Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.04.2018 15:09 - За циркаджиите и държавниците
Автор: merlin68 Категория: Политика   
Прочетен: 1577 Коментари: 3 Гласове:
14

Последна промяна: 15.04.2018 15:21

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Покрай последните събития в Сирия свързани с уж проведената от Асад химическа атака в Дума, заплахата на САЩ за наказание срещу него и поддръжниците му - Русия и Иран, ударите на американската коалиция в Сирия, се появиха множество най-различни и противоречиви информации, които продизвикаха море от анализи и коментари по телевизии, радиа, форуми, блогове и т.н. В това число и мои опити за анализи и коментари, прекомерни (както някои ме упрекват по количество, и съответно не прекомерни по качество). Признавам че критиката до много голяма степен е вярна и си посипвам главата с пепел.

 

Четейки, гледайки и слушайки много от тези коментари, ми направи впечатление общото между голямата част от коментиращите, включая и себе си. Общото е в противоположността на позициите... парадокс.

- В огромната си част коментаторите се изказват от позицията на футболни фенове, не малка част от тях, дори не осъзнават тази си позиция. Аз самият я осъзнах днес докато си разхождах кучето сред тишината и красотата на природата.

Ние сякаш гледахме футболен, боксов, или какъвто и да било друг мач. Напрежението в Сирия и въобще в света след случая Скрипал и евентуалната хим. атака в Дума, нарастна до такава степен, че САЩ и Русия излязоха на ринга със запретнати ръкави. Задайте си въпроса - ако вие бяхте на мястото на Путин, Тръмп, или онези които взимат окончателните решения, какво би се случило в тази ситуация? Ако сте достатъчно умни и си отговорите честно, то ще разберете, че е чудесно, че не сте на тези позиции. Разбира се, съвсем случайно, някои от четящите това, може и обективно да притежава нужните качества, аз лично в себе си не ги открих.

 

По-лошото обаче е, че някои от взимащите такива съдбоносни за човечеството решения, май също не притежават нужните затова качества и се държат като комарджии, а не като шахматисти. Директно визирам Доналд Тръмп.

 

Както при кризата със Северна Корея, така и сега със Сирия, Тръмп действа като комарджия, а това, че и други лидери на ядрени държави му се вързаха, макар и неохотно, само сгъстява буреносните облаци надвиснали над целокупното човечество.

 

Ще преразкажа накратко един диалог между руски журналист (Владимир Соловьов) и американски политолог (Дмитрий Саймс):

журналистът - Не е ли странно, Тръмп да заплашва Русия и Иран с наказание в Сирия, служейки си при това с такъв фриволен език? Та той не реализира заплахите си дори срещу една Северна Корея, несравнимо по-слаба от Русия. И тогава срещу военните мераци на Тръмп се обявиха и Конгреса, и Пентагона. Днес когато той заплашва Русия, те мълчат и дори го подкрепят, как си обяснявате това?

политологът - В САЩ, притеснението от това, че Северна Корея е възможно да притежава ядрена бомба и ракета способна да я пренесе до САЩ, беше голямо. Повечето експерти, както сред военните, така и политическите, определиха севернокорейския лидер като нестабилен и опасен. Затова и никой не поиска да рискува и използва сила срещу Пхенян. Докато Путин, тук никой не определя като луд, съответно нашите експерти не се страхуват, че той може да отговори със сила на евентуален американски удар по Сирия.

 

Когато гледах това интервю, направо щях да умра от смях - излиза, че САЩ се страхуват само от неуравновесени лидери. Въобще, не приех сериозно думите на г-н Саймс. А той се оказа, че за разлика от мен, е много по-сполучлив анализатор и това което прогнозира се осъществи. А той прогнозира, че Тръмп ще изпълни заканата си, като много внимава да не уцели някой руснак и, че това ще му се размине, ако не уцели някой руснак разбира се.

 

Лично аз, очевидно съвсем погрешно, очаквах, че Русия незабавно ще отговори на удар по Сирия, независимо дали има пострадали руски граждани. И дори да си призная, в духа на горе упоменатото запалянковско поведение, бях малко разочарован, че нямаше такъв отговор.

Днес обаче (в стил - след дъжд, качулка) вече добре разбирам защо нямаше отговор и защо червената линия начертана от началник щаба на руската армия не защитаваше сирийските обекти и войници.

Тръмп обеща удар в отговор на уж извършената хим. атака. Ако Русия бе отговорила, че ще отвърне на удар насочен не само срещу нейните обекти и граждани в Сирия, но и срещу сирийски обекти, то Тръмп щеше да се озове притиснат в ъгъла. При това положение, ако отстъпи, рейтингът му сериозне щеше да пострада, а той и без това е нисък. Още повече, че срещу него и хората му се извършват множество прокурорски проверки, върви и скандал заради предполагаемата му връзка с порно актриса, която той отрече, а се окзва, че май е била факт. При подобен случай, знаем какво стана с Бил Клинтън. Притиснат по този начин в ъгъла, Тръмп можеше да подпали световна война, или пък да се предизвика отстраняването му от поста. Путин, на практика му се притече на помощ и то не за пръв път. Дали пък наистина не го избра той?:)))

И така се стигна до бомбардировките над обекти в Сирия в стил - и вълкът сит, и агнето цяло.

Много внимателни, прецизни, високо точни удари с умни, че и красиви ракети, в следствие на които не само, че не пострада нито един руснак, но дори сериозно не пострада нито един сириец, а щетите са минимални като за 100 томахавки. Разходите за тази операция надхвърлят половин милиард долара, но резултата безспорно си струва... за имиджа на Тръмп, Макрон и Мей.

 

Така Путин, оттърва Тръмп и световния мир, но какво му костваше това? - Не много и то само в краткосрочен план.

- Със сигурност известно разочарование на феновете на Русия по света, че не можаха да видят новите руски оръжия в действие и да ги коментират в нета.

- Същото разочарование и сред феновете му в Русия, може би дори рейтингът му е паднал с няколко пункта, но си остава предостатъчно висок.

- Известно разочарование може би има и сред партньорските на Русия страни, които разбират, че Русия, не винаги и не на всяка цена ще ги защити.

- Сред щетите, безспорно е и това, че Британия и Франция си навириха носовете, но те добре съзнават фалшивостта на величието си. Светът покрай тях си припомни, че все още съществува Европа, припомни си, но не с особено уважение.

 

Освен тези ползи и вреди за Тръмп и Путин, нищо не се промени. В Сирия, Асад с помощта на Русия, Иран, и все още Турция, ще доизчисти терористичните групировки и ще укрепи властта си. САЩ, както заяви Тръмп, преди химическата криза, ще напуснат Сирия, при това сега с високо вдигнати глави. Русия ще укрепи позициите си в Близкия изток за сметка на САЩ.

Ако Тръмп не иска това да се случи, то ударите му би трябвало да се насочат директно срещу Русия и Иран, а това вече без никакво съмнение ще предизвика ответен удар и възможността за феновете да коментират... е не дълго, защото интернет ще бъде спрян, малко по-късно и мобилните комуникации, след тях електричеството, а след това...




Гласувай:
15



1. kvg55 - merlin68,
15.04.2018 21:58
Прочетох писанието цитирано във форума на вестник СЕГА. Добър анализ.
цитирай
2. leonleonovpom2 - Здравей, Краси!
16.04.2018 11:15
За мен остава съмнение за една координирана игра? И дано да е наистина така!
Защото след "изпитването" на новите ракети, не само няма да има кой да пише по Интернет ,ами сигурно и самият Интернет няма да го има
Това много добре знаят старите американски президенти, знаят и възможностите на Русия и затова озаптиха новия президент!

Хубав ден!
цитирай
3. merlin68 - За мен остава съмнение за една ко...
16.04.2018 16:10
leonleonovpom2 написа:
За мен остава съмнение за една координирана игра? И дано да е наистина така!
Защото след "изпитването" на новите ракети, не само няма да има кой да пише по Интернет ,ами сигурно и самият Интернет няма да го има
Това много добре знаят старите американски президенти, знаят и възможностите на Русия и затова озаптиха новия президент!

Хубав ден!


Играта до тук е със сигурност добре координирана, но няма гаранция до кога ще е така.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: merlin68
Категория: Политика
Прочетен: 1681142
Постинги: 293
Коментари: 4201
Гласове: 19298
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031