Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.05.2019 11:17 - Геополитика през призмата на късмета
Автор: merlin68 Категория: Политика   
Прочетен: 1912 Коментари: 8 Гласове:
17

Последна промяна: 19.05.2019 13:11

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Вашингтон Поуст, преди около месец, публикува статията на Дейвид Фон Дрел - "Тръмп е късметлия, но Путин е по-голям късметлия". В тази статия, съвсем сериозно се разглеждат успехите на Русия, като резултат от личния късмет на Владимир Путин, който според автора, е поне два пъти по-голям късметлия от Тръмп.

Фон Дрел, сравнява Путин с човек спечелил от лотарията, имащ пет туза в игра на покер и четирилистна детелина в джоба си. Путин образно е показан като бездомен прошляк ровещ в боклука и намиращ там най-големия елмаз на света.

Според статията, Русия през 2015г. е била на прага на икономическата бездна. "Светът пренаситен с нефт, газ и порнография - всичките бисери на потьомкинската империя на цар Владимир", в следствие на това, и на санкциите наложени от Обама, руската икономика, през периода 2012-2015 е загубила повече от 1/3 от обема си и аха-аха да рухне. "Какво би могъл да направи (Путин), за да продължи стиснатото си в клещи диктаторско шоу?" Такъв въпрос си задава авторът и единствения възможен отговор който вижда е - огромния късмет на Путин.
А той, според Вашингтон Поуст, проработва по следния начин:

- Група путински тролове, възползвайки се от несъвършенностите в алгоритмите на социалните мрежи, успяват да манипулират възгледите на милиони лековерни американци и да насочат предпочитанията им към бедствието Тръмп.

- Група руски военни хакери, успяват да пробият защитата на сървъра на Демократическата партия и открадват оттам важна вътрешна информация, която след това публикуват чрез Уикилийкс, злепоставяйки кандидата за президент на демократите - Клинтън.

- В лицето на избрания по този начин за президент на САЩ - Донълд Тръмп, Путин получава свой фен, който в негов интерес води политика на не вмешателство по света и оставя Русия да си развява байрака.

Колкото и да е интересна тази геополитическа аналитика на късмета, тя все пак не дава отговор на въпроса - дори всичко описано да е точно така, то какво отношение има това към икономиката на Русия? Статията, всъщност не си и поставя такава цел, единствената цел която прозира под този екзотичен анализ е - Тръмп е голяма грешка, ако бяхме избрали Клинтън, досега Русия щеше да е в икономическата бездна. Или иначе казано - късметът на Путин се нарича Тръмп, опичайте си акъла за следващите избори. Но понеже, авторът няма идея как да обясни факта, че Русия още не е потънала, нито пък начина по който Хилъри би могла да я потопи, геополитиката тук е сведена до хороскоп. И това е едно от най-водещите американски издания... Когато, доказано от Вашингтон Поуст, късметът на противниковия лидер е толкова голям, то какво остава на САЩ да му противопоставят? - Разбира се, че нищо. Нищо не е достатъчно силно за да пребори големия късмет. Може само да чакат късмета на Путин да свърши, или да им се появи президент с по-голям късмет, като да речем Джо Байдън.

Тази статия излиза след като спецпрокурор Мълър публикува доклада си от двугодишното разследване за връзки на Тръмп с Русия. Този доклад, напълно оневинява Тръмп, нещо което в статията не личи. СНН, Ню Йорк Таймс, Вашингтон Поуст... въобще 90% от медиите в САЩ, постоянно тиражират материали срещу президента на САЩ. Огромната част от тези материали са фейкове и недоумици като въпросната статия, но какво от това, ефектът е на лице. Президентът на САЩ, отделя огромна част от времето си не за политики, а за защита от глупавите нападки на американските медии. Публикациите, компрометиращи законно избрания президент, разделят американското общество на все по-непримирими лагери и създават условия за дълга вътрешна конфронтация. Такава ситуация - действащият президент на САЩ, да бъде дискредитиран и всячески да се пречи на дейността му от медиите, Сената, част от службите и съдебната власт, е прецедент в американската история. В САЩ на практика тече Студена гражданска война, която естествено се отразява негативно на страната.
В този смисъл, "късметът" на Путин едва ли е Тръмп, а по-скоро Вашингтон Поуст и останалите "свободни" медии на Америка.

Може би някои ще се възмутят от написаното от мен, защото нали това е ролята на медиите - да критикуват и да са коректив на властта. Да, разбира се, така е и Тръмп има за какво да бъде критикуван, но подобна критика е рядкост, за сметка на абсолютно дебилните нападки срещу него. Много има за какво да бъде критикуван Тръмп и отсъствието на такава сериозна критика ще донесе на САЩ огромни щети в недалечно бъдеще.

Целта на този материал не е да се занимава с грешките на Тръмп, но все пак ще посоча най-голямата от тях по скромното ми мнение:

Тръмп обеща и се захвана здраво да работи по това да предоговори почти всички основни търговски споразумения сключени преди него от предшествениците му. Тези сделки, той нарече - лоши, много лоши, ужасни... носещи стотици милиарди загуби за САЩ. И Тръмп започна да ги ревизира от позиция на силата. Излезе от споразумението за климата, от сделката с Иран, от множество международни търговски споразумения, дори заплаши партньорите си от НАТО, ако не започнат да плащат повече, да излезе и оттам. САЩ е могъща страна която открай време действа от позиция на силата при сключването на всякакви споразумения. Когато Тръмп, реши, че дори тези сключени под натиск договори, не са достатъчно изгодни на САЩ, то светът изпадна в състояние на шок. Поради силните позиции на САЩ, военни, икономически и политически, този рекет на Тръмп, успя да постигне положителни резултати за сметка на Китай, Европа, Канада, Мексико... цял свят. Американската икономика за последните две години, откакто управлява Тръмп бележи рекордни ръстове, безработицата - рекордно ниски нива и дори за последната година се наблюдава малък ръст в промишленото производство, което през последните 10 години спадаше непрекъснато. Въобще, изглежда, че Тръмп е велик бизнесмен и бизнес уменията си успешно прилага на международно ниво. Обаче, притеснени от този свръх натиск на хегемона, държавите по света имат само един начин да му се противопоставят - обединение. Тръмп наруши баланса на поносимост между интересите на САЩ и интересите на всички останали. Действията на Америка влизат в конфликт с жизненоважни за съюзниците им интереси. Само един пример е Иран. Беше постигната, както я нарекоха - историческа сделка с Иран, санкциите срещу страната отпаднаха, Европа започна да инвестира и търгува с тази страна. Тръмп реши, че сделката е лоша, санкциите се връщат и Европа трябва да забрави за инвестициите си в Иран, за неговите пазари и евтин нефт. Да не говорим, че покрай Иран назрява страшен конфликт който може да ескалира в огромна война. Десетки милиони нови бежанци ще тръгнат към европейските съюзници на САЩ, бягайки от бомбите на САЩ, доста неприемливо нали?

Тази политика на свръх натиск от страна на хегемона може да постигне немислим допреди 3-4 години резултат - да тласне Европа към Русия и Китай, и въобще с подобна политика, Тръмп е на път да превърне САЩ в световно изолирана страна, за която единствен начин за оцеляване ще бъде да подпали световна война.






Гласувай:
17



Следващ постинг
Предишен постинг

1. eva666 - откъде ги компилираш теззи?
19.05.2019 11:48
писарушко,мой нелюбимьй,тьй такой неуморен!!
нали, писахме вече накратко,
кой, ПРАВИ..войните..
къфф тръмп, къфф путкин, кви бабини девитини, от девет дерета?!!
без поздрав,кака
цитирай
2. merlin68 - откъде ги компилираш теззи? Е...
19.05.2019 12:03
eva666 написа:
откъде ги компилираш теззи?

Екзистенциалният въпрос на папагала
цитирай
3. radostinalassa - При избора на Тръмп помагат гласовете на ...
19.05.2019 14:26
латиносите, афроамериканците и белите, които са за традиционното семейство.
цитирай
4. mt46 - Поздрав!
19.05.2019 21:10
Противоречия винаги е имало... Но САЩ едва ли ще се изолират и не ми се вярва да подпалят световна война...
цитирай
5. merlin68 - Противоречия винаги е имало. . . Но ...
19.05.2019 22:54
mt46 написа:
Противоречия винаги е имало... Но САЩ едва ли ще се изолират и не ми се вярва да подпалят световна война...

Противоречия винаги има, но те стават все по-непреодолими. Американците на практика принуждават Европа да следва политики водещи до загуба на конкурентност на европейските производители. Това е Иран, това е натискът на САЩ, Европа да замени руския евтин газ с американски и още много все в този дух. Единственият ход на Европа, ако не желае да бъде удушена икономически от САЩ, е да тръгне на договаряне с Китай и Русия. А когато се преориентираш икономически, няма как да не се преориентираш и в сферата на отбраната.
Впрочем, аз говоря за тази грешна политика на Тръмп, но тя едва ли е негово дело, и надеждата на Европа, че след Тръмп всичко ще тръгне постарому, е илюзорна.
Не знам дали си спомняш, но точно ти, преди 3-4 години постна материал от среща на един американски професор (чието име не помня), работещ за АНС с европейски журналисти. Срещата беше с цел не разгласяване, а запознаване на европейските журналисти с тенденциите в геополитиката на САЩ. Тогава Тръмп не беше дори кандидат за президент, а професорът съвсем подробно разясни на европейците точно тази политика която Тръмп днес води. Той заяви, че Европа трябва да се откаже от търговията с Русия и Китай, като този стокооборот се прехвърли към САЩ, спасявайки по този начин американската икономика от постоянно растящия държавен дълг. На въпрос, защо Европа трябва да губи в полза на Америка, професорът отговори така - Ние ви помогнахме с плана Маршал, пазихме ви от СССР десетилетия и вие просперирахте под нашия чадър, за който ние харчехме огромни средства, сега е време да ни върнете жеста. Но най-важната причина да го сторите, е тази, че ако не го направите ще има война.
Спомняш ли си?
цитирай
6. kvg55 - merlin68,
19.05.2019 23:44
Какъв късмет? Путин сам си избра Тръмп и го постави на поста. Тук става въпрос за една предварително и трайно планирана операция. А Тръмп няма късмет, че в САЩ вярват на тази глупост и постоянно го разпъват. Ако бяха избрали лудата Кица за президент, досега войната щеше да е приключила и станало ясно, кой какъв късмет има. Натискът винаги поражда ответно съпротивление. Първа започна да се съпротивлява Германия, заради Северен поток. Очаква се и Боко да започне да се съпротивлява заради хъбът Му.
САЩ действат от позиция на силата, което е в противоречие с принципите на пазарната икономика. Капитализмът изоставя основни принципи, които са го крепили 3-4 века. Капитализмът отдавна се е превърнал в империализъм, още Ленин го е казал. Въпросът е дали САЩ ще успеят да подчинят Западна Европа (Източна си е подчинена), Китай и Русия. Нямат сили - нито икономически, нито военни.
цитирай
7. merlin68 - Какъв късмет? Путин сам си избра ...
20.05.2019 15:37
kvg55 написа:
Какъв късмет? Путин сам си избра Тръмп и го постави на поста. Тук става въпрос за една предварително и трайно планирана операция. А Тръмп няма късмет, че в САЩ вярват на тази глупост и постоянно го разпъват. Ако бяха избрали лудата Кица за президент, досега войната щеше да е приключила и станало ясно, кой какъв късмет има. Натискът винаги поражда ответно съпротивление. Първа започна да се съпротивлява Германия, заради Северен поток. Очаква се и Боко да започне да се съпротивлява заради хъбът Му.
САЩ действат от позиция на силата, което е в противоречие с принципите на пазарната икономика. Капитализмът изоставя основни принципи, които са го крепили 3-4 века. Капитализмът отдавна се е превърнал в империализъм, още Ленин го е казал. Въпросът е дали САЩ ще успеят да подчинят Западна Европа (Източна си е подчинена), Китай и Русия. Нямат сили - нито икономически, нито военни.

Изборът беше много ограничен, иначе Путин със сигурност щеше да им избере по-добър президент.
цитирай
8. merlin68 - При избора на Тръмп помагат глас...
20.05.2019 15:39
radostinalassa написа:
При избора на Тръмп помагат гласовете на ...латиносите, афроамериканците и белите, които са за традиционното семейство.

Точно наобратно, те гласуваха срещу Тръмп.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: merlin68
Категория: Политика
Прочетен: 1680229
Постинги: 293
Коментари: 4201
Гласове: 19298
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031