Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.07.2019 13:43 - Държавата на уникалните умници
Автор: merlin68 Категория: Политика   
Прочетен: 3215 Коментари: 18 Гласове:
21


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Често мои приятели с които бистрим политиката, ме питат, защо почти никога не коментирам това което става у нас, а все налитам на световните проблеми? Отговорът е прост като мен - не се чувствам подготвен на нужното ниво за да коментирам събития породени от титани на мисълта като нашите политици, икономисти, бизнесмени... елит.

Преди няколко дена срещам един съученик, не се бяхме виждали поне от 10 години, та седнахме да пием по кафе. Как си, що си, нормално като за такава среша. Той беше много умно момче, сръчно и обичащо техниката, изучи се за инженер. Даваха му стипендия, имаше договор и когато завърши и трябваше да започне да прилага наученото се оказа, че не е нужен. Заводът който му плащаше за да учи, изведнъж се оказа "паметник на комунистическата глупост", който повече никому не е нужен, както и кадрите подготвяни да работят в него. Трагедията беше в това, че далеч не само този завод бе обявен за такъв и далеч не само един млад специалист стана излишен. Е, какво да прави, като не може да работи това за което е подготвян? Но пък имаше нови възможности - частен бизнес гарантиращ, че всеки умен човек ще стане милионер. Та така, моят съученик се хвърлил в частния бизнес, но то търговец от всеки не става. Както и да е, да не се отплесвам, стотици хиляди бяха така и се мятаха насам натам от вълните на живота. Стотици хиляди, навреме се махнаха и успяха да се наложат в други държави, необявили индустрията си за паметник на глупостта. Тези които останаха тук, работеха каквото им падне и безвъзвратно загубиха с годините шанса си да се реализират като специалисти в това за което са учили. Та моят съученик идваше от бюрото по труда, тъкмо се регистрирал. Стана ми неловко и го прекъснах, опитах се веднага да реагирам с няколко предложения за работа, а такива има. Но той се засмя и ми каза, че не го е закъсал толкова, всъщност на борсата, в продължение на година, ще взима повече отколкото по моите оферти. И, да, след като изслушах разказа му докрай, разбрах. Последните 5 години работил в Англия в някакво заводче за автомобилни аксесуари съвсем нискоквалифицирана работа. Там работели само емигранти, заплатите като за там били ниски, но като за нас  - отлични. Поспестил някой лев, изучил дъщерята и ето връща се. Но дали завинаги... едва ли, като гледал как е тук и колко нищо не се е променило.
И се питам, как хем имаме най-ниските данъци и най-евтината работна ръка в ЕС, а не можем да докараме тук такива заводчета? Защо в Британия, където и данъците са по-високи, заплатите също, а и недоволството от емигрантите нараства, създават такива работни места в които нито един британец не иска да работи? Не мога да го проумея, сигурно съм много прост.

Впрочем, една от офертите за работа която предложих на моя съученик ми беше станала известна от една друга моя случайна среща. Един мой стар познат, мениджър в регионален офис на чуждестранна търговска фирма, скоро ми се беше оплакал, че не може да намери работници за склада и шофьори и то за ехехе каква висока според него заплата за подобни ниски позиции. Този същият, преди двадесетина години, когато зае тази длъжност, ни беше събрал да почерпи. Браво, хвалехме го, забележително! Момче без гръб, само успяло в живота, започнал като шофьор във фирмата, минал през търговски отдел, учил през това време и ето ти го млад шеф - браво, това наистина е пример заслужаващ поздравления. Пийнахме, хапнахме, той ни разказа как са го избрали за тази позиция... и тук нещата малко се сговнясаха. Докато конкурентите му разтягали локуми за увеличаване на продажбите, той, преминал през целия, не особено сложен механизъм на работа в подобен офис, заложил на икономиите. Гориво - да не остане и литър икономия за шофьорите, разходи за ремонти - само през него, да не надпишат някой лев, пари за автомивки... какво разточителство - един маркуч за 20 лева и готово.... и така нататък. Не се стърпях и му казах тогава, че не са го назначили за мениджър, а за надзирател, засегна се, но пък и аз бях доста разочарован, мислех, че го познавам, а се оказа, че не е така. Оттогава сме просто познати и се срещаме само случайно.
И сега се питам, защо ги няма работниците в България, защо народецът се разбяга по света, защо работодателите не могат да намерят кой да работи? Но съм много прост и не мога да си отговоря и на тези въпроси.

Чета сега за хакера Кристиян, гледам и слушам коментари... и отново не разбирам. Той пример за талантлив младеж ли е, или престъпник заслужаващ наказание? Според Наказателния кодекс, заслужавал до 8 години затвор. Според премиера - слънце обаче, Кристиян бил пример какви уникално умни деца ражда майка България и на тях трябвало да им се дават повече пари за да не ровичкат там където не им е работа. Чудя се, колко пари трябва да им се дават и кой трябва да им ги дава за да не ровичкат където не им е работа? Чудя се, един младеж, за да се докаже като специалист достоен да работи за държавата, то той задължително ли трябва да демонстрира, че може да я прецака нарушавайки законите ѝ? Сега се разследва, не е доказано, че Кристиян е извършителят на това престъпно деяние и пак се чудя, ако се окаже, че той е невинен, то това сигурно ще означава, че повече пари няма защо да му се дават, окаже ли се обаче виновен... е, тогава много се чудя НК ли ще прилагаме, или ще надделее мнението на премиера - слънце и вместо в затвора, ще платим на това уникално умно момче родено от майка България?

И те това са само една малка част от наивните ми чуденки за деянията на уникално умните ни управляващи елити. Чудя се и непроумявам какви са целите и тактиките които имат. Единствено не се чудя за мотивацията която ги води, но това не е достатъчно за да се чувствам подготвен да коментирам политиките на най-умните от нас, на нашия с вас елит. 
Тъп съм, затова бистря само международните дела, там е значително по-лесно. Путин, Тръмп, Си Дзинпин, Ердоган и прочие - това са елементарни хора, целите им са видни с невъоръжено око, остава да се бистрят тактиките. Но в страната управлявана от уникалните умници, всичко е прекалено сложно поне за мен.



Гласувай:
21



Следващ постинг
Предишен постинг

1. germantiger - гласвуам ЗА постингати
20.07.2019 14:13
и аз съм като теб - бг политика рядко бистря в реалния живот и не ме вълнува особено, а и като теб съм убеден, че не съм подготвен за истинен коментар и дълбочина в нея

колкото до хакера и борисов

и двамата заслужават бой - първо кристиянчо,после бойко, но най-много бой и смърт заслужават "твоите" червени комунисти - първо те, посел сдс-ета, посел царчета и накрая боко

ПС
написах твиоите в кавички, защото някъде бях чел, че не си билкомуняга,но оставам съссъмнението ми
цитирай
2. radostinalassa - Ролята, която са ни отредили е ...
20.07.2019 15:21
да отглеждаме и обучаваме за своя сметка работна ръка за Западна Европа. Мигрантите не смятат да работят, а и нямат такива способности. Могат да се сравнят сд нашите индуси по всичко. От друга страна се търси земя за Израел. Русия няма да даде Украйна, която е другата дестинация. Унищожиха промишлеността ни, за да направят климата по - добър за живуркането си и да изпълнят първото условие. Развъждат се индусите, които ще бъдат идеални роби за плантациите, както пишеше на една близка до мене такава земя. Ще трябва да се надяваме на светлите сили, които могат да изменят тези пъклени планове.
цитирай
3. radostinalassa - Тъй като янките и Израел са тясно свързани...
20.07.2019 15:41
а Русия и Китай ще въведат алтернативна валута на долара, то все пак дядо Иван може да ни спаси, като разбие икономиката на США - тя се състои главно в печатането на празни зелени хартийки, които и струват 14 цента за 100 долара и още малко монети за износа им. Все пак още Сталин е говорел за обединението на славянските народи, които Запада така мрази.
цитирай
4. vasilisa1917 - .
20.07.2019 16:11
новините бяха много вълнуващи миналата седмица. ето един кратък обзор:

- бюджета е на минус едни 2млрд за сега и на още сигурно 1млрд на по-късен етап, когато шведите осъдят Б-я
- в същото време, противоречив "руски" хакер хакна нап и написа интимно писмо до домусчиев тв и босфор тв, щото там видел "истинска журналистика" (пропуснал без да иска само любимците на гети-меката китка - "фактор" и "дневник"
- междувременно на бургаската ромска перла валери симеонов, машината за кафе не му върнала 20ст ресто
- нямаше как, отхвърлиха машинното гласуване, щото по-хубаво и по-сигурно било в 15век, пък и машината за кафе не върнала ресто на бай мангал
- в последствие се оказа, че руският хакер, нает от руснаците, щото били бесни, че Б-я се набутала с американските скъпи бангии, случаено е съсед на финансовия министър
цитирай
5. merlin68 - новините бяха много вълнуващи м...
20.07.2019 16:57
vasilisa1917 написа:
новините бяха много вълнуващи миналата седмица. ето един кратък обзор:

- бюджета е на минус едни 2млрд за сега и на още сигурно 1млрд на по-късен етап, когато шведите осъдят Б-я
- в същото време, противоречив "руски" хакер хакна нап и написа интимно писмо до домусчиев тв и босфор тв, щото там видел "истинска журналистика" (пропуснал без да иска само любимците на гети-меката китка - "фактор" и "дневник"
- междувременно на бургаската ромска перла валери симеонов, машината за кафе не му върнала 20ст ресто
- нямаше как, отхвърлиха машинното гласуване, щото по-хубаво и по-сигурно било в 15век, пък и машината за кафе не върнала ресто на бай мангал
- в последствие се оказа, че руският хакер, нает от руснаците, щото били бесни, че Б-я се набутала с американските скъпи бангии, случаено е съсед на финансовия министър


Ами, сама разбираш какъв гений трябва да е човек за да коментира адекватно подобни събития. Е, аз не съм и затова си бистря световните проблеми, нашите ми идват доста в повече.
цитирай
6. merlin68 - Тигре, комунистите трябваше да ги ...
20.07.2019 17:00
Тигре, комунистите трябваше да ги биеш докато бяха живи, днес, тия у лево, не са комунисти, но ако искаш бий ги и тях, аз против нямам нищо:)
цитирай
7. vasilisa1917 - .
20.07.2019 17:02
e, да. за да коментираш, трябва да си интелигентен почти колкото иво минджев или антон тодоров. в краен случай, колкото гетю, но пък не си достатъчно неграмотен колкото него. за това по-добре да замълчим и да изчакаме гоче какво ще изохка по въпроса
цитирай
8. morskipesni - След снощното сладко винце, днес се плискам по-честичко..
20.07.2019 18:51
..но отзарана ми се е завъртяла даже мисъл в главата: дали познавам днешен мастит български "демократ" или "бизнесмен", който да не е върл бивш комуняга, от червен сой, червено млекце засукал? Не. Вие познавате ли? Да не излезе, че тия дето "громят комунизма" не знаят въобще кой е врага и с какъв партиен билет е сега?
цитирай
9. leonleonovpom2 - Към коментар 8
20.07.2019 21:17
Разбира се, че напълно нормално е бившите комунисти да са най- върли врагове на комунизма! Кой по- добре от тях познава комунизма отвътре? Когато и партийните събрания бяха закрити за простосмъртните и те хабер си нямаха какви тайни се бистрят там?!
Или ако бяха открити, то беше само за първа точка- проверка на личния състав на бойн....,не, на партийната дружина! Да се убедим, колко са редовни на важните за тях събрания! И активността им явно беше дотук След това от коридора се чуваше глухо само гласът на партийния секретар!И синхронни ръкопляскания!

Краси, безкрайно са умни тези , за които ставна дума в постинга ти !Толкова са умни, че даже още няма мерна единица за ума им В меганютони ли да се мери, в километри ли, или в накаква космическа мерна единица? И с какви прибори? Понеже умът им е прекалено остър, явно трябва да са тъпомери!? Да издържат по- дълго на напъна!Много остър ще е!
И как няма да са прекалено умни? Ами те са като майски цветя под лъчите на Слънцето на демокрацията, огрява ги равномерно и отвсякъде! И умът им расте до безкрайност........ Иди го мери, ако си нямаш работа

Хубава вечер!
цитирай
10. getmans1 - Ха-ха, шуну-буну коментар. . . на ...
20.07.2019 22:58
Ха-ха, шуну-буну коментар ... на вътрешна тема, то и външните ти са толкова но виж с Панти4-а / Пантелев / можете да направите фурор във вътрешно блоговите клюки ... за Василиса1917 става въпрос.
цитирай
11. merlin68 - Ха-ха, шуну-буну коментар. . . на ...
20.07.2019 23:11
getmans1 написа:
Ха-ха, шуну-буну коментар ... на вътрешна тема, то и външните ти са толкова но виж с Панти4-а / Пантелев / можете да направите фурор във вътрешно блоговите клюки ... за Василиса1917 става въпрос.

Ми, какво да правя бе Гетьо, толкова си мога. А ти с какво от написаното не си съгласен, знаеш ли?
цитирай
12. vasilisa1917 - .
20.07.2019 23:53
Мерлин, гетю е тук само за да се изфука как ме е 'разконспирирал', че профила на Пантето е мой. така ме беше 'разконспирирал' и че съм модераторка :)) интелигентно копеле е, не може да му се отрече
цитирай
13. merlin68 - Мерлин, гетю е тук само за да се из...
21.07.2019 00:09
vasilisa1917 написа:
Мерлин, гетю е тук само за да се изфука как ме е 'разконспирирал', че профила на Пантето е мой. така ме беше 'разконспирирал' и че съм модераторка :)) интелигентно копеле е, не може да му се отрече

А, това ли било, благодаря за превода, защото пак не разбрах какво иска да каже.
цитирай
14. merlin68 - Разбира се, че напълно нормално е ...
21.07.2019 00:10
leonleonovpom2 написа:
Разбира се, че напълно нормално е бившите комунисти да са най- върли врагове на комунизма! Кой по- добре от тях познава комунизма отвътре? Когато и партийните събрания бяха закрити за простосмъртните и те хабер си нямаха какви тайни се бистрят там?!
Или ако бяха открити, то беше само за първа точка- проверка на личния състав на бойн....,не, на партийната дружина! Да се убедим, колко са редовни на важните за тях събрания! И активността им явно беше дотук След това от коридора се чуваше глухо само гласът на партийния секретар!И синхронни ръкопляскания!

Краси, безкрайно са умни тези , за които ставна дума в постинга ти !Толкова са умни, че даже още няма мерна единица за ума им В меганютони ли да се мери, в километри ли, или в накаква космическа мерна единица? И с какви прибори? Понеже умът им е прекалено остър, явно трябва да са тъпомери!? Да издържат по- дълго на напъна!Много остър ще е!
И как няма да са прекалено умни? Ами те са като майски цветя под лъчите на Слънцето на демокрацията, огрява ги равномерно и отвсякъде! И умът им расте до безкрайност........ Иди го мери, ако си нямаш работа

Хубава вечер!

Да, за тия мерна единица още няма открита.
цитирай
15. kvg55 - merlin68,
21.07.2019 08:09
Затова си в ъгъла на обществото, защото си прост според критериите за обществена значимост, въведени от ГЕРП.
цитирай
16. merlin68 - Затова си в ъгъла на обществото, ...
21.07.2019 09:17
kvg55 написа:
Затова си в ъгъла на обществото, защото си прост според критериите за обществена значимост, въведени от ГЕРП.

А, не са въведени от ГЕРБ, въведени са далеч преди тях, те просто ревностно ги продължават.
цитирай
17. krumbelosvet - Грешният ракурс. Него го мани.
21.07.2019 09:27
Защото от грешната гледна точка, се вадя грешни изводи. Де що имаше способен човек в държавното управление и в политиката, бързо разбра, че трябва да играе по вносна свирка, и то ВРАЖЕСКА, смъртна. Останаха 1-2-3-ма, най дамоуеерените, но те бяха утепани, с вестник или иначе. Няма да споменавам имена, защото имената им са затрупани като Авгиевите обори, а аз не съм Херкулес.
Останалите ги водят на вносна соджимка, или ги насочват с остен и камшик.
А чуждите господари, ние им не требеме. Територията им требе.
цитирай
18. leonleonovpom2 - Интересни гледни точки имаш, белоцвет!
21.07.2019 13:09
krumbelosvet написа:
Защото от грешната гледна точка, се вадя грешни изводи. Де що имаше способен човек в държавното управление и в политиката, бързо разбра, че трябва да играе по вносна свирка, и то ВРАЖЕСКА, смъртна. Останаха 1-2-3-ма, най дамоуеерените, но те бяха утепани, с вестник или иначе. Няма да споменавам имена, защото имената им са затрупани като Авгиевите обори, а аз не съм Херкулес.
Останалите ги водят на вносна соджимка, или ги насочват с остен и камшик.
А чуждите господари, ние им не требеме. Територията им требе.


Като супервизьор, последен контрол!
Някога да съм те спирал да коментираш при мен, че се намесваш в "научни" среди? И там мъдро ме коментираш?
От "правилната" гледна точка И как става това, че тя винаги е твоята?
С на даскЪла и с на Постол войвода!

Браво, ашколсун!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: merlin68
Категория: Политика
Прочетен: 1679915
Постинги: 293
Коментари: 4201
Гласове: 19298
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031