Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.03.2015 17:26 - Как едно дребно човече с шалвари спаси СССР
Автор: merlin68 Категория: История   
Прочетен: 6135 Коментари: 10 Гласове:
27

Последна промяна: 25.03.2015 17:53

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Късно снощи се зачетох в един блеснал на първа страница в блога исторически шедьовър. Безапелационен хит с над 40 000 прочита за няма и ден, човек при такава статистика какво да очаква освен нещо наистина добро? Както обаче често се случва, аканото изплувало най-отгоре.
Според автора на въпросния шедьовър, САЩ спасили от разгром СССР през ВСВ. Подобно твърдение подразбира и сериозно доказване, автора обаче е представил твърдение и доказ в рамките на пет изречения. Според човечето с шалварките, германската армия не е успяла да унищожи СССР, заради недостиг на гориво. А недостига на гориво се дължал на това, че американците бомбардирали Балканския полуостров. Дори до колкото си спомням от снощния прочит (защото постинга вече липсва), човечето с шалварите, даже не конкретизира къде на Балканите са тези, явно най-стратегически за победата американски бомбардировки. Не мога да се сетя за някакви други бомбардировки оказващи влияние върху снабдяването на Вермахта с гориво, освен тези на рафинериите край Плоещ (Румъния). Авторът обаче въобще не си е дал труда да прочете каквото и да било за тези бомбардировки, защото ако беше си направил този труд, едва ли би написал тази глупост.
Първата бомбардировка е на 12.06.42г. и е извършена от едва 13 американски бомбардировача. Щетите по рафинериите са минимални и те продължават работа с пълен капацитет. Освен това през лятото на 1942г. СССР, на практика е обърнал вече хода на войната, а следователно, дори въпросната бомбардировка да бе завършила с успех, тя не би имала ролята на спасителна за СССР, въпреки, че естествено щеше да подпомогне действията съветската армия. Но факт е, че не е успяла.
Втора, вече по-масирана бомбардировка на рафинериите около Плоещ, американците предприемат на 01.08.43г. Резултата е катастрофална загуба за американската авиация (мисля, най-голямата през ВСВ). От участващите 177 бомбардировача, в базите си се завръщат едва 88. Само една от рафинериите спира работа, щетите върху останалите са незначителни и те не само, че подновяват работа, но и значително увеличават производството си.
Няколко месеца след нападението си на СССР, през юни 41г., Вермахта действително започва да изпитва недостиг на горива, това обаче по никакъв начин не се дължи на действията на американската авиация. Причините са в това, че планът за нахлуване в СССР, "Барбароса", предвижда сломяване на съветската съпротива в рамките на ЧЕТИРИ месеца. Очевидно твърде надценени възможности, довели до сериозни последствия за райха. Втората причина е, че германската офанзива на южното направление, имаща за цел да окупира Кавказ и да вземе под контрол петролните рафинерии в района, се забавя и в края на краищата не успява.
Та да попитам човечето с шалварките, къде видя спасителната роля на американците?
image
Ако можем да говорим за някакви спасявания, то по-скоро СССР, спасяват съюзниците си, да не бъдат изхвърлени от Европа. За такова изтласкване от Европа на американските и британските войски, възниква реална опасност в хода на Арденското контранастъпление което предприема Вермахта в края на декември 44г. За британската армия това можело да завърши с второто в рамките на тази война бягство от Европа. Та се наложило Чърчил, лично да моли по телефона Сталин, Червената армия спешно да започне настъпление в Полша и Източна Германия, за да отклони от Западния фронт сили на Вермахта. За да спаси съюзниците си, Сталин наредил предвидената за месец по-късно настъпателна операция да започне веднага. С това си нареждане влязал в остър конфликт с маршал Жуков, който считал за абсолютно неоправдано подобно действие, при положение, че армията не е подготвена за настъплението. Естествено Сталин надделял, Червената армия предприела това настъпление и от Западния фронт, немците се принудили да изтеглят на изток седем дивизии. Колко съветски войници плащат с живота си тази спасителна за съюзниците акция, няма никога да се разбере.
Кой, каква роля има във ВСВ, личи и от победата над Япония.
САЩ в продължение на 4 години воюват с японците за няколко острова в Тихия океан. След капитулацията на Германия, СССР се включва във войната с Япония и прехвърля близа 3 млн. войници в Манджурия (провинция в Китай, голяма колкото Германия и Италия заедно). Само за един месец Червената армия разбива японската армия, освобождава Китай, а Япония е принудена да капитулира.
image
Виж сега някои интересни факти относно това с какви бомбардировки са се занимавали британците през ВСВ, това като бонус:
"В нова директива на командването на бомбардировъч-ната авиация от 14 февруари 1942 г. се посочва, че „бомбардировките трябва да съсредоточат усилията си върху сломяването на бойния дух на цивилното население на противника и особено на работниците от промишлеността“. - Демек, масирани бомбардировки на градове и цивилно население. В определен период (мисля през 42-43г.), немски градове са бомбардирани от групи с над 1000 бомбардировача.
"В ретроспекция ще видим, че ефектът от британските бомбардировки е много преувеличаван и загубите на германската индустрия не са толкова големи, като се има предвид, че през 1942 г. оръжейното произведство на Германия нараства с около 50 %. Петролните рафинерии, които са най-слабото място на Германия, остават почти незасегнати, а производството и на самолети нараства с бързи темпове."
"През 1943 г. над Германия са хвърлени общо 200 000 т бомби — близо пет пъти повече, отколкото през 1942 г. Германското производство нараства"... "общо нарастване на оръжейната продукция на Германия през 1943 г. с 50 %. "
"дали е разумно както от оперативна, така и от морална гледна точка британската бомбардировъчна авиация да отделя 53 % от своите бомби в този период за градски райони, а само 14 % — за петролни рафинерии и 15 % — за бомбардиране на транспортни обекти."  - Този въпрос от последния цитат, британците си го задават чак в края на 1944г., но на практика продължават да трепят цивилно население в огромни размери. -History of the Second World War

Общото участие на САЩ и Англия (вкл. Канада, Австралия....) във военните действия срещу Германия е 18%, срещу 82% участие на СССР. Интересното е, че при такова малко участие, на сметката на САЩ и особено на Англия, са над 50% от цивилните германски жертви.




Гласувай:
30



1. apostapostoloff - Хайде, хайде, посмали, Манго!
25.03.2015 18:38
Япония е принудена да капитулира от употребата на атомните бомби, а не поради победите на руснаците.
цитирай
2. merlin68 - Япония е принудена да капитулира от ...
25.03.2015 18:58
apostapostoloff написа:
Япония е принудена да капитулира от употребата на атомните бомби, а не поради победите на руснаците.


Не само от атомните бомби, непосредствено след хвърлянето на тези бомби(5-9 август45), американците предлагат на японския министър - председател, Япония безусловно да капитулира. Сталин анулира договора за неутралитет с Япония и започва предвижване на войски към Китай. Едва когато става ясно, че съветската армия ще нападне японците в Манджурия, започват обсъжданията за капитулацията. Японците обаче не искат да приемат безусловна капитулация, императора иска да запази властта си. Бойните действия се водят до 2 септември 45г. когато Япония подписва капитулацията. Дори след това значителна част от армията й отказва да сложи оръжие.
цитирай
3. sparotok - факти
25.03.2015 19:56
Не съм почитател на Сталин когото считам за един от най-големите злодеи, не съм и почитател на СССР където бяха извършени най-страшните престъпления в историята на човечеството, но ролята на СССР във ВСВ не може да се подцени.

Всъщност войната я спечелиха обикновените хора, тези, които съветския режим подтискаше и унищожаваше физически.

Друг е въпросът разбира се кой и най-вече защо създаде този режим...

И днес едни главозамаяни човечета дават пари и оръжие на фанатици с желание да ги използват срещу противниците си. Шансът е голям тези фанатици да се обърнат срещу спонсорите си и този път играта да завърши различно.
цитирай
4. mt46 - Поздрав, Мерлин!...
25.03.2015 20:15
Смятам, че аргументите ти са добре обосновани... Сега е модерно българо-американците да възхваляват щатите, да преобръщат манипулативно историята...
цитирай
5. merlin68 - Не съм почитател на Сталин когото ...
25.03.2015 21:06
sparotok написа:
Не съм почитател на Сталин когото считам за един от най-големите злодеи, не съм и почитател на СССР където бяха извършени най-страшните престъпления в историята на човечеството, но ролята на СССР във ВСВ не може да се подцени.

Всъщност войната я спечелиха обикновените хора, тези, които съветския режим подтискаше и унищожаваше физически.

Друг е въпросът разбира се кой и най-вече защо създаде този режим...

И днес едни главозамаяни човечета дават пари и оръжие на фанатици с желание да ги използват срещу противниците си. Шансът е голям тези фанатици да се обърнат срещу спонсорите си и този път играта да завърши различно.


Така е, обикновените хора страдат и печелят войните.
Сталин е жесток и кървав човек, но не може да му се отрече, че е бил такъв и към себе си, не само към народа. Праща синовете си на фронта, стои в Москва и не бяга, когато немците са на 20км. Сега правя паралел с това което се случва в Украйна, често гледам клипове, хората протестират - защо казват синовете на Порошенко и другите управници не са на фронта? Ръководител без личен пример е трудно да печели войни, а и не само.
цитирай
6. merlin68 - Смятам, че аргументите ти са добре ...
25.03.2015 21:09
mt46 написа:
Смятам, че аргументите ти са добре обосновани... Сега е модерно българо-американците да възхваляват щатите, да преобръщат манипулативно историята...


Не е лошо да се хвалят американските войници сражавали се във войната, техния героизъм е същия и никой не бива да отрича приноса им. Но не като крадем заслугата на едните и я прехвърляме на другите. Фалшива слава на героите не им е нужна, а фалшивата история е опасна за нас днес.
цитирай
7. podvodni - 3. sparotok
25.03.2015 21:30
Глей ся, разбирам, че човек е хубаво да изгражда и формира образ на пацифист, а най-хубавото е той самият да бъде в същноста си такъв, но понякога тези напъни водят до комични и конфузни ситуации.

"войната я спечелиха обикновените хора...." - вярно е, но при няколко условия:
1. истина е, че бройката на обикновенните вйници пъти превишава бройката на офицерите в една армия, но едните и другите са неразривно свързани елементи от един механизъм. Единият от елементите на този механизъм да липсва останалите са обречени на тотален неуспе и провал.
2. Обикновен човек просто не е възможно да бъде заставен да отиде на война, пък камо ли да я спечели ако няма вътрешното убеждение, че му се посяга на най свидното. За Руснака, Русия (СССР него време) не е просто обикновенна страна или "държавата", а Майка ( Матушка Руссия) - т.е. най-святото нещо на света.

"..ези, които съветския режим подтискаше и унищожаваше физически."
Тук също е конфузна ситуация защото в РККА по времето на цялата война е съставена от доброволци ( за разлика от Вермахта който в края на войната е принуден да пристъпи вкл към тотална мобилизация, това което не е направила РККА даже ив най-тежкият момент - обсадата на Москва) от ввсяко есно кътче на СССР. Не само руснаци, но и молдовани, казахи, арменци, грузинци и т.н. Да не говорим за партизанските формирования в Украйна, Молдова и Беларус.
Това не става когато имаме потдеснат и унищожаван физически народ.

"Не съм почитател на Сталин когото считам за един от най-големите злодеи, не съм и почитател на СССР където бяха извършени най-страшните престъпления в историята на човечеството ...."

Тук за престъпленията на Сталин може спокойно да се спори при положение, че има официални документи тотално опровергаващи ранният Солженицин и Виктор Суворов.
Сталин е част от механизма СССР и РККА ( и то един от най-важната част) който не може да бъде разглеждан отделно от позитивите и да им се приписват само негативите, при това силно преувеличени до безумие.
цитирай
8. leonleonovpom2 - Поздрави, Мерлин!
26.03.2015 00:24
Германците , в Лойна имат и собствено производство на бензин от пиролиз на въглища, каквито имат премного
Проблемът им идва през зимата от този бензин, който замръзва в танковите двигатели
Руската зима ги вади от строя
Все пак горивото им е проблем наистина, особено в края на войната
Но през лятото на 41-ва - определено НЕ!
Добра тема са си намерили някои със СССР На умряло куче нож вадят
Безопасна тема И мен ме впечатляват прочитите Едва ли в цяла България има 40 хиляди сериозно четящи на ден, колкото са прочитите
Интересно в какви дупки ще се скрият тези, които са яростни врагове на СССР
Ако вземе човек да напише ,че Путин е наредил да се възстанови СССР и да се проведат референдуми и при други, освен бившите участници , които са задължени по начало
Какво архивиране на постинги ще падне тогава!
Пък кой знае, Първи април не е минал, не е късно за новината
Лека нощ!
цитирай
9. merlin68 - Германците, в Лойна имат и собст...
26.03.2015 17:28
leonleonovpom2 написа:
Германците , в Лойна имат и собствено производство на бензин от пиролиз на въглища, каквито имат премного
Проблемът им идва през зимата от този бензин, който замръзва в танковите двигатели
Руската зима ги вади от строя
Все пак горивото им е проблем наистина, особено в края на войната
Но през лятото на 41-ва - определено НЕ!
Добра тема са си намерили някои със СССР На умряло куче нож вадят
Безопасна тема И мен ме впечатляват прочитите Едва ли в цяла България има 40 хиляди сериозно четящи на ден, колкото са прочитите
Интересно в какви дупки ще се скрият тези, които са яростни врагове на СССР
Ако вземе човек да напише ,че Путин е наредил да се възстанови СССР и да се проведат референдуми и при други, освен бившите участници , които са задължени по начало
Какво архивиране на постинги ще падне тогава!
Пък кой знае, Първи април не е минал, не е късно за новината
Лека нощ!


Нали знаеш едно куче като го ступат, бяга, лиже рани и скимти. Като му попремине, почва да се зъби и да трупа смелост, та така докато забрави, че е яло бой. След това историята се повтаря.
цитирай
10. shtaparov - Целта на цялата война е била да бъдат ...
11.06.2015 19:48
Целта на цялата война е била да бъдат избити не евреи,а колкото се може повече славяни и германци. Сравнете броя на жертвите и ще се уверите в това. Избитите (или загинали от епидемии и глад) евреи във войната са 6 млн. (според германците- 600 хиляди),а избитите славяни и германци са над 40 милиона! Срещу кого е била войната тогава- виждате го сами.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: merlin68
Категория: Политика
Прочетен: 1680078
Постинги: 293
Коментари: 4201
Гласове: 19298
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031