Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.05.2019 23:06 - Навря ли се Тръмп в ъгъла?
Автор: merlin68 Категория: Политика   
Прочетен: 2023 Коментари: 8 Гласове:
16

Последна промяна: 04.05.2019 23:51

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
На 3 май, по инициатива на американския президент бе проведен телефонен разговор с Путин. Двамата президенти са разговаряли в продължение на час и половина, засегнали са темите за Венецуела, КНДР, Сирия, потенциала за взаимоизгодно икономическо сътрудничество между САЩ и Русия, а също са обсъдили доклада на прокурор Мълър за руското вмешателство в президентските избори през 2016г. Това е официалната информация, а какво точно са се разбрали, или не разбрали, ще се разбира постепенно в следващите месеци.

image

Тръмп до преди 20-тина дни бе парализиран напълно по отношение на разговори с Русия заради водените срещу него дела за евентуална руска намеса в изборите помогнала му да стане президент. Обвиненията отпаднаха, въпреки, че демократите още ги дъвчат и никак не искат да приемат доклада на прокурор Мълър. Не дочакал до край развръската по тази болна за Америка тема, Тръмп побърза да говори с Путин. Прибързан, или принудителен бе този ход на Тръмп?

На 25 април, Путин се срещна със севернокорейския лидер и двамата са обсъждали преговорния процес между КНДР и САЩ за отказа от ядрено оръжие на Северна Корея.
На 30 април, държавният секретар на САЩ - Помпео и съветника по нац. сигурност - Болтън, призоваха венецуелската армия да извърши преврат срещу президента Мадуро. Американското протеже - Гуайдо, дори обявяви, че те водят преговори по телефона с венецуелските генерали и армията на практика е застанала на негова страна. Започна опит за преврат, в хода на който се оказа, че армията не подкрепя Гуайдо и превратът е потушен. Държавният секретар на САЩ, заяви, че президентът Мадуро е хукнал да бяга за Куба, обаче руснаците са го спрели в последния момент (демек, развалили са хубавия американски преврат). Това предизвика много остра реакция и опровержение от Москва и разбира се от Мадуро.
На 1 май Майк Помпео заяви, че Тръмп е готов, ако се наложи да започне военна операция във Венецуела. Същия ден, Ердоган осъди опита за преврат организиран от САЩ във Венецуела (това не бива да ви се струва маловажно).
На 2 май, Лавров в телефонен разговор, предупреди държавния секретар на САЩ, че продължаваща американска агресивна намеса във Венецуела, ще има "много тежки последствия". Същия ден, шефът на Пентагона - Шанахан, отмени планирано посещение в Европа заради кризата във Венецуела. Съветникът по нац. сигурност на САЩ, отново заплаши Венецуела с американска военна намеса.
При тези условия, не е трудно да се сети човек, че конкретният повод за разговора между Тръмп и Путин на 3 май, е Венецуела. Напрежението между Русия, Китай (защото във Венецуела има и китайски военни) и САЩ, явно е нарастнало опасно силно.
Какво се разбраха, и въобще разбраха ли се Тръмп и Путин за Венецуела?
Като се има предвид, че още на другия ден (4 май) КНДР, изстреля няколко ракети с малък обсег, нещо което не беше правила от 2017г. когато започнаха преговорите със САЩ, то може би не са се доразбрали.
И сега, най-интересният според мен въпрос е - Не се ли навря сам в ъгъла Тръмп, по същия начин както преди две години със Северна Корея?
Защото на всички които следят събитията е ясно, че Венецуела бе главният повод за разговора Тръмп - Путин и ако при това положение САЩ дадат заден ход във Венецуела, то излиза, че Тръмп е бил победен от Путин. Американският президент с говоренето си преди две години за "малкия човек - ракета" и как ще бъде принуден да унищожи Северна Корея, и последвалия заден ход, стана за смях. Днес, той рискува да се получи още по-лошо по отношение на Венецуела, която на практика е в задния двор на САЩ. Ако се окаже, че плановете на Тръмп и екипа му за смяната на президента в тази страна забоксуват и не се осъществят, това ще изглежда като пълна победа на Русия и Китай, и то под носа на САЩ. Оттук на сетне американците може да се простят и с последните остатъци от неосъществения еднополюсен световен ред.
Така, Тръмп сам се постави в капан - или война във Венецуела, или бял байрак над Белия дом.

А иначе в САЩ, медиите си имат съвсем други приоритети, направо супер странни приоритети. Не открих нито намек за ситуацията за която писах по-горе, вместо това за тях топ новината е, че Тръмп не е поискал от Путин обещание, че повече няма да се меси в американските избори.
На прескоференция след разговора си с Путин, Тръмп съобщи какво са обсъдили и, че има чудесни перспективи за взаимно сътрудничество с Русия. На въпрос, дали са обсъждали доклада на Мълър за руската намеса, Тръмп каза, че са го обсъждали и дори се посмели на "планината, която родила мишка". На журналистите от СНН и други водещи медии обаче въобще не им стана смешно. Последва втори въпрос - изискахте ли гаранции от Путин, че Русия повече няма да се меси в изборите ни? Тук Тръмп заяви, че подобно нещо въобще не са обсъждали и оттогава по-голямата част от медиите в САЩ само това дъвчат - как е възможно Тръмп да не повдигне най-важния въпрос, за какво въобще тогава се е обаждал на Путин! 
Жалки медии - жалка демокрация, това е положението.
Междувременно, Тръмп, ядосан на медиите, пусна туит в който призовава американците да не вярват на фейковете в медиите, които от две години ги лъжат за руската намеса в изборите. Пред САЩ и Русия се очертава отлична перспектива за сътрудничество - написа Тръмп.

Туитовете на Тръмп обаче са не по-малко фейкови от новините на много свободната световна преса. Затова предстои да видим, ще пада ли Мадуро, или Тръмп ще вдига белия байрак.



Гласувай:
18



1. vasilisa1917 - .
05.05.2019 12:24
тръмп не е важен. папата е похвалил бойко за магистралите и е благословил апартаментите на цецо & co. това са наистина важните неща в живота ...
цитирай
2. vasilisa1917 - .
05.05.2019 12:32
а пък наш гоче се е наредил на опашката за светена лицелярна вода :)))
цитирай
3. merlin68 - тръмп не е важен. папата е похвалил ...
05.05.2019 13:13
vasilisa1917 написа:
тръмп не е важен. папата е похвалил бойко за магистралите и е благословил апартаментите на цецо & co. това са наистина важните неща в живота ...


Ама ти представяш ли си, Плевнелиев бил първият българин стиснал ръката на папата. Сега е подал документи за Гинес.
цитирай
4. merlin68 - а пък наш гоче се е наредил на опаш...
05.05.2019 13:15
vasilisa1917 написа:
а пък наш гоче се е наредил на опашката за светена лицелярна вода :)))

Не, оригинална лицеярна вода има само в Америка, на Гочо му я пращат директно от земите на Апачите.
Хау, аз казах!
цитирай
5. vaquero - merlin68,
05.05.2019 15:34
Преди да говори с Владимир Владимирович на 02.05. Тръмп каза, че "Това е просто ужасна ситуация ... Ние обмисляме всички възможности. Искаме да помогнем на хората ... Много неща ще се случат следващата седмица, може би по-рано". Сега светът тръпне, какво ще се случи следващата седмица.
Едно от двете неща, които казваш - инвазия или бяло знаме? Но аз съм убеден, че Тръмп ще помогне на хората.
цитирай
6. eva666 - хехе..и що само мен..триеш..
05.05.2019 16:14
къде излъгах...казвам, че си м-у блоков пидал
и, пак ще го кажа...високо...
цитирай
7. merlin68 - къде излъгах. . . казвам, че си м-у ...
05.05.2019 17:24
eva666 написа:
къде излъгах...казвам, че си м-у блоков пидал
и, пак ще го кажа...високо...

Ами какво да те правя ма Дюло? Като не мога да те излекувам, ще те трия.
Хайде сега се успокой, чухме ти мисълта, като ти се появи някоя, принципно нова, ела пак.
цитирай
8. vasilisa1917 - .
05.05.2019 18:29
гоче е обещал на старата дюля френска по скайпа, за това тя сега така настоятелно го защитава ...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: merlin68
Категория: Политика
Прочетен: 1693627
Постинги: 293
Коментари: 4201
Гласове: 19298
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930