Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.11.2016 20:59 - Легендите не умират - Кастро
Автор: merlin68 Категория: Политика   
Прочетен: 4851 Коментари: 15 Гласове:
15

Последна промяна: 09.12.2016 19:21

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
На 25.11.2016г. на 90 годишна възраст в дома си в Хавана почина лидерът на Кубинската революция Фидел Кастро Рус.
Фидел бе - идеалист, комунист, революционер, пламенен оратор, харизматичен водач, любител и любимец на жените, рекламно лице на кубинските пури... Всичко това, но особено факта, че Фидел бе един от не многото държавници изцяло отдадени на народа си, го превърнаха в легенда още приживе.
Завършил право, млад, красив, умен и женен за една от най-богатите жени в Куба, пред Фидел се разкрива възможността за бляскава кариера и разкошен живот. Вместо това Кастро избира да поведе към свободата изтерзания, мърляв и неграмотен кубински народ.

image
Фидел, Че Гевара и Юрий Гагарин

Фидел Кастро начело на малък отряд от партизани организира и доведе до победа кубинската революция. До тогава Куба беше едно огромно казино и един голям публичен дом задоволяващ страстите на богатите американци и пълнещ джобовете на американската организирана престъпност.
Кастро победи американската мафия, изхвърли от Куба целия американски слугинаж и се опълчи на американския империализъм. Фидел извърши немислимото - под носа на САЩ създаде социалистическа страна и успешно я модернизира и отбранява до вчера.
Това му създаде могъщи врагове в лицето на ЦРУ и мафията, но Фидел оцеля след 630 опита за покушение (заради което е официално вписан в книгата на Гинес) и вчера спокойно почина в дома си.

Въпреки 60 годишната икономическа блокада от страна на запада и 30 годишната пълна изолация от страна на бившия соц. лагер, Куба под ръководството на Фидел (а от 2006г. и на брат му - Раул), отстоява своята свобода и независимост, като при това за напълно изолирана страна поддържа много добър стандарт, като в някои области има водещо в света място.

image
от ляво на дясно Добри Джуров, Фидел Кастро и Тодор Живков

Кастро ликвидира напълно неграмотността в Куба. Днес кубинският народ е сред най-образованите в света, за напълно безплатното образование в страната се заделят 13% от БВП (първо място в света). Куба е водеща страна в биотехнологиите и фармацията. След революцията през 1959 година, кубинските лекари масово напускат страната, Куба остава на практика без лекари. Това е една от първите грижи на Фидел като министър-председател. В резултат на упорита и последователна политика, днес в Куба има най-много лекари на глава от населението, а здравеопазването на страната е на едно от първите места в света. В Куба се лекуват много американци, много световни знаменитости като например Марадона и дори бившата ни социална министърка Емилия Масларова. Именно кубински лекари овладяха епидемията от Ебола в Африка, за което Световната Свободна Преса нищо не спомена! Детската смъртност в Куба е по-ниска от тази в САЩ и ЕС, да не говорим за България...всъщност може би не е лошо да поговорим - в Демократична България детската смъртност за 2013г. е 15.08 промила (в. Сега, брой4953 (73)от април2014), в тоталитарна Куба детската смъртност е 4.6 промила.

Днес кубинците скърбят, днес потомците на прогонените от Фидел американски слуги тържествуват по улиците на Маями. Да, и най-добрите не могат да са добри за всички... но това е без значение, в историята името му ще бъде вписано със златни букви защото - той живя не от народа, а, за народа!
Фидел почина, но остави една свободна и достойна страна, надявам се, че кубинците не само ще се гордеят с него, но ще успеят да съхранят делото му!

Почивай в мир Фидел, ти беше истински пич!






Гласувай:
16



1. mt46 - Да...
26.11.2016 22:04
Легенда, изключителна личност... Колко държавници и държави могат да се похвалят, че са устояли на щатите?...
цитирай
2. tomcat2 - Велик!
27.11.2016 02:00
Велик!
цитирай
3. yoan2015 - Предполагам, че никой от вас не е бил ...
27.11.2016 15:35
Предполагам, че никой от вас не е бил в Куба, за да види какъв е животът там, можете да видите и новините от последните 24 часа от Маями, за да се осведомите как скърби кубинската общност там.
По същата логика Адолф Х също е велик.
Поздрави Мерлине.
цитирай
4. shambala - .
27.11.2016 16:25
Не го жалете, на по-добро място е - пуши си пури с Че Гевара, играят шах, а смугли красавици с големи и корави задни части, танцуват чувствено около тях
цитирай
5. leonleonovpom2 - Поздрави, приятелю Мерлин!
27.11.2016 18:34
Притежаваше и едно важно за политик качество Беше изключителен оратор !Можеше да говори с часове, омайваше публиката и тя слушаше търпеливо Умееше да ангажира слушателите си!
Беше и спортист
При едно посещение в България, беше към 45 години се включи в тренировачен мач на баскетболистите ни и получи заслужени похвали от тях за играта си
Има заслуги за окончателното ликвидиране на колониализма и охлади в значителна степен мераците на неоколониалистите!
Светът по начало има нужда от такъв коректор Акулите да си имат мярка във всичко, което поглъщат!И, че за да се съобразяват с нея, отговаря личност като Кастро! Който не си поплюва!

Да е светла паметта му!
цитирай
6. merlin68 - Предполагам, че никой от вас не е бил ...
27.11.2016 20:15
yoan2015 написа:
Предполагам, че никой от вас не е бил в Куба, за да види какъв е животът там, можете да видите и новините от последните 24 часа от Маями, за да се осведомите как скърби кубинската общност там.
По същата логика Адолф Х също е велик.
Поздрави Мерлине.


Живота на кубинците в Куба е по-добър от този на българите в България, в противен случай потомците на американските марионетки които сега празнуват в Маями, щяха отдавна да са се върнали в Куба заедно с американските компании и американската мафия. Обаче явно не на празно Куба дава 13% от бюджета си за образование, та добре образованите кубинци чудесно разбират каква е разликата между Cuba Libre и Liberalism
цитирай
7. yoan2015 - След като твърдиш, че живота в Куба е ...
27.11.2016 20:34
След като твърдиш, че живота в Куба е по - добър от този в България, означава, че си зле информиран, ама много зле, виж от сега нататък може и да тръгне по - добре от нашия.
Другият вариант е да те нарека лъжец и не ми е това целта.
цитирай
8. merlin68 - След като твърдиш, че живота в Куба е ...
27.11.2016 21:06
yoan2015 написа:
След като твърдиш, че живота в Куба е по - добър от този в България, означава, че си зле информиран, ама много зле, виж от сега нататък може и да тръгне по - добре от нашия.
Другият вариант е да те нарека лъжец и не ми е това целта.


Ще се опитам да поясня - най-трудно, но и най-важно в доброто образование е да научиш ученика да мисли самостоятелно, а не да приема за истина всичко което чуе, или прочете. Да анализира и преценява информацията и източниците... и т.н.
Та ти как мислиш след като САЩ са направили повече от 600 опита за физическото отстраняване на Кастро, колко ли опита са направили да му спретнат цветна революция? Една малка страна изолирана от целия свят и само на 130км. от САЩ до днес успешно се противопоставя на цялата американска пропаганда и всякакъв натиск, защо кубинците ще го правят ако не живеят добре? Ако кубинците вярваха, че либерализма е по-добър от свободата им, те още преди да се разпадне СССР да са се върнали в лоното на САЩ. Кубинците обаче явно помнят американския либерализъм!
А като казваш, че тепърва могат да заживеят по-добре... е колко по добре? - колкото иракчаните след Садам, или либийците след Кадафи, може би колкото нас след Бай Тошо... не, това кубинците не искат, а ти ако не го разбираш, аз бих могъл да те нарека глупак... е не това е целта ми, пък и едва ли с нещо ще ти помогне.
цитирай
9. yoan2015 - Мерлине, остани си със здраве, м...
27.11.2016 22:29
Мерлине, остани си със здраве, мислиш ли, че ако американците наистина са искали да убият Кастро не биха го направили, колко кубинци познаваш лично, аз няколко, на теб ли да вярвам?
Предпочитам глупак, пред лъжец.
цитирай
10. merlin68 - Мерлине, остани си със здраве, м...
27.11.2016 23:07
yoan2015 написа:
Мерлине, остани си със здраве, мислиш ли, че ако американците наистина са искали да убият Кастро не биха го направили, колко кубинци познаваш лично, аз няколко, на теб ли да вярвам?
Предпочитам глупак, пред лъжец.


Когато влизаш в спор е добре малко да почетеш преди това или по-време на спора, от тази гледна точка, да се спори е полезно. Но ти твърдиш, че съм зле информиран, а сам не показваш никаква информираност.
Не мисля, че американците са искали да убият Кастро - знам, че са искали. И го знам от най-различни източници, включително сенатско разследване по въпроса в САЩ. Глупаво е да твърдиш, че си информиран, а всъщност да не знаеш нищо:)
Сега за теб още малко статистическа информация на готово:
По БВП Куба заема 60 място в света, България е на 72 място ( по данни от уикипедия)
Неправителствената базирана в Швейцария организация "World Wildlife Fund" определя през 2006г. Куба като "единствената страна, отговаряща на дефиницията за устойчиво развитие."
Средна продължителност на човешкия живот в Куба е 77.64 години, в България е 74.5 години
Детска смъртност в Куба - 4.6 на хиляда, в България 15 на хиляда
В Куба грамотни са 99.8% от населението, в България... ти ми кажи колко.
Куба е сред най-големите донори на хуманитарна помощ за страните от "третия свят".
През 1990г. точно Куба, а не някоя страна от ЕС (европейската мечта на Украйна) прие за лечение и почивка украински деца пострадали от аварията в Чернобил.

Та такива ми ти работи в изолираната тоталитарна, комунистическа Куба и в демократична и евро-атлантическа България.
Разбира се ние бием Куба по редица показатели като например брой на милионерите на глава от населението и други такива.
цитирай
11. shambala - .
28.11.2016 09:10
Ти сега на йоан не можеш нищо да му кажеш, той се познава лично с няколко кубинеца
цитирай
12. merlin68 - Ти сега на йоан не можеш нищо да му ...
28.11.2016 10:10
shambala написа:
Ти сега на йоан не можеш нищо да му кажеш, той се познава лично с няколко кубинеца


Да, сигурно са от Маями:)
Аз познавам лично Фидел Кастро... не покойния лидер на Куба, а един друг кубинец носещ неговото име. Познавам и един който се казва Санто, има повече рани от Рамбо, получени в Африка и в Никарагуа. Впрочем Санто (не съм го виждал отдавна, сигурно е остарял и побелял) беше с изключително екстравагантна външност плод на смес между всички възможни раси:))) - с руса коса но къдрава като на негър, мургав като циганин но със сини очи, много атлетичен, жилав и не можеше да стои на едно място:))) Въобще познавам поне петдесетина кубинеца с които преди години по стечение на обстоятелствата съм работил.
Но на Йоан е трудно да му се обясни, че човешкото щастие, здраве, любов, патриотизъм... не се измерват с доларовото изражение на заплатите.
Както впрочем и на мен е трудно да ми се обясни как след като получаваме в пъти по-високи в доларов еквивалент заплати от кубинците, сме едни от най-нещастните хора на планетата, а кубинците по този показател са на 17 място в света. Трудно някой може да ми обясни как въпреки по-високите ни заплати, много българи живеят хранейки се от кофите за смет. Защо в по-богата от Куба, България умират почти четири пъти повече деца и средната продължителност на живот е с почти пет години по-ниска... и въобще много странно е за мен нашето благополучие.
цитирай
13. leonleonovpom2 - Поздрави, приятелю Мерлин!
28.11.2016 20:03
Радвам се много! Падна ми товар от раменете
Имах съмнения, че може отново да ме атакуват за лъжа/ разбира се, в коментара си по- горе казвам истината както винаги//
Яви се тази вечер по телевизията Петко Маринов, един от най- добрите ни баскетболисти на 70- те години, тип баскетболист който харесвах, и потвърди написаното от мен
В неделя по БиТи Ви ще има подробно описание на този баскетболен мач с участието на Фидел/ верен/ и най- добрите ни баскетболисти!!

Хубава вечер, мерлин!
цитирай
14. merlin68 - Радвам се много! Падна ми товар от ...
28.11.2016 20:32
leonleonovpom2 написа:
Радвам се много! Падна ми товар от раменете
Имах съмнения, че може отново да ме атакуват за лъжа/ разбира се, в коментара си по- горе казвам истината както винаги//
Яви се тази вечер по телевизията Петко Маринов, един от най- добрите ни баскетболисти на 70- те години, тип баскетболист който харесвах, и потвърди написаното от мен
В неделя по БиТи Ви ще има подробно описание на този баскетболен мач с участието на Фидел/ верен/ и най- добрите ни баскетболисти!!

Хубава вечер, мерлин!


Никаква лъжа, даже до колкото знам са събрали баскетболистите по тревога, понеже Фидел към 8 часа вечерта изявил голямо желание да играе баскетбол, а нашите управници нали са все гостоприемни... та чак до натегачество...
Баскетболистите всячески пазели Фидел и той по някое време се ядосал, та им казал - така не става, я играйте както се играе!
цитирай
15. panazea - Здравей ,
29.11.2016 00:11
И при Лео писах и пак ще кажа : Фидел изпращаше младежите да учат за лекари и инженери в България , СССР и Унгария. Така си създаде сам интелигенция. От комарджии и проститутки направи народ . После Куба разменяше лекари и учени за петрол. В България не се намериха политици , които да използват потенциала на Българите. Може само да съжаляваме , че имаме банда предатели. Куба поне има един Ел Команданте. Всички Латиноамерикански страни канеха Фидел , защото той беше еталон , образец , как може да си под носа на САЩ и те да не ограбват богатствата ти. Спомнете си Убийството на Алиенде в Чили. Ограбването на Боливия и кризата в Аржентина , където има ардженто-сребро. Сребърна планина , а на хората им спретнаха хиперинфлациа. Надявам се Куба да не е тръгнала по нашия път на поголовно разрушение.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: merlin68
Категория: Политика
Прочетен: 1678023
Постинги: 293
Коментари: 4201
Гласове: 19298
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031