Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.08.2011 23:10 - Нормански "варяги" ли създадоха Русия? =2=
Автор: merlin68 Категория: История   
Прочетен: 3836 Коментари: 3 Гласове:
6

Последна промяна: 23.08.2011 20:29

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
В първата част логически изведох и фактически подкрепих следните тези:
1) Варягите (викинги), не са само норманите от Скандинавия, има множество данни за славянски (руски) варяги, от което следва:
2) Варяги не е националност, а по-скоро професия (наемници, грабители, пирати), с тази професия са се занимавали не само норманите, но и славяните.
3) Твърдението, че норманите-варяги са създали руската държавност не може да се опре на опита на същите в държавничеството, тъй като те в периода на царуването на Рюрик в Русия, нямат собствена държава. Първата - Норвежкото кралство е създадено 23 години след като Рюрик вече управлява руската държава.
Тук ще се опитам да разгледам и коментирам сведенията които ни дават по въпроса старите руски летописи.
ПОВЕСТЬ ВРЕМЕННЫХ ЛЕТ

"В год 6370 (862). Изгнали варяг за море, и не дали им дани, и начали сами собой владеть, и не было среди них правды, и встал род на род, и была у них усобица, и стали воевать друг с другом.
И сказали себе: "Поищем себе князя, который бы владел нами и судил по праву". И пошли за море к варягам, к руси. Те варяги назывались русью, как другие называются шведы, а иные норманны и англы, а еще иные готландцы, - вот так и эти. Сказали руси чудь, словене, кривичи и весь: "Земля наша велика и обильна, а порядка в ней нет. Приходите княжить и владеть нами". И избрались трое братьев со своими родам, и взяли с собой всю русь, и пришли, и сел старший, Рюрик, в Новгороде, а другой, Синеус, - на Белоозере, а третий, Трувор, - в Изборске. И от тех варягов прозвалась Русская земля. Новгородцы же - те люди от варяжского рода, а прежде были словене."

Коментирам, превеждайки* на български**
"През 862г. славяните изгонват варягите отвъд морето и не им дават данък" (какъвто според летописа са им давали в продължение на поне 3 години). "Започнали сами да се управляват и сред тях нямало правда, застанали род срещу род, започнали междуособици и воювали един против друг." Очевидно според мен става въпрос за раздор предизвикан от неразбирателството кой да управлява.
"И решили "Ще си потърсим княз, който да ни управлява и да съди справедливо"
И отишли отатък морето при варягите, при русите."
Тук възниква един въпрос:
Защо след като са отхвърлили властта на варягите, изгонили са ги, и са отказали да им плащат данък, ще ги викат обратно? Отговорът е в уточнението при кои точно варяги са отишли - ПРИ ВАРЯГИТЕ -"РУСИ". Няма никаква логика в това тези варяги - РУСИ, да са същите онези, които малко преди това са изгонени. Очевидно е, че тези варяги са други, очевидно е също, че за да могат те да "управляват и съдят справедливо", трябва да познават добре обичаите и начина на живот на славяните. Такива със сигурност не биха могли да са норманите.
"Тези варяги се наричали руси, както други се наричали шведи, а други нормани и англи, други готландци, та така и тези." ОЧЕВИДНО, тук съвсем ясно се разграничават варягите РУСИ, от норманите, шведите и германците.
"И казали на Русите чудите, словените, кривичите и весите: "Земята ни е голяма и богата, а порядък /управление, власт/ (според превода от староруски на С.Леснов) в нея нямя. Елате  царувайте и ни управлявайте". Този пасаж ни навежда на мисълта, че въпросните словени и прочие, са запознати с царуването и управлението, следователно те не за пръв път ще имат Княз, а вече са имали такъв. Това става ясно от друг летопис, но на него ще се спра по-късно, за да не накъсвам разказа.
"И избрали си трима братя с техните родове, и взели със себе си цялата рус, и като се върнали, седнал (на трона) най-възрастният, Рюрик, в Новгород, а другият, Синеус, в Белоозере, а третият, Трувор, в Изборск." Тук много мислих върху пасажа, в които се казва, че избраните трима братя тръгнали с целите си родове и взели със себе си ЦЯЛАТА РУС. От текста става ясно, че словените си избират трима братя от варягите наречени Рус (очевидно, че родовете са били повече, след като е имало избор), тези тримата тръгват с родовете си и до тук е ясно. Но какво значи, че с тях е тръгнала цялата рус?! На пръв поглед има очевидно противоречие, според мен обаче такова няма. Изразът не бива да се тълкува както го правят някои - че всъщност всички варяги наречени Рус, си събират партакешите и тръгват към Новгород. По-скоро и единствено логично според мен е под ЦЯЛАТА РУС, автора да има предвид ВОЙСКАТА ПОДЧИНЕНА НА ТЕЗИ ТРИМА БРАТЯ. А там на място да са си останали останалите знатни варяжки родове с тяхната РУС, ИЛИ ВОЙСКА.
"И от тези варяги носи името си Руската земя. Новгородци, са същите тези хора от варяжсият род, а преди това бяха словени."
Тук ако се придържаме към тезата, че "варяг" е етнос, националност, или синоним на скандинавец, то очевидно прочетеното в летописа е пълна безсмислица. Как може шведите или датчаните, преди да са били славяни?! Това е като да кажем японците, които преди бяха китайци! Безсмислица обаче, в летописа няма, трябва само малко да помислим за да го видим ясно.
Вече в първата част установих, че "варяг" не е етнос, а по-скоро професия, която в никакъв случай не е присъща единствено на скандинавците.
Очевидно точно това има в предвид и автора на летописа с думите "НОВОГОРОДЦИ, СА СЪЩИТЕ ТЕЗИ ХОРА ОТ ВАРЯЖКИЯТ РОД, А ПРЕДИ БЯХА СЛОВЕНИ".
ПРЕДИ ДА СТАНАТ ВОЙНИ - РУС, ТЕЗИ СЪЩИТЕ СА БИЛИ СЛОВЕНИ - ОРАЧИ И КОПАЧИ.


*Превода на цитатите е в син цвят
**Превода на използваният летопис от строруски на руски е на академик Д.С.Лихачов
Превода от руски е мой, а аз не съм преводач, моля за снизходителност, готов съм да обсъдя всяка неточност която откриете и да я поправя.

И нещата се проточиха отново повече от колкото ми се искаше, затова ще има трета, а както върви и пета част.
В следващата част ще се спра на откъси от други летописи хвърлящи светлина върху това, имало ли е държавност и князе в Новгород преди Рюрик. Ако не се проточат отново нещата ще стигна до Рюрик и норманско ли е името му.







Гласувай:
8



1. germantiger - ...
19.08.2011 22:51
ИЗВИНЕНИЕ за прекомерния ми коментар - в него "обобщавам" това, което съм коментирал в различни спорове и което в бъдеще ще избягвам да правя.
По повод на готите дето уж били българи думите

Готтесберге
Гьоттинген
Готтард (вкл. прохода св. Готтард)
Готтланд в Скандинавия
старото название Готтенхафен
племето готони/гутони споменато от Тацитус още
думата Готт-Бог
ОСВЕН ТОВА БОЛ СКАЗАНИЯ В ГЕРМАНСКИТЕ НАРОДИ ЗА ПРЕСЕЛЕНИЕТО НА ГОТИТЕ, ПОСЛЕ РАЗСЕЛЕНИЕТО ИМ, ЗА ТЕХНИТЕ "КРАЛЕ" - ДЕСЕТКИ САГИ, КОИТО МОГА ДА НАПИША С ТОЧНИТЕ ИМ ЗАГЛАВИЯ - ТАКИВА БЪЛГАРСКИ НЯМА!

И още имена на готите германци, нямащи общо с гетите - траки от мен:

GOTAHARD
Gender: Masculine
Usage: Ancient Germanic
Germanic name derived from the elements god "god" and heard "hardy, brave".
От него произлизат
GOTTHARD
GOTTHILF
GOTTHOLD
GOTTLOB
GOTTSCHALK

GOTELEIB
Gender: Masculine
Usage: Ancient Germanic
Germanic name derived from the elements god "god" and leub "love".
От него прозилиза GOTTLIEB

GODFREY
Gender: Masculine
Usage: English
Pronounced: GAHD-free [key]
From the Germanic name Godafrid, which meant "peace of god" from the Germanic elements god "god" and frid "peace". The Normans brought this name to England, where it became common during the Middle Ages. A notable bearer was Godfrey of Bouillon, a 10th-century leader of the First Crusade and the first ruler of the Latin Kingdom of Jerusalem.
От него произлиза GOTTFRIED

Подобна именна традиция българите нямат нито в древността на Готт, нито в средните векове - факт!

...

ЗА УЖ ТРАКИЙСКОТО РИХ/РИК

Това е списък от имена, реално съществували и съществуващи имена

Фредерик/Фридрих в по-късен етап ист. и име
Лудвиг/Людовик в по-късен етап ист. и име
Ерих име
Улрих име
Хайнрих име
Хендрик ст. име
Хилдерик сказание
Вундерлих име певец
Витциг ист ВСВ
Биттрих ист ВСВ
Либих име
Виллрих художник
Седрик сказание
Меровиг ист
Гензерих сказание
Вулдерих сказание
Рудерих сказание
Албрих нибелунгенлиид
Амелрих нибелунгенлиид
Витих нибелунгенлиид
Хелфрих нибелунгенлиид
Теодерих нибелунгенлиид и ист.
Дидерих ст. име
Хайлвиг ст. име
Еммерих име
Хлодвиг/Хлодовиг ист
Лайпцих се произнася
Нещо повече - голяма част от тези имена, които посочих нагоре СА ОТ ГЕРМАНСКИ САГИ-СКАЗАНИЯ, ТАКИВА В БЪЛГАРСКАТА НАРОДНА ПАМЕТ НЯМА ИЛИ АКО ИМА ТЕ СА ЕДИНИЦИ, В ГЕРМАНСКАТА ОБАЧЕ СА ДЕСЕТКИ И ТОЧНО МОГА ДА ПОСОЧА КОИ със заглавията!

Този списък мога да увелича с имена и топоними, женски имена, фамилии на райх... тези драснах сега по памет, не след търсене! А германски думи завършващи на рих/риг или райх...

...

ОТ МЕН ТАМ КЪДЕТО КЬОРАВО ТРАКИЙСКО НЕ СЪЗИРАМ (вероятно защото съм сляп като Бах-баща не Омир)?!

ТУК ЧЕТЯЩИТЕ АКО СЕ ЗАРОВЯТ ЩЕ ЗАНЕМЕЯТ В РАЗЛИКАТА ГЕРМАНСКО И ТРАКИЙСКО ИЛИ БЪЛГАРСКО!

Германските имена (сайта е за "всякакви"), в случая германските и готски или франкски имена далеч от българските:
http://www.behindthename.com/nmc/ger.php

Тук етнология, после приказки и сказания събирани по цяла Германия и далеч от българските въобще!

http://www.sagen.at/index.html
http://www.sagen.at/texte/sagen/sagen.htm < тук за всяка държава

ето и билдгалерията
http://www.sagen.at/fotos/index.php

http://literaturnetz.org/maerchen
http://www.1000-maerchen.de/1518d97d8d0a88911989259659470c58/classics,1.htm

Средновековие
http://www.genealogie-mittelalter.de/
Примерно името Аделайд/Аделхайд има родителите, съпрузите, децата им, обаче нема българско име примерно
http://www.genealogie-mittelalter.de/adelheid_fuerstinnen/adelheid_fuerstinnen.html

Пак за Средновековие и автори
http://www.stefanjacob.de/Geschichte/Unterseiten/Literatur.php?Auswahl=Fr&#65533;hmittelalter

ТУК САМО ИЗВОРИ ДА ИСКАШ ИМАМ ГИ ОТ KORDON ТУК В БЛОГБГ
http://www.vostlit.info/Texts/Dokumenty/index.phtml?id=2070

... и баварския, който няма потресаваща разлика въобще с германските диалекти, но е явно различен от български:
http://www.bayrisches-woerterbuch.de/z.html
цитирай
2. germantiger - ...
19.08.2011 22:53
Посочените в предходния ми комемтар "маркери", никой досега не е опровергал (ВКЛЮЧИТЕЛНО И СПАРОТОК)!

И за това ги копирам под подобни постинги, особено подходящи тук при мерлин, който счита, че там където има език - има и едносъщен народ, за него езика е фундаменталния аргумент за народ, КОЕТО Е ФУНДАМЕНТАЛНА ГРЕШКА!

ЧОВЕК МОЖЕ ДА ПРИУЧЕН НА ЛАТИНСКИ ЕЗИК В ДРЕВНИЯ РИМ И БЕЗ ДА Е РИМЛЯНИН ПО КРЪВ, НО САМО КАТО ГРАЖДАНИН ТАКЪВ!

ИМА РАЗЛИКА МЕЖДУ НАРОД И ЕЗИК!

В случая обаче за мерлин готите трябва да са германци след като никой не е предложил това, което предлагам аз и което сочи германско.

Отделно след време ще направя предполагам поредица постинги за германците, които не са траки и не са славяни, за готите особено поредица такава, просто трябва да отделя време за това!
цитирай
3. merlin68 - тигре,
20.08.2011 00:01
и аз нямам намерение да те опровергавам:)
Освен разбира се ако кажеш нещо ново и по темата на постинга. Извини ме, че същите ти два коментара не ги пуснах под другия постинг, но става вече прекалено дори за теб. Спри вече с тази конфекция.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: merlin68
Категория: Политика
Прочетен: 1679675
Постинги: 293
Коментари: 4201
Гласове: 19298
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031