Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.06.2014 15:26 - Ирак, кои там са добрите, кои са злите? Абе въобще що е то добро?
Автор: merlin68 Категория: Политика   
Прочетен: 2542 Коментари: 6 Гласове:
10


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
джихадистката групировка "Ислямска държава в Ирак и Леванта" (ИДИЛ).

Прочети още на: http://www.dnes.bg/world/2014/06/13/zapadyt-da-pomogne-na-irak-v-borbata-sreshtu-sunitskite-djihadisti.228847

джихадистката групировка "Ислямска държава в Ирак и Леванта" (ИДИЛ).

Прочети още на: http://www.dnes.bg/world/2014/06/13/zapadyt-da-pomogne-na-irak-v-borbata-sreshtu-sunitskite-djihadisti.228847
  Джихадистката групировка Ислямска държава в Ирак и Леванта (ИДИЛ), или още (ИДИС), тъй като под Леванта се има предвид Сирия - що за чудо е това? Бойците на тази групировка, заедно с други, знайни и незнайни терористични групи, напредват с боеве към Багдат.
Какви са тези групировки, кой ги създаде и финансира, какви са целите им?
Днес политиците от Вашингтон и ЕС, както и целокупната свободна преса по света и у нас,  наричат тези ислямски бойци - "терористи" и "джихадисти". Същите тези днешни терористи, обаче до вчера, същите тези политици и същите тези медии, наричаха "борци за свобода" и "народа на Сирия, борещ се срещу диктатора Асад". Аз да си призная съм объркан, защото съм чувал за раздвоение на личността, но такова масово раздвоение на политици и медии....щеше да е смешно, ако не беше страшно! Та те управляват живота ни!
Барак Обама, намекна, че САЩ могат да предприемат кратка мисия в Ирак, за да защитят "демокрацията", която те наложиха там след като свалиха диктатора Садам. Демокрация е в кавички, защото от тогава, та до днес в Ирак войната въобще не е спирала (всъщност, медиите и политиците толкова ме объркаха, че вече не знам къде да слагам кавички). Този намек на американският президент не бе посрещнат благосклонно от обществеността която добре си спомня предишната "кратка" мисия в Ирак. Което означава, че САЩ едва ли ще пратят войски отново в Ирак, поне не и докато собствените им нефтени интереси там не бъдат пряко засегнати. До тогава ще оказват подкрепа на иракското правителство с оръжие и разбира се с някой и друг специалист от ЦРУ (ако не са пратили всичките в Украйна). Естествено има и друга възможност - САЩ да се договори с "терористите- джихадисти" и те отново да станат "борци за свобода", а досега подкрепеният от САЩ режим в Багдат, да се превърне в диктатура... Да, неведоми са промислите демократични.
Как обаче се създаде тази обширна интернационална терористична мрежа, наричана най общо Алкайда (защото според медиите ИДИЛ, е подразделение на Алкайда)? Може би вече се сещате, или пък знаете и не грешите - тя беше създадена от САЩ като инструмент за налагане на демокрацията и за борба с комунизма (а след падането на комунизма, с диктатурите). Във всичките близко и далечно източни страни, в който САЩ създаде тези "борци за свобода", от тогава до днес, мир никога не е имало. Може би началото бе в Афганистан през 80те години на 20 век. Там за да се справят с комунистическия режим подкрепен от СССР с пряко нахлуване, САЩ създадоха и въоръжиха муджехедините (известни днес като талибани). Финансирането на тези "борци против комунизма" бе осъществено чрез контролираното от ЦРУ производство и продажба в цял свят на опиум. Осигуряването на средства чрез продажбата на наркотици за организирането, обучението и въоръжаването на талибаните в Афганистан обаче не е прецедент във финансирането на подобни бандитски групировки, опа, извинете на "борци за свобода" от ЦРУ. През 60те и 70те години на 20 век идеологическият конфликт между капитализма и комунизма е в разгара си. В Южна Америка избухват множество революции, които докарват на власт комунистически режими. За да се справят с този проблем управляващите САЩ, посредством ЦРУ, организират контрареволюции. И докато комунистическите революции са лесни за организиране и евтини като финансиране, поради огромната поддръжка която комунистите срещат сред бедното население по това време, то финансирането на контрите не е никак евтино. Производителите на наркотици в Колумбия, Боливия и други страни, също като САЩ се чувстват заплашени от надигащия се комунизъм, и ето ти общ интерес. ЦРУ, просто използва шайките наркотрафиканти за разправа с комунизма в Южна Америка. Но както споменах, въоръжаването с модерно оръжие (защото те са значително по-малобройни от комунистите с който трябва да воюват) е доста скъпо. Покровителствани от ЦРУ, тези нарко банди свободно продават наркотиците си по цял свят, включително САЩ. На практика с цената на здравето и живота на собствените си деца, САЩ се бори с комунизма в Южна Америка.

В края на краищата комунистическата империя на злото рухна, но това означава ли, че победи империята на доброто? Методите използвани в борбата със "злия" комунизъм, напълно лишиха победилата демокрация от "добрина".
Освен това победата на "империята на доброто", явно не е окончателна и безвъзвратна, защото както виждаме, постоянно се появяват нови "империи на злото", "оси на злото"... въобще врагове на доброто. Още по-лошото е, че в огромната си част, тези нови "зли сили" са предишни "добри сили", съюзници в борбата с онова предишното зло.
Излиза, че съюзник или враг, добро или зло е просто начин на употреба. Единственото, абсолютно, чисто добро излиза, че е империята САЩ, а приятел или враг, борец или терорист, всеки може да минава многократно от едната категория в другата, щом така е угодно на  единствено добрата империя.

Няма как да подминем и Украйна, която в момента също е арена на сблъсък между "доброто" и "злото".
Да видим кои там са добрите и кои са злите?
Както видяхме, според американските и европейските политици, както и според медиите, днес в Ирак добри са силите на правителството, а лоши са бойците от ИДИЛ. Вчера обаче правителствените сили на Сирия, бяха лошите, а бойците на ИДИЛ, добрите. Какъв е критерия за добро и лошо на САЩ, ЕС и техните медии? В Украйна, протестиращите на Майдана, заедно с тези от тях които стреляха по своите уж приятели и по полицията, САЩ, ЕС и медии определят като добрите. Тези същите вече завзели чрез преврат властта в Киев, са определини от САЩ и ЕС като демократи, въпреки, че те сами се определят като националисти. Същите "демократи" вече официални членове на украинското правителство, открито призовават терористични организации действащи в Чечня да ги подкрепят в борбата им с Русия! При това терористични организации от списъка на САЩ за особено опасни. За САЩ и ЕС, товя явно е нормално. Същите тези украински "демократи", вече обявиха съвсем официално плановете си за създаване на ЛАГЕРИ, през които след края на "антитерористичната" операция в Източна Украйна, ще преминат всички жители на тези области - всички, и мъже, и жени (за сега не се споменават поне децата... за сега). Проверката щяла да установява кой подкрепял самопровъзгласилите се републики, и кой не ги подкрепял!!! Ами на референдумите се оказа, че болшинството от населлението там ги подкрепя, а това са най-малко един и половина милиона души, какво ще правят с тях??? САЩ, ЕС и медии мълчат! Няма критерии, веднъж терористите и превратаджийте са народ, друг път са джихадисти или сепаратисти, както е угодно на вездесъщото и единствено добро - САЩ!
Много може да се напише още за Украйна, но аз не мога да го направя, боли ме когато наши братя там се избиват един друг, потреса сковава мисълта.

Всяко решение ражда нови проблеми. Всеки опит да подобрим нещата само ги влошава. Оставени сами на себе си, нещата се развиват от зле към по-зле. Това са някои от така наречените закони на Мърфи, които със своята вярност и абсурдност едновременно, сякаш най-точно представят парадоксите на американската политика. А тези парадокси не са от днес, те както видяхме, по-скоро могат да се нарекат - американска политическа традиция.

Къде тук е Европа? Има ли Европа своя позиция, или е ехо на САЩ? Европа добър съюзник на САЩ ли е, или е зъл враг? - Какво значение има това, когато добро и зло през призмата на американското абсолютно и единствено добро, постоянно се променят?
Що не вземе някой да се замисли, на къде сме тръгнали? Дали пък не отиваме към нов глобален сблъсък на "добро" и "зло"? Чий атомни бомби са "добри" и чий са "лоши"? Има ли абсолютното добро отговор на този въпрос?




Гласувай:
10



1. mt46 - Поздрав!...
13.06.2014 19:09
Доброто и злото са относителни /особено в обществено-политически план/...
Ето нещо интересно по темата за Украйна -
http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1280434
Украински губернатор милиардер внесе в президентската администрация проект за изграждане на стена с бодлива тел по границата с Русия. Предвидената й дължина е 2000 километра, заяви негов заместник, цитиран от Франс прес.

Според четвъртия най-голям богаташ в Украйна Игор Коломойски, чието състояние достига 1,8 милиарда долара, защитното съоръжение е необходимо, "за да се избегне всяко нашествие от страна на държавата, водеща агресивна политика спрямо Украйна". Наскоро Коломойски бе назначен за губернатор на Днепропетровска област.

Проектът може да бъде осъществен за 6 месеца, увери пред Интерфакс вицегубернаторът на региона Святослав Олийник. Металното съоръжение с бодлива тел се предвижда да брани цялата дължина на границата с Русия - 1920 километра. Стойността му ще е 100 милиона долара, уточни чиновникът.

По време на първия си телефонен разговор с руския президент Владимир Путин новият украински държавен глава Петро Порошенко се оплака вчера от предполагаемо нахлуване на руски танкове в Украйна. Киев и Западът обвиняват Русия, че тайно подкрепя проруския въоръжен бунт в източните украински провинции, изпращайки оръжия на сепаратистите.

Коломойски бе назначен в Днепропетровск през март, за да се опита да обуздае сепаратистките напъни в областта. През последните месеци в Украйна много се говореше за наградата от 10 000 долара, предложена от милиардера за всеки заловен и предаден на властите сепаратист - мярка, смятана за твърде ефикасна с оглед въвеждане на ред в поверения му регион, напомня АФП.

Бизнесменът отправи гневни критики към Владимир Путин. В отговор руският лидер го нарече мошеник и нехранимайко. През април Русия откупи руския филиал на ПриватБанк - най-голямата банка в Украйна, собственост на Коломойски, и спря дейността й в анексирания Крим.

Източник: БТА
цитирай
2. merlin68 - Така е приятелю,
13.06.2014 20:32
но и не е така. Добро и зло наистина са относителни, но когато критериите за добро и съответно за зло се променят твърде често, тогава вече имаме абсолютна демагогия. А когато демагогията властва дълго време, след нея следва хаоса, от хаоса се раждат новите дефиниции за добро и зло... ако някой е оцелял след хаоса.
Интересна идея, да се пази границата с ограда за 100млн. От една страна е ясно, че подобна ограда не може да спре евентуална руска агресия. От друга страна е добре, че някой ще усвои 100млн. Това добре също е относително, защото то става зле за тия дето ще платят. За охраната на руско-украинската граница е достатъчно едно просто нещо - украинците да си укротят нацистите, да видят, че те с руснаците имат много общи интереси (да не говорим за история, култура и произход) и нещата сами ще се наредят. Но ако продължават да слушат демагозите от ЕС и САЩ, може да стигнат и до там, че никаква ограда да не ги спаси, може да се стигне до там, че и Европа да не може да се спаси, че и света. Защото след демагогията, винаги идва хаоса в който новите дефиниции за добро и зло се изграждат. Война - начало на началата. И с ядрената война ще е така, ще има хаос и ново начало с нови дефиниции за добро и зло, може би не и за човешкия род, може би ще дойде времето на скорпионите да създадат цивилизация и да дефинират своите представи за добро и зло (понеже казват, че тия гадинки били страшно издръжливи на радиацията).
цитирай
3. leonleonovpom2 - Здравей,Мерлин!
14.06.2014 07:15
Политиците са мръсници, които си живеят добре за сметка на другите. От там идват и изграждат собствени представи за чуждото добро.
Например, решенията на Берлинския конгрес носят много добро на България. То се изразява в четири войни, резултат на това, че са добри!
По този начин се доказват, че са богове, а и както е видно от коментарите , сметките им са напращели.
Е , в това се изразява доброто, което правят!
То е деформирано през личното им добро-добро е това, което правят за себе си!
Така, трупат милиардни сметки, следователно ограбват нечий труд, защото зад тези милиарди няма произведени блага.
Е, добро ли е , да те ограбват?!
цитирай
4. pravda - Демагогът и демократичния политик са синоними от древността още,
15.06.2014 00:14
а в 21в ги виждаме в цялата им"прелест".
Двойните стандарти са дразнещи,защото се опитват да ни ги пробутат като нещо справедливо.А иначе,само на кръглите идиоти още не им се е изяснило,че лицемерните янки си правят войни от 60г насам,за да си продват оръжието.
Има и още един проблем,който възниква-духовно оскотяванеЕто един пример,за това,как агенти се опитват да подменят познатата ценостна система:
"Класика?А защо да я четат?Защо трябва да използват продукт,който явно е с изтекъл срок на годност?Защо до сега никой не иска да нарича нещата с истинските им имена?
Боготърсещата истерика на Достоевски има към сегашното време такова отношение както шумерските глинени таблички. Жалката,мъчителна,многословна фантазия на Толстой за войната 1812 също е отживелица.Темата за дългогодишните предсъвокуплителни терзания на жени в кринолини също не представляват интерес днес.
.........
Както е казал класикът,духовността – това е газа,който отделя попа от разните брадати (космати) отверствия.И много точно казано особено днес.И въобще, какво е това духовност днес?Духовност – това не е знанието по астрономия и астрофизика,тя е пълното невежество по въпросите на молекулярната биология, физиология,геология.Следващия етап на култа към духовността е атракционен,от вида на напълнен басеин с гнойта на Йов Многострадални/библейска фигура от Стария Завет,символ на търпението.Изпитван за праведността си с поразяване с проказа и циреи и т.н./и колективното плуване в него.Също е много духовничко." http://www.snob.ru/profile/20736/blog/76791
Колкото до Русия и Украйна,фактите са си факти и в тях се крие човешката история,а именно,който е тръгнал да върви срещу Русия не е прокопсал.Фашистите се опитват да правят втори Сталинград във Юго-източната част на Украйна,но и този път ще бъдат наритани.
Както е казано,Русия никога няма да се разпадне.Тя се държи на милиони православни!И дори международни закони да ги разделят,те бързо ще се съединят,тъй както бързо се сливат капките живак!
цитирай
5. pravda - Регистрацията и посещението на този сайт си заслужава,
15.06.2014 00:30
дори и само да прочета собствените си мисли,които ти си успял дума по дума да пресъздадеш в публикацията си!Тя е направо за учебник-идеално описва маниерите на една упадаща империя/сща/която сее хаос по цялата земя,заради природни суровини и продажба на дрога и оръжие.За ес,какво да кажем."Обединена Европа"?Така и не си взеха поука от историята,държавниците от стария континент.И аз/сигурно като теб/си задавам въпроса,колко жертви още трябва да даде човечеството,за да си научи урока??

Поздравявам те за пореден път!
цитирай
6. merlin68 - дори и само да прочета собствените ...
15.06.2014 13:50
pravda написа:
дори и само да прочета собствените си мисли,които ти си успял дума по дума да пресъздадеш в публикацията си!Тя е направо за учебник-идеално описва маниерите на една упадаща империя/сща/която сее хаос по цялата земя,заради природни суровини и продажба на дрога и оръжие.За ес,какво да кажем."Обединена Европа"?Така и не си взеха поука от историята,държавниците от стария континент.И аз/сигурно като теб/си задавам въпроса,колко жертви още трябва да даде човечеството,за да си научи урока??

Поздравявам те за пореден път!


Благодаря ти за добрите отзиви!
За сега обаче САЩ не може да бъде наречен "упадаща империя", защото докато се намират по света и у нас безскрупулни икономическо-политически кръгове и заблуден лекторат, които да прилагат и поддържат антихуманната им политика, САЩ няма да бъдат в упадък.
Днес е време разделно за целия свят, но в особена степен това се отнася до ЕС. От това до каква степен Обединена Европа, ще защити собствените си интереси, зависи съществуването й. От това също зависи и дали САЩ ще продължи да се държи като световен хулиган. Да, време разделно е.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: merlin68
Категория: Политика
Прочетен: 1679678
Постинги: 293
Коментари: 4201
Гласове: 19298
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031