Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.09.2017 17:38 - Обединена Европа, е колко пък да е обединена?
Автор: merlin68 Категория: Политика   
Прочетен: 1616 Коментари: 4 Гласове:
9

Последна промяна: 30.09.2017 18:04

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Забраненият референдум в Каталуния е насрочен за утре 1 октомври. Така навлиза в кулминацията си поредният казус в Обединената Европа на орела, рака и щуката. Кратка предистория - Поне според прочетеното от мен в медиите оставам с впечатление, че този референдум има по-скоро финансови мотиви, отколкото да е предизвикан от националистически настроения. Не знам дали това е така, не съм много на "ти" с проблема, но ако е вярно, то май това ще е прецедент в историята, в която до днес двигател на сепаратизма винаги е бил национализма. Каталуния е най-богатият регион в Испания, като осигурява над 20% от БВП на страната. Съответно областа внася в централния бюджет сума надхвърляща значително тази която получава от там. Именно това е посочено и като основа на недоволството предизвикало този референдум. Естествено срещу референдума се обяви централната испанска власт, а позицията и бе подкрепена и от Конституционният съд на Испания, който обяви референдума за незаконен. Това даде основание на испанското правителство да го забрани и дори нещо повече... Преди няколко дни медиите съобщиха за арестувани активисти работещи за референдума в Каталуния. Днес се съобщава за мобилизирани големи полицейски части от други региони на страната и изпратени да попречат на провеждането на референдума. Полицията е блокирала над хиляда избирателни секции, а също и много улици. Напрежението е сериозно и се очакват сблъсаци.
Както знаем Испания е членка на ЕС, при това една от големите и е интересна позицията на ЕС относно въпросния референдум.
Преди няколко дни председателят на ЕК, Жан-Клод Юнкер, се изказа в подкрепа на централната власт в Мадрид, като заяви, че ако Каталуния се отдели от Испания, то няма автоматично да продължи да е член на ЕС, а ще трябва да води преговори за присъединяване към съюза. Интересна "подкрепа", а:) Нещо повече, Юнкер, заяви, че ЕС ще признае решението на каталунците за независимост от Испания. Или иначе казано, Юнкер, "подкрепяйки" испанското правителство, каза, че ЕС няма нищо против обявения за незаконен от испански съд референдум да се проведе и следствие на това, Испания да бъде разцепена. Чудя се дали ЕК и председателят ѝ скоро няма да подкрепят и други членки на ЕС да се разделят с част от населението и териториите си...



Гласувай:
9



1. mt46 - Мда...
30.09.2017 19:58
Обединена е отчасти...
цитирай
2. leonleonovpom2 - Поздрави, приятелю!
30.09.2017 20:31
Парица е царица!
Тя командва всичко!
Национализъм? Той не може да е по- голям от царицата!
ЕС използва древното правило-Разделяй, за да владееш!!
Сега Испания ще кротне и ще слушка, каквото кажат двата по- големи братя След като Каталуния ...остане!
Впрочем брат и сестра си, при това командва сестрата!
Каталуния сега е с две глави, като Янус! Едната гледа напред- към независимостта, другата - назад, към Испанията...

Според мен, водеща ще е гледащата към Испания
Защото на другата ясно е казано, че ще почне от самото начало!
Испания ще остави кранчето полуотворено,какъв дялов капитал ще получи от нея Каталуния не е ясно, а ЕС ще ги върне в първи клас, заедно с Македония, Турция и Албания
Да избират!

Яд ме е на тях, защото те, каталунските рицари, са в основата на Отоманската империя и на хала ни сега!
Май е дошъл Видовден за това!

Хубава вечер ти пожелавам!
цитирай
3. barin - Здравей, Мерлин. Европа уж се об...
01.10.2017 17:53
Здравей, Мерлин. Европа уж се обединява( говори се за единство и обединение), а не е така. Каталуния иска да се отдели, отделиха се държавите от бивша Югославия, на път е Войводина. Белгия беше спасена преди години, Великобритания за малко да изгуби Шотландия. Румъния също е изкуствена държава, създадена от две български и една унгарска държава.
Поздрави!
цитирай
4. vaquero - В главите на брюкселските чинов...
07.10.2017 14:45
В главите на брюкселските чиновници Европа е непоклатима.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: merlin68
Категория: Политика
Прочетен: 1700798
Постинги: 293
Коментари: 4201
Гласове: 19298
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930