Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.03.2018 16:25 - Източна Гута край Дамаск
Автор: merlin68 Категория: Политика   
Прочетен: 1771 Коментари: 4 Гласове:
18

Последна промяна: 13.03.2018 19:32

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 През последните дни в Източна Гута (предградие на Дамаск), се водят ожесточени сражения между Сирийската армия, подкрепяна от ВКС на Русия и терористите окопали се в този анклав. Асад и Путин, явно са решени да зачистят окончателно района от тях. От своя страна обаче САЩ, гледа на бойците в Източна Гута, като на умерена опозиция и прави всичко възможно да ги защити. Но терористи, или опозиция са тези бойци, не е тема на тази статия.

Както не веднъж по време на тази война се е случвало и сега САЩ се опитват чрез ООН да наложат резолюция прекратяваща огъня, в случая за един месец. Както и до сега, това САЩ оправдават с тежката хуманитарна ситуация в района и жертвите сред мирното население. Както и до сега, Русия твърди, че исканото от САЩ прекратяване на огъня, служи за прегрупиране и снабдяване на терористите. Руснаците обвиняват САЩ, че те без въобще да се съобразяват с хуманитарните проблеми и огромния брой цивилни жертви, са зачистили Ракка и Мусул, на практика изравнявайки ги със земята, поради което и не приемат "загрижеността" им за мирните жители в Източна Гута. До сега на няколко пъти, Русия се съгласяваше с подобни резолюции и бойните действия в различни райони на Сирия биваха временно прекратяване по хуманитарни съображения. В резултат на това обаче, според Русия, терористите се прегрупираха и снабдяваха с продоволствия и оръжие, което забави победата срещу тях и доведе до повече жертви сред населението и по-големи разрушения. Но и това, кой е по-прав, Русия, или пък САЩ в случая, също не е тема на тази статия.

Темата на тази статия е свързана с това, че днес Русия няма намерение да удовлетвори исканията за прекратяване на огъня предявени от САЩ и възможните от това последствия. И ето накратко какви реплики се размениха между американски и руски представители.

- 12 март 2018г. Представителят на САЩ в ООН, Ники Хейли, припомни, че през април 2017г. САЩ са нанесли въздушен удар по сирийска военна база, от която според тях, е извършена химическа атака. Това се е наложило, тъй като Съвета за Безопасност, не успял да приеме нужните (удобни за САЩ, б.м.) решения, което принудило американците да атакуват сирийската база. Тя изрази готовността на САЩ, да нанесат нови въздушни удари по позиции на Сирийската армия в Дамаск, ако Съвета за Безопасност на ООН, не приеме резолюция задължаваща сирийските и руските военни да прекратят офанзивата си в Източна Гута. Тези намерения на САЩ, Ники Хейли изрази на заседание в Съвета за Безопасност към ООН.

- 13 март 2018г. Началникът на Ген.щаб на ВС на РФ, Валери Герасимов заяви, че разполага с достоверни данни относно готвена от терористите в района на Източна Гута, провокация с химическо оръжие. Тази провокация цели, да се припише на Сирийската армия атака с химическо оръжие, което да стане повод за "ракетно-бомбена атака" от страна на САЩ срещу Дамаск. Герасимов припомни, че в Дамаск са разположени руски военни съветници, руски военни полицаи и руски представители в Центъра за помирение на враждуващите страни. При възникване на опасност за живота и здравето на руските военнослужещи и представители в района, ВКС на Русия ще вземат необходимите мерки. Ще бъдат атакувани както ракетите, така и носителите им.

От тези две изявления се вижда, че Русия и САЩ, са на ръба на пряк военен сблъсък помежду си в Сирия. Има два основни варианта:
- Някой да отстъпи и нещата да се успокоят. Русия едва ли ще отстъпи, ако беше решила да го направи, Герасимов просто нямаше да излезе с това заявление. Русия щеше да приеме новата американска резолюция за 30 дневно прекратяване на огъня в Източна Гута и готово. Остава да видим, дали пък американците няма да пропуснат този път пукотевицата.
- Никой не отстъпва, САЩ нанасят удар по Дамаск, Русия отвръща с удар по американските бази в Сирия.
Ако се случи вторият сценарии, възникват още няколко варианта:
1. Ударите и от двете страни са ограничени, и пораженията не са големи. Двете страни отчитат това като "победа" и след известни словесни престрелки се успокояват.
2. Нещата не се успокояват, а в конфликта влизат нови военни сили и той се разширява на нови бойни полета.

Ако се стигне до вариант 2, то повече варианти едва ли ще възникват. Остава само въпросът - кога конфликта ще се превърне в световна ядрена война?

 








Гласувай:
24



Следващ постинг
Предишен постинг

1. leonleonovpom2 - Поздрави, Краси!
13.03.2018 21:08
Едва ли ще стане световен конфликт!
Такива, които смятат ,че властват над живота на другите , са много загрижени, меко казано, за собствения си! Докато нямат 100 % гаранция за него, нищо няма да предприемат!
Което не е никак лошо!

Хубава вечер!
цитирай
2. born - Струва ми се, че последните пред...
13.03.2018 23:10
Струва ми се, че последните представяния на суперлеталните трудноотразими видове нови оръжия вече и на бойно дежурство/ , показани от Путин преди десетина дни и особено възможностите им да бъдат достигнати всички точки на планетата, са в състояние да отрезвят и най- яростните и враждебни американски ръководители. В този смисъл вариантът за нова световна разрушителна война е по-реалистичен. Коментарът на leonleonovpom2 е достатъчно убедителен защо. И все пак в тези достатъчно опасни моменти за емоционални реакции е много притеснително, защото на ръба равновесието е много несигурно нещо.
Да се надяваме на здравия разум !
Хубава вечер и от мен.
цитирай
3. merlin68 - Може и да сте прави, и разбира се бих ...
13.03.2018 23:42
Може и да сте прави, и разбира се бих се радвал да е така, но аз имам доста по-песимистичен поглед. Войните не започват с едно решение, днес за утре. Десетилетия се трупат проблеми и създават напрежения, в един момент войната става неизбежна и често тези които взимат прякото решение за нея, всъщност са най-малко виновни и са жертви на обстоятелствата. Светът се намира в такъв момент, когато напреженията трупани от много години просто няма как да не изригнат.
Светът живя нашироко в периода след ВСВ, нови технологии, нови лекарства, нови идеали за хуманност. В следствие на това ресурсите се поизчерпиха, планетата се пренасели, благата не достигат за всички. Дали утре, догодина, след 5 години, не знам, но война ще има. А дали ще има победители, това вече един Бог знае и старите баби.
цитирай
4. mt46 - Ако има
18.03.2018 13:01
световна война, много вероятно е тя да започне от Близкия Изток. Там се сблъскват доста интереси на световните сили...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: merlin68
Категория: Политика
Прочетен: 1680656
Постинги: 293
Коментари: 4201
Гласове: 19298
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031