Постинг
10.08.2022 21:06 -
Сладкото = Сладък характер
Автор: knowings
Категория: Други
Прочетен: 969 Коментари: 0 Гласове:
Последна промяна: 10.08.2022 21:09
Прочетен: 969 Коментари: 0 Гласове:
7
Последна промяна: 10.08.2022 21:09
Хората със слабост към сладките изкушения имат по-сладък характер.
"Може ли консумацията на захарни изделия да те направи ... по-сладък? " Проектът е дело на психолозите д-р Майкъл Д. Робинсон, д-р Брайън Майер и д-р Сара Моейер, а според резултатите от него хората със слабост към сладкото са с "по-сладък" характер.
Според Майер "Вкусът е нещо, което изпитваме всеки ден. Искахме да проверим дали метафорите, свързани с вкусовите предпочитания, напр. еди-кой си е истински бонбон, могат да разкрият реално поведение и особености на характера".
Изследването се състои от пет експеримента. В единия авторите установяват, че в сравнение с доброволците, които са консумирали солена храна, тези, похапнали нещо сладко, демонстрират много по-голяма готовност да помогнат на човека в нужда.
При друг експеримент пък става ясно, че хората смятат, че любителите на бонбоните и шоколада, в сравнение с храните от останалите четири вкуса, са по мили и услужливи, но и по-екстровертни и невротични.
"Удивително е, че отзивчивите и дружелюбни хора се смятат за "сладки", защото на пръв поглед вкусът няма нищо общо с личността и поведението. Но на базата на психологически теории за метафорите ние разработихме хипотезата, че уж безобидни метафори могат да разкрият информация за характера и поведението", казва д-р Майер. "Важно е да се отбележи, че при експериментите следяхме стриктно позитивното настроение и гарантираме, че наблюдаваните ефекти не се дължат на чувството за получена награда, до което може да доведе консумацията на сладки храни".
Авторите демонстрират, че хората, които си хапват сладко, са не само много по-любезни, а изявяват и далеч по-голямо желание да помогнат.
С други думи, когато ще молите някого за услуга, не е лошо да обърнете внимание дали в чантата си носи шоколад или солени бисквити :)
"Може ли консумацията на захарни изделия да те направи ... по-сладък? " Проектът е дело на психолозите д-р Майкъл Д. Робинсон, д-р Брайън Майер и д-р Сара Моейер, а според резултатите от него хората със слабост към сладкото са с "по-сладък" характер.
Според Майер "Вкусът е нещо, което изпитваме всеки ден. Искахме да проверим дали метафорите, свързани с вкусовите предпочитания, напр. еди-кой си е истински бонбон, могат да разкрият реално поведение и особености на характера".
Изследването се състои от пет експеримента. В единия авторите установяват, че в сравнение с доброволците, които са консумирали солена храна, тези, похапнали нещо сладко, демонстрират много по-голяма готовност да помогнат на човека в нужда.
При друг експеримент пък става ясно, че хората смятат, че любителите на бонбоните и шоколада, в сравнение с храните от останалите четири вкуса, са по мили и услужливи, но и по-екстровертни и невротични.
"Удивително е, че отзивчивите и дружелюбни хора се смятат за "сладки", защото на пръв поглед вкусът няма нищо общо с личността и поведението. Но на базата на психологически теории за метафорите ние разработихме хипотезата, че уж безобидни метафори могат да разкрият информация за характера и поведението", казва д-р Майер. "Важно е да се отбележи, че при експериментите следяхме стриктно позитивното настроение и гарантираме, че наблюдаваните ефекти не се дължат на чувството за получена награда, до което може да доведе консумацията на сладки храни".
Авторите демонстрират, че хората, които си хапват сладко, са не само много по-любезни, а изявяват и далеч по-голямо желание да помогнат.
С други думи, когато ще молите някого за услуга, не е лошо да обърнете внимание дали в чантата си носи шоколад или солени бисквити :)
Вълнообразно
Няма коментари