цитирай
3. 1997 - За мен Георги Димитров е изключителна фигура
17.01.2018 23:09
Самият Гьоринг не е могъл да се справи с него.
цитирай
4. germantiger - 2 вашите руски и български лъжи
17.01.2018 23:25
никой никъде в процес не е напдал България - НЯМА КАК, ЗЩАОТО СПОРЕД ПРАВОТО ДЪРЖАВА И ОРГАНИЗАЦИИ НЕ МОГАТ ДА БЪДАТ СЪДЕНИ, А ОТГОВОРНОСТТА Е ЛИЧНА, ТОВА Е ПРИНЦИП В ПРАВОТО

ТОЙ Е БИЛ НАРУШЕН ТОЗИ ПРИНЦИП САМО ВЕДНЪЖ И ТО СРЕЩУ ГЕРМАНИЯ, ЗА ДА СЕ СЪДЯТ В НЮРНБЕРГ ГЕРМАНСКИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ И ПАРТИЯ

този процес нюрнбергския е изключения без аналог в правото, вкл и днес няма аналог с войната в югоаславия

за това ще имам постинг и то с юридическото обяснение на това за което пиша, то с него са се занимавали бол мастити глави от победителите за да го "въведат" именно поради изключващия принцип
цитирай
5. morskipesni - Страхотно е!
17.01.2018 23:32
Намерете си речите на Димитров пред Коминтерна- почти 100 години по-късно, ефектът ще ви зашемети, все едно става дума за ДНЕС! Гениален пророк!
цитирай
6. merlin68 - Другаря Димитров е пропуснал да ...
17.01.2018 23:33
germantiger написа:
Другаря Димитров е пропуснал да спомене

СИМЕОН ВЕЛИКИ Е ВОДИЛ КОРЕСПОНДЕНЦИЯТА СИ НА ГЪРЦКИ

ЧЕТЯЛ Е НА ГЪРЦКИ, УЧИЛ СЕ Е ОТ ГЪРЦИ И Е ГОВОРИЛ В ДВОРА СИ НА ГРЪЦКИ

другаря гошо тарабата е пропуснал да цитира

КАРЛ ДОКРАЙ В ЦИТАТА където императора казва, че говори на различни езици, ако добре помня любовниците си на италиански, с монасите на испански, не се сещам прецизно, но са изроени бол езици поради това, че империята му е обхващала бол народи

ще рече Карл НЕ обижда кавалерията и конете си с германски, докато РСКИЯ БЪЛГАРИН ДИМИТРОВ ОБИЖДА ГЕРМАНСКИЯ ЕЗИК И ГЕРМАНЦИТЕ

ПС
Освен това германски еизик не може да се научи за години камо ли за няколко месеца от гошо в затвор

нещо повече, съдията няколко пъти предлага на димитров да си вземе преводач, защото говори зле и се дъни


Колко жалко е, че не си бил на този процес, та достойно да опонираш на Г.Димитров. Кой знае, чутовния ти интелект е можел да обърне процеса, а пословичната ти смелост сигурно щеше да донесе победа на Райха във войната със СССР.
цитирай
7. merlin68 - Колкото по-бързат комунистите, ...
17.01.2018 23:35
schumpov написа:
Колкото по-бързат комунистите , толкова по-изостават. Видяно и преживяно.
Освен на този паметник Ленин и Димитров сигурно са се срещали и са си говорили и в колибката на Ленин и в мавзолея на Димитров. Дори нито един техен паметник да не остане , в сърцата на българските комунисти те ще останат ВЕЧНО ЖИВИ. уРА ДРУГАРИ.


Много обичам да правя постинги в които хората се разпознават
цитирай
8. lexparsy - Лаконично....
17.01.2018 23:50
поздравления за постинга и коментарите даже,
важен е факта че се размисляме :-)
цитирай
9. merlin68 - поздравления за постинга и коме...
18.01.2018 00:14
lexparsy написа:
поздравления за постинга и коментарите даже,
важен е факта че се размисляме :-)


Е, аз пък те поздравявам, че си оптимист и смяташ, че се размисляме:)
Аз пък ми се струва, че нищо не се променя и открай време, едни мислят, а други - не.
цитирай
10. leonleonovpom2 - Поздрави, Мерлин!
18.01.2018 00:14
Колкото и да е спорна личността на Димитров, ние допуснахме капитална грешка
С ползването на римския закон" за отричане на паметта"
Това е допустимо за варвари, съвременни, но не и за културни хора!
Защо учим Василиий Втори тогава по история, какви са му заслугите към нашата история, комплексиран, че Българите са убили любовника му!
Хитлер също би трябвало да изчезне от историята, Калигула, Нерон...
Обаче се оказва ,че заличавайки едни отречени, постепенно трябва и цялата циркулираща история да изчезне, да се заличи Не е редно да се вадят така хора от историята! Които са записани в нея!
Имаше в Лайпциг музей Димитров, не му знам съдбата Бил съм там!Но като ние се отказваме от него, германците ли да го съхраняват?
И още нещо!
Самото събаряне на мавзолея беше една демонстрация, че у нас властват агресивната посредственост и некомпетентност
И затова и резултатите ни са бушменски, да не обиждам добрите хора!

Лека нощ , приятелю!
цитирай
11. lexparsy - Благодаря за комплимента. . . оп...
18.01.2018 00:31
Благодаря за комплимента... оптимист съм... че когато излязат (а те ще...) факти и тълкованията им във Времето, на децата "училището" ще им е било излишно, а "учителите" дано са живи ще се срамуват!
Ако не помним и припознаем уроците си от миналото, и докато, и обективно, няма надежда за бъдеще...
Но нека не разчитат на това, все още криещите се Мишоци дето продължават с различни, но още по гениални тези от комунизма...
Забравели са че има не само Човеци, но и Хора...
цитирай
12. lexparsy - leonleonovpom2
18.01.2018 00:40
не за колко дни го построиха, ама помня колко трудно та и смешно беше докато го събаряха :-))) чак в истерия... че да построят други Култови но по-невидими Мемориали...
Аз пък друго се сетих... какво ли и как щеше да се Случи ако гениалния пич, ни беше направил една от Съветските Републики???
цитирай
13. merlin68 - Колкото и да е спорна личността на ...
18.01.2018 00:44
leonleonovpom2 написа:
Колкото и да е спорна личността на Димитров, ние допуснахме капитална грешка
С ползването на римския закон" за отричане на паметта"
Това е допустимо за варвари, съвременни, но не и за културни хора!
Защо учим Василиий Втори тогава по история, какви са му заслугите към нашата история, комплексиран, че Българите са убили любовника му!
Хитлер също би трябвало да изчезне от историята, Калигула, Нерон...
Обаче се оказва ,че заличавайки едни отречени, постепенно трябва и цялата циркулираща история да изчезне, да се заличи Не е редно да се вадят така хора от историята! Които са записани в нея!
Имаше в Лайпциг музей Димитров, не му знам съдбата Бил съм там!Но като ние се отказваме от него, германците ли да го съхраняват?
И още нещо!
Самото събаряне на мавзолея беше една демонстрация, че у нас властват агресивната посредственост и некомпетентност
И затова и резултатите ни са бушменски, да не обиждам добрите хора!

Лека нощ , приятелю!


Това поведение е старо като света - когато не можеш да надминеш, или поне да достигнеш предшествениците си, то ти остава да победиш призраците им.
Ние знаем, някои дори още помнят как до 1944г. борците против фашизма са били стотици, а през 1980г. те бяха вече хиляди. Аз лично помня, че през 1988г. борците против комунизма бяха 0 (нула), а днес са безчет.
цитирай
14. merlin68 - Благодаря за комплимента. . . оп...
18.01.2018 00:49
lexparsy написа:
Благодаря за комплимента... оптимист съм... че когато излязат (а те ще...) факти и тълкованията им във Времето, на децата "училището" ще им е било излишно, а "учителите" дано са живи ще се срамуват!
Ако не помним и припознаем уроците си от миналото, и докато, и обективно, няма надежда за бъдеще...
Но нека не разчитат на това, все още криещите се Мишоци дето продължават с различни, но още по гениални тези от комунизма...
Забравели са че има не само Човеци, но и Хора...


Май си доста млад за да помниш онова мрачно преддемократично време, но тук мнозина го помним. И трябва да ти кажа, че след падането на комунизма, много комунисти преживяха катарзис и се превърнаха в чисто нови хора, но никой от тях не се срамуваше какви ги е вършил тогава, и на какво е учил децата:)
Една крилата фраза има и тя шества през цялата човешка история - "времената бяха такива". Това оправдава всичко, това осъжда идеологията и оневинява убийците които са й служили, руши паметници и създава нови илюзии. Това е историята на хамелеоните.
цитирай
15. leonleonovpom2 - Да, така е!
18.01.2018 00:52
И някои са били члове на партийни бюра, да съборят комунизма организационно?
Впрочем, защо не заявяват гордо ,че с такава цел са били такива , а си кютат?
С толкова и такива борци , да се чуди човекзащо комунизмът сам се оттегли?
цитирай
16. rosiela - Как няма да са нула, като имаше лагери - акула! Да те ликвидират си беше като две и две четири, забравихте ли?
18.01.2018 00:53
merlin68 написа:
leonleonovpom2 написа:
Колкото и да е спорна личността на Димитров, ние допуснахме капитална грешка
С ползването на римския закон" за отричане на паметта"
Това е допустимо за варвари, съвременни, но не и за културни хора!
Защо учим Василиий Втори тогава по история, какви са му заслугите към нашата история, комплексиран, че Българите са убили любовника му!
Хитлер също би трябвало да изчезне от историята, Калигула, Нерон...
Обаче се оказва ,че заличавайки едни отречени, постепенно трябва и цялата циркулираща история да изчезне, да се заличи Не е редно да се вадят така хора от историята! Които са записани в нея!
Имаше в Лайпциг музей Димитров, не му знам съдбата Бил съм там!Но като ние се отказваме от него, германците ли да го съхраняват?
И още нещо!
Самото събаряне на мавзолея беше една демонстрация, че у нас властват агресивната посредственост и некомпетентност
И затова и резултатите ни са бушменски, да не обиждам добрите хора!

Лека нощ , приятелю!


Това поведение е старо като света - когато не можеш да надминеш, или поне да достигнеш предшествениците си, то ти остава да победиш призраците им.
Ние знаем, някои дори още помнят как до 1944г. борците против фашизма са били стотици, а през 1980г. те бяха вече хиляди. Аз лично помня, че през 1988г. борците против комунизма бяха 0 (нула), а днес са безчет.

цитирай
17. missana - Разрушаването на мавзолея бе дело на един достоен българин - г-н Евгени Бакърджиев.
18.01.2018 01:00
Въпреки, че бе разпоредено от президента Стоянов и премира Иван Костов, а кмет по онова време бе г-н Софиянски, то и тримата тези си намериха благовидни предлози да отсъстват от България в дните за разрушаването на мавзолея. След като и взривовете не помогнаха, за чест на г-н Бакърджиев /известен и като Валяка/, той разпореди ръчно разрушава на сградата, състояло се успешно. Така тази сграда - гордост на комунистическото зло, рухна. Мисля, че е редно на нейно място да се изгради най-модерната общинска тоалетна, за да може честните български труженици да се облекчават там, спомняйки си с радост за отминалото комунистическо робство! Да живее Валяка - един достоен българин свършил реална общественополезна дейност със събарянето на тази безумна сграда.
цитирай
18. merlin68 - 16. rosiela - Как няма да са нула, ...
18.01.2018 01:08
16. rosiela - Как няма да са нула, като имаше лагери - акула! Да те ликвидират си беше като две и две четири, забравихте ли?
................
Я, вместо да ръсиш глупости, кажи - ти къде и как се криеше от страшния комунизъм?
цитирай
19. merlin68 - Въпреки, че бе разпоредено от пр...
18.01.2018 01:15
missana написа:
Въпреки, че бе разпоредено от президента Стоянов и премира Иван Костов, а кмет по онова време бе г-н Софиянски, то и тримата тези си намериха благовидни предлози да отсъстват от България в дните за разрушаването на мавзолея. След като и взривовете не помогнаха, за чест на г-н Бакърджиев /известен и като Валяка/, той разпореди ръчно разрушава на сградата, състояло се успешно. Така тази сграда - гордост на комунистическото зло, рухна. Мисля, че е редно на нейно място да се изгради най-модерната общинска тоалетна, за да може честните български труженици да се облекчават там, спомняйки си с радост за отминалото комунистическо робство! Да живее Валяка - един достоен българин свършил реална общественополезна дейност със събарянето на тази безумна сграда.


Не пропускаш ли нещо?
Освен, че рухнаха сградата - символ на "комунистическото зло", твоите "достойни българи", рухнаха и цяла България. Днес още ръфат останките й, хвърляйки по някое кокълче на "поети" като теб и прежде изказалата се "демократка", която от комунистите се различава само по това, че също като тях трие чуждите коментари.
Този постинг е писан за вас, и аз се радвам, че не сте толкова .... и успяхте да се познаете.
цитирай
20. lexparsy - Май е име на месец :-)
18.01.2018 01:21
merlin68 написа:

Май си доста млад за да помниш онова мрачно преддемократично време

Не че искам да ползвам вниманието Ви да се оправдавам:-)
По скоро да подчертая че "възрастта" на Историята и Доводите и са относително понятие...
Аз ли? ако приемем че 68-ма можех да чета, вече минавах през паметника Левски и храма Ал. Невски до Руски и руската книжарница... че там продаваха интересни книжки :-))))
Ам туй беше поне част от апогея на Соца...
Важното е Кой и Какво помни....
цитирай
21. missana - Въпреки, че бе разпоредено от пр...
18.01.2018 02:21
merlin68 написа:
missana написа:
Въпреки, че бе разпоредено от президента Стоянов и премира Иван Костов, а кмет по онова време бе г-н Софиянски, то и тримата тези си намериха благовидни предлози да отсъстват от България в дните за разрушаването на мавзолея. След като и взривовете не помогнаха, за чест на г-н Бакърджиев /известен и като Валяка/, той разпореди ръчно разрушава на сградата, състояло се успешно. Така тази сграда - гордост на комунистическото зло, рухна. Мисля, че е редно на нейно място да се изгради най-модерната общинска тоалетна, за да може честните български труженици да се облекчават там, спомняйки си с радост за отминалото комунистическо робство! Да живее Валяка - един достоен българин свършил реална общественополезна дейност със събарянето на тази безумна сграда.


Не пропускаш ли нещо?
Освен, че рухнаха сградата - символ на "комунистическото зло", твоите "достойни българи", рухнаха и цяла България. Днес още ръфат останките й, хвърляйки по някое кокълче на "поети" като теб и прежде изказалата се "демократка", която от комунистите се различава само по това, че също като тях трие чуждите коментари.
Този постинг е писан за вас, и аз се радвам, че не сте толкова .... и успяхте да се познаете.


Самият факт, че преминаваш към лични нападки, даказва, че не си уверен в истинността на тезите си. Всеки знае, че в комунистическата епоха съществуваше бартер между Българи и СССР. Нашият уран биваше пращан в необятната РУС, заедно с редица хранителни стоки. Затова Генадий Селезньов - шеф на руската ДУМА, каза, бидейки на посещение в РБ, че ни е мислил за гигант, защото сме изхранвали СССР. В замяна руснаците ни даваха нефт и мазут. Татовите хора правеха реекспорт на нефт и търгуваха с калашници /чрез КИНТЕКС/ и така пълнеха куфарчетата със зелени гущерчета. Но тези времена минаха и БГ, без реекспорта на руския нефт остана на сухо. Българите са п.тки и масово напускат страната си, обезлюдявайки я. Затова тя рухва, предадена от своите.
цитирай
22. predatorkapredatorka - даа!!!и, благодаря,в твой стил беше,мерлине!
18.01.2018 07:35
Този постинг е писан за вас, и аз се радвам, че не сте толкова .... и успяхте да се познаете.
цитирай
23. merlin68 - Май си доста млад за да помниш о...
18.01.2018 08:19
lexparsy написа:
merlin68 написа:

Май си доста млад за да помниш онова мрачно преддемократично време

Не че искам да ползвам вниманието Ви да се оправдавам:-)
По скоро да подчертая че "възрастта" на Историята и Доводите и са относително понятие...
Аз ли? ако приемем че 68-ма можех да чета, вече минавах през паметника Левски и храма Ал. Невски до Руски и руската книжарница... че там продаваха интересни книжки :-))))
Ам туй беше поне част от апогея на Соца...
Важното е Кой и Какво помни....


Да, явно съм се заблудил за възрастта и се извинявам.
Важното е да се помни всичко, и доброто и лошото. Избирателното помнене, създава недъгава реалност.
цитирай
24. merlin68 - missana, самият факт, че България ...
18.01.2018 08:27
missana, самият факт, че България по всички положителни показатели, след 30 години "демокрация" е назад от времето на социализма, доказва, това което пиша и не само в този пост. А, фактът, че ти говориш под мотото "всеки знае", за неща от които нямаш ни най-малка представа, доказва невежество.
цитирай
25. leonleonovpom2 - Здравей, Мерлин!
18.01.2018 09:32
Прочетох за "достойните " Българи!?
Те, в комплект продадоха най голямото ни предприятие на същите , срещу които се"борят"
Официално-производствени фондове за над седем милиарда долара плюс за още един милиард-суровини , готова продукця и резервни части за -102 чилиона долара официално От които в брой са платени-няколко десетки милиона Няма и един процент от изходната себестойност
Не знам защо Розела цитира поста ми?
С какво не е съгласна?
Че е ползван законът от робовладелческия строй за осъждане на паметта ли? Че се събарят паметници, свързани с историята ли?
Ами ,че това в Рим е било обичайно явление след смъртта на владетеля
Подчертавам, след смъртта
Истинските борци срещу него са го убивали-примери много-Калигула, Нерон, четиримата императори от 68-ма и така нататък
А за другите са чакали да умрат и "борците" тогава да покажат мускули!
Като сегашните Къде е учил достойният Петър Стоянов? Как е отишъл да учи там, като е син на репресиран?
Репресирана наистина е била майка ми-само на 23 години Цяло село се е вдигнало на крак и я е спасило
Но не я приемаха в клуба ан репресираните -не била на лагер А, че е лишена от право да упражнява професията си, че е изселена завинаги, това малко наказание ли е ?От лагера и нещо още по-лошо са я спасили две хиляди души
В същото време, знаеше се добре, че в лагерите са преобладавали криминални, а не политически! И тези криминални отрязоха пътя на истинските!
цитирай
26. nalia - Диво и варварско е в православна страна да се сложи в мавзолей мумията на вожда!
18.01.2018 10:17
Борило се селячеството против фашизма за комунизъм?! Чрез насилствената колективизация:)
От борби за и срещу и днес не остават време и сили да се създаде нещо свястно.
цитирай
27. lexparsy - Драги блогъри, "Историят...
18.01.2018 11:09
Драги блогъри, "Историята" е достатъчно и тенденциозно нацапана, и заслужава сериозно и безпристрасно почистване, от негнусливи люде, а не още да я акаме с лични нападки, та и кой и как и дали и всеки знае...
Амиии, как да обясня... както казваме на децата че едно птиче ни е казало, така на някои Хора, духчетата на други им кацат и разказват... неща, дето и през соца и сега НЕ СА История!
Кой и как ни Написа истории, чрез тайни МасСовски и явни Массови мероприятия, които си приписваме като национален героизъм и саможертва???
Толкова много сбъднати Шепоти, от комитетските организации на "хайдуците" че до Априля, и военно-стратегическото нескопосано, но "тъй самоотверженоосвобождение на братушките" и добре планираното ни комунизиране че и перестройно демократизиране, че и 200024 коментара няма да стигнат да почистим, без да цапаме още.
Дааа, някои Шепоти на някои Духчета са Явно Верни... защото България и като име и държава я има Още!!!
А напоследък масово всички от Човеците (останали с разум) я предават и още я Обричат и се самооправдават да напуснат, като Мишоците, за които идем на реч!
цитирай
28. germantiger - ...
18.01.2018 11:13
Няма как, аз нямам раздвоение на личността както ти леоне си Иван - Мерлин, все пак аз мам един профил за разлика от теб с два и бранкалеон вероятно три, че и иванц итн

Но да оставим настрана моите несъстоятелни и недоказани подозрения :D :)

Не аз а Марк Туейн е заявил, че английски може да научиш за месец, френски за година, а немски цял живот не можеш научи

Ричард Порсън английски литературовед преди 2 века е заявил, че живота е твърде кратък за да научиш немски

та не аз, а тези биха отнесли Георги Димитров, теб мерлине, леон и половината блог, единственото в което аз превъзхождам тях и димитров е владеенето на германския език без съмнение :)

Райха няма нужда от мен - в редиците му се е бил дядо ми и е убил на фронта 2 руски войника, а един е оставил да агонизира в снега - моята семейна равносметка с руснаците е толкова 3 : 0
цитирай
29. missana - Все пак ще те помоля да обясниш пред аудиторията на блога, защо в напредналата
18.01.2018 12:45
merlin68 написа:
missana, самият факт, че България по всички положителни показатели, след 30 години "демокрация" е назад от времето на социализма, доказва, това което пиша и не само в този пост. А, фактът, че ти говориш под мотото "всеки знае", за неща от които нямаш ни най-малка представа, доказва невежество.


по времето на соца България, се налагаше да стоим на тъмно в продължение на месеци наред в София, като се редуваха 3 часа тъмно на 1 светло /в Татово време/, а сега - в изостанала България, такива режими на ток няма. Ще те помоля да обясниш също на хората, защо в напредналата по време на соца България не можеха да се купят банани и портокали в обикновените магазини за плод и зеленчук, а само в специални такива - точно 3 на брой и то само за нова година и великден? Като се чакаше на огромни опашки, без гаранция, че ще получиш дори 2 кг от същите. Защо в напреднала по време на соца България се внасяха картофи и зеле от ГДР и Полша, а магазините за плод и зеленчук бяха полупразни, сякаш е военно време?
цитирай
30. merlin68 - missana, самият факт, че България ...
18.01.2018 18:39
missana написа:
merlin68 написа:
missana, самият факт, че България по всички положителни показатели, след 30 години "демокрация" е назад от времето на социализма, доказва, това което пиша и не само в този пост. А, фактът, че ти говориш под мотото "всеки знае", за неща от които нямаш ни най-малка представа, доказва невежество.


по времето на соца България, се налагаше да стоим на тъмно в продължение на месеци наред в София, като се редуваха 3 часа тъмно на 1 светло /в Татово време/, а сега - в изостанала България, такива режими на ток няма. Ще те помоля да обясниш също на хората, защо в напредналата по време на соца България не можеха да се купят банани и портокали в обикновените магазини за плод и зеленчук, а само в специални такива - точно 3 на брой и то само за нова година и великден? Като се чакаше на огромни опашки, без гаранция, че ще получиш дори 2 кг от същите. Защо в напреднала по време на соца България се внасяха картофи и зеле от ГДР и Полша, а магазините за плод и зеленчук бяха полупразни, сякаш е военно време?


Първо, режим на тока (до колкото аз си спомням) имаше само през зимата на 1985-86г. Дунавът беше напълно замръзнал, доставките на въглища невъзможни, зимата много студена, тока много евтин и съответно здравата харчен в тези условия. Промишлеността на държавата огромна, договорите за износ на ток сключени - и ето режим. Днес България изнася десет пъти повече електроенергия от времето на соца, и не защото произвежда повече ел. енергия от тогава, а защото няма индустрия, битовото потребление също е ниско заради непосилната цена.
Второ, когато един поет ме пита - защо няма банани, аз веднага се сещам за Санчо Панса. Знаеш ли, в страните на маймуните има много банани, трябваше ли да ни насаждат "демокрацията", заради неколцина като теб, които можем винаги да пратим да плюскат банани в Бангладеш.
Магазините за зеленчуци бяха полупразни, защото множество екземпляри като теб си бяха сбъркали професиите вместо да садите зеле и чушки, вие се правихте на интелектуалци. Голямата грешка на социалистите по онова време беше, че станаха много либерални, така си отгледаха екземпляри като теб, които да ги плюят за благините дето ви осигуриха. Я ми кажи неосъществен зеленчукопроизводителю, ти какво работеше по време на соца?
цитирай
31. merlin68 - Прочетох за "достойните &...
18.01.2018 18:50
leonleonovpom2 написа:
Прочетох за "достойните " Българи!?
Те, в комплект продадоха най голямото ни предприятие на същите , срещу които се"борят"
Официално-производствени фондове за над седем милиарда долара плюс за още един милиард-суровини , готова продукця и резервни части за -102 чилиона долара официално От които в брой са платени-няколко десетки милиона Няма и един процент от изходната себестойност
Не знам защо Розела цитира поста ми?
С какво не е съгласна?
Че е ползван законът от робовладелческия строй за осъждане на паметта ли? Че се събарят паметници, свързани с историята ли?
Ами ,че това в Рим е било обичайно явление след смъртта на владетеля
Подчертавам, след смъртта
Истинските борци срещу него са го убивали-примери много-Калигула, Нерон, четиримата императори от 68-ма и така нататък
А за другите са чакали да умрат и "борците" тогава да покажат мускули!
Като сегашните Къде е учил достойният Петър Стоянов? Как е отишъл да учи там, като е син на репресиран?
Репресирана наистина е била майка ми-само на 23 години Цяло село се е вдигнало на крак и я е спасило
Но не я приемаха в клуба ан репресираните -не била на лагер А, че е лишена от право да упражнява професията си, че е изселена завинаги, това малко наказание ли е ?От лагера и нещо още по-лошо са я спасили две хиляди души
В същото време, знаеше се добре, че в лагерите са преобладавали криминални, а не политически! И тези криминални отрязоха пътя на истинските!


То е ясно, продажниците са русофоби и русофили само на приказки, всъщност въобще не ги интересува от къде ще дойде пачката, от изток или запад... само да им дойде.
цитирай
32. mt46 - Г. Димиров не ми е любима личност,
18.01.2018 20:56
но не виждам особен смисъл в разрушаването на мавзолея му...
цитирай
33. merlin68 - Диво и варварско е в православна ...
18.01.2018 21:20
nalia написа:
Диво и варварско е в православна страна да се сложи в мавзолей мумията на вожда! Борило се селячеството против фашизма за комунизъм?! Чрез насилствената колективизация:)
От борби за и срещу и днес не остават време и сили да се създаде нещо свястно.


Аз съм съгласен, че мумифицирането и поставянето на изложение тялото на когото и да било е нещо ужасяващо. Не знам дали Ленин, е знаел какво му готвят колегите комунисти. Не знам и дали Г.Димитров е знаел, какво очаква тялото му. По-скоро си мисля, че не са ги информирали, че ще се опитат да ги използват като агитационен материал.
Но в този постинг, не за това иде реч.
цитирай
34. merlin68 - но не виждам особен смисъл в разр...
18.01.2018 22:12
mt46 написа:
но не виждам особен смисъл в разрушаването на мавзолея му...


Най-нормалното нещо според мен беше този мавзолей да се превърне в музей на социализма.
цитирай
35. missana - Аз по времето на соца преподавах математика, Мерлин,
18.01.2018 23:04
а ти явно си отговарял за вноса на банани и зеленчуци и затова нещата бяха на такова тъжно дередже. Комунистите се дънеха и преди 10 ноември и след 10 ноември - по време на Лукановата зима - 1991г., а и след това - по време на незабравимото управление на Жан Виденов. А ти дори не си разбрал, че въпросният режим на ток бе дело на руснаците, които ни спряха мазута. Здраве да е. Очевидно познанията ти за онова време гравитират само около мавзолея. Те комунистите са в това най-силни - да издигат в култ мъртвите и да погребват живите.

П.П. С директните си обиди излагаш единствено себе си. Но комунист в торба не стои!
цитирай
36. merlin68 - а ти явно си отговарял за вноса на ...
19.01.2018 00:32
missana написа:
а ти явно си отговарял за вноса на банани и зеленчуци и затова нещата бяха на такова тъжно дередже. Комунистите се дънеха и преди 10 ноември и след 10 ноември - по време на Лукановата зима - 1991г., а и след това - по време на незабравимото управление на Жан Виденов. А ти дори не си разбрал, че въпросният режим на ток бе дело на руснаците, които ни спряха мазута. Здраве да е. Очевидно познанията ти за онова време гравитират само около мавзолея. Те комунистите са в това най-силни - да издигат в култ мъртвите и да погребват живите.

П.П. С директните си обиди излагаш единствено себе си. Но комунист в торба не стои!


За директните обиди... истината не е обида, обида е неистината. Например, ти казваш, че си математик и на мен веднага ми става интересно, каква е математическата ти логика според която аз съм отговарял за вноса на зарзават през комунизма? Първо, един математик, числото 68 след ника би трябвало да го наведе на някаква мисъл и проста сметка. Значи логика няма, няма и истина, демек това е лична обида към мен. Второ, Луканов и зимата му, нямат нищо общо с комунизма, той е от твоята кръвна група - Западен демократ.
Трето, ти от къде и как разбра, че "въпросният режим на ток бе дело на руснаците"? Аз ще ти повторя, по това време бях ученик в Русе, Дунав бе напълно замръзнал и нямаше как да пристигат доставки на въглища за тецовете. Зимата беше много студена и съответно потреблението за отопление голямо. Освен това "дънещите" се комунисти, вече бяха реагирали и АЕЦ Белене започваше да се строи.
Днес, когато по цял ден от Европа и лично, най-зеления премиер, постоянно говорят за екология, ти можеш ли да ми обясниш, защо въздуха в страната ни е по-мръсен от времето на комунизма и хилядите му работещи тогава заводи? Защо хората си изключиха парното, за включването на което се биеха през комунизма? Защо през комунизма за 20лв. на месец се отопляваше тристаен апартамент с постоянно отворен прозорец, а днес се горят гуми?
цитирай
37. missana - Мерлин68,
19.01.2018 11:33
Не ме подценявай момченце. По възрастен съм от теб, защото съм missana54. Ти не си бил още на баща си в топките, когато аз съм сърбал комунистическата попара. И що режими на ток съм виждал много преди 1986, още когато не си бил роден, дори не си ги и сънувал. Кагато дядо ми - царски ген. майор Младен Алексиев Филипов, ме пращаше с 20 стотинки през 1960г. да му купувам в.Работническо дело, все още имаше магазинчета, дюкянчета - частен бизнес. Чаткаш ли. Комунягите ликвидираха после всичко това. След обмяната 1962г. започна западането на тази страна. Върхът бяха заемите взети от Тато от Парижкия и Лондонския клубове. България бе харизана на чуждите частни банни, за да си напълнят другарите с бели якички по най-бърз начин черните куфарчета със зелени гущерчета.
цитирай
38. missana - И ще ти кажа още нещо.
19.01.2018 11:40
Имах близък приятел - племенник на Стенмарк /Стоян Марков от ЦК на БКП/. Та знам от Крепостта много информация, която даже и не си помирисвал. Оттам знам и за спиране на доставките с мазут от руснаците. Горбачов направи това, защото искаше да махне Живков. И накрая го стори. Картинките са ми толкова ясни, колкото не можеш да си представиш. А ти ми разправяй, че Луканов не бил комунист, а работел със Запада. За твое сведение Тато пръв се обърна към Запада - към Бавария, или тези неща не ги знаеш...? Предполагам, че си от дребните ченгенца устроени на службичка извън родината, та затова не си много наясно какво ставаше вътре в нея. Но аз съм живял през цялото време тук - в епицентъра на събитията и съм жива история и памет за комунистическите гадости.
цитирай
39. merlin68 - Не ме подценявай момченце. По въ...
19.01.2018 16:46
missana написа:
Не ме подценявай момченце. По възрастен съм от теб, защото съм missana54. Ти не си бил още на баща си в топките, когато аз съм сърбал комунистическата попара. И що режими на ток съм виждал много преди 1986, още когато не си бил роден, дори не си ги и сънувал. Кагато дядо ми - царски ген. майор Младен Алексиев Филипов, ме пращаше с 20 стотинки през 1960г. да му купувам в.Работническо дело, все още имаше магазинчета, дюкянчета - частен бизнес. Чаткаш ли. Комунягите ликвидираха после всичко това. След обмяната 1962г. започна западането на тази страна. Върхът бяха заемите взети от Тато от Парижкия и Лондонския клубове. България бе харизана на чуждите частни банни, за да си напълнят другарите с бели якички по най-бърз начин черните куфарчета със зелени гущерчета.


Виждам колко си наясно, всичко което ти е ясно е въпроса с бананите. Комунистите са ти отнели правото да живееш без да работиш от наемите на дединия имот, наистина чудовищна несправедливост. След това сред комунистите се пръкнаха кариеристи, предатели, крадци и прочие сган, разрушиха СССР, СИВ, Варшавския договор, продадоха страните и народите си и се кръстиха - демократи. Тази измет, ти върна дединия имот и днес си щастлива реститутка, затова и "демокрацията" в страната ти е мила, ако нищо не ти бяха върнали и стоеше сега на мизерна даскълска пенсия, щеше друга песен да пееш.
Затова на Горбачов и Луканов, никой няма да построи паметник, и затова тук не става дума за тях. За други хора става въпрос - такива които са се борили за идеалите си, такива които в чужбина не са забравили Родината си и за онези които в живота си освен разрушения, нищо друго не са направили, но са се самонарекли елит.
Живков, не се е обърнал към Бавария, той бе посрещан навсякъде по света с уважение, и страната ни изнасяше продукцията си навсякъде по света. През 1989г. имаше 10 млрд. долара дълг, сума основно натрупана след 1985г. от крадливите перестройчици. Но 10млрд. за развита промишлена страна като България бяха жълти стотинки. ЗТМ-Радомир - един от най-модерните машиностроителни заводи в света беше тъкмо готов за експлоатация, ЗТМ - Мартен също, АЕЦ Белене беше буквално на 3-4 месеца от пускане на първия реактор... всичко унищожиха гадовете дошли на власт с преврата 89г. Закриха цялата държава, разграбиха и разпродадоха на безценица активи за стотици милиарди. Прогониха два милиона българи останали без работа, другите едва свързват двата края. Хиляди ровят в кофите за боклук, циганите са масово безработни, крадат и убиват за 5 лева. Неграмотността се увеличава... но реститутките са доволни от "демокрацията", за тях е важно да има банани.
цитирай
40. missana - Надявам се, че си запознат, Мерлин, с мисълта на Волтер:
19.01.2018 21:16
"Революцията се замисля от идеалисти, осъществява се от професионалисти и се оползотворява от опортюнисти." Тук е казано всичко, което се случи с родния комунизъм. Честни комунисти имаше и аз познавам такива. Комунисти тип Павел Корчагин. Но други ловко ги използваха. Смешно е на твоята възраст да вярваш, че гнилите елементи са надделяли и затова възвишената комунистическа сграда се е сгромолясала. Комунизмът е чиста утопия и това бе доказано експериментално и у нас, и навсякъде по света. Защото вътре в снагата му се раждат тумори и винаги ще се раждат, колкото много още подобни експерименти да се проведат. Тези тумори органически произлизат от тъканта му. Запомни от мен: комунизъм е възможен само във военно време в държава тип концентрационен лагер, като Северна Корея. Комунизмът оцеля толкова дълго заради втората световна война. Мирното време не му понася. Ленин се усети и въведе НЕП. Тато също се усети и въведе лични стопанства. Китайците правят същата ашлама. Мисли малко с главата си, стига с тези сталински идеологеми. Разни младежи и девойки, на които им разправят приказки за доброто старо време бабите и дядовците с тракащи ченета, може да ти се вържат, но не и аз, който съм преживял това време на двойните стандарти.
цитирай
41. merlin68 - "Революцията се замисля от ...
19.01.2018 23:18
missana написа:
"Революцията се замисля от идеалисти, осъществява се от професионалисти и се оползотворява от опортюнисти." Тук е казано всичко, което се случи с родния комунизъм. Честни комунисти имаше и аз познавам такива. Комунисти тип Павел Корчагин. Но други ловко ги използваха. Смешно е на твоята възраст да вярваш, че гнилите елементи са надделяли и затова възвишената комунистическа сграда се е сгромолясала. Комунизмът е чиста утопия и това бе доказано експериментално и у нас, и навсякъде по света. Защото вътре в снагата му се раждат тумори и винаги ще се раждат, колкото много още подобни експерименти да се проведат. Тези тумори органически произлизат от тъканта му. Запомни от мен: комунизъм е възможен само във военно време в държава тип концентрационен лагер, като Северна Корея. Комунизмът оцеля толкова дълго заради втората световна война. Мирното време не му понася. Ленин се усети и въведе НЕП. Тато също се усети и въведе лични стопанства. Китайците правят същата ашлама. Мисли малко с главата си, стига с тези сталински идеологеми. Разни младежи и девойки, на които им разправят приказки за доброто старо време бабите и дядовците с тракащи ченета, може да ти се вържат, но не и аз, който съм преживял това време на двойните стандарти.


Аз знам, че комунизма е утопия още от 8 клас, когато ти си юркал учениците си на манифестации и си давал тон за скандиранията - КПСС - БКП вечна дружба! Само, че знам и друго - социализмът който имаше в СССР и у нас не е никаква утопия, а една икономическо-политическа система, която наистина бе много по-добра от днешната и това сравнителния анализ го показва идеално. Що се отнася до туморите и другите образования за които говориш, както и за мишоците, те не са плод на социализма и комунизма, а точно на днешния маймунарник.
цитирай
42. missana - Аз се занимавам с наука, Мерлин, а не с ученици, но не това е съществено.
20.01.2018 00:17
Системата, за която говориш се разпадна с разпадането на СССР. Знаеш го отлично.
Путин е прагматик, за разлика от Брежнев. Той не би похарчил и пени за днешна България. Ето защо нещата са несравними. Добре е, че още в 8 клас си проумял истината. Значи си имунизиран срещу нея. А това ме успокоява. Едно притеснение по-малко!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: merlin68
Категория: Политика
Прочетен: 1680337
Постинги: 293
Коментари: 4201
Гласове: 19298
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031