Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.01.2013 10:35 - Ново! Уникално! Престъпление с ядрено гориво в АЕЦ „Козлодуй”!
Автор: gikotev Категория: Други   
Прочетен: 8793 Коментари: 2 Гласове:
17


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

На 7-ми декември 2012 г. регионалния вестник http://www.kozloduy-bg.info/index.php публикува материал за съмнителни търгове със старо оборудване, продавано на една частна фирма, на силно занижени цени. В края на този кратък материал се казва буквално следното Припомняме, че на официален въпрос от Kozloduy-bg.info, зададен преди повече от месец за странна продажба на касети със свежо ядрено гориво на фирма „Квант инженеринг”, все още в редакцията няма отговор, въпреки че отдавна изтекоха изискуемите срокове за това. Наша информация сочи, че горивото е закупено също на силно занижени цени.
Очаквайте подробности по темата.

Уаааааааааууууу....!!! АЕЦ „Козлодуй” продавал свежо ядрено гориво на частна фирма!!!??? Чудо не виждано и не чувано! Първо – АЕЦ „Козлодуй” не е производител, а още повече търговец на ядрено гориво, за да го продава когато и на когото и скимне, както леля пенка продава произведените от нея домати, на женския пазар. И второ – какво ще прави тази частна фирма с ядреното гориво, когато си няма собствена атомна централа? Няма да гадаем. Обещани са подробности. Значи седим и чакаме.

На 8-ми януари 2013 дългоочакваните подробности, макар и не много подробни, но все пак се появяват. Ето част от от новогодишното интервю на изпълнителния директор на АЕЦ „Козлодуй” Валентин Николов, за местния вестник:

Как бихте коментирали информацията, че „Квант инженеринг” купува от АЕЦ касети със свежо ядрено гориво на ниски цени и това, че купуват ГЦП (главна циркулационна помпа – бел Г.К.) отново на изключително ниски цени? Как се случва това, г-н Николов, бихте ли разяснили и двете ситуации?

Истината е, че небезизвестната фирма „Квант инженеринг” не е търгувала с касети. Те са продадени през декември месец на 2011-та година на ТВЕЛ. Цената, лично за мен, е малка, тя беше около 30 000 евро, но проблемът е, че няма как да създадем пазар, от където да се ориентираме в пазарната оценка на подобен вид продукт. Тази поръчка ми е под особено внимание и я оглеждаме от всички страни.

Какво научаваме? Не била частна българска фирма, а бил руския държавен концерн ТВЕЛ, същия който и доставя ядреното гориво за АЕЦ „Козлодуй”. Разбрахте ли сега? Веднуж ТВЕЛ е продал Х броя ядрено-горивни касети на АЕЦ „Козлодуй” и след известно време, в един прекрасен ден, родната централа премислила и решила да ги препродаде на доставчика? До сега не бях чувал за подобни практики, не само у нас, но и по света. Макар и хипотетично да е допустим такъв вариант, но за осъществяването му са нужни доста силни основания и аргументи. На мен ми идва на ум само вариант, при който горивото е показало видими механични дефекти, още на етап визуален оглед, преди да влезе в реактор, и това да послужи като основание за връщането му. Но тогава би трябвало доставчика ТВЕЛ да върне получените за горивото пари на 100% и даже да заплати неустойка, за понесени загуби от страна на АЕЦ-а. Но случая, очевидно, не е такъв. Как да си го обясним тогава? Нека се опитаме.

Още през месец юли 2008 г., по повод първите ми обвинения за престъпни схеми с ядрено гориво, тогавашният изпълнителен директор на АЕЦ-а Иван Генов дава пресконференция, на която заявява, че централата си е закупила ядрено гориво, което ще и е достатъчно да зареди реакторите на двата блока (5 и 6) през следващата 2009 г. и така се „подсигурявали” срещу проблеми с доставките от страна на ТВЕЛ, а също така уж им излизало по евтино. На практика, обаче, презапасяването с ядрено гориво е схема за източването на родното предприятие в посока Русия. Защо ли? Нека видим.

Двата действащи реактора се нуждаят от свежо ядрено гориво, за една година средно от около 90 (деветдесет) броя горивни касети (средно по 45 на реактор). По последна моя информация (от октомври 2010 г., от председателката на СД на АЕЦ „Козлодуй”, тогава, Милена Ценова) една ядрено-горивна касета струва един и половина милиона евро.така 90 броя касети по милион и половина евро прави 135 милиона евро! Тези пари АЕЦ „Козлодуй” ги дава на руската компания ТВЕЛ една година предварително. Така родното предприятие се лишава от оборотно средства в размер на 130 милиона евро, но щедро ги предсотавя на руснаците. Тези пари, при добър план и боравене с тях, биха могли да донесат минимум 10% доход на собственика си, но той доброволно се отказва от тях и ги подарява на чужда фирма. Тази схема действа от 2005 година и до сега е струвала на целия български народ, който си плаща през цената на тока, осем години, по 14 милиона евро прави 112 милиона евро. Този факт е прекрасно известен на всички държавни институции и служби за сигурнот, от които зависи тази порочна практика да се прекрати, виновните наказани, а парите върнати, но те не само не се помръдват, а даже приветстват и покровителстват подобни „народополезни” практики.

И както е при всяко престъпление, което е добре защитено от институциите, апетита идва с яденето. На руската ТВЕЛ са започнали да и се виждат вече доста малко тези около 14 милиона евро годишно и решила да увеличи доходите си. Как? Много лесно! Руснаците продават на българите предварително нужните им за следващата година 90 броя касети на цена един и половина милиона евро, а след известно време българите им ги препродават, но вече на цена 30 000 (тридесет хиляди) евро. Разликата е 50 пъти!

Но и това не е всичко. Схемата не е „затворена”. На българите все едно им трябва ядрено гориво, за да си заредят реакторите през следващата година. От къде да го вземат? разбира се, че пак от ТВЕЛ. От кой друг. И сега нека видим цялата схема. През пролетта или лятото на 2011 г. АЕЦ „Козлодуй” закупува от руската компания ТВЕЛ 90 броя ядрено-горивни касети, за да си има „запас”, за зареждането на реакторите на блокове 5 и 6 до година, за общата сума от около 135 милиона евро. Изведнъж през месец декември 2011 на българите им хрумнало да препродадат вече закупените касети на този който им ги е продал по-рано, но на цена 50 пъти по ниска от тази, за която са ги купили!!! След няколко месеца АЕЦ „Козлодуй” пак си купува гориво от ТВЕЛ, но вече на „нормални”, ако не и по-високи от милион и половина за бройка. Така на практика, зареденото в реакторите през 2012 година е излязло на централата, респективно на всички нас двойно, ако не и по-скъпо.

Възниква въпросът – защо сега се пуска тази криминална новина, при това без никакви последствия за извършителите? Отговора може да се забележи в първата част на споменатото вече Коледно интервю на шефа на АЕЦ-а.

Предвиждате ли промени в ръководния екип?

Да, предвиждам промени. Те ще бъдат структурни промени и в момента се работят. Те трябва да бъдат одобрени от съответните дирекции, да минат през борда на АЕЦ, на БЕХ, през АЯР и чак тогава ще се случат на практика.

Готви се чистка и най вече на Александър Николов и компания, предшественици на Валентин Николов и компания. Престъплението е извършено именно по времето когато Ал. Николов е бил изпълнителен директор. Сега усеща че вятъра духа не в желаната от него посока и в собствен стил се опитва да се задържи на повърхността, но на Валентин Николов му е подсказано да покаже публично, че има с какво да го пребори, ако не се оттегли доброволно и без бой. Ако си трайкаш и ние ще си трайкаме, иначе виждаш ли? Игрички за сметка на милиони хора?

Има и още един интересен момент в цялата история. Престъплението с препродажбата на ядреното гориво става през декември 2011 г., според сегашния шеф. А ако си спомняте на 21 ноември 2011 г. беше нападнат, бит и порязан по ухото тогавашния №1 Александър Николов. Дни след това „сделката” е реализирана. Това моментално поражда нова версия за мотивите, за нападението на Ал. Николов. Възможно е да се е пазарил, за по-голям дял от плячката? Времето ще ни покаже.

Не на последно място остава и въпроса – представител на чия партийно-престъпна групировка е Александър Николов, с чиято подкрепа успя да стигне до пост №1 в АЕЦ „Козлодуй”? Имам версия, но за сега ще я запазя за себе си.

Още ли се чудите защо през миналото лято тока поскъпна с 13.6%? И аз се чудя?

Г. К.

П.С. Според Закона за счетоводството: "Справедлива цена" е сумата, за която един актив може да бъде заменен или един пасив може да бъде погасен при пряка сделка между информирани и желаещи осъществяване на сделката купувач и продавач. Тя е продажна цена, борсова цена или пазарна цена.

Цената не е нито борсова, нито пазарна, а някой от вас беше ли информиран и желал ли е тази сделка? Нали е оперирано с държавен актив (ядреното гориво), чиито собственици сме били и ние?





Гласувай:
17



1. georgimet - Браво!
17.01.2013 16:30
Г-н Котев, поздравления за разкритията! Да се жив и здрав! :) Продължавайте!
цитирай
2. baidobri56 - По темата.
17.01.2013 21:55
Гледайте филма "Ядрената измама"
Има много отговори.
http://www.youtube.com/watch?v=vG-1spEhLmw
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gikotev
Категория: Други
Прочетен: 9864127
Постинги: 3166
Коментари: 2895
Гласове: 5354
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930