Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.03.2018 15:27 - Френската "Мажино" и американската "ПРО"
Автор: merlin68 Категория: Политика   
Прочетен: 2596 Коментари: 9 Гласове:
13

Последна промяна: 07.03.2018 15:28

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
На 1 март 2018г. руският президент Путин произнесе ежегодното си обръщение към Федералното събрание. Речта трая близо 2 часа, от които Путин отдели 30 минути за да представи новите стратегически оръжия на страната. Този половин час превърна това обръщение на руския президент в историческо. Путин презентира няколко нови разработки на стратегически оръжия, постъпили, или предстоящи да постъпят в най-скоро време на бойно дежурство в руската армия.
Основната идея на разработките е, те да са неуловими за американската система ПРО "Aegis", пазеща САЩ, Европа, Япония и Южна Корея. Системата ПРО (Противо Ракетна Отбрана) е проектирана за засичане, изчисляване траекторията и прихващане на ракети следващи балистични траектории. Новите руски системи не летят по балистична траектория:

-"Авангард", крилат блок задвижван от собствен ядрен реактор, осигуряващ му на практика безлимитно дълъг полет. Този блок може да носи ядрен, или конвенционален заряд, със скорост надхвърляща 20 мах. Благодарение на разработени нови високо устойчиви на нагряване сплави, "Авангард" лети в плътните слоеве на атмосферата със скорост около 25 000км/ч. нагрявайки се до 2000 градуса, като през цялото време на полета е управляем и може да сменя траекторията си. Напълно неуязвим за ПРО. Изделието е минало всички изпитания и е пуснато в серийно производство.

- "Кинжал" е крилата ракета базирана на самолети и способна да носи ядрен заряд. Развива скорост 11 мах и е управляема по време на целия полет. Предназначена е за борба както с вражески кораби, включително самолетоносачи, така и за удари по наземни обекти. Неуязвима за ПРО и ПВО. Изделието е въведено на бойно дежурство.

- "Сармат" е супер мощна ракета носеща няколко бойни глави, включително с автономно насочване и способни да развият хиперзвукова скорост. Ракетата може да достигне всяка точка на Земята, както през Северния, така и през Южния полюс. Една ракета "Сармат" е достатъчна да унищожи държава с територията на Франция. Тези тежки междуконтинентални ракети ще заменят сега стоящите на бойно дежурство ракети "Войвода" (по класификацията на НАТО-"Сатана")

- Безименен (все още) подводен дрон със собствен мини ядрен двигател, способен на междуконтинентално плаване. Базира се на подводници, след пуска се включва ядрения двигател позволяващ му да се движи на голяма дълбочина със скорост значително надвишаваща скоростта на всички съвременни подводни и надводни кораби и торпеда. Способен да пренесе ядрен заряд с мощност 100 килотона. Възможно прилагане срещу кораби (вкл. самолетоносачи), подводни лодки и крайбрежни обекти. Владимир Путин определи възможностите на това оръжие като "фантастика".

- Лазарна установка предназначена за борба със самолети, балистични и крилати ракети на противника.

Путин е известен като човек който никога не говори празни и случайни приказки. През 2007г. на Международната конференция за сигурност в Мюнхен, той произнесе гръмка реч която западните елити в залата слушаха с недоверие и дори с насмешка. Десет години по-късно всяка дума на президента Путин вече бе реалност.  
Речта на Путин пред Федералното събрание от 1 март 2018г. в частта си за новите оръжия на Русия, без никакво съмнение ще се окаже много по-значима от Мюнхенската му реч. Защо Путин така гръмко разкри най-новите оръжия на Русия? Какво влияние ще окаже това му представяне в света, в САЩ, Европа, Близкия изток, у нас? На тези въпроси ще се опитам да отговоря, но първо да разберем защо бе нужна разработката им.
Разработката на тези нови оръжия, Путин обясни с излизането на САЩ от Договора за ограничаване на ПРО. През 2002г. САЩ се отказват едностранно от този договор, което действие, Русия определя като опит за нарушаване стратегическия баланс на силите в света. Логиката е следната - Стратегически баланс, означава, че двете най-мощни ядрени държави са постигнали такова състояние на ядрените си сили, че нито една от тях не би могла да победи противника, без сама да бъде унищожена от ответния удар. На този баланс се крепеше мирът между СССР и САЩ през "Студената война". Широкото разполагане на системи ПРО, би нарушила този баланс, тъй като Русия можеше да бъде лишена от възможността за ответен удар, или най-малкото, САЩ можеха да получат една илюзия за защита, която би могла да ги съблазни да нанесат пръв ядрен удар. При тези условия, още тогава Путин заяви, че подобно нарушаване на договора от страна на САЩ, ще доведе до нова надпревара във въоръжаването. "Ние ще бъдем принудени да вземем мерки" - заяви тогава руският президент. Също така той каза, че системата ПРО е много скъпа, а ефективността ѝ е твърде съмнителна и Русия няма нужните средства, нито счита за необходимо да строи подобна система. Вместо това, Русия ще се насочи към модернизиране носителите на ядрено оръжие така, че те да станат неуязвими за противниковата ПРО. Това Путин съвсем открито каза на американците тогава! И ето, че 15 години по-късно думите на Путин се материализираха в няколко системи напълно неуязвими за американската ПРО, при това - много по-евтини. Затова и презентацията на тези оръжия, Путин завърши с думите:  
"Ние ви предупреждавахме, но никой не искаше да ни чуе. Чуйте ни сега!"
Представянето на тези нови системи, носи следните послания:

- Путин се подигра на политическия и военен елит на САЩ и НАТО. Без думи, той каза:
Вие разполагахте десетилетия подред, с десетократно (ако прибавим и НАТО, то двадесетократно) по-висок военен бюджет от Русия. Вие хвърлихте трилиони долари и огромни усилия за да си гарантирате неуязвимост и съответно, надмощие, чрез ПРО. Днес усилията, парите и вашата ПРО са на боклука. Днес вие изоставате от Русия в стратегическото въоръжение минимум с 10 години. Как въобще съумяхте да постигнете това? (повтарям, това не са думи на Путин, но това се подразбра от изказването му)
Един руски журналист, сравни американската ПРО, с отбранителната линия "Мажино", която трябваше да спре германската инвазия, но немците просто я... заобиколиха.
Но това до тук е само забавно отклонение, реалните послания са други:

- Презентацията е насочена основно към САЩ и е отговор на новата американска ядрена доктрина, според която, САЩ могат да използват тактическо ядрено оръжие в не ядрени локални конфликти, включително срещу не ядрени държави. Нещо повече, САЩ си разрешават правото да използват ядрено оръжие дори при кибер атака срещу тях, което е доста разтеглив и удобен повод да ударят която си пожелаят страна.
Освен това, както заяви и Лавров в края на февруари, САЩ подготвят европейските си съюзници за използване на тактическо ядрено оръжие от Европа срещу Русия.
Путин в речта си отбеляза, че Русия ще използва ядрено оръжие само в отговор на ядрена атака срещу нея, или срещу съюзна на Русия страна. В отговор на нарастващото количество конвенционално оръжие и войски на НАТО по границите на Русия, ядрено оръжие може да бъде използвано и при конвенционален конфликт застрашаващ жизнените способности на страната. Заедно с това Путин подчерта, че желанието на САЩ да провокират удари с тактическо ядрено оръжие по обекти в Русия от европейски страни (като да речем Румъния, или Полша), ще предизвикат моментален не огледален отговор със стратегическо ядрено оръжие, не само по страната нападнала Русия, но и по САЩ. С представяне на новите неуязвими за ПРО системи, Путин цели както да охлади американските мераци за ограничена ядрена война в Европа, така и за тактически ядрени удари по страни съюзни на Русия.

- Друго послание до САЩ е, че не само ПРО е обезсмислена от новите руски ракети, десетте авионосни групи на САЩ, също на практика са беззащитни за новите оръжейни системи. А самолетоносачите и съпътстващите ги в група военни кораби, осигуряват до сега на САЩ бързо прехвърляне на сили във всяка точка на планетата намираща се в близост със световния океан и надеждно защитават всеобхватните жизнени американски интереси. Подводният дрон и ракетата "Кинжал", според руските военни, са способни да унищожат американските самолетоносачи за много кратко време, с което, силно да ограничат американското влияние по света.

- Русия винаги е предлагала на равни начала да се договори със САЩ за "Глобална система за сигурност в света". Ще рече, че Русия иска преговори които по същество означават Нов глобален ред, а в него между другото ще бъдат установени и нови граници за простиране интересите на САЩ, Русия, и множество регионални държави. Ха ха ха, и как Русия ще принуди САЩ на такива преговори и отстъпки, след като няма намерение да използва ядрените си чудеса? - звучи направо смешно, с няколко анимирани ракети да уплаши САЩ та да ѝ върнат статуса на световна държава. За някои може да звучи смешно, но Путин, определено не е шут. Предполагам, че Русия по съответните канали ще докаже на САЩ, с какво точно е заслужила да си върне загубения с разпада на СССР статус. А ако доказателствата не се възприемат по дипломатически път, то много вероятно е, Русия да прибегне към военна сила. Не с ядрена атака, а да речем като нанесе конвенционален удар директно по американските части в Сирия, или по Шести флот. А може да предприеме действия за окончателното разрешение на проблемите си с режима в Украйна. При такова положение, САЩ ще са пред дилемата, дали да влязат в пряк сблъсък с Русия, приемайки огромния риск, че той ще прерасне в ядрена война (при намалени за тях шансове), или да седнат на преговори. Досега, Русия играеше с черните фигури, тоест, тя реагираше на действията на САЩ, новият ѝ ядрен статус, може да обърне нещата. Разбира се подобно развитие е изключително рисково за целия свят. Повечето хора (и то съвсем разбираемо), не приемат на сериозно възможността за избухване на ядрена война, та кой луд би рискувал живота на планетата, на децата си, в такава авантюра? За съжаление, войните, колкото и парадоксално да звучи се предизвикват от хора, чиято цел е била съвсем друга. Но още по-страшното е, че те се предизвикват, подобно изригването на вулкан, от натрупването на нерешени противоречия, които в един момент избиват независимо от човешките желания. Освен това, днес множество военни експерти считат, че в евентуална ядрена война, победител може да има. И забележете колко е парадоксална причината за този "оптимизъм" на експертите - В сравнение с периода на "Студената война", благодарение на разоръжаването през 80-те и 90-те години на ХХ век, ядрените арсенали на Русия и САЩ са намалени с 85%. Това поставя под съмнение концепцията отпреди 40 години, че пълното използване на общия ядрен арсенал на двете страни ще доведе до ядрена зима и унищожаване живота на цялата планета, тоест, победител няма да има. Днес според експертите, благодарение на разоръжаването, е напълно възможно да има победител в такава война, която няма да доведе до ядрена зима, или някакъв друг ефект унищожаващ изцяло живота на планетата... разбира се това не е сигурно въобще. Но свиквайте с мисълта, че живеем във времена в които, във всеки един момент може да видите как растат гъби на хоризонта.

- Посланието на Путин е отправено и към Европа. То казва - САЩ и тяхната ПРО, не могат да ви защитят. Това обезсмисля съществуването на НАТО и запазването му е опасно за сигурността на Европа. Излезте от НАТО, изпратете американците у дома им и ще се договорим за съвместна сигурност, и за съвместно икономическо развитие. Към аргументите на Путин, спокойно можем да прибавим и сигналите идващи от Тръмп. Той иска Европа да плаща повече пари, затова, че САЩ я пази, а всъщност не може да я опази. Да не говорим, че ЕС и САЩ са на ръба на икономическа война. Тръмп освен това ясно заяви, че САЩ, нямат намерение да продължават да го играят флагман на либералната глобализация. Така, че посланието на Путин има много сериозен шанс да бъде добре оценено, разбира се не в цяла Европа, а само в страните не робуващи на идеологеми като русофобията. Останалите държави ще се окажат в доста тежко положение, а такива се очертава да бъдат Полша, Балтийските републики, Румъния, естествено Украйна и твърде вероятно България.

- Беше ли чуто посланието на Путин от българските държавници? Като се има предвид, че патриарх Кирил си тръгна огорчен от страната ни, то явно не е било добре чуто и още по-малко разбрано. Ако анализът ми е верен и Русия се връща в пълен блясък на световната сцена, то България има поредния шанс да се върне на цивилизационно предопределеното ѝ място. В България обаче, по традиция, няма (или поне аз не виждам) политическа сила, способна да задейства нужните процеси. Да не говорим, че за политическия ни "елит", доволно охранен и чудесно приспособен към днешното състояние, подобно обръщане на полюсите е нежелано и опасно. В условията на управление, чиято политика е изцяло ограничена до обслужването на чужди за България и Русия интереси, не може да се очакват правилни действия. Нещо повече, може да се очаква сериозна съпротива срещу интересите на страната, целяща запазването на личните богатства и привилегии. В този контекст и като имаме предвид поговорката - "Господ дава, но в кошара не вкарва", е твърде вероятно страната ни да се окаже "ненадейно" за ръководителите ни в зоната на интереси на една южно разположена регионална сила.



Гласувай:
18



Следващ постинг
Предишен постинг

1. getmans1 - Мерлине, ти си разбирач, а тогаз ми ...
07.03.2018 16:21
Мерлине, ти си разбирач, а тогаз ми обясни „какво би се случило ако всепомитащо гюлле се удари в няпоклатим стълб?“, а!?

цитирай
2. merlin68 - Мерлине, ти си разбирач, а тогаз ми ...
07.03.2018 16:31
getmans1 написа:
Мерлине, ти си разбирач, а тогаз ми обясни „какво би се случило ако всепомитащо гюлле се удари в няпоклатим стълб?“, а!?



Гетьо, не увъртай, кажи направо къде си си праснал главата?
цитирай
3. getmans1 - . . . То се види кой увърта и кой тря...
07.03.2018 18:28
... То се види кой увърта и кой тряснатия!


merlin68 написа:
getmans1 написа:
Мерлине, ти си разбирач, а тогаз ми обясни „какво би се случило ако всепомитащо гюлле се удари в няпоклатим стълб?“, а!?



Гетьо, не увъртай, кажи направо къде си си праснал главата?

цитирай
4. vaquero - merlin68,
07.03.2018 20:44
Борбата на Русия и Путин е да се запази мира. Затова Путин издава военни тайни. За да ги стресне, защото войната е на прага. Но САЩ ще клекнат, както клекнаха пред Ким Чен Ун, защото са страхливи. Опитват се да въвлекат Русия в конвенционална война в Сирия, надявайки се на успех. Май не знаят с кого си имат работа.
цитирай
5. troina - Мърлянчо, не знам кой , къде си забил..главата, но
07.03.2018 20:46
от известно време те наблюдавам, как се въртиш около путКина
и копирайстваш около една стара комун.песен..
посъветвах те , да попрочетеш и др.новини, освен..
Презентациите на Биг Боса от мАсква, Кремля..
още колко милиарда окрал за да заложи собств, си народ
/ама,точно като Сталин„ Бащицата..
ще те върна поне 5 века назад..
пр.четене..
Юлия
paraatmajiwaatmavedaanta.blogspot/2016/02/blog-post_59.html



цитирай
6. merlin68 - Борбата на Русия и Путин е да се за...
07.03.2018 20:57
vaquero написа:
Борбата на Русия и Путин е да се запази мира. Затова Путин издава военни тайни. За да ги стресне, защото войната е на прага. Но САЩ ще клекнат, както клекнаха пред Ким Чен Ун, защото са страхливи. Опитват се да въвлекат Русия в конвенционална война в Сирия, надявайки се на успех. Май не знаят с кого си имат работа.


Има много голяма вероятност и да я въвлекат, ако е само конвенционална, то можем да бъдем радостни. Но рисковете са много по-големи.
цитирай
7. merlin68 - Мърлянчо, не знам кой, къде си за...
07.03.2018 21:00
troina написа:
Мърлянчо, не знам кой , къде си забил..главата, но от известно време те наблюдавам, как се въртиш около путКина
и копирайстваш около една стара комун.песен..
посъветвах те , да попрочетеш и др.новини, освен..
Презентациите на Биг Боса от мАсква, Кремля..
още колко милиарда окрал за да заложи собств, си народ
/ама,точно като Сталин„ Бащицата..
ще те върна поне 5 века назад..
пр.четене..
Юлия
paraatmajiwaatmavedaanta/2016/02/blog-post_59.html





А аз, много отдавна не те наблюдавам, защото отдавна съм установил колко не струваш. Бъди така любезна, влизай, слагай си минсчетата и не ми досаждай с несвързаните си коментари.
цитирай
8. leonleonovpom2 - Поздрави, Краси!
07.03.2018 22:11
Тези ,които мислят само как да ограбят другите-ще рече за пари, са страхливци!
От тях войници, особено пък за конвенционална война, не стават! За нищо не станват, ако са застрашени!
Много бързо ще развеят белите знамена
Като сърбите от Междусъюзническата война При сключено примирие и обядващи български войници, стреляли с оръдие по тях Но когато наш снаряд пръснал едно от оръдията им, развели знамената! Белите естествено, защото снаряд да попадне в цевта на оръдие се случва много рядко!

Хубава вечер!

А Юлка е много объркана женица Мога да извадя поне десет нейни коментара с възхвала на Русия и руското! От нея Ако не ги е изтрила!
Понеже е литератор от световна клраса, но под мъжкия си еквивалент-Рустам-да не го приема буквално, там не мога да и помогна, може ли да отговори на един елементарен за нея въпрос?
- Непостоянство, твоето име е жена!
Чий е? Харесва ми, но не е мой!Обаче пък и пасва , като костюм, шит от дъщерята на людмила Живкова!
Ще и дам жокери, сериозни:
- Рустам,
- Али Баба
- Сюлейман Великолепни
- Енвер Ходжа
- нито един от изброените
А, понеже има турски султан, сетих се ,какво прави той с предателите И на самите себе си!
След като ги изслуша, реже им главите!
Утре да не предадат и него
Умна постъпка! Няма спор!

Хубава вечер, Юлке!
Абе тебе да не би фрау Меркел да те е изго...не , откомандировала от Германия
Тя е бивша комсомолска и не знам каква друга секретарка Партийка е обаче и то от класа Води партия!
А ти с поругаването на партия, независимо каква, все е партия, няма да и направиш добро впечатление А много вероятно е и да си го и направила вече!
И да те е насочила директно към Сливница!
С думите-аман от антипартийни агитатори!
Аз съм Лео-Иван , а Мерлин е Краси!
Както дюлята не е мушмула!

цитирай
9. merlin68 - Здравей Иване
07.03.2018 22:35
Непостоянство, твоето име е жена - безспорно е хубав израз за влюбените мъже, но иначе жените според мен са не по-малко постоянни от мъжете. Що се отнася до Жената с много имена, то нейните политически пристрастия, филии и фобии са изменчиви, а промените са свързани с цвета на хапчетата които пие.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: merlin68
Категория: Политика
Прочетен: 1680092
Постинги: 293
Коментари: 4201
Гласове: 19298
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031