Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.08.2011 23:58 - Произход на източните славяни
Автор: merlin68 Категория: История   
Прочетен: 12405 Коментари: 28 Гласове:
7

Последна промяна: 10.08.2011 08:09

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Вече писах един постинг за връзката между гети, венети и славяни, и въобще за това, че славяните са потомци на СКИТИТЕ (САРМАТИТЕ).

От своя страна скитите са определени от мнозина стари автори като близки роднини на траките. Според Херодот, гетите са траки. Страбон казва, че гетите са от един род с мизите и говорят един език. Дион Касий, нарича тракийското племе даки, част от скитите. Прокопий, казва, че сармати и гети са от един произход. Стефан Византийски, направо заявява - скитите са тракийски народ.

Територията обитавана от скитите (сармати), според Квинт Руф, Птоломей и Йордан, граничи на запад с Германия, на изток обхваща територията на днешна европейска Русия. Простира се, на север от Балтийско море, до Черно море и Дунав на юг. Към тази територия като прибавим Балканите обитавани от траките, получаваме и съвременния ареал на днес наречените славянски народи.

Но, какво става с траките и със скитите (сармати), къде изчезват те? От къде идва "славянското море"? И дали изобщо то идва от някъде, или си е тук от хилядолетия?
На тези въпроси, ще се опитам да дам прости отговори.

Всеизвестно е твърдението на Херодот, че траките са най-многобройният народ след индийците, или иначе казано, те са най-многобройните европейци. През ІІІ век, тези най-многобройни европейци, изчезват от официалната история. Кой ги изби, гърците, римляните, славяните, или историците? - Определено може да се каже, че историците удавиха траките и скитите в славянското море:) Старите автори обаче не споделят това мнение на днешните историци, според тях, траки и скити не изчезват, те просто приемат едно ново общо название - славяни.
През VІ век, Йордан нарича венетите, обитаващи северозападната част на Скития (Сарматия) - славяни. Около 30-40 години по-късно Теофилакт, нарича тракийските гети - славяни, или налице е една трансформация на траки и скити в славяни. Какво би дало основание на старите автори да наричат всички тези многобройни племена, някои от които (като венетите) са уседнали, а други са номади (скити, скиталци, скитащи) с ЕДНО ОБЩО ИМЕ? Основание за това общо название според мен е общият произход и общият (или много близък) език.

Но някои може би няма да се съгласят, че траките на Балканите изведнъж са станали славяни и роднини на обитаващите Балтика племена, и наистина на пръв поглед е трудно да се повярва в това. Ще припомня обаче ареала обитаван от скитите (сармати) - от Дунав и Черно море на юг, до Балтийско море на север. И сега някои отново ще кажат, ами да така е, но те славяните идват от север, многобройни са и заливат Балканите, изтребват траките, а случайно оживелите, ги претапят.
За да опровергая това мнение, битуващо в историята от десетилетия и наложено от могъща Русия, на по-малките и братчета от Балканите, ще използвам едно генетично изследване правено в самата Русия. Резултатите са много интересни и напълно подкрепят становището на Спароток, че всички днес наречени славянски народи са потомци на траките, че всички те са тръгнали от тук, от нас, ние сме люлката на славянската цивилизация (една теза, в която признавам и аз не бях толкова убеден). Но вече съм доста по-уверен, че нещата са се случили точно така, и цитирам резултатите от изследването:

"Славянский первопредок, гаплогруппы R1a1, восточных славян, жил 5000±200 лет назад, как было показано в предыдущем рассказе, то есть на тысячу, а то и более лет раньше. Славяне гаплогруппы R1a1 двигались на среднерусскую равнину с запада – с Дуная, с Балкан, с Карпат."
За незнаещити руски, ще се опитам да преведа:
"Родоначалникът на източните славяни от хаплогрупа R1a1, е живял преди около 5000 години, както става ясно от казаното до сега, с повече от 1000 години по-рано. Славяните от хаплогрупата R1a1, са се предвижвали към средноруската равнина от запад - от Дунав, Балканите, от Карпатите."
www.novgorod.ru/read/information/history/clauses/Galogruppy_soyuza/galogruppy_soyuza_3/
Носителите на R1a1 в съвременна Русия според това изследване са между 46 и 48%, или това е най-разпространената хаплогрупа в страната. Техният прародител идва от Балканите, преди 5000 години, а това прави почти половината от днешните руснаци преки потомци на траките.




Гласувай:
10



1. syrmaepon - А колко процента е
10.08.2011 10:43
хаплогрупата R1a1, у нас ?
цитирай
2. shtaparov - Българският произход на руснаците
10.08.2011 16:53
А това потвърждава и моето твърдение-че руснаците са бивши Българи,понеже у Българите същото това изследване показва резултат от 49%!
цитирай
3. merlin68 - хаплогрупата R1a1, у нас ?У нас ...
10.08.2011 21:06
syrmaepon написа:
хаплогрупата R1a1, у нас ?


У нас R1a1 е разпространен сред около 16% от мъжете.
Трябва да се има предвид следното, R1a1 е генна мутация появила се в ЕДИН мъж преди около 5000 години и всички негови наследници - мъже, я предават до днес. Тази мутация възниква тук на Балканите, но се пренася на север и изток към Русия, Полша и т.н. Процента на R1a1 сред поляците е още по-висок - около 60%. Доста по-ниският процент на R1a1 сред българи, сърби и т.н. е нормален, като се има предвид, че наличието въобще на R1a1 тук, означава обратна миграция от север и изток към Балканите, на потомците на този прародител при когото се е появила тази мутация преди 5000 години. Или, можем да кажем, че около 16% от българите са потомци на върналите се от Русия, Полша, Украина...прасинове на този 5000 годишен балканец:)
Сред българите са най-разпространени хаплогрупи I, J и E, те обхващат около 67% от българите и се свързват със старото балканско население- траките и пеласгите. Тези хаплогрупи са и значително по-стари от R1a1 и вероятно R1a1 се появява като подгрупа на някоя от тях, но не съм особено на ясно с тази материя и не мога да го твърдя. Четох доста по въпроса, оказва се, че данните са доста противоречиви и въобще за сега нещата са мътни:)
Данните които дадох за българите са на база доста ограничено генетично изследване, обхващащо едва стотина души.
цитирай
4. shtaparov - О,да
10.08.2011 21:41
О,аз мислех,че имате предвид онзи Тракийски ген,който е застъпен сред 49% от Българите. Но и R1a1-групата също е Тракийска несъмнено- значи сред нас директните Тракийски гени стават поне 65% /49+16/,а индиректните- над 30%. Почти същото процентно съотношение има и сред околните народи,които са произлезли от нас.
А онези 16% Българи,които са потомци на върнали се от Русия,Полша и пр. наши сънародници,всъщност са потомци на Аспарухови Българи /Оногури,Славяни,
Березити,Севери,Алани и пр./. Считам обаче,че този процент не е окончателен и ще се повиши при по-подробно изследване на повече хора от всички краища на страната,а изводите ми за Русия не се опровергават от тези резултати,понеже Скитите са бивши Траки така,както руснаците са бивши Българи,независимо дали са напуснали Балканите преди четири или пет хиляди години.
цитирай
5. merlin68 - Малко пресилваш нещата, наричайки ...
10.08.2011 23:32
Малко пресилваш нещата, наричайки руснаците - бивши българи:) Преди 5000 години, нито ние сме били българи, нито те са били руснаци.
цитирай
6. shtaparov - Руси= Риги /Бриги,Блъги/,т.е.- Блъгари:
11.08.2011 01:18
Преди 5000 години хората на Балканите са ползвали само древни Български руни,за да общуват писмено помежду си. Значи са говорели на някаква,макар и архаична,диалектна форма на Българския език. Кои хора освен Българите ще ползват Български език преди 5000 години? Тогава в Стария свят не е имало нито гърци или цигани,нито евреи,египтяни,китайци или етиопци- имало е само монголи,мангали и безбройни бели племена,носещи алтернативните общонародностни имена Богари и Бургари. Всички други народи се появяват много по-късно на базата на смесването между отделни племена или раси,или чрез изоставяне на общонародностното име и обявяване на локално-племенното име за народностно.
цитирай
7. germantiger - Мой коментар под друг постинг, подходящ за тук, също!
11.08.2011 16:08
Антропологията (не социалната разбира се) и расологията ликвидира абсурда, че българите са сливяни - факт - не са!

Достатъчно е да погледнеш руските и полски туристи, тогава дори не е нужно да ти говоря за антропотипове, атласи, долихо и брахиокефали и прочие "неща", които българите обикновено не знаят (поне в блогбг) ;)

...

Траките никога не са се "самонаричали" славяни, нито сармати - поне аз, нито в един извор не съм прочел подобно заявление. Няма и как, след като славяните и панславизма са предмет на едно ново време и една имперска политика.
цитирай
8. merlin68 - Ами, тигър, ако беше прочел пост...
11.08.2011 17:47
Ами, тигър, ако беше прочел постингът ми преди да пишеш, щеше да разбереш и изворите в които траките са наречени славяни. Просто е, първо се чете, след това се пише и ако може с аргументи, а не голословно с руски и полски туристи.
цитирай
9. germantiger - ...
11.08.2011 18:15
Там е "работата", че прочетох постинга преди да коментирам и такъв преводен цитат не видях!
цитирай
10. merlin68 - Какво да разбирам под "пре...
11.08.2011 18:56
Какво да разбирам под "преводен" цитат? - искаш го на латински, или що?
"Добавям коментар от anonymousbulgaricus" - този коментар го изтрих, не е твоя работа да добавяш чужди мнения, ако въпросният anonymousbulgaricus, иска да коментира, нека заповяда.
цитирай
11. germantiger - ...
11.08.2011 20:36
Никъде в постинга ти не видях изворов цитат, на какъвто език пожелаеш го копирай: разбирам и чета освен на български и на германски, английски, руски, учил съм старогръцки, латински и старобългарски... Не ми преразказвай кой бил казал - посочи КАКВО Е КАЗАЛ! Кой е нарекъл и къде траките - славяни, колко са тези антични автори които са го направили (щото такива няма) и тогава аз ще ти посоча колко въобще не свързват траки със славяни като родство - бол са!

Единствените цитати са от днешно изследване, нямаш нито един изворов материал за траки които се наричат или друг ги е нарекъл славяни! За това говорим - или се правиш, че не се усещаш или?!

Просто нямаш - факт!
цитирай
12. merlin68 - Теофилакт Симоката, пише: &quo...
11.08.2011 20:50
Теофилакт Симоката, пише: "Sclavos sive getas hoc enim nomine antiquatis apelati sunt
Йордан, пише: "in Istri fluenta furens divolvitur. introrsus illis Dacia est, ad coronae speciem arduis Alpibus eniunita, iuxta quorum sinistrum latus, qui in aquilone vergit, ab ortu Vistulae fluminis per inmensa spatia Venetbarum natio populosa consedit, quorum nomina licet nunc per varias familias et loca mutentur, principaliter tamen Sclaveni et Antes nominantur, Sclaveni a civitate {35}"
Ето и един чисто български източник
"На север от Дунав живеело едни и същи ските ,които на изток от Прут ги наричали Гети,на запад Даки .Обитавали от двете страни на Дунава. Които Константин Велики направил българи ,и които с много други като тях станали ядрото на " многото българи". И книги написал на родния си скитски език сос букви отчасти гръцки, отчасти български или персийски.”
цар Иван Александър до венецианския дож Андреа Дандоло от 4 октомври 1352 г.
цитирай
13. germantiger - ...
11.08.2011 22:50
И отново няма извор за "въпроса"...

Във втория извор няма общо между славяни и траки!
Има споменаване на гети (не на всичкитраки-проблем 1)
Има неточен твой превод и неяснота в текста (проблем 2)
Има "направил българи", не те са българи, а направил (проблем 3)
Имаме извор написан от владетел с интерес, но със съмнителнаистинност (проблем 4)
Примерно: в "Инглинга сага" пише, че и шведите произхождат от Троя. Същото казва Мехмед ІІ в писмо до Шарл VІІ - че османците имат троянско потекло - е имат ли го - НЕ!

В първия извор от латински превод не си посочил и отново няма траки, антите не са траки или поне никой не е доказал безспорно или солидно,че можем да ги мислим за траки!
цитирай
14. merlin68 - Гетите са най-известното траки...
11.08.2011 23:24
Гетите са най-известното тракийско племе по това време, не е прецедент (дори напротив), името на най-известното в момента племе да се използва като обобщаващо за всички племена от тази група. Така чрез гетите, всички тараки са наречени славяни.
Кой мой превод е неточен, конкретно го покажи?
Какъв е проблемът с "направил българи"? Константин ги обединява под общо име според мен. В Рим, латините губят контрол над империята идва периода на така наречените "войнишки" императори, това на практика е борба между отделните етноси за контрол над империята. Константин - гет по рождение, налага тракийска власт в Рим, дори ако се има предвид сведението на Иван Александър - българска власт. След Константин от от следващите 13 императори, само трима не са тракийци. Коя точно истинност поставяш под съмнение в писмото на българският цар? За шведите не знам от къде произхождат, но това, че Константин е гет и със своите легиони съставени от гети и даки, завзема властта в Рим и мести столицата първо в Сердика (София), а по-късно в Константинопол е факт.
В първият извор става въпрос, че венетите са наречени славяни и анти. Какво е общото им с траките - това, че обитават Скития. От тук става ясно, че през VІ век, траките на Балканите са наречени славяни, венетите обитаващи земите от Карпатите до Балтийско море и граничещи с германите, също са наречени славяни, очевидно има защо - най-малкото защото говорят един език, както и днес.

Тигър, не се знаем от вчера и ми се струва, че някой ти суфлира, по-почтено би било, ако се появи лично и си коментира сам, не чрез теб:)
цитирай
15. germantiger - ... ;)
12.08.2011 00:08
Там е работата, че никой не ми суфлира, вероятно е по-удобно за теб да мислиш, че някой миподсказва. Аз в бг нямам близки хора, освен роднините ми и 1 който наричам приятел, другите са ми познати и те не са в блогбг, тези личните ми ограничен кръг познати в България ;)

Отново се измъкваш витиевато - не ми посочи нито един извор в който траките да са наречени славяни - факт, такъв нямаш!

"На север от Дунав живеело едни и същи ските ,които на изток от Прут ги наричали Гети,на запад Даки .Обитавали от двете страни на Дунава. Които Константин Велики направил българи ,и които с много други като тях станали ядрото на " многото българи". И книги написал на родния си скитски език сос букви отчасти гръцки, отчасти български или персийски.”

Къде тук виждаш славяни.......... ??????????
Къде има думата славяни, а даките определено не са славяни!
Това, че славяни са навлизали на Балканите и са заселвали и грабили за мене безспорно, но къде пише, че славяни и траки са едно - няма такъв извор - факт!

А аз мога да ти цитирам извор в който скити са отделени от славяни и отделени от българи - точен и ясен изворов текст!
цитирай
16. germantiger - Обещания извор - Георги Пизидийски в "Аварската война"
12.08.2011 00:16
"Наистина войната не беше проста и единствена, но беше преплетена и бешесе разпростряла сред различни и смесени племена. Защото СЛАВЯНИН СЕ БЕШЕ СПОРАЗУМЯЛ С ХУН, СКИТ С БЪЛГАРИН И ПАК МИДИЕЦ СЪС СКИТ, ТЕ ИМАХА РАЗЛИЧНИ ЕЗИЦИ И ЗЕМИ, БЯХА РАЗДЕЛЕНИ И ДЪЛГО ВРЕМЕ СЕ НАМИРАХА В БЛИЗКИ ОТНОШЕНИЯ. Повдигнаха общата война срещу нас..."

РАЗГРАНИЧЕНИЕТО И ПЛЕМЕННО И ЕЗИКОВОМЕЖДУ СЛАВЯНИ И СКИТИ И БЪЛГАРИ... факт!

...

Разбира се, с уговорката, че авторите преди векове яко са се излагали в немалко "комични" извори като истинност и все пак за автохтонистите "полезно четиво"!

Благодаря и за това, че коректно одобряваш коментарите ми, не всеки би го направил.
Колкото до изворите, те почти винаги са противоречиви, така-че нито моята, нито твоята всъщностне трябва да имат претенция за категорична истинност.
цитирай
17. merlin68 - Утре ще ти отговоря, лека нощ.
12.08.2011 00:59
Утре ще ти отговоря, лека нощ.
цитирай
18. merlin68 - Първо, в писмото на Иван Александър ...
12.08.2011 08:06
Първо, в писмото на Иван Александър няма славяни, тъй като вече повече от 600 години има държавата България, има един народ и той е българският, това, че този народ е славянски е ясно по това време на всички, та именно българите разпространяват славянската писменост сред останалите славянски народи.
Позовавам се на Иван Александър, по отношение на това, че той нарича българи даките и гетите, които са скитски племена.
Второ, честно казао за пръв път чувам за Георги Пизидийски и нямах време да погледна нищо свързано с него, но довечера след работа ще почета.
За сега ще коментирам просто така - и днес говорим различни езици и живеем в различни земи, въпросът е до каква степен езиците са различни. Освен това със сигурност в тази война (до колкото разбирам става въпрос за обсада на Константинопол) са участвали наистина най-различни племена, езиците на някои от тях са били съвсем различни, но това не са скити, българи, славяни.
Довечера като почета за този Пизидийски по-подробно.

А това, че отричаш да съм ти дал източник наричащ траките славяни, как да го разбирам? Погледни Теофилакт (поне за мен много по-известен от Пизидийски), той казва "Славяни, или гети, защото това бе името им в древността", това не е ли извор според теб?
цитирай
19. merlin68 - Всъщност, единствен Георги Пиз...
13.08.2011 12:58
Всъщност, единствен Георги Пиздийски, от всички автори описали обсадата на Констонтинопол, говори за участие в нея на българи, хуни, готи и скити, като ги упоменава отделно от славяните, аварите и персите, и това най-вероятно е за да послужи на мерената реч с която той описва тези събития в своята поема, и за да подчертае тезата за огромния брой различни варварски племена нахвърлили се срещу Константинопол.
Георги Пиздийски е поет и в бележките на авторите към "Извори за българската история", те подчертават, че Пиздийски "не описва подробно войната с аварите, а пресъздава в поетически образи отделни моменти, като си служи с алегории"
Във всички други извори се говори за обсадата на Константинопол от авари, славяни и перси. Под общото название славяни (без да упоменават отделни племена), всички останали източници поставят племената подчинени от аварският каганат. Безспорно според мен сред тях е имало и българи. Също безспорно е, че те са говорели различен от аварите език, както са имали и различен произход. Няма обаче основание, няма и логика езиците на които са говорили множеството племена включени от авторите в сборното понятие славяни да са различни, по-скоро те са диалекти на един език, това се отнася и за българите.
"...а по море съоръжи славянските еднодръвки..." "Той (кагана) по-рано вече беше превърнал в твърдина с еднодръвките на ИНОРОДНИТЕ племена, които носеха товар, целия залив на Златния рог..." - най вероятно автор еТеодор Синкел, 627г. И тук е ясно, че под инородни племена, автора разбира славяните, които ясно разделя по род и език от аварите. Няма обаче основание да смятаме, че включените в сборното понятие славяни са били инородни едно на друго.
Но тигър, аз съм съгласен с теб, че в изворите не всичко е кристално ясно:), затова и историята търпи толкова интерпретации, аз лично държа на логиката в нея.
цитирай
20. germantiger - ...
13.08.2011 23:08
ИЗВИНЕНИЕ за прекомерния ми коментар - в него "обобщавам" това, което съм коментирал в различни спорове и което в бъдеще ще избягвам да правя.
По повод на готите дето уж били българи думите

Готтесберге
Гьоттинген
Готтард (вкл. прохода св. Готтард)
Готтланд в Скандинавия
старото название Готтенхафен
племето готони/гутони споменато от Тацитус още
думата Готт-Бог
ОСВЕН ТОВА БОЛ СКАЗАНИЯ В ГЕРМАНСКИТЕ НАРОДИ ЗА ПРЕСЕЛЕНИЕТО НА ГОТИТЕ, ПОСЛЕ РАЗСЕЛЕНИЕТО ИМ, ЗА ТЕХНИТЕ "КРАЛЕ" - ДЕСЕТКИ САГИ, КОИТО МОГА ДА НАПИША С ТОЧНИТЕ ИМ ЗАГЛАВИЯ - ТАКИВА БЪЛГАРСКИ НЯМА!

И още имена на готите германци, нямащи общо с гетите - траки от мен:

GOTAHARD
Gender: Masculine
Usage: Ancient Germanic
Germanic name derived from the elements god "god" and heard "hardy, brave".
От него произлизат
GOTTHARD
GOTTHILF
GOTTHOLD
GOTTLOB
GOTTSCHALK

GOTELEIB
Gender: Masculine
Usage: Ancient Germanic
Germanic name derived from the elements god "god" and leub "love".
От него прозилиза GOTTLIEB

GODFREY
Gender: Masculine
Usage: English
Pronounced: GAHD-free [key]
From the Germanic name Godafrid, which meant "peace of god" from the Germanic elements god "god" and frid "peace". The Normans brought this name to England, where it became common during the Middle Ages. A notable bearer was Godfrey of Bouillon, a 10th-century leader of the First Crusade and the first ruler of the Latin Kingdom of Jerusalem.
От него произлиза GOTTFRIED

Подобна именна традиция българите нямат нито в древността на Готт, нито в средните векове - факт!

ОТДЕЛНО СЪМ ПОСОЧИЛ В МОЙ ПОСТИНГ ФРАНКСКИТЕ САГИ, ТЗИ НА БАВАРИТЕ В КОИТО ИМЕНАТА СА ГЕРМАНСКИ, СКАЗАНИЯТА СА В ГЕРМАНСКАТА НАРОДНА ПАМЕТ БЕЗ АНАЛОГ В БЪЛГАРСКАТА И ОТНОВО СЪМ ПОСОЧИЛ:

http://germantiger.blog.bg/history/2011/06/30/anti-sparotok-2-za-izvorite-i.774801

В КРАЯ НА ГОРНИЯ ЛИНК ГЕРОИ, САГИ ИТН

...

ЗА УЖ ТРАКИЙСКОТО РИХ/РИК

Това е списък от имена, реално съществували и съществуващи имена

Фредерик/Фридрих в по-късен етап ист. и име
Лудвиг/Людовик в по-късен етап ист. и име
Ерих име
Улрих име
Хайнрих име
Хендрик ст. име
Хилдерик сказание
Вундерлих име певец
Витциг ист ВСВ
Биттрих ист ВСВ
Либих име
Виллрих художник
Седрик сказание
Меровиг ист
Гензерих сказание
Вулдерих сказание
Рудерих сказание
Албрих нибелунгенлиид
Амелрих нибелунгенлиид
Витих нибелунгенлиид
Хелфрих нибелунгенлиид
Теодерих нибелунгенлиид и ист.
Дидерих ст. име
Хайлвиг ст. име
Еммерих име
Хлодвиг/Хлодовиг ист
Лайпцих се произнася
Нещо повече - голяма част от тези имена, които посочих нагоре СА ОТ ГЕРМАНСКИ САГИ-СКАЗАНИЯ, ТАКИВА В БЪЛГАРСКАТА НАРОДНА ПАМЕТ НЯМА ИЛИ АКО ИМА ТЕ СА ЕДИНИЦИ, В ГЕРМАНСКАТА ОБАЧЕ СА ДЕСЕТКИ И ТОЧНО МОГА ДА ПОСОЧА КОИ със заглавията!

Този списък мога да увелича с имена и топоними, женски имена, фамилии на райх... тези драснах сега по памет, не след търсене! А германски думи завършващи на рих/риг или райх...

...

ОТ МЕН ТАМ КЪДЕТО КЬОРАВО ТРАКИЙСКО НЕ СЪЗИРАМ (вероятно защото съм сляп като Бах-баща не Омир)?!

ТУК ЧЕТЯЩИТЕ АКО СЕ ЗАРОВЯТ ЩЕ ЗАНЕМЕЯТ В РАЗЛИКАТА ГЕРМАНСКО И ТРАКИЙСКО ИЛИ БЪЛГАРСКО!

Германските имена (сайта е за "всякакви"), в случая германските и готски или франкски имена далеч от българските:
http://www.behindthename.com/nmc/ger.php

Тук етнология, после приказки и сказания събирани по цяла Германия и далеч от българските въобще!

http://www.sagen.at/index.html
http://www.sagen.at/texte/sagen/sagen.htm < тук за всяка държава

ето и билдгалерията
http://www.sagen.at/fotos/index.php

http://literaturnetz.org/maerchen
http://www.1000-maerchen.de/1518d97d8d0a88911989259659470c58/classics,1.htm

Средновековие
http://www.genealogie-mittelalter.de/
Примерно името Аделайд/Аделхайд има родителите, съпрузите, децата им, обаче нема българско име примерно
http://www.genealogie-mittelalter.de/adelheid_fuerstinnen/adelheid_fuerstinnen.html

Пак за Средновековие и автори
http://www.stefanjacob.de/Geschichte/Unterseiten/Literatur.php?Auswahl=Fr&#65533;hmittelalter

ТУК САМО ИЗВОРИ ДА ИСКАШ ИМАМ ГИ ОТ KORDON ТУК В БЛОГБГ
http://www.vostlit.info/Texts/Dokumenty/index.phtml?id=2070

... и баварския, който няма потресаваща разлика въобще с германските диалекти, но е явно различен от български:
http://www.bayrisches-woerterbuch.de/z.html

...

НЕСЪМНЕНО КОНКТАКТИ МЕЖДУ БЪЛГАРИ И ГЕРМАНИ Е ИМАЛО В ХУНСКИЯ СЪЮЗ, В СРЕДНОВЕКОВИЕТО НЕМАЛКО РЕГИСТРИРАНИ В РАЗЛИЧНИ ПЕРИОДИ И ВЕРОЯТНО В АНТИЧНОСТТА МЕЖДУ ТРАКИ И КЕЛТО-ГЕРМАНИ СЪЩО! В ТОВА СЪМНЕНИЕ И КОЛЕБАНИЕ НЯМАМ!
ИМА ПРИЛИКИ, ИМА РАЗЛИКИ, ИМА ВЛИЯНИЯ - ФАКТ... но всички да са траки - и германите и славяните и днешните българи?!

- ТРАКИ, СЛАВЯНИ И БЪЛГАРИ НЯМА КАК ДА СА ЕДНИ И СЪЩИ ПЛЕМЕНА, АКО ЧОВЕК ИМА ЗДРАВ СМИСЪЛ В СЕБЕ СИ!

- НИТО АНТРОПОЛОГИЧНО, НИТО ИСТОРИЧЕСКИ, НИТО ЕТНОЛОГИЧНО, НИТО ДОРИ МИГРАЦИОННО МОГАТ ДА СА ЕДНО!

- НА ВСИЧКОТО ОТГОРЕ ДА СА В ОСНОВАТА НА ВСИЧКО ОТ МИКЕНА И КРИТ, ПРЕЗ ЕЛАДА, ДО ИРЛАНДИЯ И СКАНДЗА,РАЗБИРА СЕ ПЪРВО И ЗАВИНАГИ НА БАЛКАНИТЕ, ПРИ ВСЯКО ПОЛОЖЕНИЕ В ДОНСКИТЕ СТЕПИ, ЧЕ И ДО КИТАЙ ИЛИ КЪМ ПЕРСИЯ... "алоууу"?!

Автохтонизма днес катожелание да си ВСИЧКО И ВСИЧКИ, ВИНАГИ ПРЪВ, ВСЕСВЕТОВЕН И ВСЪЩНОСТ ТРАКО-БЪЛГАРО-СЛАВЯНИН!

ИМА РАЗЛИКА МЕЖДУ РАСОВИ ТИПОВЕ, ЕТНОСИ И НАРОДИ, ОТДЕЛНО ЕЗИЦИ И ЕЗИКОВИ ГРУПИ
ТОВА СА ТРИ РАЗЛИЧНИ "НЕЩА"!
ИЗСЛЕДВАНЕТО ИМ МОЖЕ ДА БЪДЕ САМО ИНТЕРДИСЦИПЛИНАРНО!

Без да съм подготвен и на нивото на спароток, летописец, глишев, атил или цезаря, мисля, че БЪЛГАРСКИЯ ПРОИЗХОД И СЛЕД ТОВА "НАРОДА" е сплав от не един елемент (както и историята на всеки друг народ също), ВЪПРОСА Е КОЙ Е ВОДЕЩ, КОЙ ПРЕОБЛАДАВА И КОЙ Е БЪЛГАРСКИЯ!
цитирай
21. merlin68 - Тигър, много си се разпрострял, 90% ...
13.08.2011 23:46
Тигър, много си се разпрострял, 90% от съдържанието на този ти коментар съм го чел нееднократно в множество други постинги.
За имената - не съм се ровил да чета, какви са били имената описани в изворите за германските племена от периода ІІІ-ІV век, ти запознат ли си? Това, че днес в Германия (а впрочем, кога се създава германската държава?), има много имена завършващи на рих, не доказва нищо. В "Гетика", сам Йордан пише (не ми се рови за цитат, преразказвам) - Ако името на този владетел не ви се струва да е готско, то знайте, че както, римляните са взаимствали имена от гърците, германите от римляните, то гетите взаимстват от хуните (не помня точно така ли казва, но в смисъл на едно всеобщо взаимстване на имена между различни племенни групи). Освен това, ако 1/3 от гетските имена завършват на рих, то и 1/3 завършват на мир.
За народните песни, от кога са тези песни? Не съм чел изследване доказващо, че те се знаят от ІІІ век, напротив чел съм, че те се появяват в късното средновековие, а това не е народна памет за събитията, това са бардовски истории, на база прочитането на "Гетика" и разни други стари летописи.
Четох "Гетика" преди няма и месец, в нея НИКЪДЕ не се казва, че готите имат нещо общо с германите, напротив, на няколко пъти ясно се разграничават, като готи и германски племена се споменават отделно. В прав текст се казва, че готите са същите тези наричани преди това гети, разказва се славното минало на тракийските гети, победите им над перси, гърци и т.н.
Не само Йардан твърди, че готите са гети, ВСЪЩНОСТ НЯМА ИЗВОР КОЙТО ДА НЕ СПОМЕНАВА, ЧЕ ГОТИ И ГЕТИ СА ЕДНО И СЪЩО ПЛЕМЕ.
Ето днес докато четох за Пиздийски ми попадна друг извор - Scriptores Historiae Augustae, там виж какво пише: "...готите, или скитите което име, както казахме по-горе, било дадено на готите, завладели тракийските земи, опустошили Македония, обсадили Солун, и никъде не могло да се намери поне малко спокойствие"..."А скитите, тоест част от готите, опустошавали Азия. Между това скитите пр
цитирай
22. merlin68 - "И СЛЕД ТОВА "НАРОДА...
13.08.2011 23:55
"И СЛЕД ТОВА "НАРОДА" е сплав от не един елемент (както и историята на всеки друг народ също), ВЪПРОСА Е КОЙ Е ВОДЕЩ, КОЙ ПРЕОБЛАДАВА И КОЙ Е БЪЛГАРСКИЯ!"

С това съм съгласен, и точно това е важно, кой е преобладаващ. мисля, че няма съмнение, че езикът на който говорим днес и на който се е говорило в България от създаването й, показва ясно коя народност и култура е била водеща, показва ясно и кои са сродните ни народи. И съвсем ясно трябва да е, че този език не се е формирал при създаването на България през 681г. а хиляди години по-рано в Тракия и Скития.
цитирай
23. germantiger - Цитирам първо блогърите Борис Тодоров и Полигор, после и от мен...
14.08.2011 16:00
Екатерина Велика слага началото на панславизма с една Прокламация към поробените балканските християнски народи през 1760 год. за да ги извести, че ги е ощастливила с намерението да ги обгрижва като част от голямота славянска общност.
По това време Пайсий пише или е завършвал своята История.
До тогава никой от поробените християнски народо не е знаел, че е славянски народ - българите най-малко.

Нищо общо няма тракийският език с праславянския. Ето го с две думи въпросът.

Предполага се, че тракийският е свързан на първо място с балтийските езици, с арменския език и с албанския език, който по-често е квалифициран като наследник на древния илирийски език, съседен на тракийския.

Праславянският език не е засвидетелстван писмено. Той е хипотетичен език. За целите на научните изследвания той е реконструиран чрез сравнително-исторически метод, на базата на най-старите старобългарски паметници.

ОТ МЕН

Запознат съм разбира се с имената на германци от преди новата ера, не само от 3-4 век от н.е...!
Виж ако аз те попитам за славянски имена от преди новата ера, ще се яко затрудниш и племенни и "лични" такива, ако желаеш да се пробваме!
цитирай
24. bls - нервите славяни ли са,
14.08.2011 17:07
понеже Созомен пише, че хуните произхождат от нервите?
цитирай
25. merlin68 - понеже Созомен пише, че хуните п...
14.08.2011 18:07
bls написа:
понеже Созомен пише, че хуните произхождат от нервите?


Не съм запознат, нито дали хуните произлизат от нервите, нито дали нервите са славяни. Според мен хунският съюз е обхващал множество славянски племена, но не само такива, имало е и монголи със сигурност, но не съм много запознат с хуните и нямам точно становище. Нещата които съм чел за тях са изключително противоречиви.
цитирай
26. merlin68 - Тигър, какво очакваш да ти отговоря ...
14.08.2011 18:18
Тигър, какво очакваш да ти отговоря на този коментар? Цитираш ми двама блогери от които аз нищо не съм чел, те правят някакви твърдения, не ги подкрепят с нищо, аз какво да кажа на това - ами не са прави:)
Да не кажа, че някои твърдения са направо смешни - българите до прокламацията на Екатерина не са знаели, че са славяни:) А на какъв език са говорели и с какви букви са пишели? Направо простотии не ми се коментират.

Относно имената разпространени сред германските племена (не сред готите) през 3-4 век се интересувах дали си запознат и то документирани. Иначе за имена от преди новата ера, със сигурност има много повече такива тракийски, отколкото германски, да ти ги изброявам ли:) Както казвам с този постинг, траките са предци на славяните, така, че това са славянските имена от преди новата ера. Тук може да видиш имената на царете им само:)
http://sparotok.blog.bg/politika/2011/08/02/spisyk-c-imenata-na-na-mitichnite-trakiiski-care.794771
цитирай
27. virtu - Здравей !
15.08.2011 13:22
Нали нямаш нищо против да те включа към виртуалната библиотека ?
http://virtualna1biblioteca.blog.bg/history/2011/04/07/sparotok.724795
цитирай
28. merlin68 - Нали нямаш нищо против да те включа ...
15.08.2011 19:54
virtu написа:
Нали нямаш нищо против да те включа към виртуалната библиотека ?
http://virtualna1biblioteca.blog.bg/history/2011/04/07/sparotok.724795


Здравей, нямам разбира се нищо против, за мен е радостно, когато някой счита написаното от мен, за годно да влезе в библиотеката му:)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: merlin68
Категория: Политика
Прочетен: 1680390
Постинги: 293
Коментари: 4201
Гласове: 19298
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031