Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.04.2018 17:37 - Мързеливи ли сме много?
Автор: merlin68 Категория: Политика   
Прочетен: 1732 Коментари: 7 Гласове:
16

Последна промяна: 26.04.2018 17:56

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Производителността на труда, както мнозина знаят, а други се досещат, е изключително важен икономически показател. Няма икономист в страната (или поне от тези които ги дават по телевизията), който да не твърди, че от производителността на труда, пряко и в най-огромна степен зависи и заплатата която получавате. И разбира се това е безспорно много логично, няма как да произведете днес продукт за 2 лв. а да получите надница 20 лв. (разбира се, това като правило, защото изключения всеки знае, че има). При такава желязна логика и яснотата която създава, защо въобще да коментираме производителността на труда?

То си е пределно ясно, България е на последно място по производителност на труда (ПТ) в ЕС и както вече видяхме, от това следва да е и на последно място по размер на заплатите, което както всички знаем е факт. 

Следователно, ако искаме да печелим колкото холандците например, то трябва и да работим колкото тях. А ние искаме ли да печелим колкото тях? - Мисля, че отговорът с голямо мнозинство е - да. 
А защо тогава ни "мързи" да работим колкото холандците? На този въпрос, отговорите вече са много, ето някои от основните:

- Защото, организацията на труда в страната е неефективна, икономиката прекалено енергоемка, чуждестранните инвестиции са малко, образованието е некачествено, технологично сме изостанали, пазарите ни са ограничени... и ред други обективни фактори. Това биха казали някои по-сведущи в икономиката хора.

- Защото, българинът е мързелив, безинициативен, песимистичен мрънкач. Този отговор е присъщ на излюпилия се през 90-те години политически и икономически елит. Разбира се, същите не се отъждествяват с "българина", те са работливи, умни, инициативни... и следователно личната им ПТ е висока, доходите - европейски+++.

- Българинът не е по-мързелив от европейците, но го продават политиците, лъжат го журналистите и го ограбват бизнесмените. Такъв отговор на този въпрос дават "мързеливите и вечно мрънкащи българи" и по този начин връщат обвиненията на "умните, красивите и успели европейци".

Разбира се, има мързеливи, неинициативни и вечно недоволни мрънкачи в България. Но дали те са повече отколкото в САЩ, Британия, ЕС? Не ми е известно да има такова изследване което да доказва, че българите са най-мързеливия народ в Европа. То няма и как да го има, защото по същество подобни разсъждения с опит да се докажат научно, попадат в графа расизъм.

Разбира се, вярно е, че ПТ зависи от технологичното ниво на икономиката, инвестициите, образованието, организацията на труда и ред още фактори. 
Но би следвало да отбележим, че България, до идването на демокрацията, безспорно бе една много добре развита промишлена държава с отлично образование, високи технологии, добре подготвени кадри и т.н. благоприятни за ПТ фактори. Днес 30 години по-късно, под вещото ръководство на умните, инициативни и много демократични политици, страната ни, не само че не разви потенциала оставен ѝ от мрачния тоталитаризъм, но отбеляза значително изоставане във всички области, като започнем с икономиката и свършим с демографията. Това се случи под акомпанимента на огромен хор от журналисти и изследователи на демокрацията, които непрекъснато припяваха, че сме на единствения прав и безалтернативен път. Тези същите, вече 30 години ни повтарят какво голямо благо сме придобили - свобода на словото. Оказва се обаче, че дори по този показател, България днес е на 111 място в света. Не знам дали по времето на мрачния тоталитаризъм е имало такава класация, но ако е имало, то определено и в това, тогава сме били по напред.

От казаното до тук излиза, че на въпроса - защо сме последни по ПТ в Европа? - най-правилно са отговорили "мързеливите и вечно мрънкащи българи", или както нарича тази милионна категория от своя народ, премиера-Слънце - лошият материал.

А кой е прав в спора, защо сме бедни, "умният и красив" елит, или "лошият материал" български народ, ясно се вижда от обективната статистика. Последни в Европа по доходи, първи в Европа по смъртност, болести и самоунищожение.

Още малко за Производителността на Труда и до колко този показател е обективен и правилно отразява картинката в "нашия общ дом" ЕС.

 

image

От графиката се вижда, че любимите ми холандци (не за друго, а защото работят най-малко), работят с почти 11 часа седмично по-малко от българите. При това обаче, ПТ на холандците е почти ДЕСЕТ ПЪТИ по-висока от нашата. Излиза, че холандците, дори при само един работен 8 часов ден в седмицата ще изработят 366.4€, докато ние за 40.7 часа изработваме едва 199.43€.

Излиза, че ако един български шофьор кара средно с 50 км/ч. то холандския му колега кара средно с 500 км/ч. Ако български хирург за 8 часа прави три операции на апендикс, то холандеца прави по 30 такива операции дневно. Става малко объркано и странно...

Трикът обаче не е в бързината с която шофират, оперират, или броят парите холандците, а в количеството пари които се въртят в Холандия и в България. Ако у нас превозът на един товар от точка А до точка Б, струва 50€, то за същия товар на същото разстояние в Холандия, цената е 500€. Ако нашата здравна каса плаща за операция на апендикс 100€ (условно защото не съм проверявал), то в Холандия за същата операция касата отпуска 1000€. Или на практика, един български шофьор, отивайки да работи в Холандия, рязко повишава производителността на труда си, при това като намалява работното си време и увеличава значително дохода си. Същото се отнася разбира се до лекаря, медицинската сестра, фризьорката... Ще рече, че ПТ не зависи толкова от това как и колко работиш, а от това къде работиш.

Но възниква въпросът - откъде холандците имат толкова много пари тогава?
В предишен постинг дадох една таблица със задълженията на страните по света по данни на ЦРУ. Та според ЦРУ, към 31 декември 2017г. дългът на Холандия възлиза на 4.5 трилиона долара. На всеки холандец се пада дълг в размер на 264 000 долара. 

Ето още една фатка за повишаване на ПТ - европейска фирма има завод в България, в него се плетат дрехи на водещи световни марки. При "ниска" ПТ у нас, съответно и заплатите на работничките са около 600-700 лв. Себестойността на един пуловер излиза към 20 лв. Обаче този пуловер се появява в холандски бутик на цена от 300 евро и там ПТ на продавачката скача рязко. Но да оставим България, представете си в Китай колко заводи на водещи световни фирми има, какви заплати плащат те там и каква ПТ осигуряват в родните си страни.

Цялата тази икономическа алабалистика води до следните резултати:

- В България, хората получават мизерена част от това което заработват, а разликата се прехвърля в други страни и към други работници, служители, бизнесмени, бюджети (важното е, че остава в "общия ни дом" нали).

- Младите хора, и особено тези с добро образование и опит, напускат България, и не защото изгарят от желание да живеят в чужда страна, а защото в Родината си са обречени на мизерия.

- В България има хроничен недостиг на средства за отбрана, сигурност, здравеопазване, образование, пенсии...

Това води до омагьосан кръг страната ни, младите си отиват, няма кой да работи, демографската структура се променя, българския народ умира.

Но разбира се, най-важното е, че има свобода на словото, многопартийна система, европейско бъдеще и прочие подобни "благини". Тези наши "общи ценности" са особено нужни на умиращите от глад, студ и липса на медицински грижи. Изключително ценни са за нападаните, убивани и ограбвани наши бащи и майки, станали лесна жертва на оскотели маргинали. Много важно за българските пенсионери е, че имат демократичното право да изберат между сто хайдука, кой да ги управлява. Труден избор, като се има предвид, че всеки от стоте кандидата, дава избор на пенсионера - да се топли ли, или да яде, да си купи лекарства, или да сбира за погребение?




Гласувай:
17



1. mt46 - Да.
26.04.2018 21:34
Организацията не е качествена. Доста бизнесмени не са почтени... Иначе българинът се славеше със своето трудолюбие...
Глобализацията дава на по-богатите страни и корпорации повече възможности за печалба...
цитирай
2. apostapostoloff - Бедният е беден, защото е
26.04.2018 21:53
прост. Или мързелив. Или и двете, взети заедно. Туй то!
цитирай
3. vencivaleri1951 - Разбира се,
26.04.2018 22:07
че българският хирург прави повече операции на ден от холандския-ако холандски хирург например оперира по 10-12 часа колкото българските му колеги , профсъюзите им ще затворят клиниката. Проблемът е , че Здравната каса плаща този апандисит у нас 500лв, а в холандия 20 пъти повече например-тоест 10000евро. И понеже всичко вече мерим във финикийски знаци, казваме че операторът от "Ниската земя" е двадесет пъти по производителен. Истината е , че българите които отиват на Запад с работата си/тоест упражняват професията си/ , са доста по облекчени-чувствата се като на санаториум направо. Да вземем например един технически ръководител на строителен обект. Работното му време в България е запълнено само 20% с това от длъжностната му характеристика. Той тук и търси работници/човешки ресурси/, и материали/ снабдител/ търси пари за заплати и материали/кредитен инспектор/, корегира проекта според наличния материален ресурс/ проектант/... На Запад ще си чете само чертежа и ще си гледа строителния процес. В България ще взима 3, 4 хиляди заплата, а на запад 20хилки. Е , разбира се , че ще е по производителен последния. На практика производителността на труда е сбора на работните заплати, другите материални разходи, плюс печалбата, разделено на броя на хората.
Тоест На практика този показател без корелация не дава никакво сведение при сравнение с друга държава. В краткосрочен план, за близки периоди, за един и същ обект на изследване да, но за различни предприятия/ примерно бижутер и миньор/, различни държави е безмислен. С какво например са по различни хърватите от нас например Те обаче тръгнаха с високи заплати и отчитат по висока производителност от нас, ние тръгнахме с ниски и ще сме на дъното
цитирай
4. freeoldmen - ПТ в никаква степен не зависи от работника.
26.04.2018 22:19
Ти добре си описал алабалистиката при заплащането на труда.
Но основното при определянето на ПТ са инвестициите, които прави работодателят в нови методи при производството, в обучението на кадрите си в тях, в способността му да намери високодоходен пазар на продукцията си...
В това се състои престъплението на т.нар. работодатели в България, че просто са неграмотни икономически.

За по-нищите духом блогоползватели, давам пример:
Бай Иван е правилно ориентиран в новите капиталистически реалии човек, и знае, че трябва да работи много, за да постигне просперитет. Главява се на работа във фирмата на местен предприемач, който му връчва мотика и го праща на къра.
Там бай Иван показва на какво е способен, върти яко мотиката умело и без спирка, и облагородява 1 декар насаждения.
Каква е изненадата му, когато открива в края на деня, че колегата му Асан се е справил 20 пъти по-добре, само дето е работил с трактор.

И работодателят му е в пълното си право да го нарече лентяй и мързеливец.
цитирай
5. merlin68 - Ти добре си описал алабалистиката ...
26.04.2018 22:43
freeoldmen написа:
Ти добре си описал алабалистиката при заплащането на труда.
Но основното при определянето на ПТ са инвестициите, които прави работодателят в нови методи при производството, в обучението на кадрите си в тях, в способността му да намери високодоходен пазар на продукцията си...
В това се състои престъплението на т.нар. работодатели в България, че просто са неграмотни икономически.

За по-нищите духом блогоползватели, давам пример:
Бай Иван е правилно ориентиран в новите капиталистически реалии човек, и знае, че трябва да работи много, за да постигне просперитет. Главява се на работа във фирмата на местен предприемач, който му връчва мотика и го праща на къра.
Там бай Иван показва на какво е способен, върти яко мотиката умело и без спирка, и облагородява 1 декар насаждения.
Каква е изненадата му, когато открива в края на деня, че колегата му Асан се е справил 20 пъти по-добре, само дето е работил с трактор.

И работодателят му е в пълното си право да го нарече лентяй и мързеливец.


Да, инвестициите, обучението, автоматизация и т.н. са важни за производителността. Не съм обърнал голямо внимание поради това, че колкото и огромен да е броя на малките частни родни фирми, те имат много малък дял в БВП. Основните работодатели са чужди фирми, и няколко големи родни, които не са по на зад в икономическата наука. И точно тук е големият проблем, той не е свързан с незнание, но безспорно си е престъпление и несъвместима с ценностите на общия ни дом дискриминация - големи международни фирми плащат в пъти по-ниско възнаграждение на работниците си в България в сравнение с тези в други страни на ЕС. Да не говорим, че дори по региони в страната плащат различни заплати. А това безспорно е "положително" за регионалната ни политика.
цитирай
6. vaquero - merlin68,
26.04.2018 23:35
Наистина производителността на труда зависи от организацията на труда и стимулите за труд - материални и морални. Работникът трябва да осъзнава общественото значение на своя труд за да бъде пълноценен работник и гражданин.
цитирай
7. shambala - .
27.04.2018 19:07
ще отговоря по-късно, че сега ме мързи да чета дълги текстове ;))
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: merlin68
Категория: Политика
Прочетен: 1681241
Постинги: 293
Коментари: 4201
Гласове: 19298
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031