Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.02.2019 20:15 - Договор за ликвидиране на ракетите със среден и малък радиус
Автор: merlin68 Категория: Политика   
Прочетен: 1574 Коментари: 1 Гласове:
13


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Президентът Тръмп обяви, че САЩ излизат от Договора за ликвидиране на Ракетите със Среден и Малък Радиус (ДРСМР). Този договор беше сключен между СССР и САЩ, през 1987г. и е един от най-важните договори за намаляване ядрените потенциали на двете страни и постигането на стратегически баланс между тях. Друг такъв договор беше този за Противоракетната отбрана, от който САЩ излязоха през 2002г. 

По същество ДРСМР забранява на Русия и САЩ да разполагат ракети с наземно базиране и радиус на действие от 500 до 5000 км. В договора не попадат ракети с такъв радиус базирани на корабни или въздушни платформи.

На свой ред президентът Путин, на съвещание с министрите на външните работи и отбраната, заяви, че Русия ще реагира "огледално" и също ще спре да се придържа към договора.

Какво означава ликвидирането на ДРСМР за света и в частност за Европа?

САЩ се готвят да поставят от тези ракети в Прибалтика, Полша, Румъния, и може би в други европейски страни, а така също в Япония и Южна Корея.

Проблемът при подобно развитие за Русия се изразява в това, че ракети с ядрен заряд изстреляни срещу нея от Прибалтика, Полша и Румъния, ще достигат Санкт Петербург, Москва и други крупни руски градове за много кратко време 3-7 мин. Проблемът за Европа, е същият - руските ядрени ракети ще долитат за същото време.

Или, просто казано - общият проблем на противоборстващите страни е страшно малкото време за ответна реакция.

- Решението за ответен удар ще се взема много бързо, тоест на сравнително ниско ниво от военните, а не от политическото ръководство на САЩ и Русия (трябва ясно да се знае, че макар и разположени в Румъния, Полша или която и да е друга страна, решението за използването на тези ракети ще се взима само от американците, без каквото и да е съгласуване с местната власт).

- Процедурите за проверка и избягване на технически грешки (каквито са се случвали не веднъж), ще бъдат съкратени по време и съответно по надеждност, ако въобще не бъдат и премахнати.

Това ще увеличи значително риска от започване на ядрена война.

НАТО, подкрепи решението на Тръмп за излизане на САЩ от ДРСМР, позовавайки се на "Значителните рискове за евро-атлантическата безопасност произтичащи от Русия".

Представителката на ЕС по външните работи, Могерини, каза че европейските страни, призовават САЩ и Русия да се придържат към ДРСМР, ЕС готви съвместно изявление.

Разбира се заплахата не е само за Европа, тъй като още преди година, или две, Путин заяви, че САЩ не бива да разчитат на възможността да подпалят ограничена ядрена война в Европа. Или иначе казано, ядрена атака срещу Русия, пък била тя и от територията на Европа, ще предизвика отговор със стратегическо ядрено оръжие по САЩ. Тоест, заплахата от ядрен Апокалипсис става осезаемо реална в съвсем близко бъдеще.

Как би следвало да реагира Европа, Япония, Южна Корея и въобще всички страни на чиято територия САЩ вероятно ще поискат разполагане на такива ракети?

Отговорът би следвало да е миролюбив и твърд, демек, тези страни трябва да откажат да се превръщат в заложник и да стават повод за ядреното унищожение на човечеството.

Много правилно би било да се иницира предложение за неразпространение на ядрено оръжие извън ядрените страни. Тоест - САЩ са ядрена страна, ами нека си държат ядреното оръжие вкъщи. Това разбира се се отнася и до Русия, Китай, Франция и прочие ядрени държави.

Илюзия е на този етап да се говори за пълното унищожение на ядреното оръжие, но е от жизнен интерес на всички, това ядрено оръжие да не напуска пределите на държавите които го притежават.

Като българин бих се радвал подобна инициатива да бъде предложена от България.




Гласувай:
13



Следващ постинг
Предишен постинг

1. zax - Не сте ли играли на лимки и с прашки бе ...
02.02.2019 20:47
Не сте ли играли на лимки и с прашки бе 'ора,.... същото е. :)))
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: merlin68
Категория: Политика
Прочетен: 1702762
Постинги: 293
Коментари: 4201
Гласове: 19298
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930