Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.08.2011 20:44 - От скандинавците ли идва името Русия
Автор: merlin68 Категория: История   
Прочетен: 15360 Коментари: 34 Гласове:
13

Последна промяна: 18.08.2011 22:30

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
По време на управлението на Петър І, Русия се отваря към запада и започва едно модернизиране на Руската империя по западен образец. На това подробно няма да се спирам, ще кажа само, че като част от този процес, в руската историческа наука навлизат множество западноевропейски учен (главно немци), които под формата на придаване на "научни основи" на руската история, я манипулират в голяма степен. Най-вече това става чрез въвеждането на така наречената "норманска" теза за създаването на руската държавност и за произхода на името Рус, от германското племе РУС..
Основни представители на норманизма са Г. Мюлер, Г. Байер, А.Л.Шлотцер, Е.Куник, А. А. Шльотцер, В.Томсен, А. А. Шахматов, Т. Ж. Арне, С. Томашивски, Ад. Стендер-Петерсен
Ще разгледам в два постинга тази теория и критиките срещу нея. В този постинг ще се спра на това, имало ли е германско племе Рус и откъде всъщност идва названието на руската държава - Русью, а по-късно Россию. В следващият пост ще разгледам проблема с варягите, какво означава варяг и варяги ли създават Русия.
Първо, нека се опитаме да разберем съществувало ли е германско племе Рус. Ако такова племе е съществувало и не само съществувало, а то би трябвало да е доста голямо и известно (все пак според тази теория то създава една от най-големите държави в Европа по това време), то данни за това племе би трябвало да има в изобилие в гръцки, римски, западноевропейски и германски хроники.
 Обаче в нито една хроника не се споменава за такова племе обитаващо Северна Европа. В VІ век Йордан в "Гетика" изброява 27 племена обитаващи Скандза (предполага се Скандинавският полуостров), нито едно от тях не се нарича Рус. В древнонемските хроники също няма никакво сведение за подобно племе, такива сведения няма и в скандинавските саги. Излиза, че такова племе всъщност никога не е съществувало, или то е било в нелегалност:)
Естествено данни за германско племе Рус не могат да се намерят и сред персийските и арабски летописци, за тях Скандинавия е непозната земя. Но пък има в техните летописи някои интересни сведения за славяни и руси. Хордадбег пише през 40 години на ІХ век (тоест преди появата на Рюрик), следното: "Що се отнася до пътя на търговците от Рус, а те принадлежат към славяните..." От което виждаме, че названието Рус се употребява от преди идването на варяга Рюрик, и че Рус се свързва със славяните.
Хордадбег казва в прав текст: "царят на славяните се нарича княдз или каназ", тук не мога да се въздаржа и да не направя един паралел с това как родните ни "учени" тълкуват титлата на първите ни владетели KANACYBIГI, според тюрколозите ХАН  ЮВИГИ, според иранолозите КАН  АС  ЮВИГИ, а според както си е редно  КНЯЗ ОТ БОГА, така си пише и в Именникът на българските УЖ  ХАНОВЕ  И КАНОВЕ, А ВСЪЩНОСТ ВЪТРЕ ИМА САМО КНЯЗЕ.
Но да се върнем в Русия и към сведенията които дават за русите, източните летописци. Ал-Джай-гани, пише, че русите се състоят от три рода, от "руси", от "славяни" и от "артанци". Ибн-Хаукал, нарича "руси", жителите на Киевска Рус, където името "Рус" се използва далеч преди идването на Рюрик. "Славяни", той нарича новгородци, които сами себе си наричат "словени". Словенската държава, или Новогород, арабите наричат "Славония".
И така, след като няма никъде каквото и да е сведение за германско племе наричано "Рус", съвремените норманисти, нямащи никакви исторически доводи започват да търсят филологически такива.
Един от тях е, че в Швеция има област Рослаген, което говорело за наличието на германски "роси"?! Освен, че е абсурдно, се оказва, че това име влиза в употреба през ХVІ век.
Друг довод е, че името "Рус" идва от Руотси, финландското название на шведите в средата на девети век. Това също е доста абсурден довод, първо защото никога самите шведи не са се наричали така и второ, защото Руотси едва ли може да се свърже с Рус.
Друг довод е, че Основната хроника включва русите между варянгските народи отвъд морето, т.е. Свие (Шведи), Урманк (Норвежци), Англиане (Англичани).
Тук съмнение няма, русите се свързват с варягите, но това по никакъв начин не ги свързва с шведи, норвежци и прочие. Към този довод ще се върна и в следващият си пост и ще го използвам като аргумент, че част от варягите не са чужденци за новгородци, защото самите те са славяни.
И така, да обощим - за съществуването на германско племе "Рус" или подобно, никакви сведения няма. Филологическите доводи са съвсем неоснователни, а хрониките определящи Рус като варяги, по никакъв начин не ги свързват с шведи или норвежци, напротив ясно става, че част от славяните са били варяги, тоест морски разбойници.
По начало името "Рус", не е свързано със северните части на Русия, и така отпадат всякакви дори минимални съмнения, че то по някакъв начин е взето от шведи, или норвежци и германи. "Рус" се употребява в южна Русия (Киевска Рус) от незапомнени времена, налице са топоними (като река Рос). Има и сведения в “Църковната история” от Псевдо-Захари Ретор, писана през 555г. (далеч преди появата на всякакви варяги), където автора споменава Рус.
И така в името на Русия не са замесени никакви шведи, норвежци, или германци, а в следващият постинг, ще покажа, че същите тези нямат и никакво отношение към създаването на руската държавност.
В постинга съм използвал материали от книгата на
Сергей Лесной. Откуда ты, Русь?
www.kirsoft.com.ru/freedom/KSNews_527.htm





Гласувай:
16



1. germantiger - С руска литература да "бориш" русофилите...
14.08.2011 22:23
САМО ЦИТАТИ ОТ МЕН

6* ...В ДИСКУССИИ М.В.ЛОМОНОСОВА И Г Ф.МИЛЛЕРА
В.В.Фомин.
изучению исторического наследия Ломоносова, в том числе и по варяж скому вопросу. На начало этого разговора наложили свой отпечаток борь ба с преклонением «перед иностранщиной» конца 40-х гг., тот факт, что норманская теория была взята на вооружение вождями третьего рейха и широко пропагандировалась фашистскими историками, убежденность советских исследователей в том, что се антинаучность доказана марксист ской наукой, а также вполне заслуженная критика весьма низкого мнения Н.Л.Рубинштейна о русских историках XVIII века. Так, Л.В.Черепнин пояснял, что негативная оценка вклада немецких ученых в развитие русской исторической науки, с особенной силой прозвучавшая тогда из уст М.Н.Тихомирова, в определенной мере является реакцией на оши бочные утверждения Рубинштейна, «явно недооценившего уровень раз вития русской историографии в XVIII в. и связывавшего ее достижения с западноевропейским влиянием» и особенно с именем Байера27.

ТОЗИ ЦИТАТ ОТЛИЧНО ПОКАЗВА ЗАЩО ЧАСТ ОТ РУСНАЦИТЕ СА ПРОТИВ ТЕОРИЯТА НА НОРМАНИЗМА И СКАНДИНАВСКОТО НАЧАЛО В РУСИЯ - ЗАЩОТО ТЯ Е...

ФАШИСТКА
РЕАКЦИОННА
И ОБОРЕНА ОТ МАРКСИЗМА

;) :)
цитирай
2. germantiger - ОЩЕ ЕДИН ЦИТАТ...
14.08.2011 22:39
«омолаживая» русскую историю, вместе с тем сыграли важную роль в открытии забытых южнобалтийских славян. А.А.Куник констатировал, что М.Т. Каченовский около 1830 г. «указывал своим слушателям на исчезнувших балтийских славян, как на родичей варя го-руссов, несмот ря на то, что история последних была в то время еще мало разработа на и являлась Каченовскому с его последователями совершеннейшею «terra incognita»59. Но круг русских древностей не замкнулся на Южной Балтике и на Причерноморье. В 20-х - 70-х гг. XIX в., благодаря изыс каниям С.Руссова, Ю.И.Венелина, Ф.Л.Морошкина, М.А.Максимо вича, Ф.Свягного, Н.В.Савельева-Ростиславича, Н.И.Костомарова, И.Е.Забелина, Д.И.Иловайского и других, стали достоянием науки как свидетельства византийских, арабских, западноевропейских источников, локализующих Русь во многих районах Восточной и Западной Европы, так и соответствующий этим показаниям богатый топонимический материал. В результате чего на карте проявились Русии азовско-черно-морская, сразу несколько южнобалтийских, паннонская, карпатская и другие, но ни к одной из них ни шведы, ни другие скандинавы не имели никакого касательства60.

... ЧУДЕСНО ПОКАЗВА, ЧЕ ОСВЕН НАВСЯКЪДЕ ТРАКИ, СЪЩО ТАКА НАВСЯКЪДЕ СЕ НАМИРАТ И РУСНАЦИ, ТЕ КОНКУРИРАТ ТРАКИТЕ В КАРПАТИТЕ, КОНКУРИРАТ БЪЛГАРИТЕ В ПАНОНИЯ...
цитирай
3. germantiger - И ОЩЕ РАЗБИРА СЕ... то сега се почва...
14.08.2011 22:44
Само слово варяг ученый считает перешедшим на Русь посредством балтийских славян из германского wari (wehr) - оборона (оружие) с прибавлением к нему суффикса -ag-: varag-варяг - мечник, ратник, обозначавшее балтийских славяно-норманских пиратов и равно значное слову viking. У восточных славян, завершал Гедеонов свою мысль, varag вскоре перешло из нарицательного «в географическое-народное, в смысле франк на Востоке: им стали обозначать все те на родности, от которых выходили балтийские пираты-варяги», а впослед ствии всех иноземцев.

ВАРИАНТА НА ДУМАТА ВАРЯГ, ВАРАНГИАН ОТ ГЕРМАНСКА ДУМА... признато от руснаците!
цитирай
4. germantiger - ЗА МЕН БЕЗ СЪМНЕНИЕ...
14.08.2011 22:53
Аз съм далеч от мисълта да отказвам на руснаците уникалността или "тяхността" - славянска, обаче факт е, че в тях има скандинавско и германско, като погледна някои рускини с "тесни лица" и се сещам за разликата между долихо и брахиокефалния тип... антропологията с разсъждения и извори неможеш я излъга ;)

http://tennis-bg.com/forum/index.php?topic=33.15

http://tennis.sportal.bg/news.php?news=315602

http://kliuki.ws/nai-lichnite-nevesti-na-olimpiadata/

http://www.monitor.bg/article?id=267580

Последния линк е чудесен - славянина медведев до скандинавската Елена... ;)
цитирай
5. germantiger - ОЩЕ...
14.08.2011 23:01
Под воздействием мощной эрудиции и безупречной логики Гедеонова Куник и Погодин снимают многие свои доводы и существенно смещают акценты в других. Куник не только признал опровержение своего оппо нента связи Roslagena с русской историей «совершенно справедливым», но и существенно дополнил его: имя Ropr, Roden (вместо чего сейчас употребляется Roslagen - общество гребцов) впервые было принято за имя роксоланов (русских) самими шведами в XVII в. по недостаточному знанию ими своего древнего языка, что и ввело в заблуждение того же Куника. При этом ученый также подчеркнул, что «сопоставление слов Roslag и Русь, Ros является делом невозможным уже с лингвистической стороны» (еще в 1844 г., поняв всю несостоятельность увязывания имени «Русь» с Рослаген, он обратился к шведскому слову rodsen-лгребцы», которым называли жителей прибрежной части Рослагена, предположив, что именно к нему посредством финского ruotsi восходит название «Русь». В 1875 г. историк, что показательно, откажется и от этого объяснения). И Погодин согласился с Гедеоновым, что финское название Швеции Руотси и шведский Рослаген не имеют отношения к имени «Русь». Позже датчанин В.Томсен говорил, что нет «никакой прямой генетической связи» между Рослагеном, как географическим именем, и Ruotsi-Русью (название Русь он стал выводить от Ruotsi, полагая, что в ее основе лежит скандинавское слово горег. По его мнению, шведы, ездившие к финнам, «могли назвать себя, - не в смысле определения народности, а по своим занятиям и образу жизни, - rops-mcnn или rops-karlar, или как-нибудь в этом роде, т. е. гребцами, мореплавателями»

ОТ ТОЗИ ЦИТАТ СТАВА ЯСНО, ЧЕ ОСВЕН "ВАРИАНТИТЕ" ЗА РОССИЯ ОТ РОСЛАГЕН ИМА И ВТОРИ ВАРИАНТ ПОСОЧ3ЕН В КРАЯ НА ЦИТАТА... и отново той не е руски-в смисъл на славянски!
цитирай
6. germantiger - И ПО СЪЩЕСТВО !
14.08.2011 23:05
Причем Т.И. Алексеева выделяет лишь один пункт на тер ритории Руси, где отмелется некоторое пребывание норманнов, - Ста рую Ладогу. Она же констатирует, что антропологические особенности краниологического материала из Шестовиц «указывают на связь с нор маннами», и что во всем облике этого населения «наблюдается смешение славянских и германских черт». Вместе с тем в Черниговском некрополе подобные особенности отсутствуют. В данном случае весьма важно отме тить, что Алексеева особо подчеркнула, говоря о киевских погребениях с трупоположением X в., что «ни одна из славянских групп не отличает ся в такой мере от германских, как городское население Киева», добавив затем, что «оценка суммарной краниологической серии из Киева... пока зала разительное (курсив мой. - В.Ф.) отличие древних киевлян от гер¬манцев». Как заметил по поводу такого заключения А.Г.Кузьмин, «пора-зительность» этих результатов, отмечаемая автором, проистекает из ожи дания найти в социальных верхах киевского общества значительный германский элемент, а его не оказывается вовсе»200.
Переселенческий поток захватил не только скандинавов, но и норман-ские древности. Переселенцы, соприкасаясь со скандинавской культурой в самой Скандинавии, несомненно, заимствовали и переработали какие-то ее элементы, создав еще на подступах к Руси своеобразную культуру, отличающейся эклектичностью и гибридизацией различных по проис¬хождению элементов (южнобалтийских и скандинавских), привнеся ее затем в русские пределы. Тому, несомненно, способствовали и смешан ные браки (хотя и редкие), о чем говорит антропологический тип насе ления в Шестовицах, не встречающийся в других местах Руси. Нельзя забывать и общие моменты, присущие жителям Южной Балтики (славя нам и ассимилированным ими народам) и населению Скандинавии, что проявлялось в общих чертах, например, погребальпого обряда. Подобное не удивительно, ибо «племена германское и славянское , - говорил С.М.Соловьев, - чем ближе к языческой древности, тем сходнее между собою в понятиях религиозных, нравах, обычаях»201. Так, в середине XI в. в земле лютичей жило племя, свидетельствуют западноевропейские источники, поклонявшееся Водану, Тору и Фрейе202. В науке подчерки вается, что факт заимствования германцами образа Водана-Одина и До-нара-Тора из кельтского пантеона «является общепризнанным»203.

АНТРОПОЛОГИЧНИТЕ ТИПОВЕ ПРИЗБНАТИ ОТ РУСНАЦИ КАТО НОРДИЧЕСКИ И ПРЯКО СВЪРЗАНИ С ГЕРМАНИТЕ И КЕЛТИТЕ...
цитирай
7. merlin68 - Много елементарно е тигър, да об...
14.08.2011 23:17
Много елементарно е тигър, да обърнеш нещата на комунизъм - следователно липса на научност:))) Но както обикновено бързаш.
Първо, Когато на 6 септември 1749 г. Герхард Фридрих Мюлер (1705-1783), официалният руски имперски картограф и член на Имперската академия на науките в Сан Петербург, започнал да чете доклада си, основан на друг негов сънародник и развиващ тезата, че името Русия, както и създаването й са дело на норманите (сиреч германи), не изминали и пет минути и в залата настъпил смут и недоволство. Това предизвикало Екатерина да назначи специална комисия, която да се произнесе относно доклада, за неин председател е определен енциклопедиста Михаил Василевич Ломоносов (1711-1762). Той отправя унищожителна критика към доклада, същото правят и останалите членове на комисията, в резултат, този доклад е спрян и изводите му отхвърлени. Дали Ломоносов е бил комунист? А императрица Екатерина (германка, както обичаш да подчертаваш) и тя ли е комунистка? Комунистка или не, забранила и спряла работата по този доклад.
Все пак трябва да се каже, че Ломоносов не е оборил толкова научно, колкото административно тази теза.
Точно за това "норманската" теза се развива сред историци в Западна Европа и особено в Германия и придобива "научност".
Втори опит за преборване с тази теза се прави в СССР, където тя е определена като вредна и несъвместима с дрън, дрън. За съжаление опита отново е главно административен, има указ, но няма научност, поради тази причина лъжливата немска история продължава да си шества из Европа.
По късно вече руските историци се заемат сериозно с въпроса и оборват аргументирано по всички параграфи тази теза.
Моят основен източник - Сергей Леснов, не е комунист, напротив той е руски емигрант, професор в Камбера (Австралия).
Така, че тезата ти комунизма против истината, е несъстоятелна, опитай по друг начин:)
цитирай
8. merlin68 - Тигър, какво правиш ти бе човек, ти ...
14.08.2011 23:22
Тигър, какво правиш ти бе човек, ти си по бърз от съдебна машинописка и копирна машина в едно:)
Ще чета и отговарям утре вечер, лека нощ:)

Всъщност, ако продължаваш да копираш ще спра да одобрявам коментарите ти. Ако искам да чета нещо по въпроса сам мога да си го намеря, ако държиш да ми препоръчаш четиво прати ми линк, ТОВА БЕШЕ ПОСЛЕДНИЯТ ТИ КОПИРАН МАТЕРИАЛ КОЙТО ЩЕ НАМЕРИ МЯСТО ТУК!
цитирай
9. germantiger - ...
14.08.2011 23:31
merlin68 написа:
Тигър, какво правиш ти бе човек, ти си по бърз от съдебна машинописка и копирна машина в едно:)
Ще чета и отговарям утре вечер, лека нощ:)

Всъщност, ако продължаваш да копираш ще спра да одобрявам коментарите ти. Ако искам да чета нещо по въпроса сам мога да си го намеря, ако държиш да ми препоръчаш четиво прати ми линк, ТОВА БЕШЕ ПОСЛЕДНИЯТ ТИ КОПИРАН МАТЕРИАЛ КОЙТО ЩЕ НАМЕРИ МЯСТО ТУК!


Просто ти копирам текстовете на руски от няколкото книги които имам за викингите в русия, като свърша с руските почвам с тези на английски език са, бхез майтап са мисля към 20...

Живи-здрави идеята е желание и време да имам в бъдещите седмици и ако се съмняваш от сега мога да ти посоча заглавията на книгите - рускоезични и англоезични касаещи (русизъм) тази проблематика.

Както казах, аз нямам намерение да правя от руснаците германци - далеч съм от подобни фалшиви залитания, на норманската теза простотиите и ги знам - много са, оливките също са много!

ТОВА КОЕТО КАЗВАМ Е, ЧЕ В РУСНАЦИТЕ ИМА ГЕРМАНО-СКАНДИНАВСКО И ТО АНТРОПОЛОГИЧНО Е ВИДНО, ЗА МЕН ТО Е НЕОСПОРИМО, ВЕЧЕ КОЛКО" Е, НЯМАМ "ВЕЗНА" ДА ГО МЕРЯ, НИТО ЩЕ ПОДМЕНЯ СЛАВЯНИТЕ С НЯКАКВИ ДРУГИ, ТОВА НЕ!

РЕАКЦИЯТА МИ Е ЯСНА:

ДНЕС "ВИЕ" ТРАКИТЕ, БЪЛГАРИТЕ, СЛАВЯНИТЕ ИСКАТЕ ДА ГРАБИТЕ, ДА СИ ПРИПИШЕТЕ ВСИЧКО ОТ КЕЛТИТЕ, ЕЛАДА, СКАНДЗА, СТЕПИТЕ, КИТАЙ, ВЕРОЯТНО И ЮЖНА АМЕРИКА, ЧЕ И ДО ЯПОНИЯ ПОЧТИ ВСИЧКО!

ТАЗИ "ВИ" НАГЛОСТ И ГЬОНСУРАТ АЗ НЯМАМ НАМЕРЕНИЕ ДА ТЪРПЯ... ЗНАМ ПОРОДАТА ФИРОМЕЦ-БЮРМОВЕЦ, ПОРОДАТА ПАНТЮРК-ТУРК И ВЕЛИКОБУГАРИН - "ПОРОДИ" ПОМИЯРИ!

Под споменатите не визирах конкретно теб, а същността на грабенето и наглостта.

Поздрави, жив и здрав, ако трябва ще спра с копирането като ми писне след ден-два нп ;)
цитирай
10. merlin68 - ИДЕЯТА НА ПОСТИНГИТЕ И КОМЕНТАРИТЕ ...
14.08.2011 23:46
ИДЕЯТА НА ПОСТИНГИТЕ И КОМЕНТАРИТЕ КЪМ ТЯХ НЕ Е ТУК ДА КОПИРАМЕ КНИГИ, А ДА СПОДЕЛИМ НАУЧЕНОТО ОТ ТЯХ, ПРЕЧУПЕНО ПРЕЗ НАШИЯТ МИРОГЛЕД.
ТАКА АЗ РАЗБИРАМ НЕЩАТА, ЗАТОВА КОМЕНТИРАЙ С ТОВА КОЕТО СИ РАЗБРАЛ ЧЕТЕЙКИ, А НЕ КАТО МИ КОПИРАШ КНИГИ.
В ПОСТИНГА ИМА ТЕЗА И АНТИ ТЕЗА, КОМЕНТИРАЙ, ДОРИ ЦИТИРАЙ, НО ПО СЪЩЕСТВО, КРАТКО И КАЧЕСТВЕНО.

В руснаците има германско и скандинавско толкова колкото и в германците и скандинавците руско. Това са нормални процеси течащи хилядолетия сред всички народи живеещи в близост един с друг, водещи активна търговия, и воюващи често помежду си. Тук въпросът не е в това.
цитирай
11. germantiger - Извори... ЗА ДНЕС ТОЛКОВА!
14.08.2011 23:59
сыновьях и внуках честолюбивой и умной норманской принцессы Ингигерды, супруги Ярослава», и, возможно, «первоначально явилась не без участия обрусевших сыновей или потомков тех норман нов, которые нашли свое счастье на Руси». В текст ПВЛ варяжскую легенду, которой «первое зерно, по всей вероятности, пришло из Новго рода», внес Сильвестр, сделавший это с одобрения Владимира Моно маха, связанного, как и его старший сын Мстислав, со скандинавами.

ПАК СКАНДИНАВЦИ И ПРИНЦЕССА в основе Лаврентьевской и Ипатьевской летописей до 1110 года

...

Скандинавская исследовательница Э.Русдаль в 1998 г. отмечала, что «датский командир викингов по имени Рурик, который действовал в то время во Фризии, едва ли мог быть тем же человеком, что Рюрик, за хвативший новгородские земли»

ТУК СЕ ПРАВИ РАЗЛИКА МЕЖДУ ДВАМА РЮРИКОВЦИ, НО Е ФАКТ ЕДНОИМЕННОСТА ИМ!

разговор о «непротиворечивой совмес тимости» героев франкских и русских памятников. Полагая при этом, что Рорик Ютландский мог участвовать в набеге на Бирку в 852 г., а затем на «город славян» «Жития святого Ансгария», в котором видит Ладогу (осторожный Н.Т.Беляев говорил, что нельзя сказать об участии Рорика в последней «экспедиции», и лишь предположил, что она, «во всяком случае, не ускользнула от его внимания»). Это нападение заставило со бравшихся в своей межплеменной столице Ладоге старейшин славянских и финских племен пригласить Рорика с его воинами с целью защитить их («конфедератов») от разбойничиых набегов викингов, ибо он был опытным полководцем и знал военные приемы своих соотечественников

ОЩЕ ЕДИН ВАРИАНТ КОЙ Е РЮРИК

ЦИТИРАМ КНИГИ МЕРЛИН, А МОГА И ДА ГИ ПРЕРАЗКАЗВАМ, БЪДИ СПОКОЕН, СПИРАМ С ЦИТАТИТЕ ЗА ДНЕС, А СЛЕД ДЕН-ДВА МОЖЕ И ДА НЕ СЕ СЕЩАМ ЗА ТЕМАТА!

И ПАК ТИКАЗВАМ - НЯМАМ НАМЕРЕНИЕ ДА "ИЗКАРВАМ" РУСНАЦИТЕ ГЕРМАНО-СКАНДИНАВЦИ, ЗАЯВЯВАМ САМО, ЧЕ В ТЯХ ИМА ГЕРМАНО-СКАНДИНАВСКО И ТО ЯВНО!

...

Това си ми го предполагам изтрил и комента го пускам защото е по същество за името:

23:17 - ПАК...
Уже в знаменитой битве при Бра-валле (786) датчане и южнобалтийские славяне плечом к плечу сража лись со шведами и норвежцами, многократно объединялись они против агрессии немцев в ІХ-Х в. и их политики окатоличивания. Издавна дат чане и славяне вместе ходили в морские набеги. Так, около 940 г. они напали на Норвегию, причинив ей столько вреда, что норвежская флоти лия, преследуя неприятеля, вслед за ним вошла в Балтийское море147. Датско-английский король Канут Великий (ум. 1035) был потомком ободритских князей по материнской линии. В Дании нашел себе приют будущий князь (с 1043) ободритов Готшалк, ставший затем родственни ком короля. С его именем связано возникновение славянского государ ства на Южной Балтике, опиравшегося на поддержку Дании148.
Общей и славной историей двух народов является Йомсборг. Датский король Гаральд (936-986), захватив Волин в землях поморских славян, выстроил здесь крепость, названную по скандинавскому имени Волина Юмна или Йомсборг (разрушена датским королем Магнусом в 1042 г.). Вскоре она перешла на сторону славян, сделалась убежищем всех «при верженцев язычества», и в ней пребывали как датчане, так и славяне.

ДАТЧАНИ И СЛАВЯНИ ЗАЕДНО, НЕЩО ПОВЕЧЕ - ДАТЧАНИ СТРОЯТ КРЕПОСТИ ПРИ СЛАВЯНИТЕ, ИНАЧЕ КАЗАНО ГЕРМАНО-СКАНДИНАВСКИТЕ ДАНИ ГРАДЯТ В "СЛАВИНИЯТА" МНОГО!

Рюрик жил около 840 г. и был сыном ободрит-ского князя Годлиба, убитого датчанами в 808 г.85 В 1708 г. вышел в свет первый том знаменитых «Генеалогических таблиц» И.Хюбнера, неодно кратно затем переиздаваемых (в 1725 г. был опубликован четвертым из данием в Лейпциге). Династию русских князей он начинает с Рюрика, потомка вендо-ободритских королей, пришедшего около 840 г. с братья ми Синаусом и Трувором в Северо-Западную Русь.

РЮРИКОВЦИ С ГЕРМАНСКИТЕ ИМЕНА - ФАКТ, ободритите славни с германския си "шеф" Годлиб-бащата на Рюрик...
цитирай
12. lidislidis - Голям смях с вашия постинг тази вечер;)
15.08.2011 00:49
Къде сте тръгнали да доказвате отзад напред доказани в Скандинавската официална история факти? Учете, преди да пишете или давате мнение и обсъждате някой луд руски мечтател.Не ползвайте руска литература по история, нито разни книги и книжлета на откаченяци.
Всеки петокласник от финско знае от историята си, че в периода около 500 г. от централните части на Русия тръгват много племена по света. Едни се отправят към Европа-Германия, Австрия, Унгария, България, а други към Швеция и Финландия, където биват претопени с годините.От там и външните признаци, които имат малцинство 20% от скандинавците. Според ДНК изследвания НИ скандинавците са единствените със запазени 80% ХАРАКТЕРНИ СКАИНАВСКИ СИ ГЕНИ. Освен историята и генетиката си казва думата. Просто и смешно е да гадаем по сходство на думи и да ги свързваме. Приятна вечер!
Що се отнася до езика на фините, той няма нищо общо със славянския и руския.
На финландски Русия е Веная. Швеция е Руотси , но то няма нищо общо с области , а е жаргон, който се свързва с името на мишки-рота е мишка. Това се налага, като нарицателно и до днес.
Много се смях на тезата на руснака и вашето тълкуване без знания на езика и историята.;)))
Поздрав с най-сърдечни чувства и учете Световна история , а не руски книжлета, за да не ставате за смях...
цитирай
13. merlin68 - lidislidis,
15.08.2011 08:06
първо, може би ще посочиш кое ти е толкова смешно. Второ, от коментарът ти не разбрах кое точно е доказано в скандинавската история. Трето, с какви познания разполагаш ти за да наречеш професор Лесной - луд, поне от коментара не видях такива знания. Какво знае всеки петокласник от финско по история, не е тема на постинга. Какви са ДНК изследванията ВИ и кои сте ВИЕ? Четвърто, не гадая по думи и не ги свързвам никъде, напротив, никъде не казвам и, че руския има нещо общо с финския, всъщност за фините въобще не се говори в постинга. Пето, къде съм казал, че Веная и Роутси, са области, моля чети преди да се смееш, защото иначе сам предизвикваш смях, ето какво съм писал:
"Друг довод е, че името "Рус" идва от Руотси, финландското название на шведите" "Швеция има област Рослаген"
Всъщност не си написал абсолютно нищо по съществото на темата в постинга, за каква история и знания ми говориш тогава?
Съвета ти да не ползвам руска литература, как до го разбирам? Може би искаш да кажеш, че руснаците не познават историята си и трябва да продължат да я учат от немците, а може би от фините:)
Поздрав и за теб и ако обичаш разясни кое е смешното, та и аз да се посмея.
цитирай
14. lidislidis - Токлова по-лошо за теб ,че от фанатизираност и невежество не разбираш коментара ми
15.08.2011 11:45
Или се правиш,че не го разбираш. Дори модерацията ти е умишлена и си преправил това НИ. С незнания по темата и гол фанатизъм, а само със сходство на думи не се защищава теза. Чети си руските светила, идоли и им вярвай , като на врачки на боб и сходни думи. Според тях може би ще се появи и теза, че град Турку е произлязъл от Турция или обратното.Има една област в Швеция- Малмьо- може би малтийците или мала азия ще оспори названието й. Ами и във Финландия има град Руско и булевард даже- но нямат нищо общо с Русия. Турците са дали името му?! Много са областите нямащи нищо общо с имената и думите по света , най-малко пък с фанатизираното руско и лъжливите им тези, които са смешни.
И руснаците познават историята си, колкото българите, тъй като векове е била манипулирана и величана.;)))
Темата ви на поста се доказва с компетентност, а не с гадаене на имена и сходни думи и понятия за произход.
Поздрав!:)))
цитирай
15. merlin68 - Господине, нямам нищо против кр...
15.08.2011 12:44
Господине, нямам нищо против критичните коментари, МОДЕРАЦИЯ НА ВАШИ КОМЕНТАРИ НЯМА, КАКВО СЪМ МОДЕРИРАЛ???!
Обаче господине, голословните ви твърдения, нямат нищо общо с аргументираната критика, нещо повече, ИМАМ ЧУВСТВОТО, ЧЕ ВИЕ ИЗОБЩО НЕ ЗНАЕТЕ КАКВО ПИШЕ В ПОСТИНГА МИ, ЧЕТОХТЕ ЛИ ГО?
Къде там има твърдение, че названието на булеварди и финландски градове имат нещо общо с Русия?! И къде въобще в постинга ми се опирам на сходство на думи - напротив, точно опровергавам тези които извеждат Русия от Руотси, не четете ли?
Всъщност и това е темата на постинга, името Русия няма нищо общо с шведи, норвежци, германи, или фини! Ако това ви се струва фантастика, моля аргументи, ако нямате аргументи, последвайте собственият си съвет и четете повече.
цитирай
16. lidis - Я, не ми се святкай и не избивай комплекси с лични обиди към мен!
15.08.2011 13:04
Ами пиши за това което знаеш от своя живот! Аман от бетер историци, руски поклонници, русофили и руско говорещи и четящи!
Не съм господин, а когато живееш и знаеш езика и историята на друг народ освен българския и руския, можем да говорим по световни теми и история!
Не желая да влизам в пререкания с теб !
цитирай
17. merlin68 - Всъщност господине, никъде не ви ...
15.08.2011 13:13
Всъщност господине, никъде не ви обиждам, не ви наричам "фанатик", "незнаещ", "фантаст", все епитети които вие употребяват спрямо мен, без ни най-малък аргумент за това.
Мисля, всеки може да прочете коментарите и да оцени кой как се отнася, кой има аргументи, кой познания, и кой претенции.
Поздрав!
цитирай
18. balkanec - Интересен и добър пост
15.08.2011 14:05
Още по-интересно ще е - варяги ли са руснаците и какви са варягите.

А проф. Сергей Лесной пише много интересно и за българската история.
цитирай
19. sparotok - факт
15.08.2011 14:49
Един слабо известен факт може да хвърли светлина по въпроса - етнонима РУСИЙО е споменат в Линеар Б документи -14-ти век преди Христа.Като се върне Спароток питай за подробности, аз само ще добавя, че според Лоте Хадегерд хуните ( които биват наречени руси) са повлияли до основи ранното германско общество.Павел има даже изображения на викинги с хунски дрехи, няма шега.
The aim of this paper is to discuss the early Migration period as a particular period of ‘short term history’ and its formative impact on the Scandinavian longue durée in the first millenium. During this particular period of time, the object world of Scandinavia demonstrates radical changes in symbolic representation, followed by long term continuity and social/mental resistance to change. It is argued that the Huns, as a historical fact, were present in Scandinavia in the early fifth century. Their impact was to generate an ‘episodic transition’ that opened up a whole new set of social, religious and political strategies, in Scandinavia in particular as well as in Barbarian Europe in general, and gave rise to a new Germanic identity in the aftermath of the Roman Empire.



http://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/00293650701303560
цитирай
20. shtaparov - Скандинавците са наши потомци:
15.08.2011 16:10
"Ангеловият анализ" наскоро даде окончателен отговор на въпроса за името
"Скандинавия",който,когато бъде популяризиран в Европа,ще преобърне из корен нейните разбирания за произхода на скандинавците,понеже:

Скандинавия= Сканда Новая /Скинта новая,Скита новата- без носовката/, Чинда /Ченда,Чеда,Гета/ Новата,т.е.- Нова Скития, Нова Гетия! Това означава,че днешните скандинавски народи са потомци на Скити,населили полуострова от
земите на днешните Украйна и Русия. Тоесто- Скандинавците са потомци на Скито- Българи /Скити,Готи,Даки и пр.бивши Тракийски племена/,преселили се там от бившите земи на Стара Велика България!
цитирай
21. merlin68 - Още по-интересно ще е - варяги ли са ...
15.08.2011 18:04
balkanec написа:
Още по-интересно ще е - варяги ли са руснаците и какви са варягите.

А проф. Сергей Лесной пише много интересно и за българската история.


Да интересно е какви са варягите и връзката им със създаването на Русия, ще се опитам тази вечер да напиша постинга, но може би няма да успея, до два-три дни все ще успея:)
цитирай
22. merlin68 - До sparotok
15.08.2011 18:12
"Един слабо известен факт може да хвърли светлина по въпроса - етнонима РУСИЙО е споменат в Линеар Б документи -14-ти век преди Христа.Като се върне Спароток питай за подробности, аз само ще добавя, че според Лоте Хадегерд хуните ( които биват наречени руси) са повлияли до основи ранното германско общество.Павел има даже изображения на викинги с хунски дрехи, няма шега."

Хуните, са наричани и българи, но аз честно казано съм много объркан по отношение на хуните, всичко което съм чел за тях е ужасно противоречиво. Най-общо според мен та са съюз от разнородни племена, вероятно основата е славянска, но за мен там си е голяма каша, а представям си каква каша ще стане, ако попълня знанията си за хуните от постовете на Летописеца:)))
Що се отнася до споменаването на РУСИЙО в линеар Б, не се учудвам, чел съм руски теории за произхода на Микенската цивилизация от русите, или славяните. Доста логично звучеше, единственият пропуск е, че тогава не са се наричали славяни:)
цитирай
23. merlin68 - "Ангеловият анализ" ...
15.08.2011 18:18
shtaparov написа:
"Ангеловият анализ" наскоро даде окончателен отговор на въпроса за името
"Скандинавия",който,когато бъде популяризиран в Европа,ще преобърне из корен нейните разбирания за произхода на скандинавците,понеже:

Скандинавия= Сканда Новая /Скинта новая,Скита новата- без носовката/, Чинда /Ченда,Чеда,Гета/ Новата,т.е.- Нова Скития, Нова Гетия! Това означава,че днешните скандинавски народи са потомци на Скити,населили полуострова от
земите на днешните Украйна и Русия. Тоесто- Скандинавците са потомци на Скито- Българи /Скити,Готи,Даки и пр.бивши Тракийски племена/,преселили се там от бившите земи на Стара Велика България!


Не знам, доста пресилено ми се струва. Аз вярвам най-вече на езикът, има език - има народ, няма език - няма и народ. Всичко друго може да бъде фалшифицирано, но езикът - не. Скандинавците говорят различен език от славяните и това според мен показва, че водещ етнос в образуването на днешните скандинавци не са скити, или руси. Разбира се миграции на руси към Скандинавия и обратното е имало, но това е обичайният процес, не нещо свръх.
цитирай
24. iuliuscaesar - династиите със сигурност са ска...
15.08.2011 20:16
династиите със сигурност са скандинавски. има си извори. но ще изчакам втория ти постинг.
цитирай
25. merlin68 - Тигър, това което си ми накопирал, ...
15.08.2011 21:10
Тигър, това което си ми накопирал, първо, няма отношение към този постинг (евентуално ще има към следващият, но ако не го накопираш в същият вид и там ще съм ти благодарен). Ограничи се с изворите, ако разполагаш с такива, а не с предположения на разни автори.
Няколко имена не означават нищо, въобще не е прецедент взаимстването на имена от други народи и племена в древността, и днес не е прецедент. Но това е тема на следващият постинг, който тези дни (според времето което имам) ще пусна.
цитирай
26. sparotok - понятия
15.08.2011 23:43
merlin68 написа:
"Един слабо известен факт може да хвърли светлина по въпроса - етнонима РУСИЙО е споменат в Линеар Б документи -14-ти век преди Христа.Като се върне Спароток питай за подробности, аз само ще добавя, че според Лоте Хадегерд хуните ( които биват наречени руси) са повлияли до основи ранното германско общество.Павел има даже изображения на викинги с хунски дрехи, няма шега."

Хуните, са наричани и българи, но аз честно казано съм много объркан по отношение на хуните, всичко което съм чел за тях е ужасно противоречиво. Най-общо според мен та са съюз от разнородни племена, вероятно основата е славянска, но за мен там си е голяма каша, а представям си каква каша ще стане, ако попълня знанията си за хуните от постовете на Летописеца:)))
Що се отнася до споменаването на РУСИЙО в линеар Б, не се учудвам, чел съм руски теории за произхода на Микенската цивилизация от русите, или славяните. Доста логично звучеше, единственият пропуск е, че тогава не са се наричали славяни:)


Трябва да се внимава много с понятията, споменатия етнос русио е малък, не може да се хвърли върху цялата микенска цивилизация.

Спароток подготвя нещо интересно за хуните, дано се връща по-скоро и да го пуска.

От гледна точка на генетиката хуните са източно европейци, били са едри, рижи и със свтли очи.Това, че са имали васали от монголоиден произход е спомогнало за измислицата за монголоидния произход на хуните.А тези хора даже не са били и номади защото както в Азия, така и в Европа са строели градове.
цитирай
27. merlin68 - Може би неправилно се изразих на...
16.08.2011 01:08
Може би неправилно се изразих наистина. Нямам предвид, че русийо са микенците. Възможно е да са едно от племената, микенската цивилизация е създадена от смесването на пеласги, траки и евентуално по-късно пристигналите ахейци. Възможно е някое племе да се е наричало "русийо", но кой знае, мъгла хилядолетна е обвила всичко:)
цитирай
28. mglishev - Вярно е,
16.08.2011 04:07
че норманската теория е създадена при условията, създадени от Петър Велики. Но е вярно също, че с развитието на руската имперска идентичност, идеология и дори на руския национализъм през XIX в. норманската теория е подложена на силна критика. Например големият руски историк Соловьов заявява, че за нормански период в руската история не може да се говори. Тъй че днес може да се говори за тази теория без предубеждения.

Преподавал съм старогерманска литература и култура а имам поглед и върху част от староруските (старобългарски в новгородска редакция) паметници. Макар и стара, за мен норманската теория е убедителна.

С една уговорка - става дума за произхода на руската държавност, а не на руската народност.
цитирай
29. merlin68 - mglishev,
16.08.2011 08:07
тук става въпрос за произхода на името Русия, за създаването на руската държавност, в другия постинг.
цитирай
30. amiayalom - Всъщност господине, никъде не ви ...
16.08.2011 10:57
merlin68 написа:
Всъщност господине, никъде не ви обиждам, не ви наричам "фанатик", "незнаещ", "фантаст", все епитети които вие употребяват спрямо мен, без ни най-малък аргумент за това.
Мисля, всеки може да прочете коментарите и да оцени кой как се отнася, кой има аргументи, кой познания, и кой претенции.
Поздрав!

Всъщност ,lidis май е пичка и затова се обижда - феминистичен гняв. А какво ви дреме откъде е името Русия? Този немски тигър да си ходи в Германия да си развива бледата конска раса и да се пробва да направи четвърти райх! Може да съм груб, но в България имаме достатъчно хора с комплекс за малоценност.А да се позовавате на исторически източници е рисковано, като да се опиташ да разбереш реалността, четейки вестници и гледайки новините по телевизията - нищо общо с действителността
цитирай
31. merlin68 - amiayalom,
16.08.2011 18:17
не се отнасям положително към коментари с обидно съдържание и щях да изтрия коментара ти, но изказваш интересно мнение относно историческите източници, затова го пускам. Въпреки това ще те помоля ако счетеш за нужно да го модерираш малко.
И в лични ми направиха забележката, че става въпрос не за г-н, а за г-жа и то явно с основание. От прибързаност съм пропуснал, че тя сама казва, че не е господин, за което се извинявам.
Що се отнася до тигър, с него винаги спорим, понякога се обвиняваме в разни неща, обиждаме се и въобще както дойде, но мисля, че винаги добрият тон е за предпочитане. Има поне един (може и повече да са) постинг, където се обсъжда политическата му ориентация, тук не е такова място.

Относно историческите източници си обаче напълно прав, глупаво е да мислим, че старите автори не са имали лични, политически, етнически, или религиозни пристрастия. Няма основание да смятаме, че те са били по-различни от нас в това отношение. Аз се опитвам да свързвам нещата логически, разбира се това е доста субективно, но в много случаи помага, ако не да се открие пълната истина, то поне да се развенчае някой мит съшит с бели конци. В българската и руската история е пълно с такива митове. Вероятно тази историческа митология присъства и в много други държави, но по-важно е кой създава тези митове. Историческите митовете не се създават просто хей така лаф да става, те имат цели, преследват интереси, историята е война и тежко и горко на народа оставил се чужденци да създават митовете в историята му.
цитирай
32. mglishev - Значи да доуточня,
16.08.2011 20:21
merlin68 написа:
тук става въпрос за произхода на името Русия, за създаването на руската държавност, в другия постинг.


за мен в случая произходът на името и на държавността са взаимосвързани въпроси. Комитатът Рос от Швеция дава името на средновековна Рус.
цитирай
33. shtaparov - Индоевропейските езици неслучайно имат допирни точки помежду си:
17.08.2011 00:11
merlin68 написа:
shtaparov написа:
"Ангеловият анализ" наскоро даде окончателен отговор на въпроса за името "Скандинавия",който,когато бъде популяризиран в Европа,ще преобърне из корен нейните разбирания за произхода на скандинавците,понеже:
Скандинавия= Сканда Новая /Скинта новая,Скита новата- без носовката/, Чинда /Ченда,Чеда,Гета/ Новата,т.е.- Нова Скития, Нова Гетия! Това означава,че днешните скандинавски народи са потомци на Скити,населили полуострова от
земите на днешните Украйна и Русия. Тоесто- Скандинавците са потомци на Скито- Българи /Скити,Готи,Даки и пр.бивши Тракийски племена/,преселили се там от бившите земи на Стара Велика България!

Не знам,доста пресилено ми се струва.Аз вярвам най-вече на езикът,има език - има народ,няма език- няма и народ. Всичко друго може да бъде фалшифицирано,но езикът- не. Скандинавците говорят различен език от славяните и това според мен показва,че водещ етнос в образуването на днешните скандинавци не са скити,или руси. Разбира се миграции на руси към Скандинавия и обратното е имало,но това е обичайният процес,не нещо свръх.

Изобщо не е пресилено приятелю- вижте колко са се променили един спрямо друг "американския" и "европейския" английски само за 200 години,и то при повсеместното наличие на различни видове масмедии! А какво да кажем за племенния диалект на някакви преселили се в Скита Новая части от скитските племена Роси и Готи,и то преди повече от 1500 години,които не са разполагали с нищо такова,а са живели откъснати от своите сънародници в продължение на повече от петстотин години??!!
цитирай
34. merlin68 - тук става въпрос за произхода на ...
20.08.2011 22:00
mglishev написа:
merlin68 написа:
тук става въпрос за произхода на името Русия, за създаването на руската държавност, в другия постинг.


за мен в случая произходът на името и на държавността са взаимосвързани въпроси. Комитатът Рос от Швеция дава името на средновековна Рус.


Мглишев, къде е засвидетелстван този комитат - никъде, тогава от къде знаеш за него:)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: merlin68
Категория: Политика
Прочетен: 1693583
Постинги: 293
Коментари: 4201
Гласове: 19298
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930