Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.06.2018 20:24 - Как се преподава английски език в Полша
Автор: mikolaj Категория: Туризъм   
Прочетен: 1597 Коментари: 0 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Много от нас смятат българската образователна система за остаряла; смята се, че се зубри твърде много, че не се научават практически умения. Но не сме сами в това отношение. Даже нещо повече- преподаването на английски език (не мога да кажа за другите езици) в държавните училища в Полша е същински кошмар.

Тестовете тук са задължителни, при това се правят най-много през 2 часа! Освен големият тест (който при нас е просто "тест"), тук има мини-тест, т.нар. "карткувка", т.е. "страничка", в която има 2-3 упражнения. Повечето упражнения са свързани с граматика, останалите- с речников състав.

В началото не знаех всичко това, започвайки с частни уроци за деца. Постепенно осъзнах, че в полските училища НЕ СЕ ПРЕПОДАВА АНГЛИЙСКИ ЕЗИК, а учениците се подготвят да преминават тестовете по английски език в рамките на определен учебник (нищо общо с изпитите на Кеймбридж, ТОЕФЛ и т.н.). Причината за това, моя ученичка в 5 клас да спре да посещава уроците ми, бе тази, че миналата година на "големия" (годишен) тест имала 100 точки (от 100), а сега получавала ниски оценки (от рода на нашата 4). Най-смешното бе, че момичето не знаеше (не помнеше!) елементарни неща, като местоимения (I am, she is...). Майката реши, че няма смисъл да идва при мен, и вероятно я е изпратила при учителка. Та толкова за нейните 100 точки... Вероятно сега момичето пак изкарва 100 от 100, но... не знае английски.

Може да попитате: не ги ли изпитват за разговорен английски? Не пишат ли есета? Отговорът е: понякога пишат писмени работи, но те нямат ефект върху оценката. Те са по-скоро домашна работа. Разговори в час (в повечето случаи, поне до 8 клас) не се водят. Всичко, което се преподава е граматика + думи; всичко се зубри, но няма как да се практикува.

Вероятно в 9-10 клас системата се променя, но в сравнение с нашата тя е много по-"автоматизирана". Като учител в българско училище, един от основните елементи, по който пишех оценки, бе разговорният, както и писменият английски. Българският ученик се учи да говори и пише на анаглийски език, като тестовете служат по-скоро за диагностика.

Всичко това е стряскащо за всеки, който иска да преподава частни уроци в Полша. Затова обикновено учители ( а не някой извън кръга им) имат частни уроци- те знаят отлично съдържанието на тестовете и подготвят учениците за тях. И това е всичко!

Нашата система и нашето образование не са толкова лоши, колкото сме склонни да мислим. Има какво да се желае, но поне обучението по чужди езици при нас е на добро ниво.





Гласувай:
3



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: mikolaj
Категория: Туризъм
Прочетен: 383804
Постинги: 67
Коментари: 153
Гласове: 314
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031