Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.03 17:59 - Русофобия и психиатрия
Автор: merlin68 Категория: Политика   
Прочетен: 4054 Коментари: 29 Гласове:
12

Последна промяна: 26.03 18:04

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
https://www.lentata.com/page_9152.html

                                                Защото Русия граничи с Бога...
 
                                                       Д-р Николай Михайлов


Човекът, когото наричат русофоб, е прозападно ориентиран, англосаксонски патриот, демократ и либерал. В България е десен и антикомунист. Рядко ляв. Важно е да се отбележи, че съзнателно или несъзнателно този човек се преживява като антропологична норма, като образец за глобално разпространение. Разполага с мандат от историята за „нормализация” на света. „Периферията” подлежи на либерално обучение и демократична стандартизация по американски образец. Периферията иска това, но не на всяка цена знае какво иска или може да го изрази. Дълг е да чуем и това, което тя не казва, но би искала да каже. Ние сме тълкувателите. Разнообразието на културите е неравенство на културите. Слабо модернизираните култури съзерцават предразсъдъци и суеверия, наричани „ценности”, и влачат жалко съществувание на лишени от икономически растеж. Нуждаят се от „инвестиции” и просвещение. Америка има месианско предназначение да демократизира света. Русия пречи.

С това леко карикатурно самомнение на „вечно дете” (puer aeternus) в „зряла либерална възраст” този човек е най-често, ако не и задължително – русофоб. Доколкото Русия е нелиберална страна. Вечно нелиберална.

Русофобското клише гласи следното: Русия е евразийски имперски комплекс с вътрешно присъщ деспотизъм и непредвидимо външно поведение. Излъчва заплаха. Ще ни нападне.

***

Чисто психологически русофоб е всеки, който подозира руснаците повече, отколкото е абсолютно необходимо. Тази иронична дефиниция съдържа опасна аналогия с антисемитизма, някои нарекоха русофобите „антисемити на XXI век”.

Руснаците са нещо като евреи с хубава литература.

Врагове на цивилизацията с поетичен дар.

Русия не покрива либералнодемократичните критерии за принадлежност към цивилизования свят. Русия е неизлекувано свързана с комунистическото си минало и което в представата на типичния либерал е още по-лошо – с православно-християнската си традиция. Това, което няма да ни простят никога, е православието, каза неотдавна външният министър на Руската федерация Сергей Лавров. Намирам тази констатация за напълно правдоподобна.

***

Българският либерал в качеството му на русофоб плаши себе си и другите, или поне така изглежда. Като казвам изглежда, имам предвид случаите на служебна симулация, при която подозрението е занаят и се пее като ария при тържествени поводи... Съществуват медии и неправителствени организации с подобна мисия, но има и безкористно уплашени лица, субекти на автентичен страх. Съществуват и пасивно въвлечени в общия пропаганден хор, имитативни жертви на прословутата хибридна война. Има и русофобска тълпа.

Наемниците на русофобската нива са интересни като социална група. Тази категория е антропологически близнак на късната комсомолска номенклатура, на младите партийни надежди и отчасти на хуманитарната интелигенция от онзи период. Тези хора са любители на кариерата, стандарта и западния „стил”. Това е породата на аривистите, на „предопределените” за кариера. Прехвърлят се от конюнктура в конюнктура с лекотата на вродени опортюнисти. Като акробати на кариерата, сноби на успеха.

Същата подбуда, която ги направи членове на комунистическата партия, без терзания и скрупули след Солженицин, „Солидарност” и Пражката пролет, ги тласка днес да се снимат пред американското посолство около съответния чиновник в смирената поза на обслужващ персонал. Не съвпадат поименно с предишните, но са същите – по дух и предназначение. Самонаети стражи на новата идеологическа ортодоксия. Мизерията на участниците в подобно събитие като това пред посолството произтича от обстоятелството, че строеният либерал с претенции е посмешище, жалка картина. И още, защото „тези от посолството” отдавна не са посланици на свободата, а изнервен хегемон в упадък, който опропасти Близкия изток от глупост и алчност обезкорени милиони и постави Европейския съюз, на който сме член, на ръба на пропаст. Това стига за нещо като сепване, не мислите ли?

***

Хрумва ми и една закачлива дефиниция на български либерал, западник и русофоб: това е всеки, готов да се снима между Хилъри и Тръмп и да изглежда поласкан. И обратно: всеки, който отказва да се снима или не изглежда поласкан, е „путинист”. Това се нарича логодрама: себеразбиране чрез етюд на въображението, от който се придобива самопознание на идиот или на осмислен.

Колкото до Хилъри и Тръмп, тези двамата ми се струват пълноценен апокалиптичен знак, финална обобщаваща гротеска. Битка на буфон и вещица за трона на Разума. Такъв стенен гоблен е редно да увисне във всеки офис на „Отворено общество” и да виси там до трансджендърния президент. И после той да увисне...

***

Либералната интелигенция загуби критичния си патос, издребня. При Живков имаха повече „сол”. Антитоталитарната конюнктура им зададе тон, извиси ги до идейно и морално несъгласие, до нещо подобно на плахо дисидентство. Сега са „лоялни”. Мъчат се да съвместяват мотаенето около властта с оценъчен радикализъм, но нищо не излиза, а става още по-лошо. Понеже не смеят да съдят действащата власт, наречена „Бойко”, нито евроатлантическата сила, „за да не налеят вода в мелницата на комунистите”, и по-съкровено, „за да не си стрелят в крака”, избират смехотворни жертви като Рашидов, за да стоварят върху тях диспропорционалия си гняв на „граждани”. Набавят си престиж и самоуважение. Има във всичко това и нюанс на чисто гол ентусиазъм, разбира се, граждански патетичен и самосъзерцателно суетен. Нещо от това, което се нарича „селфи“. Фейсбук патология.

***

Антикомунистическият им патос заглъхва напоследък, което само по себе си е облекчение, но има и такива, които упорстват с постоянството на обсебени. Един например казва, че е „тъжен”, защото „комунизъм ни залива отвсякъде”, и намеква, че е готов да умре, за да признаят тази „очевидност”. Развива кариера на зрящ между слепци. Има и една леко маниакална категория на професионални „протестиращи”, които се разхождат наоколо с компютър на гърба и едва се сдържат да не извършат нещо историческо. Дебнат в мрежата агенти на руската пета колона. Търсят солдати на хибридната война.

Но е вярно, че антикомунизмът губи височина, сега „Путин” е шик – полковникът от КГБ с монголоидна физиономия. Чингиз хан е на източната граница.

Странно, когато заговорят за геополитика, автоматически споменават „пари”. Някой някому плаща. Но ако е вярно, че този, който не умира от глад, е съмнителен (Чоран), сигурно е вярно и че този, който е добре нахранен, е несъмнен. Личи му. Метафизически въпрос е дали убеждението отвежда при този, който плаща, или този, който плаща, отвежда при убеждението. Моето мнение е, че възнаграждението затвърждава убеждението, напълно и до последния детайл под гаранцията на строга автоцензура. При това положение въпросът за произхода на убеждението е изтласкан за удобство в подсъзнанието, за да почива там, засекретен под седем печата. Не е зле да се помни все пак, че ако подкупът в някои от случаите се нарича „проект, спечелен честно”, а в други „вестник, сайт или списание”, то неговата същност на плащане с поръчана музика въобще не се променя. Затова пререканието между филите и фобите за първенство по критерия за финансова обвързаност ми се струва деликатен и труден въпрос. Има и казуси на щастливо съчетание на убеждение с възнаграждение, но колко често и в каква пропорция – не ни е дадено да знаем. Добавям, че по правило и стара традиция колонизаторите предлагат пари, за да видят кой ще протегне ръце със здрав варварски апетит и неудържима склонност „да се цивилизова”. Така рекрутират „елитите”...

***

Българските комунисти са съветофили, а не русофили. По този въпрос трябва да има яснота. За несъвпадението може да се говори много, но засега само това: разликата е вероизповедна. И двете категории са вярващи, но едната е безбожно вярваща. А от утопиите, както е известно, произтичат „следствия”. За тези следствия разказват Солженицин, Шаламов, Гросман... В задния двор на утопията са „складирани” ужаси. Навън са възклицанията и парадите. Навън е операта на открито с мумията на Ленин в „абсолютния център”. Комунистите са необратимо съблазнени от тази естетика, за тях всичко това е спомен от рая.

Левите от по-новите поколения са пълноценни либерали и доколкото мога да съдя, симпатизанти на съветските социални завоевания. Те са напълно интегрирани в доминиращата либерална култура, но имат към нея социални претенции. Не приемат режима на глобалната олигархия, на транснационалния корпоративен диктат. Вълнува ги социалната справедливост, каузата на излъгания и беззащитен човек. Левите знаят кой е на световния връх и какви ги върши. В това е силата им. Но това, което недооценяват, е, че „Америка днес е съдба на света” (Alasdair Macintyre) и че зависимост дебне отвсякъде, включително и от собствения им либерализъм. Лява реформа в системата на късния либерален капитализъм е чиста утопия, реторическо упражнение в стил Сандърс. Олигархичният капитализъм е либерализъм в развитие, структурирана по вътрешна логика пазарна стихия. Така е по правилата на късномодерните нрави, монетарния култ и „високите технологии”. Транснационалният плутократичен елит не се отчита пред националните общности и не подлежи на политически контрол, а го упражнява задкулисно, за свое удоволствие. Този елит се рее недосегаем над всички „правила”. Няма кой да арестува „собствениците”. Иначе Хилъри Клинтън щеше да е в затвора, а тя ще е в Белия дом.

Ако Америка е съдба на света, и „Голдман Сакс” е съдба на света.

(Сорос не е съдба, а свобода...)

***

Русия е антибуржоазна страна по „инстинкт” и традиция. Руснаците не почитат парите и когато ги обичат, по-чувствителните ги имат за сатанинска мистерия. In God we trust на доларовата банкнота е кощунствен синтез на Бог и Мамон. Доларът не е икона. Съществува руска традиция на недоверие към богатия. Калвинистката теория за преуспелия като предопределен за вечно спасение (по Вебер) е за руския православен човек съвършено безумна идея, извращение и нонсенс. На богатия прилича да се кае и да раздава. И не е вярно, че парите не миришат.

***

Призванието на Русия е да накаже силния за неговата наглост, казва Александър Панарин, един забележителен руски мислител. Русия има „загадъчното свойство”, казва той, да привлича слабите за реванш срещу силните. Руският егалитаризъм отхвърля глобалната плутократичната йерархия като зло неравенство. На върха са грешните. Негодниците привличат парите, както лампата насекомите (Давила). Този глобален елит със самомнение на планетарен собственик преживява Русия като намек за апокалипсис, за откровение и съд. Русия е по темперамент и дух „опозиция” и „покровител”. Русия привлича и плаши, очарова и отблъсква. Това е, струва ми се, вярно извън всички политически съображения, неясноти и спорове. В аурата на тази страна има нещо прекалено, почти монструозно и същевременно привличащо. Държавите граничат една с друга, а Русия граничи с Бога, казва Рилке. Оттук и  гравитацията на Изток, духовната русофилия...

Русия излъчва безпокойство, трудно удържано равновесие и риск. Това ще трябва да бъде признато. Руският „властен вертикал” предполага послушание и мощна административна опека. На дъното е хаос и потенциален бунт. „О, бурь уснувших не буди, под ними хаос шевелиться” (Тютчев). Но руският бунт се отлага при външна опасност, това е важно да се помни... Родината е свещена категория, олтар. От което следва неочакван практически извод: докато НАТО обикаля руската граница, Путин може да бъде спокоен, или както се изразяват на жаргон – да „отдъхва”. Заплахата срещу Русия отменя руския бунт и консолидира властта. А това означава, че НАТО, тази неумна машина, охранява руската власт, пази я от себе си самата. НАТО – бодигард на Путин. Весел парадокс...

***

Американската външна политика се движи по инерция от провалена неоконсервативна клика на бивши троцкисти, неспособни да научат каквото и да е от собствените си провали. Тези хора не могат да се променят, те са вцепенени в стари навици (Доминик Ливен). Наричат тази порода доктринери „остатъчни елити” (residual elites), оцелели от “студената война”. Хора с дихотомизирано съзнание, нарцистични фантазьори на „американската изключителност”.

Натискът на изток” (Drang nach osten) твори „реактивни русофили”, хора, отблъснати от истеричната пропаганда и уплашени от хазартното поведение. Тласкат нещата лекомислено към втора Кубинска криза. А за всеки човек със здрава глава е ясно, че глобалните предизвикателства и ислямският тероризъм предполагат интелигентен стратегически компромис и нова многополюсна структура на глобална сигурност. Идеята за отлагане на тази задача, „докато довършим Путин”, е углавна глупост, блян на психопати.

***

Путин е стилизиран от официалната пропаганда като лукава евразийска персона, изтърван на свобода бандит. Изкушавам се да предположа обаче, че някои от западните лидери го преживяват амбивалентно, със смесени чувства на респект, завист и деструктивни фантазии. Ревнуват пълнотата на неговата власт от позицията на собствената си всеобщо разгадана немощ. Мотаят се на сцената „слаботелесни“, сравняват потентността и униват. Но са група и си шепнат козни. Имат „кауза“. Мъчи ги джендърната справедливост...

Необявената истина е, че американският управляващ елит иска от Русия да умре, а тя отказва. Това е „скандалът”. Самоубийството на Русия им се струва естествен и справедлив изход, пропорционален акт на покаяние за съветския период и сталинските репресии. Но истината е, че тези хора искат покаяние не за „период”, а за факта на руската наличност. Русия е вредна. Солженицин писа по този въпрос с голямо огорчение... Въпреки едностранните концесии от страна на Горбачов и Елцин западното партньорство беше отказано. Не комунизмът, а Русия е на прицел. Тя е врагът.

Рухването на СССР и дезинтеграцията на Руската федерация са американски трофей от “студената война”, първото събитие предполага второто в строга и „справедлива” последователност. Или либерализация по западен образец, или натиск до дезинтеграция. И двата варианта целят историческо заличаване, това е видимо с просто око. „Територията със суровините” подлежи на анексия. Предложението за либерализацията по западен модел е без съмнение скрита форма на „окончателно решение”. Русия под президентството на Ходорковски или на някой друг от този род ще бъде сервирана като подарък на Америка за първия Ден на благодарността. Заедно с пуйката.

Русия не може да претендира за цивилизационно своеобразие и специфичен културен тип, Русия е чисто и просто недъгав Запад, вечно изоставащ ученик с укоримо поведение. Русия трябва да бъде разтворена наоколо в широкия „атлантически контекст” или капсулирана в смалена площ под строга карантина. Няма терапия за руския ген.

***

Това ни връща към аналогията с антисемитизма и предложената „иронична дефиниция” на понятието русофоб. Русофобията, подобно на антисемитизма, съдържа несъобщим ирационален остатък, съкровена антипатия и страх. Рационалният анализ на руските несъвършенства е задача на „благоразумното подозрение”, но то не обяснява дълбинната антипатия, чистото отрицание на „руския факт”. Същественото се изплъзва. А то е това, което никога няма да простят. Няма да простят „Вечната Русия“ (Мамлеев). Късният постмодерен либерализъм и православно-християнската традиция са идеологически абсолютно несъвместими. Обстоятелството, че руската държава реално или номинално защитава „традиционните ценности“, вбесява любителите на постмодерната „свобода“ и поляризира отношението към съвременна Русия. Сблъсъкът е мирогледен и отива надълбоко...

***

И накрая нещо утешително и един въпрос.

Ревизия на българската геополитическа ориентация не се предвижда освен при драматична дестабилизация на световната конюнктура. Преориентацията е възможна само в ядрен облак. Сиреч невъзможна. Каква им е тогава Хекуба на русофобите, защо този трепет и защо този Путин? Има само един отговор. Русофобията е идентификационен репер. Без Путин българската десница е немислима. Без Путин десните са нищо. Нула.

А с него са всичко.

С него са ловци на покемони.

Гласувай:
22
10Следващ постинг
Предишен постинг

1. alchemist - Комунетата и русофилите са по за ...
26.03 19:15
Комунетата и русофилите са по за извинение от техните антиподи - русофобите(каквото и да означава това), - защото те са заблудени от доста време. Докато техните "прогресивни" опоненти са по-агресивни от тях и се изживяват като необолшевики. Вероятно заради гузната си съвест отпреди 1989 г.
цитирай
2. vaquero - merlin68,
26.03 19:30
Превъзходен анализ. Наистина Русия е врагът, преди Съветския съюз. Приятно за четене и отровно за русофобите. Когато Путин приключи мандата си и президент стане Рогозин или Кожугетович, българските десни съвсем ще се побъркат.
цитирай
3. merlin68 - Превъзходен анализ. Наистина Р...
26.03 19:48
vaquero написа:
Превъзходен анализ. Наистина Русия е врагът, преди Съветския съюз. Приятно за четене и отровно за русофобите. Когато Путин приключи мандата си и президент стане Рогозин или Кожугетович, българските десни съвсем ще се побъркат.


Няма и как да е иначе, д-р Михайлов е специалист в психиатрията, а участието му в политическия живот на България, му е дал възможността от първи ред да наблюдава и изследва политическата гилдия и нейните фенове.
цитирай
4. predatorkapredatorka - магареснико!!! откога си мисля,но ти го изплю,добре си ориентиран към ПсихоОтдела ..
26.03 20:18
В аурата на тази страна има нещо прекалено, почти монструозно

а тук има такива проблясъци на ментално увреден Психиатър,който е огладнял вече..
та чак и в чашата си с кафе вижда...бели мишки и розАви слончета с хоботчета..
как да го определя и аз накратко..
менструзно..ще пасне ли..
мн. добре ми звучи..
ако питаш за„ весели хапченца“, имам резерви..
подарявам ги, от загнилия либерален Запад..
поздрав4е, Юлия
цитирай
5. merlin68 - В аурата на тази страна има нещо п...
26.03 20:45
predatorka написа:
В аурата на тази страна има нещо прекалено, почти монструозно

а тук има такива проблясъци на ментално увреден Психиатър,който е огладнял вече..
та чак и в чашата си с кафе вижда...бели мишки и розАви слончета с хоботчета..
как да го определя и аз накратко..
менструзно..ще пасне ли..
мн. добре ми звучи..
ако питаш за„ весели хапченца“, имам резерви..
подарявам ги, от загнилия либерален Запад..
поздрав4е, Юлия


Пиещите "весели хапченца" като теб, не са квалифицирани да определят диагноза на дипломиран психиатър като д-р Михайлов.
цитирай
6. getmans1 - Много ми е интересно колко българи ...
26.03 21:31
Много ми е интересно колко българи можеш да назовеш които са се САМОопределили като русофоби?
цитирай
7. mt46 - Д-р Н. Михайлов
26.03 21:56
е уникален! Интелектуално удоволствие е да се чете! Много високо е над блогбегейското ниво...
цитирай
8. pando - Предаторке
26.03 22:35
Чуваш ли гласове? Щом виждаш аури не си много далече от гласовете./Диагноза за шизофрения/
цитирай
9. merlin68 - Много ми е интересно колко българи ...
26.03 22:37
getmans1 написа:
Много ми е интересно колко българи можеш да назовеш които са се САМОопределили като русофоби?


Познавам луди, които са се самоопределили като гении и глупаци, самоопределили се като умни. Така, че Гетьо, русофобията не е въпрос на самоопределение. Схващаш ли?
цитирай
10. getmans1 - . . . Че то и обратното тогава важи бе ...
26.03 23:26
... Че то и обратното тогава важи бе Мерлине!
Мразете щом ви е драго да мразите!


merlin68 написа:
getmans1 написа:
Много ми е интересно колко българи можеш да назовеш които са се САМОопределили като русофоби?


Познавам луди, които са се самоопределили като гении и глупаци, самоопределили се като умни. Така, че Гетьо, русофобията не е въпрос на самоопределение. Схващаш ли?

цитирай
11. merlin68 - е уникален! Интелектуално удов...
26.03 23:45
mt46 написа:
е уникален! Интелектуално удоволствие е да се чете! Много високо е над блогбегейското ниво...


Да, винаги го слушам и чета с удоволствие.
цитирай
12. getmans1 - . . . Особено когато говореше от и...
27.03 00:22
... Особено когато говореше от името на Иван Костов, нема такъв майтап:)))))

quote=merlin68]
mt46 написа:
е уникален! Интелектуално удоволствие е да се чете! Много високо е над блогбегейското ниво...


Да, винаги го слушам и чета с удоволствие.[/quote]
цитирай
13. lexparsy - Ами не знам защо пак сме в Капана на ...
27.03 01:07
Ами не знам защо пак сме в Капана на незнайно на кой угоден дуалистичен манталитет на "фил" и "фоб"...
И според мене това е пак в следствие на погрешно вмененото ни тълкуване на историята и новините, които сме "учили" и четем от властта на Медиите...
Неоспоримо е трябва да сме по близки родово, духовно, ментално.. до "Русите Братушки", нали сме "СЛАВЯНИ", ама за свободата и езика си спорим на 3 март и на 24 май..
Ама в бизнеса и политиката няма приятели и спомени брат.... Нищо лично!
цитирай
14. apostapostoloff - В наши дни никой не чете
27.03 05:54
такива фермани. Особено пък ако са дело на този титан на заплетената мисъл.
цитирай
15. troina - Мърлинчо, а защо изтри абзаца за .„.Аурата..менструозна?!!
27.03 08:19
на психоДоктора.
М?
ей, това сте..гладни, завистливи и лицемерни..
пандоо, Юлия първо чете, и полсе пише..
а, ти..нъцки..дрън, дрън..
цитирай
16. shambala - .
27.03 11:30
Русофобите са просто едни комплексари с тюрлю гювеч в главите
цитирай
17. merlin68 - Мърлинчо, а защо изтри абзаца за. „. ...
27.03 14:11
troina написа:
Мърлинчо, а защо изтри абзаца за .„.Аурата..менструозна?!! на психоДоктора.
М?
ей, това сте..гладни, завистливи и лицемерни..
пандоо, Юлия първо чете, и полсе пише..
а, ти..нъцки..дрън, дрън..


Пак не си си пила хапчетата... съвсем си се загубила... прекалено дори за теб.
Тебе, или те бърша като петно, или те оставям да блеснеш с пълна простотия, не се занимавам да те редактирам. Човек може да редактира нещо в което се намира смисъл. С теб какво да се занимавам, да те трия, или да те пускам - все тая.
цитирай
18. merlin68 - Ами не знам защо пак сме в Капана на ...
27.03 14:17
lexparsy написа:
Ами не знам защо пак сме в Капана на незнайно на кой угоден дуалистичен манталитет на "фил" и "фоб"...
И според мене това е пак в следствие на погрешно вмененото ни тълкуване на историята и новините, които сме "учили" и четем от властта на Медиите...
Неоспоримо е трябва да сме по близки родово, духовно, ментално.. до "Русите Братушки", нали сме "СЛАВЯНИ", ама за свободата и езика си спорим на 3 март и на 24 май..
Ама в бизнеса и политиката няма приятели и спомени брат.... Нищо лично!


В бизнеса няма нищо лично? Ами как ще коментираш отказа на България от Южен поток и АЕЦ Белене?
цитирай
19. lexparsy - В бизнеса няма нищо лично? Ами как ...
27.03 15:10
merlin68 написа:

В бизнеса няма нищо лично? Ами как ще коментираш отказа на България от Южен поток и АЕЦ Белене?

Ами точно защото коментираме бла-бла Лично, а интересите за енергийна независимост са толкова политико-икономически комплицирани че ни е бедна фантазията...
а ако питаш мене на фона на новия бум за енергийно обезпечаване, който е очеВаден едно такова отказване е по-скоро мъдро...
Проблема е тези пичове, дето вземат решения да мислят и се консултират... и най-важното да не са корумпирами!!!
цитирай
20. mihala - Здравейте,
27.03 15:27
Жалко,че няма гласуване за въздържал се,за което ме наведоха коментарите.Та ако сложа минус ще кажете,че съм проста, а ако сложа плюс ще е ... но го сложих.Времето минава, а ние се балиме с фили и фоби.Няма ли нещо като ние сме си ние,защото можем да мислим, а те са си те защото са си такива каквито са.Периодите на образуване, империи,войни и разпадане водят до различни изводи.Та какво ли ще се пръкне след третата. И все пак ние сме върло мързеливи.
цитирай
21. krumbelosvet - Психологически разрез
27.03 15:38
Психологически разрез на ПРИВИДНИТЕ обществени субекти.
За щастие, УМОЗРИТЕЛНАТА, нереалистична НЕСЪСТОЯТЕЛНОСТ на тоя разрез, проличава в едно-единствено изречение на автора д-р Николай Михайлов:
"А за всеки човек със здрава глава е ясно, че глобалните предизвикателства и ислямският тероризъм предполагат интелигентен стратегически компромис и нова многополюсна структура на глобална сигурност. Идеята за отлагане на тази задача, „докато довършим Путин”, е углавна глупост, блян на психопати."
Защото извън психологическата бутафория, описана от автора, ДВИЖЕЩАТА ПРИЧИНА на умирането на Европа, с нас начело като латентни съюзници на Русия, е МНОГО-СТЪПКОВ план на УОЛСТРИЙТ, решил кой ще живее и кой ще умре в света от ТЕХНИЯ ПРОЕКТ. Проект за свят с една банкстеро-етническа КЛИКА начело и под милярд жители, с американски етнически профил - масата е мулти-култи, а господарите са моно-култи, с праотец Йаков-Израил.
Ислямското нашествие в Европа е само една стъпка от плана.
цитирай
22. kolevn38 - Общо взето словесна салата, забъркана с фрази и възклицания от продукти за всекиго по нещо.
27.03 16:51
Следният цитат посипва пикантен сос върху манджата от накъсани мисли:
"Българските комунисти са съветофили, а не русофили. По този въпрос трябва да има яснота. За несъвпадението може да се говори много, но засега само това: разликата е вероизповедна. И двете категории са вярващи, но едната е безбожно вярваща. А от утопиите, както е известно, произтичат „следствия”. За тези следствия разказват Солженицин, Шаламов, Гросман... В задния двор на утопията са „складирани” ужаси. Навън са възклицанията и парадите. Навън е операта на открито с мумията на Ленин в „абсолютния център”. Комунистите са необратимо съблазнени от тази естетика, за тях всичко това е спомен от рая."
цитирай
23. get - - Каго слепец - слепци(те) води ... ?
27.03 18:54
merlin68 написа:
mt46 написа:
е уникален! Интелектуално удоволствие е да се чете! Много високо е над блогбегейското ниво...


Да, винаги го слушам и чета с удоволствие.


... накрая всички те, в ямата ще паднат!

П.П.
доктора-психиатър Михайлов е досущ Панарин - откровен ВЕЛИКО-РУСКИ ШОВИНИСТ!
За Панарин - който пишейки сам си измисля ЦИТАТИ - нищо няма да говоря, тъй като си е руснак ... но за доктора Михайлов - по произход българин (Уж ?), ще кажа: същият демонстрира признаци на откровен ПОТУРНАК!
цитирай
24. merlin68 - Жалко, че няма гласуване за възд...
27.03 20:40
mihala написа:
Жалко,че няма гласуване за въздържал се,за което ме наведоха коментарите.Та ако сложа минус ще кажете,че съм проста, а ако сложа плюс ще е ... но го сложих.Времето минава, а ние се балиме с фили и фоби.Няма ли нещо като ние сме си ние,защото можем да мислим, а те са си те защото са си такива каквито са.Периодите на образуване, империи,войни и разпадане водят до различни изводи.Та какво ли ще се пръкне след третата. И все пак ние сме върло мързеливи.


Въпросът е кое създава противното. Филите ли създават фобите, или обратното?
Замисли се над този въпрос и ако си отговориш на него, то ще разбереш защо сме обречени винаги да се делим.
цитирай
25. merlin68 - Психологически разрез на ПРИВИ...
27.03 20:42
krumbelosvet написа:
Психологически разрез на ПРИВИДНИТЕ обществени субекти.
За щастие, УМОЗРИТЕЛНАТА, нереалистична НЕСЪСТОЯТЕЛНОСТ на тоя разрез, проличава в едно-единствено изречение на автора д-р Николай Михайлов:
"А за всеки човек със здрава глава е ясно, че глобалните предизвикателства и ислямският тероризъм предполагат интелигентен стратегически компромис и нова многополюсна структура на глобална сигурност. Идеята за отлагане на тази задача, „докато довършим Путин”, е углавна глупост, блян на психопати."
Защото извън психологическата бутафория, описана от автора, ДВИЖЕЩАТА ПРИЧИНА на умирането на Европа, с нас начело като латентни съюзници на Русия, е МНОГО-СТЪПКОВ план на УОЛСТРИЙТ, решил кой ще живее и кой ще умре в света от ТЕХНИЯ ПРОЕКТ. Проект за свят с една банкстеро-етническа КЛИКА начело и под милярд жители, с американски етнически профил - масата е мулти-култи, а господарите са моно-култи, с праотец Йаков-Израил.
Ислямското нашествие в Европа е само една стъпка от плана.


Може и да си прав, но докато ние сме латентни, Русия е готова за отпор. Както впрочем винаги е било.
цитирай
26. merlin68 - Общо взето словесна салата, заб...
27.03 20:44
kolevn38 написа:
Общо взето словесна салата, забъркана с фрази и възклицания от продукти за всекиго по нещо. Следният цитат посипва пикантен сос върху манджата от накъсани мисли:
"Българските комунисти са съветофили, а не русофили. По този въпрос трябва да има яснота. За несъвпадението може да се говори много, но засега само това: разликата е вероизповедна. И двете категории са вярващи, но едната е безбожно вярваща. А от утопиите, както е известно, произтичат „следствия”. За тези следствия разказват Солженицин, Шаламов, Гросман... В задния двор на утопията са „складирани” ужаси. Навън са възклицанията и парадите. Навън е операта на открито с мумията на Ленин в „абсолютния център”. Комунистите са необратимо съблазнени от тази естетика, за тях всичко това е спомен от рая."


Е, важното е, че и ти намери своя подарък. Не е ли умен д-р Михайлов:)
цитирай
27. get - - Не е умен психиатъра правещ се на политически анализатор ...
27.03 21:52
merlin68 написа:
kolevn38 написа:
Общо взето словесна салата, забъркана с фрази и възклицания от продукти за всекиго по нещо. Следният цитат посипва пикантен сос върху манджата от накъсани мисли:
"Българските комунисти са съветофили, а не русофили. По този въпрос трябва да има яснота. За несъвпадението може да се говори много, но засега само това: разликата е вероизповедна. И двете категории са вярващи, но едната е безбожно вярваща. А от утопиите, както е известно, произтичат „следствия”. За тези следствия разказват Солженицин, Шаламов, Гросман... В задния двор на утопията са „складирани” ужаси. Навън са възклицанията и парадите. Навън е операта на открито с мумията на Ленин в „абсолютния център”. Комунистите са необратимо съблазнени от тази естетика, за тях всичко това е спомен от рая."


Е, важното е, че и ти намери своя подарък. Не е ли умен д-р Михайлов:)


... защото ВСЕКИ БЪЛГАРСКИ ПОТУРНАК - е по презумпция ГЛУПАК !

- А нямаше да е глупак - от там и ПОТУРНАК - ако бе наясно КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА В ИСТОРИЧЕСКИ ПЛАН ПОЛИТИКАТА НА РУСИЯ?

ЧЕТИ(писаното от руснаци) - духовни следовнико на психиатъра-глупак!?

"Москва и град Петров, И КОНСТАНТИНОВ ГРАД.
- Вот Царства Русского заветные границы".
Ф.И.Тютчев

"КОНСТАНТИНОПОЛЬ ДОЛЖЕН БЫТЬ НАШ,
завоеван нами, русскими, у турок,
И ОСТАТЬСЯ НАШИМ НАВЕКИ."
Ф.М.Достоевский

- Цитатите мога да ги продължа ... само не мога да разбера - има ли почва за тях в главите ви ... както се чуди Пушкин за РУСНАЦИТЕ?

... или КАКТО НИ ОБЯСНЯВА ВАЗОВ - в това крито негово стихотворение - защото не е полит-коректно спрямо братята ни "пан-славяни" ... Чети чедо - чети! То писмото прави от сляпото окато.

Бедят ни !
БЕДЯТ НИ другоземци,
че с отомани, с немци
дружим в полята бойни.
Кога пък в Букурещ ни
разпъваха, нас грешни,
те гледаха спокойни.
Корят ни, че със нихни
врази съюз сторихме –
да счупим братско иго;
АЛА КОГА ДУШМАНИ
РАЗКЪСВАХА МЕСА НИ,
ТЕ ВИКАХА: „Разпни го!“
КЪЛНАТ НИ ЗА ИЗМЕНА
славянска непростена,
кат свойта браним стреха.
АЛА КОГАТО НАЗИ
УЖАСНО ЗЛО НАГАЗИ –
СЛАВЯНИТЕ ДЕ БЕХА?
Ругаят ни, че с чужди
на наший дух и нужди
народи сме събрани –
но тези, що любехме,
или боготворихме,
що правяха в скръбта ни?
Стояха оглушали,
безчувствени, едва ли
не зрители злоради
пред наште мъки тежки,
пред воплите ни жежки –
и кой ни се обади?
Във Петроград мълчаха,
а от Париж ревяха:
„Убийте тоз звяр диви!“
И НА ЗАЩО, КАТ СМЕЕМ
И НИЕ ДА ЖИВЕЕМ,
СТАНАХМЕ ЛОШИ, КРИВИ!

Декември 1915 г.

- Това НЯКОГА НЯКЪДЕ - да си го учил или чувал да е рицитирано - Не!
- Защо?
цитирай
28. merlin68 - Гете, аз отдавна съм разбрал, че ...
27.03 22:12
Гете, аз отдавна съм разбрал, че всички за теб са глупаци, само ти си умен. Отстрани изглежда малко по-различно, но не искам да те разубеждавам.
Понеже наричаш потураци разни хора които не съм чул и видял да казват и правят нещо протурско, то да те питам - от цитатите които тук ни даваш се вижда, че си застанал в отбранителна позиция пред Истамбул и не го даваш на руснаците. Това си е твоя мисия, но не разбирам защо от тази си потурска позиция, наричаш другите потураци:)
цитирай
29. get - - Нямам време за обяснения ! Ако си малко по-умен ... ?
27.03 22:45
merlin68 написа:
Гете, аз отдавна съм разбрал, че всички за теб са глупаци, само ти си умен. Отстрани изглежда малко по-различно, но не искам да те разубеждавам.
Понеже наричаш потураци разни хора които не съм чул и видял да казват и правят нещо протурско, то да те питам - от цитатите които тук ни даваш се вижда, че си застанал в отбранителна позиция пред Истамбул и не го даваш на руснаците. Това си е твоя мисия, но не разбирам защо от тази си потурска позиция, наричаш другите потураци:)


... ще разбереш УНИВЕРСАЛНОСТТА В ИЗРАЗА П-О-Т-У-Р-Н-А-К: човек поставил се в услугите на на НЕРОДСТВЕНА, ЧУЖДА МУ ИМПЕРИЯ и ИМПЕРСКА ВОЛЯ ... нещо, както е при случая с Йованчо хаджи Пенчович?
- Потурнак-а е бил и винаги УГОДЕН ЗА ЧУЖДИ ИМПЕРСКИ ЛАМТЕЖИ - но това за ТЕБ И ПОДОБНИ е явно ВИСШ ИНТЕЛЕКТУАЛЕН "пилотаж"?

- Пъэрвият ИСТОРИЧЕСКИ ДОКУМЕНТИРАН В БЪЛГАРСКАТА ИСТОРИОГРАФИЯ е този - към който светилото ни, отец Пайисий - обръщайки се към него пита:
"О неразумний и юроде - поради что ся срамиш да се зовеш българин ... ?"

- Този неразумен и юрод - си има конкретно име и присъствие(анти) в българската ни история - като НАРОД ! ... ама за това, ни във велико-руските, ни в османо-турските имперски-читанки - информация няма да намериш ... трябва мислене, не рицитиране(ДОВЕРЯВАНЕ !) на чужди мисли и внушения ... и най-вече сърце, ДУХ И МИСЪЛ НА БЪЛГАРИН!

Именно поради това написах словата - за слепеца, който води слепци ... !
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: merlin68
Категория: Политика
Прочетен: 762389
Постинги: 218
Коментари: 2686
Гласове: 15726
Календар
«  Декември, 2018  
ПВСЧПСН
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31