Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.06.2018 11:36 - Снишаване
Автор: merlin68 Категория: Политика   
Прочетен: 2384 Коментари: 6 Гласове:
18


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
image

Европейската неадекватност се прояви с нова сила на Срещата на Г-7 в Канада.

Още преди започване на срещата, беше ясно, че шестте страни ще се опитат да се противопоставят на САЩ и срещата ще се превърне в Г-6+1, а може би, по правилно - Г-7-1. Получи се нещо шизофренично, или поне аз не си го обяснявам по друг начин.


Големият "приятел" на Тръмп, Макрон, видимо се отрече от дружбата им и заяви, че "никой не е вечен" и Тръмп ще си отиде, а с него и пропастта между САЩ и Европа, и така ще се върнат "добрите стари времена".

Така Макрон, минути преди началото на срещата, постави Европа в ролята на изоставена изгора, имаща намерение търпеливо да почака,  докато любимия ѝ се опомни и върне при нея.


Доналд Тръмп, на приготвената му изолация, отговори с много интересно предложение - Г-7 да стане отново Г-8, като Русия се върне във формата. Дали това беше намек, че Тръмп е по-склонен да се договаря с Русия, отколкото със "съюзниците" си, или просто се избъзика с тях?


На това предложение, останалите единодушно (но не съвсем, защото Италия не е съгласна) се противопоставиха, заявявайки добре познатата мантра, че Русия е агресор, който докато не се поправи, няма място във формата.


Защо подобна позиция е шизофренна? Ами защото ЕС, Канада и Япония, изолираха САЩ ("временно" в очакване може би на Майдан във Вашингтон), същевременно проявиха пълната си лоялност към изчезналия преди година и половина САЩ, на либерал-глобалистите, като продължиха да се противопоставят на Русия.


Лидерите от Г-6, явно са в позиция на снишаване и очакват "американската перестройка" да мине над тях. Дали тази мъдра политика са копирали от хитрия български държавник Бай Тошо, или сами са узрели за нея, не зная. Но едно е сигурно, развитието на ситуацията, зависи от тях, точно толкова, колкото зависеше перестройката на Горбачов от Бай Тошо.


По-логичната позиция на тези лидери, струва ми се, бе, не да се противопоставят, а да изпреварят предложението на Тръмп и да поканят Русия да се върне във формата. Защото, Русия, всъщност подкрепя абсолютно всичките им несъгласия които в момента имат със САЩ. И по споровете с митата, и по ядрената сделка с Иран, и по Израело-палестинския конфликт, и по Споразуменито за климата.


Но лидерите от Г-6, вместо активна политика съобразена с реалностите, избраха чакането в стойка партер, да се върне онова което е било. Е, дано да дочакат...


На практика, тази позиция на останалите страни в Г-7, направи напълно безинтересна срещата за "изолирания" Тръмп, и след като той отвърна на заядливите им коментари по негов адрес, като определи Тереза Мей, като досадна учителка даваща постоянно наставления, тръшна вратата и се пригласи да си ходи, преди срещата да е завършила.

......................................................................................

В това време, другите "изолирани" от "големите" евро-ейски лидери - Путин и Си Дзинпин, се срещнаха на историческа среща в Пекин. Двамата подписаха съвместно заявление на двете страни, в което се изразява готовност за съвместни действия по отношение на запазване сделката с Иран и срещу разполаганите из цял свят системи ПРО, нарушаващи интересите и безопасността на Русия и Китай. Изразена бе и готовност, двете страни съвместно да се противопоставят на всяка военна намеса нямаща мандат от Съвета за сигурност на ООН.


Подписани бяха и девет договора за сътрудничество в атомната енергетика (Русия ще строи два ядрени блока в съществуваща вече китайска атомна централа и една нова атомна централа), за сътрудничество във високите технологии в космонавтиката, за изграждане на нови транспортни автомобилни и ЖП коридори (в това число високоскоростен влак между Пекин и Казан) и др. Като двамата лидери изразиха очакванията си, че стокооборота между двете страни до края на годината ще надхвърли 100 млрд.$ с което Китай ще измести ЕС, като пръв търговски партньор на Русия.


Общо-взето изводът, мисля е ясен - снишаването в очакване да се върнат "добрите стари времена", може да доведе евро-ейските лидери до този вид.
image




Гласувай:
18



Следващ постинг
Предишен постинг

1. mt46 - Какво ли
09.06.2018 13:09
ще измъдрят хитрите западни лисици?...
цитирай
2. getmans1 - Анализаторе, една малка но съще...
09.06.2018 14:55
Анализаторе, една малка но съществена подробност е, че първо Тръмп се застъпва за Русия а чак след това следва репликата на франсето.
цитирай
3. vaquero - merlin68,
09.06.2018 14:58
Както каза говорителят Песков, на РФ й е през сайдера за разпадащата се Г-7. Те поставяли акцента на други формати.
цитирай
4. merlin68 - Анализаторе, една малка но съще...
09.06.2018 15:33
getmans1 написа:
Анализаторе, една малка но съществена подробност е, че първо Тръмп се застъпва за Русия а чак след това следва репликата на франсето.


Гетьо, Тръмп никога не се е застъпвал за Русия. Изказването му е бъзик с останалите в Г7 дето го "изолират". На практика Тръмп им казва - От вас нищо не зависи, като я няма там Русия аз какво да се договарям.
Никакво значение няма дали първо е изказването на Макрон (което все пак ми се струва, че предхождаше това на Тръмп), или първо Тръмп е говорил за Русия.
Макрон, не споменава такова предложение на Тръмп в изказването си, той говори за различията по Иран, митата и климата.
цитирай
5. merlin68 - Както каза говорителят Песков, на ...
09.06.2018 15:35
vaquero написа:
Както каза говорителят Песков, на РФ й е през сайдера за разпадащата се Г-7. Те поставяли акцента на други формати.


Абсолютно!
цитирай
6. vencivaleri1951 - с интерес прочетох постинга ти
09.06.2018 20:57
Весело и точно. Макрон пръв направи предложението, но танте меркел отхвърли подобна възможност, докато Донбас не утихне
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: merlin68
Категория: Политика
Прочетен: 1680076
Постинги: 293
Коментари: 4201
Гласове: 19298
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031