Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.01.2018 13:10 - Европейски мечти и солидарност - реализации
Автор: merlin68 Категория: Политика   
Прочетен: 1467 Коментари: 4 Гласове:
14


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
В Украйна неотдавна се развихри поредният скандал. Оказва се, че кметът на Киев и бивш световен шампион по бокс - Виталий Кличко, е закупил от Полша 50 трамвая, които се оказаха... руски. Е не чисто руски, ами на 50%, били съвместно производство на УВЗ (Уралски вагонен завод), който впрочем се явява и основен производител на танкове, включително най-новия руски танк "Армата", и полската компания Pesa. Като шасито и каросерията са произведени от УВЗ, а оборудването и ел. двигателя са полски. Освен това се оказа, че тези трамваи са били предназначени за Москва, руснаците са поръчали 120 броя. След като са получили първите 70, те се отказват от останалите заради дефекти. И ето така Киев, чрез кмета си Кличко, се оказа горд собственик на модерни, европейски, пето поколение трамваи "PESA"за 1.8 млрд. гривни, произведени в страната агресор и даващи дефекти. Някои "злонамерени" руски медии, дори твърдят, че чиновниците на Кличко, се юрнали да свалят компрометиращите табелки с логото на уралския завод от вратите на трамваите.

Разбира се това за Украйна не е прецедент, та те продължават да купуват вече години, руски газ транзитиран през територията им до Европа и продаден им от Европа обратно, на разбира се съответно завишената цена. Дори Порошенко се похвали, че през 2017г. Украйна не е купила нито кубик газ от "Газпром", обаче пък "Газпром" реализира рекорд по обем продажби газ в Европа. Украйна също така купува "пенсилвански" въглища, които американците са закупили от Донбас, и това естествено също става на подобаващо завишена цена. Еххх, мечтите са ни скъпи, особено европейските...

Но преди да се смеем на украинските мечтатели, е редно да погледнем какво става в родния ни двор. А у нас и тази година топящият се сняг предстои да напълни големия "гьол", наречен АЕЦ - Белене, в който вече са потънали кой знае колко милиарда лева. Ще ви издам една тайна - аз също имам участие в източването на бюджетни средства в този гьол. През далечната 1986г. завърших училище и ми предстоеше да вляза в казармата. А как само ми се живееше... искаше ми се да прекарам колкото се може повече от времето до влизането в казармата в шляене по морето. За целта реших да изкарам малко парици по възможно най-бързия начин, и ето ме работник на АЕЦ - Белене. Командировъчни, лоши битови, транспортни, национални и може би пропускам някои надбавки към заплатата, но на ден се събираха към 15лв. само за това, че съм отишъл на работа. Те така за един месец изкарах 590лв. (ако не ме лъже паметта). С тези парички, заедно с гаджето ми си поживяхме на Черно море месец и половина. През 1991, или може би 92г. (не помня точно), преди първото спиране на работата по атомната, само 4-5 месеца оставаха до пълното завършване на първия блок. След това се започна поредица от - "ще го строим" - "няма да го строим", като междувременно бяха разпродавани конструктивни елементи на вторични суровини, а след това при поредното - "ще го строим", бяха изработвани отново, само за да се продадат по късно пак, разбира се още хиляди всякакви далавери съпътстваха през десетилетията този проект. Колко милиарди потънаха в Белене, днес един Бог знае и старите баби. Едно нещо е сигурно, че ако проекта не бе спрян под външно давление, днес Белене щеше вече да се е изплатил. И ако под европейски натиск не бяхме затворили четири блока на Козлодуй, и не бяхме въвели ненормалния енергиен микс задължаващ ни да купуваме на безумни цени "зелена" и "американска" енергия, то днес българите нямаше да горят кюмюр и гуми за да се топлят и въздуха който дишаме нямаше да е най-замърсения в Европа.
Та до тук "европейската ни мечта", ни струва неизвестен брой милиарди, плюс отровен въздух за нас, за децата ни, за внуците ни... и кой знае до кога.

"Европейската ни мечта" също така обяви за "паметници на комунистическата глупост", почти цялата българска индустрия (благодарение на която "глупост" България бе на 26 място в света редом с най-развитите страни), в името на тази мечта, тази индустрия бе разрушена, или разпродадена за един лев на "западните ни приятели", които се задължаваха в замяна да ни научат - що е то капитализъм и има ли той почва у нас. Те така "европейската ни мечта", глътна още няколко стотин милиарда и стана причина за огромна безработица и бедност, прокудили най-малко два милиона българи от Родината им. А това от своя страна доведе нацията до циганизация, застаряване на населението, намалени бюджетни приходи и недостиг на средства във всички обществени сектори. Като цяло, България с вече реализирана "европейска мечта", пое по спиралата на собственото си самоунищожение.

Днес, политиците ни вече не говорят за "европейска мечта", тя е реализиран факт. Затова, днес те говорят за "европейска и атлантическа солидарност". В името на тази "солидарност" беше спряно поредното възраждане на проекта - "Белене", както и проекта "Южен поток", чрез който страната ни щеше да стане голям транзитьор на газ за Европа, печелейки от това стотици милиони на година. Освен печалбите от транзит, "Южен поток", щеше да ни донесе по-ниски цени на газа, енергийна сигурност и щеше да превърне страната ни в "геостратегически център", който трябва да бъде пазен. Разбира се, всичките ни политици, включително повечето от тези, които подкрепяха на думи проектите, в услуга на "западните ни партньори" не направиха нищо за да ги реализират. Особено показателно в тази насока обаче е говоренето и действията на новият "човек от народа" - Бате Бойко. Един ден изказва лично мнение - как няма да строим Белене, като това е много изгодно? - Ще го строим! На другия ден, евроатлантиците вече са му подсказали, че това не е солидарно поведение и той заявява - Белене е гьол, в който са потънали милиарди, ние няма да давим там още пари. Запознавайки се с Южен поток, същият Бойко, вижда отличните перспективи които проекта носи за България, но на другия ден "солидарността" възтържествува и Южен поток е изпратен в небитието. Този същият премиер - слънце, с блестящия си интелект, повтаряше не веднъж през първия си мандат, че истинските му оценки идвали от Брюксел и Вашингтон. Това е все едно да се похвалиш, че си национален предател. Е по някое време пиарите му се сетиха да го посъветват да не свидетелства сам срещу себе си... припомням, че в нормална държава, подобно признание води до най-строгото наказание предвидено в наказателния кодекс. Този същият интелигент, днес продължава да говори за газови хъбове чрез които България ще разпределя газта за Европа, а на практика е принуден да ходи да се моли на Ердоган и Путин, да ни пуснат една тръбичка от заобикалящия ни по негова вина газопровод.

Нужно ли е да припомням, че голямата приятелка на наш Бойко - фрау Меркел, която го съветваше да се придържа към "евроатлантическата солидарност" и да сложи кръст на "Южен поток" и АЕЦ - Белене, днес удържа смело американския натиск да прояви същата "солидарност" и да спре "Северен поток"? Оказва се, че една Германия, на практика окупирана от САЩ, и нейната лидерка, могат да загърбят "евроатлантическата солидарност" в името на националните си интереси, а "свободна" България, не може. Оказва се, че фрау Меркел има по-големи топки от каратиста и бияч на ДС ченгета - Борисов, или пък не става въпрос за топки, ами за мозък? Или и за двете.

Единственото в което България отстъпва на Украйна в съревнованието на "европейските ни мечти" и "евроатлантическата ни солидарност", е това, че още не сме започнали да се избиваме помежду си в защита на тези "ценности"... но никога не е късно.

 




Гласувай:
14



1. leonleonovpom2 - Поздрави, Краси!
29.01.2018 14:40
Добро чувство за хумор, ама едва ли ще го разберат тези, които са причината за него!
Да, принципът е ясен, трябва да се извадят горещите кестени от огъня!
Най-добре е някой друг да го направи! И да се насърчава за това, да подхожда по- смело! Да не се офлянква! Кой ще го чака?!

Хубав ден!
цитирай
2. getmans1 - Ама сте ми много смешни вий русоф...
29.01.2018 15:17
Ама сте ми много смешни вий русофилистиците, се някой друг ви й виновен, че ако искахте да я правите АЕЦ-а Белене от 1986 до 2007 щяхте да направите две, бе.
После, всички дето сега ще съдите Кличко все краварите ви виновни а всички се краварски гащи и шапки носите, у дома ви нямате нищо Руско да не казвам съвецко.
Колите, се фашистки или най-малкото еврогейски, бяла и черна техника също. Бас хващам, че пушкалото на Кушеля с което ще ни трепе и то не е руско-съветцко.

С риск да се изложа, ще ти рекна, по-по-миналата година от Вторични суровини откупих пералня „Рига“ за 20 лв. дето се вика руско, „Сделано в СССР“. Не знам за какво ти разправям това, сигурно съм луд или пък вий сте лудите.

Иначе постига ти Й перфектен граматически но пълен с нелогизми. Факт!
цитирай
3. merlin68 - Добро чувство за хумор, ама едва ли ...
29.01.2018 15:37
leonleonovpom2 написа:
Добро чувство за хумор, ама едва ли ще го разберат тези, които са причината за него!
Да, принципът е ясен, трябва да се извадят горещите кестени от огъня!
Най-добре е някой друг да го направи! И да се насърчава за това, да подхожда по- смело! Да не се офлянква! Кой ще го чака?!

Хубав ден!


Те имат голямо чувство за хумор, няма начин да не разберат.
цитирай
4. merlin68 - Ама сте ми много смешни вий русоф...
29.01.2018 15:43
getmans1 написа:
Ама сте ми много смешни вий русофилистиците, се някой друг ви й виновен, че ако искахте да я правите АЕЦ-а Белене от 1986 до 2007 щяхте да направите две, бе.
После, всички дето сега ще съдите Кличко все краварите ви виновни а всички се краварски гащи и шапки носите, у дома ви нямате нищо Руско да не казвам съвецко.
Колите, се фашистки или най-малкото еврогейски, бяла и черна техника също. Бас хващам, че пушкалото на Кушеля с което ще ни трепе и то не е руско-съветцко.

С риск да се изложа, ще ти рекна, по-по-миналата година от Вторични суровини откупих пералня „Рига“ за 20 лв. дето се вика руско, „Сделано в СССР“. Не знам за какво ти разправям това, сигурно съм луд или пък вий сте лудите.

Иначе постига ти Й перфектен граматически но пълен с нелогизми. Факт!


Гетьо, не ми е нужно да карам "Жигули", да гледам "Рубин" и да се пера с "Рига", за да изразявам свободно и демократично фактите, и да ги анализирам.
Ти разбира се докато се переш с "Рига", купена за 20 лв. от вторични суровини, можеш да ме наричаш "русофилистик", но какво от това? Можеш да наричаш разсъжденията ми нелогични, но когато не си в състояние да ги обориш логично, то какво от това?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: merlin68
Категория: Политика
Прочетен: 1680867
Постинги: 293
Коментари: 4201
Гласове: 19298
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031