Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.08.2011 22:17 - Нормански "варяги" ли създадоха Русия? =3=
Автор: merlin68 Категория: История   
Прочетен: 4780 Коментари: 9 Гласове:
7

Последна промяна: 23.08.2011 20:09

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Следващият летопис, част от който ще разгледаме е
"Никоновският летопис"
Той допълва, без да влиза в противоречие с "Повести временных лет", реших да го спомена, поради две основни причини:
Първо, дава интересно сведение за нас българите
Второ, показва ясно, че Рюрик не е първият Новгородски княз

Тук макар и със закъснение ще уточня, че "Повести временных лет", е най-старият достигнал до наши дни руски летопис, съставен е от Нестор през 1116г. (ако не се лъжа), и представлява компилация на множество други по-стари летописи, които автора съкращава, а вероятно и цензурира. В този смисъл "Никоновският летопис", хвърля светлина върху събитията случили се малко преди описаното вече призоваване на варяга Рюрик.
"И по сем собравшеся реша о себе: "поищем межь себе, да кто-бы в нас князь был и владел нами; поищем и уставим такового или от нас, или от Казар, или от Полян, или от Дунайчев, или от Воряг".
Превод на български:
"И всички събрали се решиха: "ще потърсим между нас си (СРЕД СВОИТЕ), кой да ни бъде княз и да ни управлява; ще потърсим и ще възцарим такъв или от НАС, или от Хазарите, или от Поляните, или от Дунавците, или от Варягите".
Това "събрание", очевидно предшества описаните в "Повести временных лет" събития по призоваването на варягите - Руси. Също така то показва съвсем ясно, че княз преди Рюрик е имало, тази институция не е нещо ново за новгородските словени. Ясно е, че повод за това сбиране на знатните новгородци ще да е смъртта на старият княз и липсата на наследник.
Два пъти в текста се повтаря "от нас" и тук единственото според мен тълкувание (а то си е ясно само по себе си) е, че първият път "от нас" е със значение "между нас ВСИЧКИ СЛАВЯНИ", при второто "от нас си", очевидно става въпрос за новгородци. Или иначе казано, те решават да си изберат княз, или от самите себе си (новгородци), или от всички останали славяни!!! И подробно няма да се спирам, само ще уточня, че "от Хазарите", не може да се приеме буквално, ясно е, че става въпрос за славяните които в този период са под властта на хазарите, а не за хазарски княз. Под поляните, се има предвид Киев. Под "Дунайчев", съвършенно ясно се има предвид България, ясно е и това, че българските боляри са славяни, това е и основанието за евентуалният избор на княз именно от българите.
Така, че имало е възможност български болярин да седне на руският престол и се чудя как ли тогава би се казвала днешна Русия?!
За зло, или добро, това не се е случило и в края на краищата избора пада на княз от варягите, но подчертавам, варягите - славяни. Защо и как се е стигнало до този избор е описано в Новгородските летописи, общо 14 на брой. Лично аз не разполагам с материал от тях и в следващото което пиша, ще се позовавам на това което е писал професор С. Леснов в книгата си "Откуда ты, Русь?" 
kirsoft.com.ru/freedom/KSNews_558.htm Всъщност на кратко ще го преразкажа.
От въпросните летописи, става ясно, че преди Рюрик, Новгородското княжество е управлявано от същата династия в продължение на девет поколения, като се започне с Буревой и се завърши с последният преди Рюрик, княз - дядо му Гостомисл. Княз Гостомисл, има четири сина и три дъщери, но всичките му синове умират в битки, или болест, това води до прекъсване на мъжката линия в рода. Което означава на практика, че Новгород остава без княз, тъй като властта се предава по мъжка линия. В летописите се казва, че старият вече княз Гостомисл, сънувал сън, в който от корема на средната му дъщеря израства могъщо дърво. В ІХ век на подобни сънища се е гледало абсолютно сериозно и тълкувателите веднага изтълкували, че новият княз трябва да е от синовете на средната дъщеря на Гостомисл. Руският историк Татищев, още през ХVІІІ век изказва мнението, че този сън на старият княз, очевидно е политически ход от негова страна, целящ родът му (па макар и по женска линия) да запази властта. Едно доста логично предположение, подкрепено и от други изследователи, аз също го намирам за съвсем правдоподобно. В подкрепа на тази теза е и факта, че в летописите се споменава, че синовете на най-голямата дъщеря на княза, не са обичани от народа, очевидно князът чрез "съня" си, успява да разреши и този проблем, като чрез "знамението" отхвърля правото на първородната дъщеря на наследство и го дава на втората. Споменато е, че и трете му дъщери са омъжени за варяги. И тук Лесной, прави предположението, че внуците от първородната дъщеря не са обичани от народа, именно поради факта, че баща им е варяг - чужденец, докато втората дъщеря е омъжена за варяг, но от своите. Правилно ли е това предположение, няма как да се узнае, но е логично със сигурност.
Във всеки случай от последвалите събития е ясно, че решение за наследяване на трона от внуците на Гостомисл, не е било прието окончателно преди смъртта му. Именно това довежда до междуособиците описани в "Повест временных лет".
Вече се спряхме и на описаните в "Никоновският летопис", възможности за избор на нов княз. В края на краищата изборът все пак пада на синовете на втората дъщеря на старият княз, така пристига Рюрик и братята му и разделяйки си княжеството го управляват като равни до смъртта на двамата по-малки братя, след което цялата власт минава в ръцете на Рюрик.
С това приключвам с летописите, въпреки, че може много още да се каже по въпроса.
В следващата, мисля последна част, ще се спра на това, какъв е произхода на името на княз Рюрик, за което ще ми помогне една изключителна археологическа находка намерена при разкопките в Стара Ладога.






Гласувай:
9



1. iuliuscaesar - много свободни интерпретации. от ...
19.08.2011 08:33
много свободни интерпретации. от една страна не можело да бъдат хазари, които директно се споменават, а от друга със сигурност били българи, чието име изобщо не се споменава. ако направиш статия с такова твърдение ще бъдеш разпилян от критики.
освен това като изследваш един проблем трябва да включиш и други извори, които се отнаят до него.
в скандинавските саги ясно е казано, че харалд хардрад отива при роднините си които управляват новгород, а после и при другите ди роднини в киев.. не знам това как ще го отречеш
цитирай
2. syrmaepon - Мисля обаче,че
19.08.2011 09:16
малко превратно е тълкуването... За да изберат княз той трябва да е от княжески произход.Ясно е че в Хазария живеят славяни,но те не управляват.Защо изводът за хазарите да не важи и за българите и за варягите,всмисъл - ако няма подходящ за княз сред славяните,ще поканим някой от съседните народи.
Защо под Дунайчев трябва непременно да разбираме българите,на Дунав живеят разни славяни....
цитирай
3. get - - Някои разсъждения върху прочетеното ... без претенции да ме приемат, като ...
19.08.2011 09:44
... последна инстанция !!
merlin68 написа:
само ще уточня, че "от Хазарите", не може да се приеме буквално, ясно е, че става въпрос за славяните които в този период са под властта на хазарите, а не за хазарски княз.

- Аз не съм така резигниран относно хазарите, за които ни е внушено, че са тюрки ... една късно наложена теория, продиктувана от политико-религиозни интереси, която се оборва от израелският историк и лингвист Весели !! ... той твърди, че езика им е бил от "славянската" група !!
merlin68 написа:
За зло, или добро, това не се е случило и в края на краищата избора пада на княз от варягите, но подчертавам, варягите - славяни.

- По отношение варяги-славяни, бих употребил ПОМОРЯНИ, които политизираната германска историческа школа нарича помЕрани и ни внушава, че са германи !?!
merlin68 написа:
... това води до прекъсване на мъжката линия в рода. Което означава на практика, че Новгород остава без княз, тъй като властта се предава по мъжка линия. ... князът чрез "съня" си, успява да разреши и този проблем, като чрез "знамението" отхвърля правото на първородната дъщеря на наследство и го дава на втората. Споменато е, че и трете му дъщери са омъжени за варяги. И тук Лесной, прави предположението, че внуците от първородната дъщеря не са обичани от народа, именно поради факта, че баща им е варяг - чужденец, докато втората дъщеря е омъжена за варяг, но от своите.

- Това странно ми напомня, така наречената "Салическа правда", тоест династично-наследственото право при готите(гети, тоест близкородствени на "славяните"). Нали според историческите анали се говори, че основна причина за битката на "народите", на каталунските поля между "последният" румлянин Аеций и Атила ... една от причините е унаследяване на визиготският(беси-готи) трон. От една страна "римляните" с техният претендент от друга Атила с неговият !!?

- С уважение !

от Гет
цитирай
4. merlin68 - много свободни интерпретации. от ...
19.08.2011 17:49
iuliuscaesar написа:
много свободни интерпретации. от една страна не можело да бъдат хазари, които директно се споменават, а от друга със сигурност били българи, чието име изобщо не се споменава. ако направиш статия с такова твърдение ще бъдеш разпилян от критики.
освен това като изследваш един проблем трябва да включиш и други извори, които се отнаят до него.
в скандинавските саги ясно е казано, че харалд хардрад отива при роднините си които управляват новгород, а после и при другите ди роднини в киев.. не знам това как ще го отречеш


Свободни интерпретации няма, има логични интерпретации. Защо според теб биха си взели новгородци княз от хазарите? Та славяните са в постоянни конфликти с хазарите, на кого би му хрумнало да си вземе княз от тях, или от норманите? В историята според мен трябва да има и логика, не мислиш ли? Понеже не си съгласен и с интерпретацията ми за българите, моля интерпретирай, кого имат предвид новгородци под "Дунайчев" в средата на ІХ век?
След като се позоваваш на "скандинавските саги", защо не уточниш в коя точно, а защо не цитираш? Първо цитирай, това което твърдиш, че се съдържа в сагите пък после ще обсъдим, как се датира въпросният роднина на Рюрик.
цитирай
5. merlin68 - малко превратно е тълкуването. . . ...
19.08.2011 17:59
syrmaepon написа:
малко превратно е тълкуването... За да изберат княз той трябва да е от княжески произход.Ясно е че в Хазария живеят славяни,но те не управляват.Защо изводът за хазарите да не важи и за българите и за варягите,всмисъл - ако няма подходящ за княз сред славяните,ще поканим някой от съседните народи.
Защо под Дунайчев трябва непременно да разбираме българите,на Дунав живеят разни славяни....


Известно е, че по това време новгородци поддържат търговски отношения с Източната и със Западната римски империи, ако искат да вземат княз от царско потекло, няма нищо по-логично да се обърнат към Рим, или Константинопол, но те не го правят! В летописа се казва, княз да ни съди справедливо - това означава, че този княз трябва да познава законите, обичаите, вярванията на славяните, това изключва нормани, римляни, хазари.
Коя славянска държава на Дунав съществува през ІХ век, освен България?
Над Дунав са хазарите, под тяхна власт има славянски племена и те са споменати "от Хазарите"
цитирай
6. merlin68 - до Гет,
19.08.2011 18:18
не съм запознат с теорията за това, че хазарите са славяни, но ако е вярна, то очевидно текста "от Хазарите", може да се приеме буквално, идеята е, че няма никаква логика да се взима княз чужденец, а ако такъв са искали поради знатното му потекло, то логично е първо да го търсят в Рим и Константинопол, а такова нещо няма.
За варяги-славяни има много данни, поморяни, руяни, въобще западните славяни по балтийското крайбрежие са си били варяги в пълния смисъл на това понятие, а тези славяни са обитавали територията не само на днешна Полша, а и голяма част от Източна Германия.
Ами то готите-гети, не само са близкородствени на славяните, ами в прав текст са наречени славяни от Теофилакт през VІ век. А последният румлянин Аеций, всъщност е скит:), но то нали знаеш, че "няма по-голям грешник, от разкаялият се грешник", та така, то яничерството не е от вчера.
цитирай
7. iuliuscaesar - сагата е за харалд хардрад, който ...
20.08.2011 00:02
сагата е за харалд хардрад, който след като баща му е убит е принуден да бяга.
ще го намеря и ще го цитирам
цитирай
8. syrmaepon - Коя славянска държава на ...
20.08.2011 09:12
merlin68 написа:



Коя славянска държава на Дунав съществува през ІХ век, освен България?
Над Дунав са хазарите, под тяхна власт има славянски племена и те са споменати "от Хазарите"


Племена има и на балканите и то с князе.Друг е въпросът - какво разбираме под понятието "държава"

"Вла́стимир (серб. Властимир; до 805 — ок. 860) — великий жупан Сербии в период между 825 и 860 годами, сын Просигоя. Был основателем династии Властимировичей. К землям, которыми правил Властимир, относилась сегодняшняя западная Сербия, северная Черногория и восток Боснии и Герцеговины. Из войны с булгарским ханом Пресианом Властимир вышел победителем. У него было трое сыновей и дочь, вышедшая замуж за Краину, сына жупана Белое Травунийского. Вследствие этого брака Белое и Краина признали верховную власть Властимира, что возвело его в ранг князя. После его смерти власть перешла к его старшему Мутимиру, который правил вместе со своими братьями Строимиром и Гойником."
цитирай
9. merlin68 - Добре syrmaepon, ще включим в &q...
20.08.2011 10:13
Добре syrmaepon, ще включим в "Дунайчев" и сърбите, няма как, справедливостта го изисква:)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: merlin68
Категория: Политика
Прочетен: 1680876
Постинги: 293
Коментари: 4201
Гласове: 19298
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031