Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.10.2016 20:43 - За независимостта и въображението на прокуратурата
Автор: merlin68 Категория: Политика   
Прочетен: 1810 Коментари: 4 Гласове:
13


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
В последните два дена много медии си зададоха въпроса - независима ли е българската прокуратура? Въпросът е съвсем риторичен разбира се тъй като преди поредните избори прокуратурата повдигна поредните обвинения в угода на поредните управляващи. Но аз си задавам и друг въпрос, освен, че очевидно не е независима, то има ли поне мъничко въображение нашата прокуратура?
За почти 30 години преход, България по абсолютно всички показатели върви назад, даже направо върви на майната си. Икономика, сигурност, демография.... по всичко се сриваме, но пък да не подценяваме и успехите си - свободни сме, имаме свобода на словото, е вярно на сто и кусур място но все пак свобода. И разбира се имаме независими медии (на сто и кусур място по независимост), независима прокуратура (е тук за съжаление няма статистика на сто и кое последно място е), която напълно независимо прави угодни на управляващите мероприятия в навечерието на изборите.
Та мисълта ми бе, че при този срив на държавността през последните три десетилетия, то очевидно виновни би трябвало да има. Независимата прокуратура и съд обаче до сега не осъдиха никого, но за сметка на това, закани, шумни обвинения и показни арести въобще не липсваха.
Моята логика е проста - вървим бързо и последователно назад, значи виновни има. Бих казал, че във всяко правителство управлявало ни от 1990г. до днес си има хора за затвора. Не прави изключение и казуса Белене, в този "гьол" потънаха средства за две атомни централи - виновни няма. А... как да няма, ето прокуратурата повдигна обвинения на двама шефове на НЕК, че и на един (за сега) министър. Следвайки собствената си логика до тук, допускам с голяма вероятност, че има за какво прокуратурата да се занимава с тях...обаче. Обаче както ми припомниха медиите (защото аз бях забравил), точно по тези обвинения вече прокуратурата веднъж е правила проверка и не е установила нищо, дали някой ще се изненада когато и сега не установи нищо? Та питам се толкова ли е бедна фантазията на родната ни прокуратура, та не можа да измисли нещо ново? А и самите обвинения са просто смешни - да обвиниш някого, че е продал неизгодно нещо което не му трябва на единствения друг който би могъл евентуално да го купи, естествено само ако има голяма изгода от това. Шанс да осъдиш някого за подобно нещо е равен на нула. Та пак се чудя, въображение ли липсва на прокуратурата, или пък ѝ липсва каквото и да било желание да успее да осъди някого? Защото този някой с накраденото през последните десетилетия си е създал здрав гръб от който част е независимата прокуратура и независимия съд.
Обаче за всяко шоу е нужно въображение, а очевидно в прокуратурата то липсва, та си мисля, че е време да се промени учебната програма - за да може с по-голяма достоверност прокуратура и съд да изпълняват ролята си на независими правоохранителни органи в правова държава трябва част от лекциите по право да отпаднат от програмата и да се заменят с артистично майсторство.




Гласувай:
13



Следващ постинг
Предишен постинг

1. leonleonovpom2 - Поздрави, Мерлин!
19.10.2016 20:57
Да, за да върви държавата назад, следователно има проблеми с държавността
И един от тези лостове на държавността е прокуратурата
Тя също не е в ред Зависима е, какво ще и наредят
Обикновено проточва разследването по разни-дребни причини 5 години и после обвинението пада по" давност"
Корупцията тук не е на по- ниско нива от съдийството например А там то е на много" високо" ниво!
Печели, който има пари и плаща! И респективно , същият няма обвинение!
Правда, каква е тази дума, тя е руска, ще кажат някои учени буквояди и папагали тук!?

Хубава вечер, приятелю!
цитирай
2. planinitenabulgaria - Освен енцефалови проблеми,
19.10.2016 21:21
вие имате и проблеми с висок естроген...
цитирай
3. freeoldmen - http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/10/18/2846231_bivsh_deputat_ot_dps_e_osuden_uslovno_za_prevodi_s/
19.10.2016 21:26
Гледаш много черногледо на нещата, ето, че прокуратурата и съда
пипат здраво...Кво, като е депутат.Закона е за всички един!
цитирай
4. getmans1 - Ха, честито Мерлин, постарал си се ...
19.10.2016 22:17
Ха, честито Мерлин, постарал си се да откриеш топлата вода и почти щеше да успееш ако беше малко по-паметлив.
През целият ни прословут преход преди избори правителствата стават и „дашни“ бдителни и работеха „яко“ и на мен вече не ми прави особено впечатление макар, че има място и за притеснения.

Притеснителното е, че в началото вдигаха мин. заплати и пенсиите, подгонваха разните апаши и бандюги и това се харесваше на народа който пък, пак си гласуваше както си знае. По мои спомени този вид „спорт“ е патент на БСП, преди всички избори погваха те погваха „добрият вълк Лупи“
.
И ако до преди 7-8 години политиците ни предизборно обещаваха съд и затвор и после забравяха припомни си какво стана през пролетта на 13 година, кой беше гл. прокурор и кои интереси защитаваше, припомни си и кой партиен лидер цяла година клечеше пред „гардеробчето Борисов“ в очакване да изпаднат страховитите скелети. Той го твърдеше това, дори и по време на предизборната си агитация за Европарламента.

Самият Цацаров обича да казва, че само Бог е над него но аз не мисля това, сега както преди три години така и сега прокуратурата с действията си консолидира една и съща част от електората. Факт!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: merlin68
Категория: Политика
Прочетен: 1680873
Постинги: 293
Коментари: 4201
Гласове: 19298
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031